Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Абе Боби, јас и ти до утре може да смееме на ова и да го гледаме од наш аспект (од аспект на луѓе со IQ)...

Ама шо да прајме со другите луѓе, да не ги именувам сеа, еден куп скопјани кои навредено пишуваа на темава, и еден битолчанец, асли примерок на битолска кабадајштина...

Ајт кога ќе дојдам деновиве, ќе бркаме заедно Битолчанки, пошо доста ти ги плескав ја на тебе Охриѓанките, а ти на мене Скопјанките...

Буахахаха, да е жив и здрав тој што ја отвори темата. Шубаво си се отворивте.

Се дури постојат такви како вас, кои страдаат од комплекс на повисока вредност... Скопје е најубаво, Скопје е топови, Скопје е ебение, пер Скопје е закон, Скопје е нај нај нај нај, Скопје е рајот, (за да заштедам на карактери ќе прекинам тука) се друго не чини, село е, провинција, нема цивилизација...(искомплексиран си па правиш моронски генерализации, а може и не, може само со такви скопјани си имал работа до сеа, а тоа е поради твојот став) а уствари целиот живот не мрднале подалеку од Водно за да видат што нуди Македонија, ќе ве ремети(која сме ти ние држава, демек се реметеле граѓани на еден град:pop:) и ќе ве ''мрази'' остатокот од истата. Да, да... пошто сте најдобри и имате аеродром, и сексате битолчанки и веслате охриѓанки и фаќате штипјанки на пастрмајлии и таканатаму и позади добриот коњ прашина се крева и големината се гледа според тоа колку те мразат/озборуваат и нека пукнат душманите и други ''кул мсн топици'' кои ви овозможуваат да се чувствувате подобро(аман бе човеку топици ли те вреѓаат и ги читаш ли уопште и зашо толку ги потенцираш, вка од страна изгледа ко да си помнал бессони ноќи ради тамо некојси и нешо, чилаут). Фак, Мекдоналдс го забораив, али за тоа ве мразат одредена група на луѓе, дури не наполнат 13/4 години, потоа се соочуваат со реалноста дека во животот нема да вкусат такви бургери, освен ако не одат на студии во божественото Скопје, па гледаат дека се селани и немаат пари да студираат таму, па паѓаат во депресии, па се предаваат на пороците како алкохол, дрога, па од тука произлегува и семејното насилство, истотака и овие особи стануваат потенцијални злосторници(убијци, крадци, киднапери, терористи) па со тоа ја влошуваат сликата за Скопје, се извинувам Македонија па после нема да не примат во ЕУ, па ќе нема странски инвестиции, па ќе се зголемува невработеноста и така до бескрај. Ете ја причината за сето ова. Омразата на Македонците кон Скопје и неговите жители.

:Z

Темава станува не толку хумористична, читајќи го постов^. За тоа дека во другите градови Скопјани се непожелни и сметани за шљам само затоа што им се потрефило да се родат у Скопје, а не во Куманово,Валандово,с.Облавце,Охрид,Битола. Јас сум од Скопје и досеа сум немал проблеми кога сум бил во други градови, меѓутоа можело да се насети некоја резервираност и подреденост, а сум бил во многу градови Куманово, Битола,Охрид,Струга,Струмица,Штип,Радовиш,Кочани, сум посетил многу места во споредба со некои мои другари од Скопје, но премалку во споредба со некои мои другари од други градови. Тоа е феномен, зашто моите врсници од другите градови посетуваат повеќе места отколку моите скопски врсници. Најверојатно е тоа поради што цело македонско население се преселува во Скопје, па така нивниот орден град е небаре празен. Не е проблемот во провинцијалците шо навираат од сите страни со почеток на школска година или семестар, проблемот е во тоа шо тие се приморани да дојдат во Скопје бидејќи ете не и ме убаво во родниот град или пак се приморани од други причини да се преселат во Скопје.

