Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Јас мислам дека и оние што никогаш немале парно, треба да плаќаат 50% од цената на чинење по квадратура за топлификација!.... Јасно ми е чие масло е ова. Ти ебам тоа инквизицијата црна, ти ебам тоа Лустраторите!
Така било Словенија и Германија!? Пази курца у сламеном шеширу! Прво кога се однесува за стандардот зошто не ги спомнуваат истите држави? Второ, сигурен сум дека таму со некакви клаузули или закон регулирано е, што значи кога купуваш стан со централно греење ОДНАПРЕД знаеш дека неможеш да се откажеш или да ги плаќаш 50% трошоците... а овде така ли е? Натаму.... баш во споменатите држави, може ли ретроактивно да важи закон како овдека? И тие што се откажале предходно, треба да плаќаат пола ... Па и овдека, ако влезе она старкеља со кастањети во уста во Уставен, КЕ МОЖАТ ДА МУ БРЦНАТ У ЛЕВ ЏЕБ за да му земат 50%, на оној што веќе се откажал од парното пред месец-два година-две.... На останатите, мое сочуство!

Јас мислам дека и оние што никогаш немале парно, треба да плаќаат 50% од цената на чинење по квадратура за топлификација!.... Јасно ми е чие масло е ова. Ти ебам тоа инквизицијата црна, ти ебам тоа Лустраторите!
Така било Словенија и Германија!? Пази курца у сламеном шеширу! Прво кога се однесува за стандардот зошто не ги спомнуваат истите држави? Второ, сигурен сум дека таму со некакви клаузули или закон регулирано е, што значи кога купуваш стан со централно греење ОДНАПРЕД знаеш дека неможеш да се откажеш или да ги плаќаш 50% трошоците... а овде така ли е? Натаму.... баш во споменатите држави, може ли ретроактивно да важи закон како овдека? И тие што се откажале предходно, треба да плаќаат пола ... Па и овдека, ако влезе она старкеља со кастањети во уста во Уставен, КЕ МОЖАТ ДА МУ БРЦНАТ У ЛЕВ ЏЕБ за да му земат 50%, на оној што веќе се откажал од парното пред месец-два година-две.... На останатите, мое сочуство!
Се може во мк, во мк не важат законите кој важат во физичкиот универзум:pos: али ако така и треба САМО НАПРЕД, баш ме интересира до кога ке им биде „ најубаво“ на цитро и компанија

мое мислење е дека ке падне на уставен суд овој закон, НО никогаш не се знае, затоа што ваков закон има во многу земји каде што јасно и недвосмислено е напишано дека нема гасење од централно греење... некои немаат опција дури ни за 50%, туку 100% и ке се грееш колку што јас сакам и колку сакам и на крај ке ти наплатам јас колку што ке кажам (т.е. регулаторна)...

да напоменам само дека ова сеуште е ПРЕДЛОГ ЗАКОН, значи не е усвоен, не е изгласан и слично... сега за сега е предлог закон... значи можни се 3 верзии со објавата на овој предлогот закон:
-да се уплашат оние што сакаат да се исклучат и да не госторат тоа, воедно еден дел од веке исклучените да прифата бесплатно вклучување и на крјаот овој закон да не се изгласа
-сепак да се изгласа законов и за брзо време да падне на уставен суд
-сепак да се изгласа законов и да остане валиден и во сила, уставен суд да го разгледа и да го одобри, бидјеки терковите барем на соседните ни земји се такви, каде што децидно вели дека исклучување од централниот систем за греење нема т.е. несмее... кој сака без централно, бујрум, нека гради куќа или куќаре..

Немате представа колку ке ми биде мило да го донесат законов :) :sneaky:

бидјеки терковите барем на соседните ни земји се такви,
Ова твое тврдење е жалосна вистина и сега не се прави, такво нешто, за прв пат. Зонското паркирање е воведено по „ теркот “ на Белград и никаде, на друго место, нема такво нешто. Но, Македонија е суверена држава и овде важат само нашите закони.
Некој има интерес да на овој начин ја спаси Топлификација од колапс. Немам против да се прави тоа но со економски мерки, а не со груба сила.
Цената на еден KWh, во зградата во која живеам, Топлификација го наплатува 6, 44 денари, а во исто време просечната цена на електричната енергија е 4, 5 денари за KWh. И не само тоа, греењето е крајно неквалитетно ( радијаторските мрежи не се избалансирани ), греат колку сакаат и кога сакаат и подкраднуваат во мерењето.
Никој од арно не бега. Кога Топлификација би греела квалитетно и ефтино ќе нема потреба граѓаните да се принудуваат на ваков начин. Реално е цената на топлинската енергија да биде барем три пати пониска од цената на електричната енергија. Што значи за еден KWh, реална, пазарна цена, би била 1, 5 денари. Или месечно за затоплување на 1 м2 би се плаќало 18, 75 денари за м2, или стан од 70 м2 би имал месечна сметка од околу 1300 денари. Ваква понуда никој нема да одбие.
А тие наплатуваат 4 пати поскапо и сега сакаат да удрат со гола сила.

529636_410062372356555_205344452828349_1483796_132494129_n.jpg

:pos:

Колку да потсетам само за новиот Робокап кој е на пат да биде снимен, еве еден дечко што преку рап го објаснува оригиналот.

Jас го имам гледано и првиот дел, и за попладне, како блокбастер, си тера.
Визуелно е добар, друго и не очекувај. Блокбастер нели.

Тапа беше. Оригиналот 30 години претоа снимен се уште е подобар. А за визуелност и за приказна и за кастинг подобар беше Immortals, не знам зашто на тој не направат продолжение.

Прв пат слушам за таква тема, изгледа се немам раскопано доволно во постарите теми од подфорумот.

wot me ima na Fb neka frli oko na moite favourite movies, polno ima vakvi :)

ustvari go brishav wot, deka ne mi mesteshe edna ubava devojka :D, eve ke pastiram od FB:

edit: ne moze da se pastira upm, aj ke pisam nekolku

willow
re-animator
the princess bride
save the green planet
time bandits
momo
interstate 60 (moze da se reche deka mi e vo listata na top10 all time favs)
matando cabos
dogma

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Не ме разбравте..

ТИ му го имаше ПРЕДЛОЖУВАНО некаде на ИО.

ИО, добредојде назад. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom