Анархија

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да.

После ќе следи и што е еднаквост.

Ама отом потом.

Глеам дека нема да се разберем, и ќе се утнеме у суштината:P
„1984та“ еднаквост или „животинска фарма“ еднаквост? Уууу не фала

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Токму болдот е сегашноста Ставрогин.

И токму тоа треба да го надмине човештвото.

Јас сум оптимист во тој поглед.
И мислам дека клучот е во развојот на науката и технологијата.
Навистина. Многу е почовечко мачењето со електричен пендрак наместо со вадење на ноктите кај Ирокезите.

Науката и технологијата ВООПШТО не влијаат на развојот на моралот.

Сегашната аксиолошка и етичка реалност е потполно истата реалност на старите Грци или на Вавилонците. Ни чекор потаму. Затоа сеуште и не допираат уметничките дела од сите моменти од минатото...

A

AnFem

Гостин
Извини молимте, ама на кој начин јас сум насилна што не сакам да дадам кокоси кои се мои, кои јас ги најдов и јас ги набрав?
Аман Пума, задржи си ги кокосите, нови ќе никнат! Зборував за ова:
Ако дојдам и го ограбам, ќе се јави ли во полиција?!
Никој не е должен да трпи деликвенти (освен пацифистите, ама секој со своите убедувања). Прави разлика малку помеѓу алтруизам и мазохизам. ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Навистина. Многу е почовечко мачењето со електричен пендрак наместо со вадење на ноктите кај Ирокезите.

Науката и технологијата ВООПШТО не влијаат на развојот на моралот.

Сегашната аксиолошка и етичка реалност е потполно истата реалност на старите Грци или на Вавилонците. Ни чекор потаму. Затоа сеуште и не допираат уметничките дела од сите моменти од минатото...
Ок, јас сметам дека можат да влијаат, пред се развојот на вештачката интилигенција и нанотехнологијата.

Не велам дека сеуште не сме дивјаци длабоко внатре во нас, ама ќе мора да се надмине тоа.
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:37 ---
„1984та“ еднаквост или „животинска фарма“ еднаквост? Уууу не фала

Ај да глеаме Барса Челзи сеа, после ќе продужиме:P

Ќе се најдеме некаде на средина:D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ај да глеаме Барса Челзи сеа, после ќе продужиме:P

Ќе се најдеме некаде на средина:D
На средина на утакмицата (ака полувреме)?
Баш ме интересираше за која еднаквост мислеше

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
На средина на утакмицата (ака полувреме)?
Баш ме интересираше за која еднаквост мислеше
На средина на размислувањата мислев:P

Мислев на еднаква достапност на сите ресурси.

Ќе се претвори у подугачок разговор ова:P

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Аман Пума, задржи си ги кокосите, нови ќе никнат! Зборував за ова:

Никој не е должен да трпи деликвенти (освен пацифистите, ама секој со своите убедувања). Прави разлика малку помеѓу алтруизам и мазохизам. ;)
А зошто тогаш се буните против полицијата, демек брутална? Па зошто јас да трпам ситни џанкерчиња, нек јадат ќотек и ќе им помине.
На пример, за мене деликвент е секој кој посегнува по животот на едно теле. Дали во анархизмот јас имам право да ,,го средам деликвентот,, по брза постапка, на пример, со тупаница по нос, клоца меѓу нозе, глава у шоља, куршум у чело?
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:46 ---
Токму болдот е сегашноста Ставрогин.

И токму тоа треба да го надмине човештвото.

Јас сум оптимист во тој поглед.
И мислам дека клучот е во развојот на науката и технологијата.
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:20 ---

Не се разбравме:) Народните пратеници се у наводници.
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:21 ---

Тоа е работник пријателе. Погоре Тојкатер објасни како државата собира од сите нас во текот на животот. Прочитај.
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:23 ---

Мислиш ли дека навистина е секој еднаков пред законот?

Зошто не смее да има еднаквост по имот???. И што е моќ според тебе?
Зошто ако чистачката може да вози Ауди ТТ, докторот нема да има потреба да стане доктор.
Јас мислам и тврдам дека најсоодветна награда за трудот е материјалната.
Зошто јас да се образувам, за на крајот и јас и некој што си го прчи цело време да бидеме еднакви по имот и моќ?

В

влијателен

Гостин
Дали во анархијата која ја замислувате има специјализирани органи и институции? И на кое ниво се регулираат и управуваат, ако воопшто, на помали општини, на семејно ниво, на поголеми градови?
Јас би можел да замислам „анархија“ со сите специјализирани институции како и сега, само нема да има влада и регулирање од врв, туку потесно контролирање од некое општинско ниво, во зависност од ресурсите.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
На средина на размислувањата мислев:P

Мислев на еднаква достапност на сите ресурси.

Ќе се претвори у подугачок разговор ова:P
Знам бе друже на што мислеше ама за еднаква достапност на ресурси хммм....тешко. Награда за вложениот труд мора да има. Знаеш и ти дека не сме сите ни физички ни умствено еднакви. А наградата не може да биде ниште друго освен „достапност на ресурсите“ ака плата.

Или што би рекла Пума, кај е мотивот тогаш
Зошто ако чистачката може да вози Ауди ТТ, докторот нема да има потреба да стане доктор.
Јас мислам и тврдам дека најсоодветна награда за трудот е материјалната.
Зошто јас да се образувам, за на крајот и јас и некој што си го прчи цело време да бидеме еднакви по имот и моќ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
И друга работа, што ми е доста интересна. Велите, што ако е некој неспособен за работа, треба да добива исто колку способните. Не е тој крив што не може да работи..
На пример, јас многу сакам да пеам, од срце сакам, ама што да правам кога ете, не сум способна за истото...Дали треба да бидам платена како Стинг, на пример, затоа што искрено сакам, ама не можам?!

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Еднаквост Еднаквост Еднаквост !
Ако мислите на правна еднаквост се слагам, сите сме и треба да сме еднакви пред законот, без разлика на нацијата, религијата(ако ја има), идеологијата, расата, полот, возраста, семејното потекло, образованието, професијата... меѓутоа економската/материјална еднаквост е чиста утопија, никогаш немало ваков тип на еднаквост(економска/материјална) во историјата на човештвото, отсекогаш постоеле воглавном две класи(горе и доле) и нешто помеѓу(средина), така било во сите досегашни системи во историјата на човекот и така ќе биде се додека постои човекот како живо суштество на планетава, па дури ни кај животните нема еднаквост(ланец на исхрана) !
Како може да постои 100% материјална еднаквост кога сите луѓе се психо-физички различни, секој еден поединец претставува единствена и неповторлива креатура, некој е повеќе психички надарен, некој пак физички, некој пак и психички и физички, а некој па ни така, ни така, некој човек е домаќин/поштедлив, а некој е трошајлија, па дури и деца родени/направени од иста мајка/татко па во многу сегменти се разликуваат, брат со брат, сестра со сестра, брат со сестра. На пр. денеска на пазар одат да продаваат Трпе и Трајко, секој на своја тезга(значи посебно), Трпе направи три пати поголема заработувачка од Трајко, дали треба Трпе да му даде на Трајко дел од својата заработувачка, со цел да имаат еднакви заработувачки и двајцата. Или пак Славко има 3-4 соби вишок(цел спрат) во неговата куќа т.е. не ги користи, а да речеме комшијата Петко до него има поголема фамилија/повеќе деца и се стискаат во едно собиче/шупиче, дали Славко треба на комшијата Петко да му ги подари(гага) тие соби кои што не ги користи, секако за доброто на народот. Или пак Митко има две коли, ама едната ја користи(потребна му е), а другата кола не ја користи(нема потреба) и ја чува во гаража, арно ама брат му Јанко нема никаква кола, дали Митко треба да му ја подари(гага) колата што не ја користи на неговиот брат, само затоа што му е брат и секако за доброто на народот. Или пак во шума одат Станко и Панко за да берат некакви плодови, Станко се враќа дома со две торби полни, а Панко се враќа само со половина наполнета торба, дали Станко во името на добробитот на човештвото треба гага да му подари дел од својот плен(така да се изразам) ............... и други милион примери ......... луѓето(99,9%) се генерално себични суштества, нема врска тоа со Капитализам, отсекогаш луѓето биле себични и грабливи суштества, индивидуалисти(за себе), секој си гледа и се бори/работи најпрво и единствено за себеси, брат за брат, ама сирење за пари, милостина/гага може да ти даде само родител(ако има и ако сака да ти даде) друг нема шанса ништо гага да ти даде, ако некој нешто ти даде или подари, мора да му вратиш, услуга за услуга, а пријателства, вистински пријателства денеска тешко, а ’’пријателства‘‘ од ќар и интерес секако дека имало, има и ќе има, едноставно таква е природата на човекот, како што напиша еден член погоре, децата уште како најмали покажуваат знаци на себичност, криејќи ги своите играчки во својата детска соба, тепајќи се и кубејќи се со братчето/сестричето оти му ја гибнало количката или барбиката, тоа е тоа, лек за овие работи не постои, таква е природата на човековите суштества, така е и кај животните !

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
PIRATIC Примерите што ги наведе за 100% материјална еднаквост ти се погрешни.

Раде Кончар рекол дека не сакат, ама и не дават милост. Комунизмот (правиот) ја отфрлат милоста. Фридрих Ниче е во голема мера комунист.Тој е против црвените, ама црвените тогаш се залагале за милост.
Во бескласниот систем, све што се имат се збират на куп и се располагат групно, според потребите.

Комунизмот не велит да ми дадеш 5 крави за да имаме двајцата еднакво по 10. Туку Комунизмот велит јас немам крави, ти немаш крави, никој немат крави...

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Туку Комунизмот велит јас немам крави, ти немаш крави, никој немат крави...
Значи јас како те разбрав е, ни ти да немаш ни јас да немам. Сите да сме бедни.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Значи јас како те разбрав е, ни ти да немаш ни јас да немам. Сите да сме бедни.
Не е баш така.Карл Маркс рекол целта е луѓето да бидат еднакви. Но не еднакви во сиромаштијата туку еднакви во богатството.

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Не е баш така.Карл Маркс рекол целта е луѓето да бидат еднакви. Но не еднакви во сиромаштијата туку еднакви во богатството.
Не можеме сите да бидеме еднакви. Сите прсти не се еднакви. Еден човек собира пари, друг се коцка, друг ги троши парите по жени, трет ги троши парите на глупи тривијални работи. И после кога ке дојде некоја власт му го зема имотот на тој што бил домаќин, затоа што бил богат. Тоа на моја фамилија се случило.

Kajgana Shop

На врв Bottom