Борба против гениталното осакатување на жените ширум светот

• Креатор на темата Креатор на темата snegulka*
  • Време на започнување Време на започнување
Дај ми ти мене некаков извадок каде се бара осакатување на гениталиите кај девојките....мислам на сечење на клиторисот и срамните усни ајде дај ми таков извадок дека тоа го пишува во Библијата или Куранот.
Овде се работи за постара традиција, суеверие и игнорантност, ма да никогаш не е исклучено некои верски групи да си протолкуваат некој стих по нивно и ете ти беља. Знаеш дека постои помала еврејска група која обрезувањето го врши малце поинаку? Според нивната традиција, и го ставам ова во спојлер пошто е грозно:

обрезувањето се врши на тој начин што возрасен маж го зема половиот орган на детето во уста и ја одгризува кожинката, па ја исплукува.
И ова се случува во Њујорк ако ти се верува, призната верска заедница се, имаат право да си ги практикуваат нивните верски права и слободи, ти-реков-ми-рече...

абе остај ти сунет.....тоа е сосема различно од ова..овде станува збор за сечење на нешто многу повеќе и многу поголем дел отколку што тоа се прави за време на сунетот.
Дај ми ти мене некаков извадок каде се бара осакатување на гениталиите кај девојките....мислам на сечење на клиторисот и срамните усни ајде дај ми таков извадок дека тоа го пишува во Библијата или Куранот.

Не е многу поразлично, само се оди еден чекор понатаму, базирано е на религиски обичаи и традиции, на линковите имаш соодветни толкувања од религиски аспект и цитати. Не е тоа некаков манијачки чин на поединци туку организирана пракса, ритуал со јасна религиозна позадина, без разлика дали е исламска или политеистичка.
http://www.irinnews.org/InDepthMain.aspx?InDepthId=15&ReportId=62475
http://www.australianislamistmonitor.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1460&Itemid=72

Да ама колку што јас сум запознаена со ова...за жал не се случува само во Африка туку и во некои провинциијалски мали места или села во Америка,Европа и Австралија.

Да се промени нешто во овој случај, троа потешко. Но не гледам причина зошто да не се направи муабет за тоа?
Сепак има секаков тип на луѓе на форумов, па можеби би сакале да прочитаат нешто што сигурно нема да го прочитаат или видат по нашите весници или во училиштата.

Мислам дека друга беше поентата... Глупаво е да се глуми морално супериорен само зошто го осудуваат актот кога реално на никого не му е вистински гајле за ова а и ништо не прават за да го променат, ќе се заборави темава за брз време, очигледно е. За другото се согласувам, освен за АКТА... имаш онлајн петиции, може колку-толку да се даде придонес. Вистината е дека луѓето единствено се замараат вистински со проблеми од кои се директно засегнати. Ова спаси ја Африка, спаси ги китовите, спаси ги овие оние, тоа е само глума.
Не, викам ние на форум нема да ја спречиме ACTA, ние само бамбуриме. Луѓе што се поактивни, петиции, протести итн... можат да променат нешто.

Не, викам ние на форум нема да ја спречиме ACTA, ние само бамбуриме. Луѓе што се поактивни, петиции, протести итн... можат да променат нешто.
Те разбрав, АКТА може и преку форум да се спречи, прегу ширење на свесноста и промовирање петиции, ова не може. Но, да не цепидлачам и одам офтопик, мислам дека другите членови изреагираа само на моралната супериорност која ја проектираат одредени членови само зошто го осудуваат гениталното осакатување...

Да се промени нешто во овој случај, троа потешко. Но не гледам причина зошто да не се направи муабет за тоа?
Сепак има секаков тип на луѓе на форумов, па можеби би сакале да прочитаат нешто што сигурно нема да го прочитаат или видат по нашите весници или во училиштата.

Па за ова сме и ние тука, бунтовниците..
Ако прочиташ назад има постови каде форумот не е замислен како read only туку дека со пишување на него, помагаме. По некоја квази-рационализација, тие полесно спијат од нас, смртниците без срца. Ако не влегов да прочитам, ќе си умрев непомагајќи. Аналогно, пеколот.. брат4е!

Не е многу поразлично, само се оди еден чекор понатаму, базирано е на религиски обичаи и традиции, на линковите имаш соодветни толкувања од религиски аспект и цитати. Не е тоа некаков манијачки чин на поединци туку организирана пракса, ритуал со јасна религиозна позадина, без разлика дали е исламска или политеистичка.
http://www.irinnews.org/InDepthMain.aspx?InDepthId=15&ReportId=62475
http://www.australianislamistmonitor.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1460&Itemid=72
јас и покрај се избирам да не верувам во тоа нивното тврдење дека позади ова стои јасна религиозна позадина и сеуште стојам позади тоа дека зад ова стојат нивните неуки но доминантни мажи кои и те како влијаат на жените и мајките притоа учејќи ги девојчињата дека тоа е во ред и дека тоа го прават сите девојки низ светот.Варис Дари исто така во едно интервју рече дека уште како мала ја учеле и и кажувале дека тоа не е лошо и дека тоа им го прават на сите девојчиња во светот па подоцна кога бега во Лондон и кога почнува да работи кко познат модел е многу разочарана кога дознала дека НЕ тоа не им го правеле на сите девојчиња во светот :/

Или кафе и чоколадо.
Се на робовска сила се заснова али ние не сакаме да знаеме чунко вкусни ни се..

Хммм, повеќе мислам дека е под влијание на пред-христијанските и пред-исламските обичаи кои се задржале или дури и развиле одтогаш пошто на пример во другите делови на светот ова го нема или е ретко. Мислам дека само во Африка е обичај.
Мада имаше еден христијански свештеник кој проценување кое дете е вештерка па родителите сами си ги убиваа.....................абе Африка...........

Една од убавините на живеењето во капитализам е и таа. Човек да се чуствува морално исправен благодарејќи на едноставен denial за учеството во злото. Абе солзи на човек да му дојдат на очи колку сме исправни сите.
Сепак некои продукти се далеку покрвави од некои други и се заслужни за геноциди.

Африка и блиски исток...секако и оние кои си ги носат обичаите во емиграција.
Изворот на религиската пракса и не е толку важен, ниту може да се припише на “африканците“ како некаква наследна ирационална карактеристика.
Ако не е злиот дух тука е стравот од пеколот.
One of the beauties of religion.

Со пишување ништо нема да се смени во однос на овој проблем. Треба повик на конкретна и сеопшта акција. Пишување по форуми е само мртво писмо вметнато во хтмл код, затоа не треба пишување туку акција. И доста со ова сме пишувале, не сме пишувале, треба нешто да се направи. Зошто ако не се направи ништо, останало само пишување за џабе. Не смееме да си дозволиме да типкаме тука, мора да превземеме конкретни чекори. Со пишување вакви проблеми не се решаваат туку со акција. Затоа мора едноставно да прекинеме да пишуваме и да се фатиме со работа, од пишување фајде нема. Не смееме да си дозволиме тука да пишуваме без прекин, ако ништо не превземеме.

Со пишување ништо нема да се смени во однос на овој проблем. Треба повик на конкретна и сеопшта акција. Пишување по форуми е само мртво писмо вметнато во хтмл код, затоа не треба пишување туку акција. И доста со ова сме пишувале, не сме пишувале, треба нешто да се направи. Зошто ако не се направи ништо, останало само пишување за џабе. Не смееме да си дозволиме да типкаме тука, мора да превземеме конкретни чекори. Со пишување вакви проблеми не се решаваат туку со акција. Затоа мора едноставно да прекинеме да пишуваме и да се фатиме со работа, од пишување фајде нема. Не смееме да си дозволиме тука да пишуваме без прекин, ако ништо не превземеме.
па да добра идеја...жал ми е што темава не ја отворив порано инаку 6 февруари е Интернационален ден против гениталното осакатување на девојчињата кој е одреден од Обединетите нации па здравје одгодина би можеле да покренеме иницијатива и да дадеме наша подршка во борбата против ова.

Една од убавините на живеењето во капитализам е и таа. Човек да се чуствува морално исправен благодарејќи на едноставен denial за учеството во злото. Абе солзи на човек да му дојдат на очи колку сме исправни сите.
Сепак некои продукти се далеку покрвави од некои други и се заслужни за геноциди.

Точно. Мислам дека во Јужна Америка пар племиња беа потепани оти неќеле да ја продадат својата земја каде се наоѓа некој редок елемент кој се користи за новите компјутери.
Додуше не јадам благо али без кафе неможам.

Африка и блиски исток...секако и оние кои си ги носат обичаите во емиграција.
Изворот на религиската пракса и не е толку важен, ниту може да се припише на “африканците“ како некаква наследна ирационална карактеристика.
Ако не е злиот дух тука е стравот од пеколот.
One of the beauties of religion.
Иста работа, џуџу, пекол, ова - она. Се додека има измислени приказни кои луѓето ги почитуваат повеке од здравиот разум.....................фак ит.

Друже без љутење али ич немам намера да тргнам накај Африка и да се расправам со неписмени канибали. Имаме доволно проблем и тука. Жал ми е али имаме ние преча посла

Можеби некои од ширачите на слобода, човекови права и демократија моќе да помогнат? Нели се загрижени за тоа? Милиони човечки сиштества имаат загрозени права и се мачени уште како деца.
Операциите „Ирачка Слобода“ и „Милосрден Ангел“ нели донесоа од воздух илјадници тони слобода и милосрдие?

Незнам, ти еем, не е толку комплицирана работава.
Станува збор за обичаи, станува збор за традиција!
Таков им е табиетот бе. Со генерации и генерации религијата ( Не Калин4е, не се само Куранот и Библијата на земјава) односно верувањата, пред се иницирани од неукост, вкорениле размислувања од типот, сунетот е добар за хигиената, сакатењето на деца ги штити од зли надприродни сили ил незнам, и тако даље...
И тоа е тоа. Такви се. Така живеат. Така сакаат да живеат.

И, уше една тема за муабет, морам, на ова баш би сакал мислење од Крејзи, АнФем и Калина...
Кои сме па ние да ги судиме? М?
Тоа е нивниот морал, тоа е нивната традиција.
И што дека не ни се свиѓа? И што дека на нас ни е бизарно?
Тоа што на нас ни е бизарно, на нив им е сосема нормално, а верувај, и обратно. Во некои племиња жена да не јаде ќутек за доручек, ручек и вечера е тотален апсурд.
Со кое право ние глумиме амери и се нафаќаме некого да "еманципираме" настапувајќи како ослободители, а всушност претставуваме покорители, наметнувајќи Наш морал, Наша традиција, велејќи им на луѓе кои со години живеат така "Еи ова не ви чини, верувајте, нашево е боље, вака треба!". На крај краева, па и ако си земат за право да се бунат, ќе ги рокнеме, шо, таков ни е стилот, нали, we know it all, we know the best for everyone, first world philosophy.

па да добра идеја...жал ми е што темава не ја отворив порано инаку 6 февруари е Интернационален ден против гениталното осакатување на девојчињата кој е одреден од Обединетите нации па здравје одгодина би можеле да покренеме иницијатива и да дадеме наша подршка во борбата против ова.

Друже без љутење али ич немам намера да тргнам накај Африка и да се расправам со неписмени канибали. Имаме доволно проблем и тука. Жал ми е али имаме ние преча посла

Можеби некои од ширачите на слобода, човекови права и демократија моќе да помогнат? Нели се загрижени за тоа? Милиони човечки сиштества имаат загрозени права и се мачени уште како деца.
Операциите „Ирачка Слобода“ и „Милосрден Ангел“ нели донесоа од воздух илјадници тони слобода и милосрдие?

Јас само би додал дека цела оваа преписка не води никаде ако ништо не превземеме. Битни се делата, не она што ќе го напишеме тука. Затоа мора да престанеме со пишување и да се фатиме за работа. Конкретните чекори ќе дадат резултат, не пишувањето по форуми. Јас не можам да смислам како тоа само пишуваме овде а ништо конретно не правиме во однос на овој проблем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom