ako така гледаме и едното и другото се електрични котли... со тоа што уствари ни едното ни другото не се котли... котел е нешто друго...ако КАНО систем не е електричен котел тогаш јас го рачунам за реклама (прашањето беше за електричен котел, нели) ... после тоа беше прашано за КАНО системи ... ај да не замарам повеќе ...
ај малку за термините и македонскиот јазик:
она што меѓународот кружи и се користи како термин за електричен котел, тоа е уствари електричен бојлер, а кано системот е котлара, не котларница туку котлара... котел е она што има огромни димензии, доста е робусен и собира многу вода... котел може да биде само на нафта или дрва и тоа оние што се на дрва на пример со горно полнење или долно, ама начелно затворени за друг начин на користење на истата топлина освен за греење на водата за греење на радијатори.
од друга страна пак, она што го произведува на пример алфа плам или некои модели на горење, како шпорет со котел (има плотна горе а има и релна, а сепак има приклучок за парно) тоа не е котел на дрва... тоа е печка-шпорет со резервоар или термо шпорет со бојлер на дрва. истата прикаска е и со оние шпорети на плин.. тоа се термо шпорети со бојлер на плин. котел на плин исто така е доста робусен и голем и секако температурата од пламенот може да се искористи само за греење на водата кој аиде кон радијатори или подно или како веке се користи..
исто така никако неможе да постои котел-камин... тоа е камин со бојлер, т.е. нај често тоа е бојлерче (мали димензии на резервоарот за вода)

....
ми пресметаа за мојот простор (приближно 180 м2 два спрата ) дека за грејна сезона ќе ми требаат минимум 5 тона пелети ако зимата е како лани, а доколку е како годинава најдобро ќе биде да земам 7 тона пелети..... Што значи за секој случај јас ке земам 7 тона пелети кој би ме чинеле 1400 еур
......