Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
13 декември 2010
Мислења
17
Поени од реакции
1
Дечки, гледам се разбирате, сакам да си земам компјутер за играње, дали е добар овој?
Еден човек што се бави со компјутери и лап топови ми рече овој бил најдобар.
Добар ти е сарказмот

--- надополнето: 25 април 2012 во 13:20 ---
Извини SinCode, очигледно дуќанџијата знае подобро од сите овде. Да знаеш дека тоа смајли што го имаш постирано ме отсликува како се осеќам кога ги читам твоите коментари, не знам дали си претерано игнорантен или претерано "паметен". Прочитај го коментарот на psyside, убаво ти кажа. За понатамошни совети прашај го тој таму во дуќанот, ние овде дека имаме ќар од тоа што ти правиме муабет игнорирај не и квотирај ги нашите коментари со :facepalm: :facepalm: :facepalm:.

Поздрав.

edit: земи си компјутер црн од тие најаките, беливе компјутери се слаби!
Ајде ајде и ти почна... А овај psyside можи убаво да објасни ако разбира како МАСТЕР а не цело време ми мрчи со коментарите негови. Иначе уште еднаш фала на помошта и само продолжете така

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Pa 1 chovek sho se bavi so prodazba na kompjuteri mi rece core 2 duo za igri bil najdobar, a i3/5/7 povekje za lap topi se koristel bidejki malce zagreval i toa bila prednosta zatoa se dvoumam ako me razbirash. А глеам во Јонгис само нВидиа се графичкиве, да одам на GTS 450 1GB DDR5 128 bit - 5600 или
GTX 1GB DDR5 192 bit - 8400. Поќе не ми се фрла за графичка секако не играм ептен многу игри во последно ама сепак да си иам добра графичка можи ќе притреба.
Земи ја таа GTX 1GB DDR5 192 bit, многу добра графичка е, а башка и nVidia e, а не од тие радеон што многу греат.
Во комбинација со core 2 duo што ти го предложил човекот сите игри ке можеш да ги играш.
Мој личен избор би бил GTX 1GB DDR5 192 bit и core 2 duo, тоа си го земи.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Земи ја таа GTX 1GB DDR5 192 bit, многу добра графичка е, а башка и nVidia e, а не од тие радеон што многу греат.
Во комбинација со core 2 duo што ти го предложил човекот сите игри ке можеш да ги играш.
Добро име има графичката :D

Член од
13 декември 2010
Мислења
17
Поени од реакции
1
550ka e najverojatno svati po cenive, 560kata e 11750. Sepak za procesor ke odam ili na "i" seriive ili ke pocekam uste nekoj den da vidam ivy bridge procesorive sho cena ke bidat. poz

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Добро име има графичката :D
Абе битно е nVidia и битно е 1GB, другото не е важно.
550ka e najverojatno svati po cenive, 560kata e 11750. Sepak za procesor ke odam ili na "i" seriive ili ke pocekam uste nekoj den da vidam ivy bridge procesorive sho cena ke bidat. poz
Да сум на твое место не би фрлал пари за i туку ке си земам Core 2 Duo поевтини се од i.
Добар предлог ти дал човекот.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Другар пред месец ипол и летo е сосема друга работа, исто така мора да знаеш дека секој процесор е различен....и да како мериш full load?
Со аида64 стабилност на систем, башка знаеш дека претходно имав Q6600 со истиот кулер 24/7 на 3гхз и на ајдл беше 34/35 степени под фул лоад повеке од 70 пак не преминуваше..

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Aida64 тестот за стабилност е булшит.
Тестирај со LinX, Prime95, OCCT.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Aida64 тестот за стабилност е булшит.
Тестирај со LinX, Prime95, OCCT.
како прво тешко дека сите јадра ке ги искористш на и7 2600К на било која апликација така да нема поента да држам на било кој друг тест повеке од 3 саата само за да видам дали ке премине 70 степени, ако не падне системот за 3 саата, а ги задржи температурите на одредено ниво значи дека оверклокот е добар, компјутерот е стабилен, кулерот си ја врши работата и тоа е тоа...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не е баш така, мада зависи и како ќе ти се погоди, стабилноста е релативна работа и за истата неможе да се дискутира со факти, барем не скроз точно.

Пример за мене е минимум 1 час на Blend, со максимален сетинг, кастом за меморија, (90%) и 1344/1792 FFT, ако ги поминеш oвие 2 теста, по 30 минути (двата) имаш многу постабилен ситем од оној после тест со Aida 64.

Друго, Aida 64, нема подршка за сите инструкции, така да тој тест иако е генерално ок, далеку е од алатка што може да ти покаже дали системот е стварно стабилен, ама тука доаѓа прашањето, дали некој ќе се секира ако попие рандом BSOD, или само ќе влезе во BIOS, и ќе лупне + 0.010 vcore и нема да му ја мисли многу многу.....до следен евентуален BSOD.

Јас таква работа неможем да си дозволам затоа што мразам системски корупции, и стабилноста ја тестирам подетално, сепак неможем да кажам дека твојот метод е погрешен, секој со своја преференца, if that works for you fine.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
како прво тешко дека сите јадра ке ги искористш на и7 2600К на било која апликација така да нема поента да држам на било кој друг тест повеке од 3 саата само за да видам дали ке премине 70 степени, ако не падне системот за 3 саата, а ги задржи температурите на одредено ниво значи дека оверклокот е добар, компјутерот е стабилен, кулерот си ја врши работата и тоа е тоа...
Види, јас ти кажувам како правилно се тестира оверклок, а ти ако сакаш можеш и ич да не го тестираш, твое си е тоа.
И по правило оверклокот се тестира со најмалку две програми за тортура.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
MAXIMUS IV GENE-Z - 10335
i5-2500k - 12530
2x 4GB DDR3 1600Mhz Kingston CL9 Hyper X Genesis - 2980
CHIEFTEC A80 500W - 3040
Hyper 212 - 2070

Ваљда не заборавив нешто, океј е ова ?
Завршив работа со ова, уште еднаш фала да кажам :)

Сеа иам друг проблем, куќиштево е премало, од кулерот неможам да го затворам. Некој ефтин предлог за ново ?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879

Сеа иам друг проблем, куќиштево е премало, од кулерот неможам да го затворам. Некој ефтин предлог за ново ?
Cm Elite 430 или Theremaltake V3 мислам дека беше, околу 3000 ден. се.
BTW честито, одличен избор на компоненти :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Зашто воопшто ти треба затворено куќиште?

Kajgana Shop

На врв Bottom