Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Друже, немој да мислиш дека Груевски ти прави услуга со тоа што ја качил минималната плата од 6 на 8. Тие пари треба работодавецот да ги даде од свој џеб. Нека има некој работодавец 10 вработени на минималец. По 2000 за 10 души се 20 000 месечно. Мислиш дека од профитот ке издвои 20 000 за да ги качи платите? Или ке ги качи цените и сите ке плаќаме повеќе, или некој ке лета од работа.
Работникот треба да си го бара она што го следува законски.
Што ми е мене гајле дали газдата нема промет, дали има непредвидливи трошоци (казна 7.000 евра за неосигуран работник), или пак дали плаќа рати за БМВ М5, или пак дали децата ги пуштил на студирање во странство. Тоа мене воопшто не ме интересира...
Ко можат газдите да си возат количиња од брендовите БМВ, Ауди, Мерцедес, Лексус, Нисан, можат да издвојат пари дури и повеќе од минималната плата...

Samo sakam da vi napravam edna sporedba

Rabotam vo privatna firma:

Plata - 8000-9000den
Rabotno vreme - 6 dena Pon-Sab X 9 chasa
Nerabotni denovi - Veligden, Bozik, Nova Godina i Prvi Maj
Godisen Odmor - 7dena neplaten

Godisna zarabotka prosek - 100.000 denari
Rabotni casa vo nedelata - 54
Od 365dena vo godinata - 52 nedeli - 4 praznici - 7 dena godisen odmor Grubo zemeno nekoj si 300 rabotni dena

Brat mi raboti vo drzavna institucija:

Plata - 14000-16000den.
Rabotno vreme 5 dena Pon-Pet X 8 casa
Nerabotni denovi - Нова година, Божик, Велигден, вториот ден на Велигден, Ден на трудот, Св. Кирил и Методиј, Ден на Републиката Рамазан Бајрам, Ден на независноста, Ден на народното востание, Ден на македонската револуционерна борба, Св. Климент Охридски, Бадник, ден пред Божиќ, Богојавление (Водици), Велики петок, петок пред Велигден, Духовден, петок пред Духовден, Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) ili vkupno 16
Godisen odmor - 25 dena platen
Dodatni benefiti:
K15 ili 13ta plata vo vid na stokovi resursi od firmata kaj sto raboti.

Godisna zarabotka 195.000den
Rabotni casa vo nedelata - 40
Od 365dena vo godinata - 104 dena nerabotni vo vikend - 25-30 odmor godisen - 16 praznicni denovi. Grubo zemeno nekoj si 220 rabotni dena

Tolku

Па и јас не се водам според емоции, туку според реалноста, која е таква каква што е.
И напротив, мене не да не ми се допагаат разликите, туку не ми се допага што се како црно и бело.
Проблемот е што место да си себичен си љубоморен. Да ти дадам еден пример. Јас работам кај комшијата кој е тотален кретен за 8000 денари а тој е пун со пари. И еден ден решава да си купил златна тоалена школка. Јас треба да сум среќен поради тоа. Зошто бидејќи цената на недвижоста ќе рипне во малото и јас ќе добијам пари. Треба разум а не емоции. Треба себичност а не љубомора.

Што ми е мене гајле дали газдата нема промет, дали има непредвидливи трошоци (казна 7.000 евра за неосигуран работник), или пак дали плаќа рати за БМВ М5, или пак дали децата ги пуштил на студирање во странство. Тоа мене воопшто не ме интересира...
Ко можат газдите да си возат количиња од брендовите БМВ, Ауди, Мерцедес, Лексус, Нисан, можат да издвојат пари дури и повеќе од минималната плата...

Нечие мислење и желба за повисока плата нема никаква врска со законско право за повисока плата, без разлика колку сурово тоа звучи.

И треба да ти е гајле дали газдата има или нема промет. Ако пропадне фирмата и ти ке останеш без работа.

Samo sakam da vi napravam edna sporedba

Rabotam vo privatna firma:

Plata - 8000-9000den
Rabotno vreme - 6 dena Pon-Sab X 9 chasa
Nerabotni denovi - Veligden, Bozik, Nova Godina i Prvi Maj
Godisen Odmor - 7dena neplaten

Godisna zarabotka prosek - 100.000 denari
Rabotni casa vo nedelata - 54
Od 365dena vo godinata - 52 nedeli - 4 praznici - 7 dena godisen odmor Grubo zemeno nekoj si 300 rabotni dena

Brat mi raboti vo drzavna institucija:

Plata - 14000-16000den.
Rabotno vreme 5 dena Pon-Pet X 8 casa

Godisna zarabotka 195.000den
Rabotni casa vo nedelata - 40
Od 365dena vo godinata - 104 dena nerabotni vo vikend - 25-30 odmor godisen - 16 praznicni denovi. Grubo zemeno nekoj si 220 rabotni dena

Tolku
Со чии пари зема брат ти плата? И нема да те прашам дали брат ти има партиска книшка не е фер :)

тие науки Стефус се во ред ако се однесуваат на држава со долга традиција на почитување на закони, регуларни закони, синдикати, здруженија, правосуден функционален систем, отвореност за стоки и раб. сила и слично. Но во ваква држава тешко има логика во економијата. Пример да дозволиш некому да затвори еден од најголемите ланци аптеки, просторот среде центар да му скапува за да има бесплатна работна сила во своите аптеки ...такви апсурди поврзани со партии и заграбување на општествените добра се познати и бројни.
А ако наместо реални бројки со цени и трошоци збориме за гдп, како е можно со гдп 1200-1600 долари (пред една, еднаипол деценија), нивото на сиромаштија да е пониско него сега со 4-5000...1997-1998 нивото на сиромаштија беше околу 20%, сега е 31%. Диспаритетот, неправилната распределба на богатството (wealth inequality) оди во нагорна линија од 0.3 во 1994 на 0.4 во 2005...и владата наместо да преземе мерки за воедначување на овие социјални недостатоци (како што преземаат мерки европските влади), таа ништо. Зошто? Ваљда бизнисите ...
Ако веќе размислуваш дека едина предност е тоа џидипито, види како е распоредено богатството... Башка, ако се споредуваме со европските земји, каде се тука социјалните пакети, за дете, за невработен, за разни болести.
The three richest people possess more financial assets than the lowest 48 nations combined,
Ова се случува кај нас.
Не треба да гледаш џидипи (пошто е вон тема) за да пресметаш дека за струја дури и летно време ти одат 2-3000, зимно 6-7000 доколку користиш дрва (нешто над 50 евра кубик), дека за основните минимални хигиенски услови ти требаат пари, за доктор, за образување на децата, за да купиш нови кинески чевли или турски развлечен џемпер, кошули кои заради квалитетот на материјалот за сезона-две замирисуваат и се кинат, најефтини чорапи кои држат 2-3 месеци...кога на сето ова ќе ставиш дека за децата кои растат им треба сета облека нова минимум два-3 пати годишно, ...ќе видиш дека и 30000 за семејство се испод достоинствен минимум.

Може и 1000 евра минимална плата ама ако нема газдата профит може се да шитне тури милион евра во банка зема 80-90000 камата годишно и живее пак како цар. А работниците може да си го...

Ако нема газдата профит, нека затвори фирма, нека се вработи кај друг на кој подобро му оди бизнисот наместо да го експолатира работникот за тој да има ќар.
Зошто не се реши на тој чекор...не ми оди, немам доволно ќар за себе и за работниците, ќе затворам фирма и ќе најдам работа со плата и све што следи...

Проблемот е што место да си себичен си љубоморен. Да ти дадам еден пример. Јас работам кај комшијата кој е тотален кретен за 8000 денари а тој е пун со пари. И еден ден решава да си купил златна тоалена школка. Јас треба да сум среќен поради тоа. Зошто бидејќи цената на недвижоста ќе рипне во малото и јас ќе добијам пари. Треба разум а не емоции. Треба себичност а не љубомора.
Не сум љубоморен јас пријателе мој, туку не сакам мене некој да ме дупи во здрав мозок.
Биди си ти пак срекен поради златната тоалетна школка на твојот комшија, али да те прашам, ке бидеш ли срекен и кога тој твој комшија утре ке излезе на телевизија и ке почне да го дрви како тоа тој нема сметка од неговиот бизнис и дека ке мора да те избрка од работа или да ти ја намали платата од 9000 на 8000 (а притоа нормално не ја спомнува златната серална што ја купил)? А, ке бидеш ли пак срекен и ке се помириш со тоа? Ако кажеш да, тогаш нешто дефинитивно не е во ред со твојот мозок.

Нечие мислење и желба за повисока плата нема никаква врска со законско право за повисока плата, без разлика колку сурово тоа звучи.

И треба да ти е гајле дали газдата има или нема промет. Ако пропадне фирмата и ти ке останеш без работа.
Чувај си ги тие флоскули за себе.
Ако Работодавецот не може да му обезбеди соодветна плата на работникот па тогаш воопшто нека не отвора бизнис...А ако сака газдата некој да му работи за бедна сума пари нека си ја земи ќерка му. За тоа немам ништо против.
А немањето промет е проблем на газдата. Тој нека си обезбедува пазар. За немањето промет работниците не се ништо криви...

Ако нема газдата профит, нека затвори фирма, нека се вработи кај друг на кој подобро му оди бизнисот наместо да го експолатира работникот за тој да има ќар.
Зошто не се реши на тој чекор...не ми оди, немам доволно ќар за себе и за работниците, ќе затворам фирма и ќе најдам работа со плата и све што следи...
Јас ако би бил газда и профитот ми падне под 10% годишно. Затварам фирма на сите работници клоца во газот. Продавам се и ставам пари во банка на денарски депозит имаш 9% годишна камата и си уживам. Ама сигурен си дека сакаш тоа да го направи газдата? Ако многу газди се одлучат на овој чекор Македонија запаѓа во дефлациона депресија со невработнеост од 50-60% и да те видам што ќе правиш. Треба најмалку 20-30% профит да се одлучиш да почнеш бизнис и вработуваш има ризик. Што поголем профит тоа повеќе ќе инвестираш и повеќе работни места.
--- надополнето: 5 март 2012 во 20:06 ---
Не сум љубоморен јас пријателе мој, туку не сакам мене некој да ме дупи во здрав мозок.
Биди си ти пак срекен поради златната тоалетна школка на твојот комшија, али да те прашам, ке бидеш ли срекен и кога тој твој комшија утре ке излезе на телевизија и ке почне да го дрви како тоа тој нема сметка од неговиот бизнис и дека ке мора да те избрка од работа или да ти ја намали платата од 9000 на 8000 (а притоа нормално не ја спомнува златната серална што ја купил)? А, ке бидеш ли пак срекен и ке се помириш со тоа? Ако кажеш да, тогаш нешто дефинитивно не е во ред со твојот мозок.
Газдата знае колку му се исплати да тера бизнис. А ако сака да да намали плати има конкуренција и може да ја изгуби работна сила. Пишав горе колку од прилика треба да падне профитот за да ја затвори фирмата.

Јас ако би бил газда и профитот ми падне под 10% годишно. Затварам фирма на сите работници клоца во газот. Продавам се и ставам пари во банка на денарски депозит имаш 9% годишна камата и си уживам. Ама сигурен си дека сакаш тоа да го направи газдата? Ако многу газди се одлучат на овој чекор Македонија запаѓа во дефлациона депресија со невработнеост од 50-60% и да те видам што ќе правиш. Треба најмалку 20-30% профит да се одлучиш да почнеш бизнис и вработуваш има ризик. Што поголем профит тоа повеќе ќе инвестираш и повеќе работни места.
--- надополнето: 5 март 2012 во 20:06 ---

Газдата знае колку му се исплати да тера бизнис. А ако сака да да намали плати има конкуренција и може да ја изгуби работна сила. Пишав горе колку од прилика треба да падне профитот за да ја затвори фирмата.
Не бе, ти дефинитивно со глава вдупе одиш.
Ако газдата нема профит тој ја затвора фирмата и не го боли пилето за работниците. Такви случаи имало, има и ке има, никој не е будала да работи со загуба.
Проблемот е што газ-дите имаат доста голем профит од своите бизниси, а во јавноста го дрват дека им е неисплатливо и дека поради тоа мора да ги намалат платите на работниците, да ги избркаат (УЦЕНА) или пак наводно да ја затворат фирмата. Али бидејки имаат добар профит тие не затвораат, туку ги држат работниците на минималец, а цените скокаат до максималец, и тие благодарејки на минималецот што го даваат на работниците купуваат златни серални, како твојот пример погоре.
Е тоа е тоа што ги онади нашите кокошки, а не е петел.

Ако газдата нема профит тој ја затвора фирмата и не го боли пилето за работниците. Такви случаи имало, има и ке има, никој не е будала да работи со загуба.
Проблемот е што газ-дите имаат доста голем профит од своите бизниси, а во јавноста го дрват дека им е неисплатливо и дека поради тоа мора да ги намалат платите на работниците, да ги избркаат (УЦЕНА) или пак наводно да ја затворат фирмата. Али бидејки имаат добар профит тие не затвораат, туку ги држат работниците на минималец, а цените скокаат до максималец, и тие благодарејки на минималецот што го даваат на работниците купуваат златни серални, како твојот пример погоре.
Газдата не ја одредува плата на работникот туку пазарот на трудот. Ако имаш мал профит има малку работни места а малку работни места мала плата. Елементарна логика.

Он толку може да дава толку е способен и неможе повеќе, ете ти како добар познавач на економијата отвори фирма давај им дупло повеќе на вработените. Верувај одма ќе најдеш работници и од кај него кај тебе ќе дојдат, па ем ти ќар ем вработените ќе ти бидат задоволни.

Не ги оправдувам газдите зошто повеќето се лакоми но ајде ако знаеш ти ете обезбеди подобра плата барем за 20-30 души.

Чувај си ги тие флоскули за себе.
Ако Работодавецот не може да му обезбеди соодветна плата на работникот па тогаш воопшто нека не отвора бизнис...А ако сака газдата некој да му работи за бедна сума пари нека си ја земи ќерка му. За тоа немам ништо против.
А немањето промет е проблем на газдата. Тој нека си обезбедува пазар. За немањето промет работниците не се ништо криви...

Епа тогаш седи и чекај некој да ти обезбеди 30 000 плата. Не знам само каде ги барате тие ангели, спасители на општеството, кои ке ви ја обезбедат. Кажав погоре каде одат парите.

Затоа пола индустрија пропадна и фирми се испозатворија. Пошто газдите имаат профит да живеат ко бубрези во лој. Земи кредит и стани газда, што друго да ти кажам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom