ЕВН почна да гаси струја!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
za
дали вака или така,пак ќе ги дадеш парите,што претходно на темава тврдеа дека е поевтино на дрва... и мене ми е топол гзот ако гледаме така,зашто еве после сите заебанции,скоро пола година немаше прекин на струја....
ме нервира само што можат барем по телевизии да платат за реклами,на пример на пола саат да иде известување каде ќе се гаси струја и колку време ќе нема...вака и електрика се расипува,и трошкови се прават...прееска со упалена свеќа,помислив н гробишта сум ебтате...се црно само јас и свеќата...али тоа е што ќе правиш

za toa se rasipani.........еднаш на еден комшија му ја исклучија додека беше на одмор...без предупредување и дома се се расипало............ги тужеше и зема отштета ама не е тоа тоа се влечкаше човекот...........после го заебаваа за други глупости...каа немаме држава и систем што го штитат народот да му ибм мајакта.........како се нервирам........а бе коа и фирма да е.....знаиш ли шо е најтрагично..............у пресметките на новата цена влегуваат и загубите у наводници тоа се кражбите шо ја и ти мора да ги платиме..............и фамозното 33% тоа било демек за каа ке биде преоптоварена мрежата да бидеме сигурно.........такво некое објанување имат.......и со бензините и со струјата не сме држава...........а со парното истотака врзани раце има државата законот дозлволува да те оптоваре ако комшијата се откаже или ако дома уше некое тело грејно има.............некни иамше емисија кај роберт у канал 5 иск зеро...........џаба е............не соголеа

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
za

za toa se rasipani.........еднаш на еден комшија му ја исклучија додека беше на одмор...без предупредување и дома се се расипало............ги тужеше и зема отштета ама не е тоа тоа се влечкаше човекот...........после го заебаваа за други глупости...каа немаме држава и систем што го штитат народот да му ибм мајакта.........како се нервирам........а бе коа и фирма да е.....знаиш ли шо е најтрагично..............у пресметките на новата цена влегуваат и загубите у наводници тоа се кражбите шо ја и ти мора да ги платиме..............и фамозното 33% тоа било демек за каа ке биде преоптоварена мрежата да бидеме сигурно.........такво некое објанување имат.......и со бензините и со струјата не сме држава...........а со парното истотака врзани раце има државата законот дозлволува да те оптоваре ако комшијата се откаже или ако дома уше некое тело грејно има.............некни иамше емисија кај роберт у канал 5 иск зеро...........џаба е............не соголеа
знаеш што ме нервира...додека беше есм ми беше убаво некако....а дојдоа педериве Австријциве,се се заеба...со есм барем парите у држава ни беа...вака којзнае каде идат...иначе кај другарче,летоска на одмор додека бил,му влегле дома да мењаат саат...и коа се вратил со неговите што да види,обиена врата...и начекал писмо..викнале полиција,џандарите им рекле „а па тоа се нормални работи,мораат луѓето да сменаат броила“...така да незнам што ќе се деси..само знам дека кај и да е тоа педерчето ќе заѕвони за да прочита струја,ама верувај нема да бидам на десна нога станат тој ден... а за тие што крадат,џабе е се...се додека не им искључи цела струја,па да се испотепаат меѓу себе,нема да најдат чаре...

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Албанците и вода не плаќаат 90% од нивите им се наводнуваат и на нив грб други потрошувачи плаќаат и секако летно време и вода нема! Што се однесува до струјата дискриминација е на малцинство кое е обесправено да му исклучиш струја. Плус едукација.

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
А да и ЕВН не креваат слушалка
10 пати вртев,на 10 пат ми кренаа,изгледа им станав досаден...иначе намерно некреваат и те остава да уживаш во музиката,додека они си пијат кафенце и си уживаат...само ако,ќе им се врати и на нив еден ден...само што ние македонче ко македонче,за се и сешто ќутиме...недај боже да им спомнеш да с епобунат,одма ќе почнат ладно ова она....
--- надополнето: 15 февруари 2012 во 23:15 ---
Албанците и вода не плаќаат 90% од нивите им се наводнуваат и на нив грб други потрошувачи плаќаат и секако летно време и вода нема! Што се однесува до струјата дискриминација е на малцинство кое е обесправено да му исклучиш струја. Плус едукација.
насекаде каде што има луфта,они КРАДАТ...јасно е ко ден тоа...само на кого да кажеш ??? мислиш некој се заинтересира?
сите се заинтересирани за сопствениот џеб...да го наполнат со пари..за другото ич таквото не им чуе

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
!0 саати мојата населба немаше струја денес...од 10 ипол до сега(19:50)...наслушнав дека следна била некоја друга населба...дали некој знае нешто???? :eek::eek::eek::eek::eek::eek:
А која населба брат, ме мрзи да барам ако имаш пишано!.. xD

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Мислам дека Тафталиџе кажа.

Инаку, надвор е измислено за крадци, манијаци, рекетари.
Плодна почва... Среќа кај мене е мирно иначе и така во последно време со мене практикувам да носам и нож, не се знае.. Градот е непредвидлив!

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Мене ми е само језиво што уличните светилки во одредени делови не работат, језиво е човече, се осеќам како во хорор филм, очекувам некој со секира да изрипа позади мене. Знам дека сум параноична, ама не ми е сеедно...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
размислуваш дека можеби некој нема услови за камин ??/ сипомислил на тоа? дека не се сите куќи исти ? во новиве згради ретко во која има отвор за оџак...кај ќе иинсталира машина? и да сугурно у 22 век си,сеа уште кола на вода што иде да купиш и топ си...и зашто да плаќам поскапа струја?зашто трошам многу ? дај размисли што збориш.... и на дрва ВЕРУВАЈ не се враќам...зашто коа ќе најдеш дрва да купиш и да ти издадат потврда,сметка ќе правиме муабет..се до тогаш ти помагаш црни бизниси....извини,ама има и нормални во Македонијава што почитуваат закони и се..
--- надополнето: Feb 15, 2012 8:58 PM ---

јануари 2011-сметка од 7 000 денари
јануари 2012-сметка од 12 000 денари
што повеќе да ти кажам ???
знам дека е скапо и се,ама човек без струја неможе
ме интересира само овие на дрваш што се,што викаат дека биле по евтина варијанта...доколку им снема струја,они со помош на дрвата пак ќе гги вршат секојдневните обврски ???
ако снема струја ни ти ни тие ке ги вршите секојдневните обврски НО ти ке бидеш измрзнарт зашо се грееш на термо ( исто ко и јас ) а тој на дрва ке биде ем згреан ем ке може да си напраи ручек да не умре за јадење. кога се вика ПОЕВТИНО е на дрва не се мисли само на пари. никој жив неможе да ме убеди дека на струја било поевтино греење отколку на дрва - ова апсолутно се докажало 100 пати дека е поевтина и поисплатлива варијанта на дрва.

Инаку за евн - педерска работа е што викаат НЕМА РЕСТРИКЦИЈА а сепак гасат струја по ЦЕЛИ 10 саата во одредени населби. КРЕТЕНИ! тоа не се праи така. за 10 саата на некој ке му се изкаси печката и греење ке нема! + без најава! ако миислат да маваат рестрикции нека дадат известување. пример
град скопје
од 12 до 1 ке нема струја во бутел
од 1 до 2 ке нема у чаир
од 2 до 3 ке нема кисела вода
од 3 до 4 ке нема аеродром.. и така натака и така натака

вака мислам дека би било 100 пати поферски и за народод и за евн. а вие шо викате дека ке ги тепате тие шо читаат броила прво акнете си ја главата од ѕид па размислете. што ви е крив тој шо чита броила кога и тој има шеф и газда што му е претпоставен и му кажал ОДИ ЧИТАЈ БРОИЛА. Ако некој треба да се тепа тоа се поголемите „фаци“ у евн не обичните работници.

околу крадењето струја - глеам љипково не плаќале овие оние... не дека ги бранам албанците но свесни ли сте вие и колку македонци крадат струја? јас познавам минимум 5 души македонци што крадат струја 10+ години. не викам дека албанците се поштени ама ни македонците не се. во овој поглед НЕСМЕЕТЕ да ги делите луѓето на албанци македонци турци власи.. делете ги на ПЛАЌАЧИ и НЕПЛАЌАЧИ. ако познавате некој да краде струја пријавете го ке си дојде екипа ке среди и чао пријатно. наместо него нема да имате ни вие дефекти у вашиот дом.

надвор глеам пола сијалици не работат од уличниве светла чат пат на некоја раскрсница работи сијалица колку да се гледа барем малце. - ништо не е чудно верувајте дека државата го прави ова за доброто на вас, за доброто на граѓаните - ако не се штеди така струја утре нема да имаме ни ние за домаќинствата нити па државата за осветлување.

незнам моментално дали извесуваме струја али слушнав на вести вчера или завчера демек имало забрана - што е многу очекувано а ако пак извезуваме онда на некохј му фали некоја даска ( или некој денар му фали у џеб да бутне )

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....ние сме феномен....увезуваме поскапа струја...а извезуваме по поевтина цена....разликата некој мора да ја подмири...ЈАС ТИ НИЕ....
Со гасење на уличните светилки не се решава проблемот....ЕВН многу добро знае каде и како се губи струјата...во секоја поголема трафостаница има контролно броило...со споредба лесно може да се утврди во кој потесен реон се губи струја и навремено да се реагира...но тука има МНОГУ ПОЛИТИКА

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498
И кај мене немаше вчера, исто немаше и кај повеќе луѓе што ги знам, од ЕВН најчесто велат дека се работи за дефекти, кај мене последниот пат кога се јавив ми рекоа дека се работи за преоптеретеност на мрежата и затоа немаме струја, велам „значи рестрикција е или дефект?“, чоеков се замисли неколку секунди во тишина и пак ми вика исто, преоптеретеност на мрежата и затоа немате струја, океј барем до некаде искрено кажано, а и разбирам дефекти се случуваат од преоптеретеност.

Како и да е:
1) Доколку се дефекти, треба да ги решаваат благовремено а не еден ден чекаш екипа да дојде за осигурач да крене у трансформатор, да купат поквалитетна опрема исто така и најбитно да не ставаат милион корисници на еден трансформатор (што најчесто се случува во посиромашните краеви) и после ќе достигне трафото 130% оптеретеност и ќе почнат ЕВН да плукаат по демек диво приклучените корисници, а уствари во случајов еве кај мене како што знам тоа врска нема - како што гледам се работи само за оверселинг проблем предизвикан само и само од ЕВН.
2) Доколку е рестрикција и преоптеретеност треба транспарентно да најават кој како од кога до кога и да направат фер распределба.

Како и да е решението е едноставно - сегментација на електроенергетската мрежа, стегнување малку на тоа системот со екипите, еден грам повеќе транспарентност и опционално користење на поквалитетна опрема.

чкчк

Аргат
Член од
11 јануари 2012
Мислења
240
Поени од реакции
237
Многу семејства се греат на струја,тие 10 часа што треба да прават лугето?не се нормални,нека гасат улични светла,нешто друго не домови.Македонска работа

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom