Анархија

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Епа јас мислев на сегашнава структура на државата. Сегашната е паразит врз грбот на работникот.
Значи ако ме разбра што сакав да кажам, државата исто како и човештвото треба да еволуира во некоја подобра (или можеби полоша, скраја да е). И низ историјата државата (империјата, или која и да е форма на владеење) еволуирала. Не гледам зошто би застанала на некое ниво, но целосно исчезнување е неможно. А паразити имало и ќе има.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кога Маркс сонуваше за идеалното, комунистичко општество, тој барем успеа својот сон да го маскира во квази научна терминологија. Се разбира дека неговиот историцизам, и неговите сфаќања беа без проблем дебанкирани, посебно од Попер и од Колаковски.

Кај анархизмот ја немаме ни таа илузија на нужност, дека општеството неминовно се движи кон анархистичко уредување. Се што имаме еден детски сон. Сите би сакале општество базирано на солидарност, но сето тоа е бескрајно далеку од некаква реалност. 99% од човечкиот род се добиток, неспособен да погледне два метра подалеку од сопствениот моментен интерес. Себичноста на луѓето не е измислица на капитализмот, себичноста можете да ја најдете во детската соба, кога детето посега по играчките...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Не, ќе оди кај приватен доктор и ќе му дила мара за лек. Пума бе, прашањава...
Не викнале полиција, ретко кој анархист ќе викне полиција, баш поради тоа и пропадна градот. Немаше кој да ги тепа барабите како Пумата, тепачите дојдоа доцна.
Oд каде сега јас бараба :(
Јак е коментарот со највисок рејтинг на видеово :) Ме изнасмеа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Значи ако ме разбра што сакав да кажам, државата исто како и човештвото треба да еволуира во некоја подобра (или можеби полоша, скраја да е). И низ историјата државата (империјата, или која и да е форма на владеење) еволуирала. Не гледам зошто би застанала на некое ниво, но целосно исчезнување е неможно. А паразити имало и ќе има.
Ок де, нека еволуира државата до степен на еднаквост.:P

Битно е да биде за добробит на човештвото, а во моментов не е така.

И кога некој е против апаратот-државата е пред се против денешниов концепт на истата, и уште појќе против избраниците од народот кои ја водат.:P

Бар ја мислев дека во тој правец дискутираме.

A

AnFem

Гостин
Oд каде сега јас бараба :(
Јак е коментарот со највисок рејтинг на видеово :) Ме изнасмеа.
Бараба затоа што сакаш да крадеш и да манипулираш. А некои на барабите, во име на слободата, им го пукнуваат носот :) Онака, хипички, розовко и со цветчиња <3

Уште една комуна во Данска како доказ?

:)
Град!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Бараба затоа што сакаш да крадеш и да манипулираш. А некои на барабите, во име на слободата, им го пукнуваат носот :) Онака, хипички, розовко и со цветчиња <3

Град!

Вие сте насилни. И предлагате насилство.
Ако на некој му се сака мое нешто, ќе ми го украдел.
Ако се одбранам, ќе ме сределе.
Жити добриот свет кој го предлагате.

A

AnFem

Гостин
Цел град? Wow !!!

Се разбира под заштита на ДРЖАВАТА Данска.

Аргументот ти е not valid...

;)
Местото не беше заштитено од страна на државата. Баш напротив, државата го направи небезбедно за присутните таму.

Вие сте насилни. И предлагате насилство.
Ако на некој му се сака мое нешто, ќе ми го украдел.
Ако се одбранам, ќе ме сределе.
Жити добриот свет кој го предлагате.
Клинот со клин се вади.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

И кога некој е против апаратот-државата е пред се против денешниов концепт на истата, и уште појќе против избраниците од народот кои ја водат.:P

А кој да ги избере бе Мики? Та нели секоја власт е од бога дадена :P , ќе си ги прифатиш како такви.
Шега на страна, подобро народот да ги избере отколку сами да се изберат.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Епа јас мислев на сегашнава структура на државата. Сегашната е паразит врз грбот на работникот.
Дефинирај го поимот работник друже ?!
Според мене работник е секој оној кој работи за плата, без разлика дали работи во државно или приватно претпријатие/фирма/служба и без разлика на степенот на образование(средно, високо...), условите за работа, висината на приходите(платата) и.т.н. или пак можеби сум грешка, работник е само оној кој работи во рудник, мете булевари, продава зелки, асфалтира улици, виси на скеле, копа канал ??? Зарем докторот, хирургот, наставникот, професорот, економистот, инженерот, архитектот, полицаецот, војникот, пилотот и.т.н. не се работници, па и тие работат за плата, не работат за профит како бизнисмените, или работници се само оние кои работат во полошите гранки/професии, а сите останати се ’’големци‘‘ ?!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Местото не беше заштитено од страна на државата. Баш напротив, државата го направи небезбедно за присутните таму.

Клинот со клин се вади.

Извини молимте, ама на кој начин јас сум насилна што не сакам да дадам кокоси кои се мои, кои јас ги најдов и јас ги набрав?
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:19 ---

Еднаквост во права, и денес тоа го има. Секој е еднаков пред законот.
Еднаквост по имот, моќ - не, не може и не смее тоа да го има.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Кога Маркс сонуваше за идеалното, комунистичко општество, тој барем успеа својот сон да го маскира во квази научна терминологија. Се разбира дека неговиот историцизам, и неговите сфаќања беа без проблем дебанкирани, посебно од Попер и од Колаковски.

Кај анархизмот ја немаме ни таа илузија на нужност, дека општеството неминовно се движи кон анархистичко уредување. Се што имаме еден детски сон. Сите би сакале општество базирано на солидарност, но сето тоа е бескрајно далеку од некаква реалност. 99% од човечкиот род се добиток, неспособен да погледне два метра подалеку од сопствениот моментен интерес. Себичноста на луѓето не е измислица на капитализмот, себичноста можете да ја најдете во детската соба, кога детето посега по играчките...

Токму болдот е сегашноста Ставрогин.

И токму тоа треба да го надмине човештвото.

Јас сум оптимист во тој поглед.
И мислам дека клучот е во развојот на науката и технологијата.
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:20 ---
А кој да ги избере бе Мики? Та нели секоја власт е од бога дадена :P , ќе си ги прифатиш како такви.
Шега на страна, подобро народот да ги избере отколку сами да се изберат.
Не се разбравме:) Народните пратеници се у наводници.
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:21 ---
Дефинирај го поимот работник друже ?!
Според мене работник е секој оној кој работи за плата, без разлика дали работи во државно или приватно претпријатие/фирма/служба и без разлика на степенот на образование(средно, високо...), условите за работа, висината на приходите(платата) и.т.н. или пак можеби сум грешка, работник е само оној кој работи во рудник, мете булевари, продава зелки, асфалтира улици, виси на скеле, копа канал ??? Зарем докторот, хирургот, наставникот, професорот, економистот, инженерот, архитектот, полицаецот, војникот, пилотот и.т.н. не се работници, па и тие работат за плата, не работат за профит како бизнисмените, или работници се само оние кои работат во полошите гранки/професии, а сите останати се ’’големци‘‘ ?!

Тоа е работник пријателе. Погоре Тојкатер објасни како државата собира од сите нас во текот на животот. Прочитај.
--- надополнето: 24 април 2012 во 20:23 ---
Еднаквост во права, и денес тоа го има. Секој е еднаков пред законот.
Еднаквост по имот, моќ - не, не може и не смее тоа да го има.
Мислиш ли дека навистина е секој еднаков пред законот?

Зошто не смее да има еднаквост по имот???. И што е моќ според тебе?

Kajgana Shop

На врв Bottom