За користење нелиценциран софтвер затворска казна до пет години

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Да го отпишеш од амортизација а не и да престанеш да го користиш, а дали ќе купам нови ..ќе си го прашам, абе пола и више погончиња работат со машини од шеесетите и седумдесетите амортизирани уште од дедо Ное....
... друго компјутерите не ми се основно средство... од нивното користење ништо не заработувам... служат како тефтер и за заебанции во меѓувреме кога се нема работа...
...правдање... донација ми се од Петко и Трајко...:D
Книговодствено компјутерска опрема и паѓа цената 25% годишно. Што значи за 4 години ти треба компјутерот да го отпишеш, си го амортизирал. И да си купиш нови.
Не знам како би се правдал пред инспектори со оваа фора дека си сакал да ставиш постари машини.
Точно. Амортизацијата дава можност за отпишување на вредноста на средствата, но тоа не значи дека старата машина мора да се отпише и да се замени со нова.
На амортизацијата може да се гледа како на одлична алатка за „штедење“ на пари за нова опрема и истата со интерен акт може да се качи до 50%, значи да се отпишат за две години наместо за 4.
Патем, компјутерите и софтверот се третираат како материјални, односно нематеријални средства без разлика што не ти се основна алатка за работа.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Точно. Амортизацијата дава можност за отпишување на вредноста на средствата, но тоа не значи дека старата машина мора да се отпише и да се замени со нова.
На амортизацијата може да се гледа како на одлична алатка за „штедење“ на пари за нова опрема и истата со интерен акт може да се качи до 50%, значи да се отпишат за две години наместо за 4.
Патем, компјутерите и софтверот се третираат како материјални, односно нематеријални средства без разлика што не ти се основна алатка за работа.
Добро, а што значи зборот Амортизација? Кога нешто 100% се смета за амортизирано што се прави со него? Претпоставувам се рециклира нели?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Добро, а што значи зборот Амортизација? Кога нешто 100% се смета за амортизирано што се прави со него? Претпоставувам се рециклира нели?
Не, амортизацијата има сосема друго значење. Средството ти можеш да го отпишеш во секое време, независно дали е амортизирано или не. Амортизацијата е механизам за индиректен поврат на пари во фирмата со цел обновување на средствата. На пример ако еден компјутер е набавен 400 евра, од истиот на годишно ниво како расход на име на амортизација ќе се книжат по 100 евра, односно фирмата ќе покаже трошок од 100 евра а трошокот реално не постои. Зошто добивка? Затоа што парите кои се засметани како расход нема да бидат оданочени и ќе можат да се искористат за реинвестирање при набавка на нови средства. Во тек на 4-тата година ако фирмата не сака да го отпише средството (компјутерот) нема да може да ја пресмета амортизацијата како расход, истиот ќе има книговодствна вредност 0, а ќе може да продолжи да го користи до кога сака. Потоа кога и да сака да го отуѓи (продаде) тоа може да го направи без дополнителни трошоци (што не е случај ако истото го направи на пример после 1 година од набавката). Не сум сметководител, така да ова е само грубо објаснување.

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
За да работиш аутсорс на сериозен проект, прво што те прашуваат е колку лиценци имаш и ако немаш да приложиш документација не те ни зимаат у обзир. Тој што нема да те праша гарант на крај ќе те заебе и за плаќање. Не е точно дека квалитетот ни е на ниво на Индија. Многу сме поодговорни од Индијците кои што работат само ако ги водиш ко мали деца за рака. Има исклучоци ама грото се такви.
Не е точно, никој не те прашува имаш немаш, те прашува за цена, време на изработка и претходно искуство. Можда некој ако отвара претставништво во МК, тогаш ќе размисли за лиценците, ама од надвор не ги интересира.

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Не е точно, никој не те прашува имаш немаш, те прашува за цена, време на изработка и претходно искуство. Можда некој ако отвара претставништво во МК, тогаш ќе размисли за лиценците, ама од надвор не ги интересира.
И те како ги интересира, зборам за CAD проект од стотина илјади евра (трговски центар) нешо така беше. За да учествуваш на проектот требаше да приложиш број на CAD лиценци, претходни проекти, време на изработка и не знам уште што. За фриленс проектчиња никој ништо не прашува али па и парите се мали таму.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.773
Поени од реакции
17.006
nesum stručnjak, no nešto ne mi ide vo glava...ne taka damno go repnaa Microsoftso milionski kazni poradi monopolizacija, ne im daval na proizvoditelite na softwer kodovi od Windowsite, pa imale problemi so kompatibilnosta, taka nekako beše, debeli kazni... sega pak ACTA nešto drugo kažuva, ništo ne mi e jasno
2. Ubavo se sećavam pred 4-5 godini čitav , vo Hrvatska , glavniot za kontrola na nelicenciran softver bil pretstavnikot na Microsoft za Hrvatska i odel po firmi da vrši kontrola. No si zemal za pravo ne samo vo vrska so piratski softver, tuku izmislil i termin Windows nekompatibilen softver... a baška, i nelicenciran softver ne e dobar termin, može si ima nekoj sopstven samodelski softver, sam go napravil, zarem ne smee da go koristi na rabotnoto mesto ??
.. isto taka ima klauzula deka ne smee za komercijalni celi da se koristi trial program, vo avgust 2010 skoro site internet kafinja vo Ohrid gi zatvorija poradi toa.... OK, ima i tamu klauzula... no što so freware programite, ako n.pr. toj što go napravil ne ja ograničuva upotrebata ?
... i što e toa komercijalna upotreba, dali samo koristenje na rabotno mesto e komercijalna upotreba ??... a upotreba za edukacija, nastava , izrabotka na diplomska rabota na studentot na primer ??
pa ako nema freware (ili piraterija) ke mora studentot da go odreši keseto...

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
nesum stručnjak, no nešto ne mi ide vo glava...ne taka damno go repnaa Microsoftso milionski kazni poradi monopolizacija, ne im daval na proizvoditelite na softwer kodovi od Windowsite, pa imale problemi so kompatibilnosta, taka nekako beše, debeli kazni... sega pak ACTA nešto drugo kažuva, ništo ne mi e jasno
2. Ubavo se sećavam pred 4-5 godini čitav , vo Hrvatska , glavniot za kontrola na nelicenciran softver bil pretstavnikot na Microsoft za Hrvatska i odel po firmi da vrši kontrola. No si zemal za pravo ne samo vo vrska so piratski softver, tuku izmislil i termin Windows nekompatibilen softver... a baška, i nelicenciran softver ne e dobar termin, može si ima nekoj sopstven samodelski softver, sam go napravil, zarem ne smee da go koristi na rabotnoto mesto ??
.. isto taka ima klauzula deka ne smee za komercijalni celi da se koristi trial program, vo avgust 2010 skoro site internet kafinja vo Ohrid gi zatvorija poradi toa.... OK, ima i tamu klauzula... no što so freware programite, ako n.pr. toj što go napravil ne ja ograničuva upotrebata ?
... i što e toa komercijalna upotreba, dali samo koristenje na rabotno mesto e komercijalna upotreba ??... a upotreba za edukacija, nastava , izrabotka na diplomska rabota na studentot na primer ??
pa ako nema freware (ili piraterija) ke mora studentot da go odreši keseto...
Значи вака, најдобро е help>About и ќе ти се појави прозорче со тоа објаснување за лиценцата на софтверот, има скратеници што ќе си ги побараш на интернет, кое што значи и во глобала објаснувањата за лиценците се одлични, и тоа ќе му го покажеш на инспекторот доколку ти прави проблеми. Друга работа е инспектор не може да ти кажува кој софтвер ти да го користиш за работа, он е таму само да провери дали за тој што го користиш имаш лиценца.
Кај нас до сега компјутери на увид се оние од по фирмите, домашните не се на увид и за факултет можеш да користиш кракнат софтвер никој не ти замерува за тоа.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.773
Поени од реакции
17.006
eve na primer jas dodeka rabotev si koristev moj originalen softver za specifični tehnički presmetki , e sega zošto da go licenciram ?? znam porano luđe pravea i smetkovodstveni i slični programi vo Kliper ili Visual basic ili drug jazik, gi prodavaa na prodavničinja i mali firmi, a ne veruvam deka bea licencirani... e sega toa ne e piratski program, i ne možeš da go koristiš na druga mašina, toj što go pravi go vrzuva so PC-to... pa zatoa ušte mnogumina držat stari mašini, skapo platile programi i sega moraat da gi održuvaat starite kompjuteri, pa zatoa nekoj pravat i biznis so odredeni vrsti memorii.. specifični za stari kompjuteri...

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
eve na primer jas dodeka rabotev si koristev moj originalen softver za specifični tehnički presmetki , e sega zošto da go licenciram ?? znam porano luđe pravea i smetkovodstveni i slični programi vo Kliper ili Visual basic ili drug jazik, gi prodavaa na prodavničinja i mali firmi, a ne veruvam deka bea licencirani... e sega toa ne e piratski program, i ne možeš da go koristiš na druga mašina, toj što go pravi go vrzuva so PC-to... pa zatoa ušte mnogumina držat stari mašini, skapo platile programi i sega moraat da gi održuvaat starite kompjuteri, pa zatoa nekoj pravat i biznis so odredeni vrsti memorii.. specifični za stari kompjuteri...
Па тоа значи да го лиценцираш, треба да платиш лиценца за користење на тој што го направил :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
луѓе... не мешајте баби и жаби... кај нас кога се збори за лиценциран софтвер се мисли само на софтверот под капа на микрософт...

јас во канцеларија користам софтвер од македонска фирма... не го интересира тоа, може сам да си провери дека не е од микрософт корпорацијата и тоа е тоа... значи лиценци се бараат само за софтвери од микрософт корпорација... толку

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
А што ако ти влезе контрола во фирма? Што треба да им покажеш дека софтверот ти е лиценциран. На пример нотарска канцеларија користи Windows 7. Како ќе докажам дека ми е лиценциран Windows-от?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.773
Поени од реакции
17.006
Па тоа значи да го лиценцираш, треба да платиш лиценца за користење на тој што го направил :)
ne e toa...tuku avtorot na programot treba da plati na nekoj parazitski ustanovi da mu izdadat licenca... vo red e ako se pravi program za prodavanje na golemo... no ima mnogu programeri koj profesionalno pravea programi što gi vrzuvaa so PC-to na koe ke se koristat ... ako go smeniš treba da mu doplatiš za da go prilagodi programot za druga mašina, e zatoa nekoj so godini i godini čuvaa stari mašini... E sega ne me držete na zbor, sega možebi i toa e izumreno ?
Prašanjeto mi e dali so ovoj zakon se stavaat von snaga takvi programi, t.e. se ozakonuva monopolot na ?

B.t.w, koga pred nekolku godini EU go odrapa so antimonopolistički kazni microsoft . čitav deka nekoja od državite, Danska li beše ili Belgija ne se sekavam, imala zakon deka voopšto ne priznava licenca na kompjuterski program ako ne e vrzan striktno so nekoja mašina ili ured, a i deka imalo golemi poplaki od korisnicite na t.nr. licencirani softveri, posebno Windowsi od raznorazni dupki i zakrpi i golemi šteti od toa, iako regularno si platile za licenciran softver !!

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
А што ако ти влезе контрола во фирма? Што треба да им покажеш дека софтверот ти е лиценциран. На пример нотарска канцеларија користи Windows 7. Како ќе докажам дека ми е лиценциран Windows-от?
кога купуваш лиценциран софтвер ти даваат етикета со кодот и серискиот број. тоа е налепница. налепницата МОРА ДА ТИ БИДЕ ЗАЛЕПЕНА НА КОМПЈУТЕРОТ (или лаптопот)... ако му речеш во фиока ми е, не важи.. исто како да не е лиценциран.... и таа налепница кога ке ја залепиш, не се вади никад више... можеш да ја ољупиш парче по парче ама цела никад више... за да не ја употребуиш на друг компјутер пак...

Член од
12 март 2009
Мислења
20.773
Поени од реакции
17.006
луѓе... не мешајте баби и жаби... кај нас кога се збори за лиценциран софтвер се мисли само на софтверот под капа на микрософт...

јас во канцеларија користам софтвер од македонска фирма... не го интересира тоа, може сам да си провери дека не е од микрософт корпорацијата и тоа е тоа... значи лиценци се бараат само за софтвери од микрософт корпорација... толку
..neke da e taka... ima i drugi renomirani licencirani, aj na primer AutoDesk... gama od duzina programi , ne samo za crtanje tuku i za CNC mašini...

.. e sega ima i free ( ne demo, trial i slično), n.pr. slučajno naidov na Google Sketch-Up, ima free program a ima i Pro, može gi nema site možnosti, no toa e toa... Pa vo firmata ako rabotat 5-6 luge , ke zemat eden Profesionalen program, a site ke rabotat na free, samo koga ke treba da se koristi Pro, n.pr. za konverzija vo nekoj output fajl , pečatenje ili slično, datotekite od free programot preku Pro ke se konverziraat ili što treba drugo...

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
ne e toa...tuku avtorot na programot treba da plati na nekoj parazitski ustanovi da mu izdadat licenca... vo red e ako se pravi program za prodavanje na golemo... no ima mnogu programeri koj profesionalno pravea programi što gi vrzuvaa so PC-to na koe ke se koristat ... ako go smeniš treba da mu doplatiš za da go prilagodi programot za druga mašina, e zatoa nekoj so godini i godini čuvaa stari mašini... E sega ne me držete na zbor, sega možebi i toa e izumreno ?
Prašanjeto mi e dali so ovoj zakon se stavaat von snaga takvi programi, t.e. se ozakonuva monopolot na ?

B.t.w, koga pred nekolku godini EU go odrapa so antimonopolistički kazni microsoft . čitav deka nekoja od državite, Danska li beše ili Belgija ne se sekavam, imala zakon deka voopšto ne priznava licenca na kompjuterski program ako ne e vrzan striktno so nekoja mašina ili ured, a i deka imalo golemi poplaki od korisnicite na t.nr. licencirani softveri, posebno Windowsi od raznorazni dupki i zakrpi i golemi šteti od toa, iako regularno si platile za licenciran softver !!
Авторот ја има лиценцата на софтверот и ја дистрибуира заедно со софтверот, никој не дава лиценци, уште тоа да се воведе што треба да инсталираш на Пц-то и тогаш ќе се убиеме. На инспекторот треба да му кажеш дека ти си авторот на кодот и знам реакцијата ќе биде "Ти имаш жена? Хахахах" реплика од филмот Тетовирање.

Kajgana Shop

На врв Bottom