Онтопик: Да има многу србизми во скопскиот дијалект меѓутоа, нема кршење на муцка ко шо има во другите.Нејсе .Секој си е убав бидејќи е македонски:smir:

Темава станува не толку хумористична, читајќи го постов^. За тоа дека во другите градови Скопјани се непожелни и сметани за шљам само затоа што им се потрефило да се родат у Скопје, а не во Куманово,Валандово,с.Облавце,Охрид,Битола. Јас сум од Скопје и досеа сум немал проблеми кога сум бил во други градови, меѓутоа можело да се насети некоја резервираност и подреденост, а сум бил во многу градови Куманово, Битола,Охрид,Струга,Струмица,Штип,Радовиш,Кочани, сум посетил многу места во споредба со некои мои другари од Скопје, но премалку во споредба со некои мои другари од други градови. Тоа е феномен, зашто моите врсници од другите градови посетуваат повеќе места отколку моите скопски врсници. Најверојатно е тоа поради што цело македонско население се преселува во Скопје, па така нивниот орден град е небаре празен. Не е проблемот во провинцијалците шо навираат од сите страни со почеток на школска година или семестар, проблемот е во тоа шо тие се приморани да дојдат во Скопје бидејќи ете не и ме убаво во родниот град или пак се приморани од други причини да се преселат во Скопје.

Онтопик: Да има многу србизми во скопскиот дијалект меѓутоа, нема кршење на муцка ко шо има во другите.Нејсе .Секој си е убав бидејќи е македонски:smir:

druze, dodaj mu paloma na momakov nad...sho e, nemora da kupuva:pos2:

Буахахаха, да е жив и здрав тој што ја отвори темата. Шубаво си се отворивте.

Се дури постојат такви како вас, кои страдаат од комплекс на повисока вредност... Скопје е најубаво, Скопје е топови, Скопје е ебение, пер Скопје е закон, Скопје е нај нај нај нај, Скопје е рајот, (за да заштедам на карактери ќе прекинам тука) се друго не чини, село е, провинција, нема цивилизација... а уствари целиот живот не мрднале подалеку од Водно за да видат што нуди Македонија, ќе ве ремети и ќе ве ''мрази'' остатокот од истата. Да, да... пошто сте најдобри и имате аеродром, и сексате битолчанки и веслате охриѓанки и фаќате штипјанки на пастрмајлии и таканатаму и позади добриот коњ прашина се крева и големината се гледа според тоа колку те мразат/озборуваат и нека пукнат душманите и други ''кул мсн топици'' кои ви овозможуваат да се чувствувате подобро. Фак, Мекдоналдс го забораив, али за тоа ве мразат одредена група на луѓе, дури не наполнат 13/4 години, потоа се соочуваат со реалноста дека во животот нема да вкусат такви бургери, освен ако не одат на студии во божественото Скопје, па гледаат дека се селани и немаат пари да студираат таму, па паѓаат во депресии, па се предаваат на пороците како алкохол, дрога, па од тука произлегува и семејното насилство, истотака и овие особи стануваат потенцијални злосторници(убијци, крадци, киднапери, терористи) па со тоа ја влошуваат сликата за Скопје, се извинувам Македонија па после нема да не примат во ЕУ, па ќе нема странски инвестиции, па ќе се зголемува невработеноста и така до бескрај. Ете ја причината за сето ова. Омразата на Македонците кон Скопје и неговите жители.

:Z

Малку си грешка машко. Никој од Штип не не мрази. Никој ни од Радовиш. Во Струмица очигледно не си бил, оти тие луѓе не се способни никого да мразат. Велешани не сакаат, како и ние нив. Во Кавадарци и во Неготино мош се нејќат пеер меѓу себе, али нас не сакаат. Често искачаме у Куманово, а и Кумановци идат кај нас, така да и со нив се сакаме. Иста ситуација и со Тетовчани и тие ни се блиски. Како и Кичевчани. И Гостиварчани. И Кочанчани. Да не должам, цела источна Македонија не сака како и ние нив (изгледа затоа што не ги сметаме за “селани“, и не викаме за се источно од Вардар “Латинска Македонија“, како што викаат во градот под Палистер.

Во Прилеп сме секогаш добредојдени и добро прифатени. Како и во Ресен.

Дојдовме до Охрид. Без разлика на сите урбани митови, Скопје и Охрид се обожаваат меѓу себе. Бидејќи на лето ние практично живееме таму, а другите 9 месеци ни пиле не пее Охрид, бидејќи сите се на студии и по работа во Скопје. Башка менталитетот на луѓето е сличен, бидејќи тоа се единствените 2 метрополи во Македонија (едино тука Струмица конкурира)

Остана уште еден град. Битола. Пола по дифолт не обожава, бидејќи секоја Битолчанка е свесна дека многу подобро ќе и е со Скопјанец/Охриѓанец/Било кој него ли со нејзин сограѓанин.

Епа од сите градови, останува дека Скопје го мразат само машките преставници од Битола. Јас ве разбирам, ама пеер, не можам да ви помогнам. Треба човек да ДОКТОРИРА на психологија за на машките битолчани комплексите И ДА ПОЧНЕ ДА ИМ ГИ РАЗБИРА.

И Јовебт, за на крај... Колку Скопјанки имаш легнато? Оти јас се имам изнаебано Битолчанки...

И уште нешто. Знаеш, ако јас сакам да летам било каде од Македонија, не мора со кола до Битола да ме носат за да фатам авион, хахаахахахахаахахахахаахахахаха.

А да. И ти посакувам да те навее патот да си го вадиш лебот У Скопје, т.е. да живееш и работиш у градов, и син ти еден ден да ти каже:

- Стари, неам камен, дај некоја кинта, ми треба за у град. И пеер, добро ти стои жутава ципела, жими се!

peer

n.
  1. A person who has equal standing with another or others, as in rank, class, or age: children who are easily influenced by their peers.
    1. A nobleman.
    2. A man who holds a peerage by descent or appointment.
  2. Archaic. A companion; a fellow: “To stray away into these forests drear,/Alone, without a peer” (John Keats).
Знааачи.. тука лежи зајакот. Некој рандом скопјанец нешо се фурал со енглескиов, и почнал нешо да се понаша ко Енглез у маало, и им викал на другиве: пеер, пеер (као пир, т.е. другарче, нели, само пократко и пофенси звучи) али типов бил Вук Караџић школа (нели читај ко шо пишуеш.. нешо рандом нешо ау) и не сконтал дека уствари тоа „пеер„ е „пир“ али неврмајнд! И сеа другарчињава се уфурале дека тоа е уствари многу кул ствар, и почнале масовно да го користат низ Скопје, пошо е нели фраерски, њу и фенси. И после дошле провинцијалциве и слушале „пеер“ и се уфурале дека уствари тоа е скратеница од „педер“, и дека скопјаниве се уствари педери, али тоа не е тачно. Затоа, провинцијалци, И С Ч Е З Н Е Т Е! Пуф! :je:

I da znaes deka ne si daleku od vistinata :smir:

I grcite megu sebe se vikaat malaka = peder ja bar taka sum sfatil , pa ja bi dodal deka likot od tvojata prica bil na odmor u Grcija i od tamu e uvezeno ova peer , od Bugarija ne e mnogu e tesko obraten da povtaras non stop, a i od Srbija ne e posto toa tamu e uvreda mozes da popies boks ili cigla u glava za muabetot. Za Albanija ne znam , znaci modata za seopsto popedercuvanje dosla od Jug.

кога веќе ја отеравме темава на сериозно... пак и пак и пак... да се изјаснам на кратко...

Мислам дека не сме најобожувани(скопјани) во цела Македонија. Напротив, никаде не не` сакаат, што е можеби и нормално ако се земе во предвид дека за скопјани се сметаат некои опинци дојдени од некое кавадаречко село пред 30 години и не можат да се соочат со вистината дека не се дефакто скопјани па плукаат по своето минато бидејќи го мразат.

Исто така факт е дека кога нормалните скопјани ќе се запознаат на маса со убедените не-скопјани дека сме надмени и сељандури и ќе видат дека и од нас има еснаф луѓе, го смекнуваат ставот, ама сеуште сите со задоволство ја пеат “Да даде Господ да се врати `63та...“ што секако го докажува идиотизмот кој длабоко им е вкоренет од раѓање и кога тие сами би одлучувале во што сакаат да веруваат, сигурно нема да гледаат на Скопје и скопјани на тој начин.

Тоа го докажувам со една случка од воз, каде се возев со неколку мали велешанчиња(5-6 години). На самото влегување во Скопје, едно од нив без некаква посебна гримаса или чувства си искажа една убава реченица како да пее детска песничка... “Скопјеееее, ама е грдоооооо“. :) Кул малечко морам да признаам, само што од каде тоа знае на 6 години какво е Скопје? :toe: Вистината е дека некој му кажал да го мрази. Е затоа и на други теми пљампам ко нездрав дека институцијата “Родител“ ретко кој може да си ја дозволи.

Абе види... сељачишта има сегде.

Е сега, што Скопје е главен град, тоа значи дека неговите граѓани се „главни“ сељачишта, па кој и да ги опцуе, нема да згреши... Нешто како „утешна“ награда за неговиот тежок живот.

Нешто како „Ту бре, улицава не ми чини во градов. Скопјани се криви - сите пари одат кај нив, а ништо кај нас. Не дека сме побарале, ама тие треба да се грижат за нас, нели главни се, па мора на сè да мислат. А и да ги добиеме парите, не дека ќе мрднеме со газот да си ја поправиме улицата, ама Скопјани треба да ја поправат - главни се и сè мора да прават.“

Наместо да ги бараме убавините кај секого, ги бараме срањата и нормално ги наоѓаме, зашто е многу полесно да најдеш лошо отколку добро. А ако не најдеме лошо, а постојано мислиме на лошо, ќе го направиме лошото и после ќе кажеме „ете бевме во право - лошо е“.

Па ајде, сонародници мои, почнете да пљукате. Ја сум Скопјанец на темава, Македонец насекаде и можам да издржам сè што ќе ми кажете.

5 мин се имам смеено на ова:

Ида Скопјанец на шанкон на Nemo Beach и само вика
-Ќе моеш ли да ми раситнеш петсточе?
*Нема Проблем
-Епа вака ќе ми даеш шеееееест пеесетчиња,едно стотче и десЕт десееееетчиња.

:pos2:Eден другар посебно како го глумеше...абе смеење шо ми дојдело:vozbud:

Шо е лигав скопскиот,лигав е...

Малку си грешка машко. Никој од Штип не не мрази. Никој ни од Радовиш. Во Струмица очигледно не си бил, оти тие луѓе не се способни никого да мразат. Велешани не сакаат, како и ние нив. Во Кавадарци и во Неготино мош се нејќат пеер меѓу себе, али нас не сакаат. Често искачаме у Куманово, а и Кумановци идат кај нас, така да и со нив се сакаме. Иста ситуација и со Тетовчани и тие ни се блиски. Како и Кичевчани. И Гостиварчани. И Кочанчани. Да не должам, цела источна Македонија не сака како и ние нив (изгледа затоа што не ги сметаме за “селани“, и не викаме за се источно од Вардар “Латинска Македонија“, како што викаат во градот под Палистер.

Во Прилеп сме секогаш добредојдени и добро прифатени. Како и во Ресен.

Дојдовме до Охрид. Без разлика на сите урбани митови, Скопје и Охрид се обожаваат меѓу себе. Бидејќи на лето ние практично живееме таму, а другите 9 месеци ни пиле не пее Охрид, бидејќи сите се на студии и по работа во Скопје. Башка менталитетот на луѓето е сличен, бидејќи тоа се единствените 2 метрополи во Македонија (едино тука Струмица конкурира)

Остана уште еден град. Битола. Пола по дифолт не обожава, бидејќи секоја Битолчанка е свесна дека многу подобро ќе и е со Скопјанец/Охриѓанец/Било кој него ли со нејзин сограѓанин.

Епа од сите градови, останува дека Скопје го мразат само машките преставници од Битола. Јас ве разбирам, ама пеер, не можам да ви помогнам. Треба човек да ДОКТОРИРА на психологија за на машките битолчани комплексите И ДА ПОЧНЕ ДА ИМ ГИ РАЗБИРА.

И Јовебт, за на крај... Колку Скопјанки имаш легнато? Оти јас се имам изнаебано Битолчанки...

И уште нешто. Знаеш, ако јас сакам да летам било каде од Македонија, не мора со кола до Битола да ме носат за да фатам авион, хахаахахахахаахахахахаахахахаха.

А да. И ти посакувам да те навее патот да си го вадиш лебот У Скопје, т.е. да живееш и работиш у градов, и син ти еден ден да ти каже:

- Стари, неам камен, дај некоја кинта, ми треба за у град. И пеер, добро ти стои жутава ципела, жими се!

Хм, сигурно си гледал ХипХоп теза пред да го пишуваш постот, па ете си мислел и јас можам и јас ќе диссовам. Џабе, ќорци пукаш стари... можеби си помисли вау успеав да го гибнам за аеродромот, ама јок нема да враќам. (A) Ок, лажам ќе вратам ама кога ќе бидам на навивачката трибина.

Опет, селани... да, да селанец сум. Живеам во Битола, татко ми живеел во Битола, дедо ми живеел во Битола, прадедо ми живеел во Битола. Во истата куќа која е заштитена како споменик на културата. Комплекси, да 19 години сум, 197 сум, 95 сум, спортист сум, студент сум, имам тон другари, имам некоја која значи, имам семејство кое ме подржува, имам живот. Да, да секако дека имам комплекси. И да се разбира дека ми е подолг.

И што, нанесе низок удар?
Јок стари, јок... можеби, ама реков можеби ме почеша за плускавицата на глуждот. Ионака до таму ми стигаш, физички а богами и ментално.

пис.

И да, ќе заборавев за скупјанки, досега не сум имал. Можеби ќе има во иднина, можеби не... форумов не ми служи за тоа да наоѓам партнерки од Скопје, Охрид, Прилеп, кајбило и да се фалам/заведувам/им кажувам приказни(а), мачо-мен-долг-ми-е-а-богами-и-прилично-снажен-факти.

хмм.. кај е хуморот на темава.. ?! лол гледам само кој со кого се мрзел кој кого ебел и такви срања.. невермајнд..

Ида Скопјанец на шанкон на Nemo Beach и само вика
-Ќе моеш ли да ми раситнеш петсточе?
*Нема Проблем
-Епа вака ќе ми даеш шеееееест пеесетчиња,едно стотче и десЕт десееееетчиња.

ова е ЛОЛ :pos2::pos2::pos2:

Опет, селани... да, да селанец сум. Живеам во Битола, татко ми живеел во Битола, дедо ми живеел во Битола, прадедо ми живеел во Битола. Во истата куќа која е заштитена како споменик на културата. Комплекси, да 19 години сум, 197 сум, 95 сум, спортист сум, студент сум, имам тон другари, имам некоја која значи, имам семејство кое ме подржува, имам живот. Да, да секако дека имам комплекси. И да се разбира дека ми е подолг.

Јок стари, јок... можеби, ама реков можеби ме почеша за плускавицата на глуждот.

Зашо ми праќаш сиви? Очекуеш да ти најдам вработување У Скопје? Како спортист негде? Би ти учинил пеер, али не примаат тука со плускавици на глуждовите.

Е сеа ама ме исфрустира. И тоа лошо. Ептен лошо. Живеам во стан. Нов. У зграда стара 5 години. У мајку му. :( :( Сакам и ја да живеам у споменик на културата...

И не го МЕРВИ со мене. Сигурно ти е поголем...Признавам одма зошто знам колку ми е мал, мајку му.

И не се лути па и ти толку за аеродромот де... Не мора до Скопје да идеш, ене го Охрид кај ти е :)

Јове... у Бт студираш машко? Оти ако студираш у СК, почекај, за 4 години, нема да сакаш дома на викенд да си отидеш.. Како и сите квази локал битолски патриоти откако ќе сватат што е убаво...

Бидејќи темава од играчка-плачка испадна, и место да се изнасмееме почнаа сериозни, навредливи и лични муабети да се водат поготово од две личности, а да ги извадите и двајцата на маса, измерете ги and lets get over with, за да може да продолжиме со хумор?

Ne se karajte djabe , ubavo se znae mene mi e najgolem :baeh:

Jas sum od Skopje ama ima pogolemi seljaci vo Skopje otkolku selani po drugite pomali gradovi i toa e fakt.

I se e kako ke se postavis , ako ne gledas od visina nikogo nikoj nema da te gleda popreku ...sakam recam fraer si e fraer a fejker si e fejker pa kade i da e i od kade i da e ...

Ama se istaknav neprimetno jebes mu mater :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom