Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Да речиме дека имам отприлика 2000 :icon_lol: денари, и сакам да ми кажите дали поарно ке биди ако му турам уште рам или да земам уште пари па да му турам нешто процесор или графичка?

AMD Athlon 64 x2 dual core 3600+
2GB RAM
80GB HDD
Nvidia GeForce 8600 GT (512mb)
Да, стави му ште 2 гб рам, и една 8800GT, и ќе биде доста подобар, ќе можеш на некој медиум-лоу сетинг да ги играш и новите игри, имаше среќа дека процесорот е дуал кор иначе ништо од бизнисот, додуша ќе ти требаат уште едно 1000 (продај ја 8600GT) денари за овој абгрејд, и да не заборавиш да инсталираш Windows 7 x64 ако купиш уште 2 GB рам.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Планирам да купам слушалки за ПЦ некој поквалитетни до 2000 денари.
Гледам по нашиве продавници и никако да се одлучам :place:.
Ги отварав и на нет нешто да видам ревјус ама неможам да се одлучам.
Еве кои ми фатија око:
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=352&pid=31150
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=352&pid=31316
Имаше и други што ми се свиѓаа ама не ми текнува по кој продавници ги барав.

1.
Прашање ми е дајте ваши предлози до 2000 денари слушалки за компјутер што мислите кои се најдобри.
И да имаат и микрофон слушалките(колку за чет,Скајп немора којзнае какви)

2.
Ми треба кулер за лаптоп
Да е ефтин (до 1000 максимум 1500 денари)
Немора којзнае колку да лади немам проблем со прегревање повеќе ми е за подлога под лаптопот да не ми седи во скут.

П.С Да можам да ги купам во Скопје

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
http://www.artist-macedonia.com/mex/artikal.php?art=7054&imea=Audio-Technica_ATH-T200

Купувај, и не прашувај повеќе, сериозно. Овие се ок слушалки, не говна - играчки како тие од Анхоч.
Малце се поскапи ама не е којзнае што.
Прашањето ми беше имаш вакви купено?
Ако се квалитетни нема жал да ми биде да платам повеќе.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Малце се поскапи ама не е којзнае што.
Прашањето ми беше имаш вакви купено?
Ако се квалитетни нема жал да ми биде да платам повеќе.
Audio Technica е еден од најдобритe брендови за слушалки со светот, нудат доста за цената, и според ривујата што ги читав се доста добри (за тие пари) јас немам такви, имам HD595, ама ти ти се далеку надвор од буџет.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Кај се продаваат во Скопје овие?
Па види провери во Сони продавниците, а доколку ги нема и јас мислам да ги земеш овие што ти ги препорача Psyside.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Audio Technica е еден од најдобритe брендови за слушалки со светот, нудат доста за цената, и според ривујата што ги читав се доста добри (за тие пари) јас немам такви, имам HD595, ама ти ти се далеку надвор од буџет.
Ми изгледаш како да се разбираш па ќе те послушам.
Кај се наоѓа продавницата?

И дали имаат микрофон или не?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ми изгледаш како да се разбираш па ќе те послушам.
Кај се наоѓа продавницата?

И дали имаат микрофон или не?
Mикрофон на Hi-Fi слушалки не наоѓаш, на ниедни, тоа се сосема друга класа на слушалки кои обични се ставаат во сегментот на гејмерски или за VOIP/Skype комуникации, или пак ѓубре невидено...исто така на поскапите хај енд слушалки, никогаш нема да најдеш ниту volume control, затоа што во теорија се губи квалитетот на инпут/звук.

Артист = Васил Ѓорѓов број 9.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Mикрофон на Hi-Fi слушалки не наоѓаш, на ниедни, тоа се сосема друга класа на слушалки кои обични се ставаат во сегментот на гејмерски или за VOIP/Skype комуникации, или пак ѓубре невидено...исто така на поскапите хај енд слушалки, никогаш нема да најдеш ниту volume control, затоа што во теорија се губи квалитетот на инпут/звук.

Артист = Васил Ѓорѓов број 9.
Добро нема везе толку микрофонот слушалките се важни.
Гледам на гоогле мапс кај беверли хилс ми покажува.
Слабо стојам со просторна ориентација :unsure:.(Ја видов адресата во контакт)
Таму е продавницата?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Добро нема везе толку микрофонот слушалките се важни.
Гледам на гоогле мапс кај беверли хилс ми покажува.
Слабо стојам со просторна ориентација :unsure:.(Ја видов адресата во контакт)
Таму е продавницата?
Другар аман бе лол.

Јави се ќе ти кажат како да стигнеш, што е толку комплицирано незнам :D

И прашај за иста цена дали има нешто слично на понуда, кажи им каква музика слушаш дали сакаш бас или чистина, за што ќе ги користиш генерално и можда момците ќе ти најдат нешто уште подобро, најбитно од све е да ги чуеш на лице место, слушалките за парите се топ, ама можда има и подобри кои јас не ги знам бидејќи ентри класата на слушалки не ја пратам толку многу како онаа повисоката, па можно е да има нешто уште подобро мада сумљам.

Значи земи од дома, едно 10-на песни што ги знаеш добро, и што се со различна динамика, како и жарн, обавезно гледај да бидат во FLAC формат, стај ги на USB/CD и отиди таму и тестирај ги неколкуте пара и направи компарација така најдобро ќе увидиш кои се најдобри за тебе. Ако не ти дозволат да правиш компарации, земи ги ATH T200 нема да згрешиш во секој случај, дури и да има некои подобри тоа ќе бидат мали нијанси.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Другар аман бе лол.

Јави се ќе ти кажат како да стигнеш, што е толку комплицирано незнам :D

И прашај за иста цена дали има нешто слично на понуда, кажи им каква музика слушаш дали сакаш бас или чистина, за што ќе ги користиш генерално и можда момците ќе ти најдат нешто уште подобро, најбитно од све е да ги чуеш на лице место, слушалките за парите се топ, ама можда има и подобри кои јас не ги знам бидејќи ентри класата на слушалки не ја пратам толку многу како онаа повисоката, па можно е да има нешто уште подобро мада сумљам.

Значи земи од дома, едно 10-на песни што ги знаеш добро, и што се со различна динамика, како и жарн, обавезно гледај да бидат во FLAC формат, стај ги на USB/CD и отиди таму и тестирај ги неколкуте пара и направи компарација така најдобро ќе увидиш кои се најдобри за тебе. Ако не ти дозволат да правиш компарации, земи ги ATH T200 нема да згрешиш во секој случај, дури и да има некои подобри тоа ќе бидат мали нијанси.
Фала многу на помошта.
Не се нервирај само можеби некој ден ќе ти раскажам за моите авантури како се вртам во круг и пак доаѓам на истото место каде што сум тргнал па ќе ме сватиш-ама за другпат тие приказни:vozbud::pos::tapp:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Во близина на Вегера е позади Капиштец, мапата е точна.

Woofer

I'm a very neat monster.
Член од
21 април 2010
Мислења
854
Поени од реакции
325
smihajlo За микрофон можеш да си земеш некој clip-on mic. Јас на моите HD 555 имам Zalman Zm-Mic1 и супер ми врши работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom