Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Газдата не ја одредува плата на работникот
images

Ако имаш мал профит има малку работни места а малку работни места мала плата. Елементарна логика.
Шупља ти логика.
Edward-Norton-Closing-Laptop.gif

Gledam deka temava koja se odnesuva na tie mocani 8 iljadarcinja, ste ja pretvorile vo bojno pole Socijalizam VS Kapitalizam !!! ccccccc
Videte vaka, se e relativno vo zavisnost od mestoto/drzavata na ziveenje !!!
Eve na pr. prethodnovo leto kaj mene doma imav rodnini od Avstralija i mi vikaat vakva kukja vo Avstralija kje ti vredi sigurno povekje od 1 milion avstraliski dolari, no tuka ti vredi pomegju 50.000 i 100.000 evra !!!
Na pr. oni tamu zimaat okolu 5 000 dolari plata mesecno, so tie 5 000 dolari da se tuka bi ziveele kako kralevi, no tamu toa e prosek, nisto posebno !!!
Na pr. 1000 dolari kaj nas(vo MKD) se racunaat za golema para, no tamu se veter i magla !!!
Imam rodnini i po zapadna Evropa, istoto go velat, nie zemame tamu po 3-4000 evra vo mesecot plata, so tie pari tuka bi bile teski gospoda, no tamu tie pari ni stignuvaat samo za prosecen semeen zivot !!!
Sto sakam da kazam, se e relativno, na pr. nasiot standard e smesen vo sporedba so standardot na Zapad, no pak e pojak od standardot vo nekoi Africki, Aziski ili Latino-Amerikanski drzavi na pr. !!!
Kaj nas covek sto zima plata preku 500 evra ili pak 1000 evra, se racuna za bogatas, no istiot toj covek so taa plata da otide vo Germanija na pr. kje moze samo da si kupi leb vo mesecot !
Se e relativno, kaj nas se racuna avtomobil na pr. od desetina iljadi evra za luksuz, a na zapad toa e smesna suma na pari za eden nov avtomobil !!!
Malce ja zabegavme temava ali nema veze, vo sekoj slucaj 8 iljadarcinja(den.) plata mesecno se premalku, duri i za vo Makedonija, no za vo Bangladesh se taman !!!

ете ти како добар познавач на економијата отвори фирма давај им дупло повеќе на вработените. Верувај одма ќе најдеш работници и од кај него кај тебе ќе дојдат, па ем ти ќар ем вработените ќе ти бидат задоволни.
Напротив, јас не сум добар познавач на економијата (ниту сум газда ни познавач) него добар познавач на издржување на четиричлено семејство со помали или поголеми примања, кога како. Од таму тргнувам дека е непримерно глупо да се нарече достоинствено живеење живот со 8000. И не знам зашто дури 2 пати се провлекува оваа реченица
Не ги оправдувам газдите зошто повеќето се лакоми но ајде ако знаеш ти ете обезбеди подобра плата барем за 20-30 души.
не сум рекол дека знам, но затоа (меѓу другото) не сум ни газда :)
Он толку може да дава толку е способен и неможе повеќе,
ако му се тие границите на способност, а сака да е газда, тогаш нека ги плаќа човечки, како што и тој би сакал да е платен. Во спротивно има можност да се заведе во ред на чекање во агенција или да се вработи во државно.
Ако газдата му дава на продавачот 9000 па ако не му оди му скрати 30%, за што го смета работникот? Само на добиток му е потребно само јадење и седење во штала. Дали газдата би сакал како да живее со тие пари? тешко.

Епа тогаш седи и чекај некој да ти обезбеди 30 000 плата. Не знам само каде ги барате тие ангели, спасители на општеството, кои ке ви ја обезбедат. Кажав погоре каде одат парите..
За поголема плата нема да се избориме со помислата - здравје. Или пак според филозофијата на слободниот пазар и капитализмот кога се работи за хонорарот:
6000 - 6000, кој ти ги дават?! 1000 денари илјада. - Ами ич...
Најлогична работа. Да беше до газдите, ке работавме како во Родовладетелското општество пред нашата ера. (Врзани со алки за нозете и еден тапанар што ќе тропа со какво темпо да се работи...). И еден човек што ќе камшикува тој што ќе направи пауза од една секунда.... И работното време би го наместиле не 8 часа туку 18-20.

Е сега, не знам дали работниците се избориле за тоа, или пак го пишува негде во Светото писмо, или пак, тоа е милост на предобрите и милите газди.

За поголеми плати можеме да се избореме само со Револуција. Не мирен протест. Туку протести како во Чикаго 1886, Прашката пролет 1968, Гдањск 1980, и како во денешно време Египет, Тунис, Чиле, Грција. Демолирање на нивните теренци вредни од 100.000 евра и каменување на нивните куќи...
Па така ќе го сватат нашиот гнев...

Абе што ја тупите...... тој што е самовработен или има само уште еден или двајца вработени едвај вади за себе и вработените, пресипува од шупло во празно, додека тие другите „газди’’ не да немаат туку едноставно не сакаат да даваат повисоки плати, тоа ти е тоа, експлоатација од најдолен вид.
Има една што кружи меѓу газдите... на прашањето колку вработени имаш ..одговараат... за работа премалку, за плати премногу.:D

Земете ги за пример телекомот и евн, во најголем дел се странски фирми со европски цени на услугите и големи (да не речам енормни) профити но тешко дека на своите вработени им исплаќаат бар приближно исти плати како на колегите им во матичните земји на тие фирми.

За поголема плата нема да се избориме со помислата - здравје. Или пак според филозофијата на слободниот пазар и капитализмот кога се работи за хонорарот:
6000 - 6000, кој ти ги дават?! 1000 денари илјада. - Ами ич...
Најлогична работа. Да беше до газдите, ке работавме како во Родовладетелското општество пред нашата ера. (Врзани со алки за нозете и еден тапанар што ќе тропа со какво темпо да се работи...). И еден човек што ќе камшикува тој што ќе направи пауза од една секунда.... И работното време би го наместиле не 8 часа туку 18-20.

Е сега, не знам дали работниците се избориле за тоа, или пак го пишува негде во Светото писмо, или пак, тоа е милост на предобрите и милите газди.

За поголеми плати можеме да се избореме само со Револуција. Не мирен протест. Туку протести како во Чикаго 1886, Прашката пролет 1968, Гдањск 1980, и како во денешно време Египет, Тунис, Чиле, Грција. Демолирање на нивните теренци вредни од 100.000 евра и каменување на нивните куќи...
Па така ќе го сватат нашиот гнев...

Ne sakam da fakjam strana vo raspraviive koi se pojavija na temava, no temava navistina otide u kurac !!!
Revolucija :pos:
Abe druze ti kade zivees, ako vo taa tvoja "revolucija" soberes 100 lugje, alal neka ti e !!!
So revolucija nisto ne se dobiva, batali ja taa tvoja ideologija, samo avtogol kje si dobies veruvaj mi !!!
I jas ne gi mirisam mnogu denesnive gazdi, no so revolucija nisto nema da se promeni, tuku site kje zagubat !!!
Celiot svet plovi vo edna nasoka, a ti mi kazuvas tuka za retrogradni ideologii i oktomvriski revolucii !!!
Revolucija DA !!!
No demokratska revolucija(bez krv, zrtvi i rusevini), revolucija na intelektualata, a ne revolucija na nepismenkovcite/seljacaanata, vekje videna vo prethodniot vek i totalno bezuspesna i propadnata !!!

Gledam temava se pretvori vo bitka pomegju dve ideologii i najdobro e KANTA !!!

Е јбг Воне, ... чекај малку да ги распоредиме тие 8000 и 50 :D

Ne sakam da fakjam strana vo raspraviive koi se pojavija na temava, no temava navistina otide u kurac !!!
Revolucija :pos:
Abe druze ti kade zivees, ako vo taa tvoja "revolucija" soberes 100 lugje, alal neka ti e !!!
So revolucija nisto ne se dobiva, batali ja taa tvoja ideologija, samo avtogol kje si dobies veruvaj mi !!!
I jas ne gi mirisam mnogu denesnive gazdi, no so revolucija nisto nema da se promeni, tuku site kje zagubat !!!
Celiot svet plovi vo edna nasoka, a ti mi kazuvas tuka za retrogradni ideologii i oktomvriski revolucii !!!
Revolucija DA !!!
No demokratska revolucija(bez krv, zrtvi i rusevini), revolucija na intelektualata, a ne revolucija na nepismenkovcite/seljacaanata, vekje videna vo prethodniot vek i totalno bezuspesna i propadnata !!!

Gledam temava se pretvori vo bitka pomegju dve ideologii i najdobro e KANTA !!!
Добро бе Хејдерн ако не излеземе на некаков протест, значи дека сме задоволни од сексот што го имаме, и дека сакаме појќе да ни го начукаат… И како ние освен со протест да го искажиме нашето незадоволство?

Добро бе Хејдерн ако не излеземе на некаков протест, значи дека сме задоволни од сексот што го имаме, и дека сакаме појќе да ни го начукаат… И како ние освен со протест да го искажиме нашето незадоволство?

Taka e, no protest e edno, a ti tuka trubis za nekakvi novi oktomvriski revolucii, mislam stvarno nema veze, toa ti e cist avtogol !!!
Jas licno na pr. kako intelektualec i demokrat, ne prifakjam krvavi revolucii kako onie od pred 1 vek, potrebna e kulturna i demokratska revolucija(bez krv, zrtvi, isseluvanje, rusevini...), a za da se napravi takva kulturna i demokratska revolucija e potrebno bistra glava, mislenje so sopstvena glava i znaenje(intelektualnost), a kaj nas toa go nema druze, nie kako narod(groto) voopsto ne mislime so sopstvena bistra glava, a da si priznaeme i bajagi sme nepismeni, kako mozes da ocekuvas od narod koj seuste vo 21 vek e dominantno polu-pismen ili nepismen(so osmo odd.) da ti napravi kulturna i demokratska revolucija, stvarno nema veze !!!
Rabotite kje se promenat togas koga groto od naselenieto kje nauci nesto pametno, kje se emancipira, obrazuva, kje se razvie intelektualata, no vo vakva situacija kako deneska nisto od revolucii druze !!! Forget It !!! ;)

Gledam deka temava koja se odnesuva na tie mocani 8 iljadarcinja, ste ja pretvorile vo bojno pole Socijalizam VS Kapitalizam !!! ccccccc
Videte vaka, se e relativno vo zavisnost od mestoto/drzavata na ziveenje !!!
Eve na pr. prethodnovo leto kaj mene doma imav rodnini od Avstralija i mi vikaat vakva kukja vo Avstralija kje ti vredi sigurno povekje od 1 milion avstraliski dolari, no tuka ti vredi pomegju 50.000 i 100.000 evra !!!
Na pr. oni tamu zimaat okolu 5 000 dolari plata mesecno, so tie 5 000 dolari da se tuka bi ziveele kako kralevi, no tamu toa e prosek, nisto posebno !!!
Na pr. 1000 dolari kaj nas(vo MKD) se racunaat za golema para, no tamu se veter i magla !!!
Imam rodnini i po zapadna Evropa, istoto go velat, nie zemame tamu po 3-4000 evra vo mesecot plata, so tie pari tuka bi bile teski gospoda, no tamu tie pari ni stignuvaat samo za prosecen semeen zivot !!!
Sto sakam da kazam, se e relativno, na pr. nasiot standard e smesen vo sporedba so standardot na Zapad, no pak e pojak od standardot vo nekoi Africki, Aziski ili Latino-Amerikanski drzavi na pr. !!!
Kaj nas covek sto zima plata preku 500 evra ili pak 1000 evra, se racuna za bogatas, no istiot toj covek so taa plata da otide vo Germanija na pr. kje moze samo da si kupi leb vo mesecot !
Se e relativno, kaj nas se racuna avtomobil na pr. od desetina iljadi evra za luksuz, a na zapad toa e smesna suma na pari za eden nov avtomobil !!!
Malce ja zabegavme temava ali nema veze, vo sekoj slucaj 8 iljadarcinja(den.) plata mesecno se premalku, duri i za vo Makedonija, no za vo Bangladesh se taman !!!

Не е баш толку релативно :)
1. Куќа од 100 000 евра ти ќе ја исплатиш за 40 години со просечна годишна плата од 2500 евра, а роднината твој во Австралија истата таа куќа што вреди таму 1 000 000 евра (според него) ќе ја исплати за околу 15 години со просек плата од 60 000долари.
2. Цените на храната се горе долу исти и таму и ваму, со таа разлика што тие кога влегуваат во продавница ги полнат количките за сума од 300 долари и око не им трепнува, а ти овде кога на каса ќе ти кажат сметка од 2000 денари за само една кеса можи и шлог да те удри.
3. Друга разлика е тоа што за да отидете некаде на одмор во трета земја, пример Шпанија, и за него и за тебе се исти цените, разликата е во тоа што роднината твој работи една седмица за одмор од 10 дена, а ти треба да работиш 4-5 месеци.
4. Кола во Германија е доста поефтина од кај нас и се купува со една просечна месечна плата (1500 евра), а истата кола кај нас (со сите давачки ќе биди 2500 евра) се купува со просечна годишна плата (2500 евра).
--- надополнето: 5 март 2012 во 21:49 ---
Секако дека со 8000 денари не може да се живее ако се храниш во сендвичари.Да јадеш три пати сењндвич то се 300 ден дневно а месечно 9000 денари,треба да одиш у минус 1000 ден да се прехраниш Мене со пет члено семејство 8500 ден за хренење во домашни услови ми стигнуваат,а понекогаш и остануваат околу 1500-2000 ден.Сметките,горивото тоа е скапо и сите не јаде,али мислам дека е повеќе ради чалам,а бога ми ќе си ја пуштиш ногата колку што ти е долга чергата и се ќе биде добро

Ти си за во рубриката Верувале или Не...:tapp:

Уште самиот наслов кога го прочитав ми стана јасно дека „Марс напаѓа“.Навистина, каква моронка треба да си да поставиш вакво прашање?Или пак сега се буди дотичната авторка на колумната од дваесетгодишниот зимски сон?Добро е, ако се будиме сите вака на секои дваесет години како дотичнава тогаш има уште надеж за државава.Барем ќе ја има државата во продолжението од Библијата во делот „Македонија најхуманата земја - луѓето работеле беспари“.

комшијата живее со 14,000 со трите деца се 5 души.......знам дека некогаш јаде не толку мрсна храна.......и да не заборавам кога не е на работа.......оде копа на лозје...за 500-ки и добар е.......компјутер им купи на децата едното дете му напраи матурска.....сиромав е ама во исто време и горд оти не се плаши да работи.........е сеа најдобор е него да го прашам како би му било со 8000,,,,,,,тешко би преживеал.......

инаку подршка за минималецот.....оти ке ви постирам сеа една слика.......

http://i1056.photobucket.com/albums...71107973_1063819559_32109334_1496881830_n.jpg

da i prasame ovie 90.000 dali im e seedno......ne deka ke naprednat nogu ama nekoj start e....i vo bugarija i srbija najniskata plata e 130 odnosno 120 evra

комшијата живее со 14,000 со трите деца се 5 души.......знам дека некогаш јаде не толку мрсна храна.......и да не заборавам кога не е на работа.......оде копа на лозје...за 500-ки и добар е.......компјутер им купи на децата едното дете му напраи матурска.....сиромав е ама во исто време и горд оти не се плаши да работи.........е сеа најдобор е него да го прашам како би му било со 8000,,,,,,,тешко би преживеал.......

инаку подршка за минималецот.....оти ке ви постирам сеа една слика.......

http://i1056.photobucket.com/albums...71107973_1063819559_32109334_1496881830_n.jpg

da i prasame ovie 90.000 dali im e seedno......ne deka ke naprednat nogu ama nekoj start e....i vo bugarija i srbija najniskata plata e 130 odnosno 120 evra

Сигурно на овие 68888 луѓе многу ќе им смени... ќе имаат покачување од 50 денари:tapp:

ај бела......таму како шо гледаш пише до 8000......познавам луѓе со 6000-7000 текстилци и чувари.........не дека 1000 ке му го просветлат денот ама.....добра појдовна основа е....до вчера немаме загарантирана плата....додуа и сеа немам....оти им дадоа грејс период.........

секој како сака нека свака....не наметнувам мислење.....ама тргнување од мртва точка е подобро.......

да знам и такви што земат 12,000 на сметка после одат кај газдата и 3000 му вракат на рака

знам и пријател шо зема 12,000 на банка и плус 6000 на рака

се има и сам сум работел за 8450....основна плата

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom