Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
Деновите кога сум во теретана го јадам следново:
Доручек: овесни снегулки со млеко.
Ужина : Една шака бадеми и една шака семки од тиква.
1 саат пред тренинг: јаболко и житарици.
После тренинг: стек 200-250 гр. со сирење (место сирење некад и компир или ориз) и 2 парчиња леб.
Ужина: пак некое јаболко или портокал.
Вечера: стек 200-250 гр .
А кога не вежбам го јадам истово само за вечера место стек јадам јајца или туна или некој друг вид на риба.
Се надевам дека со оваа исхрана за 4 месеци ке качам бар 5 кила мускулна маса и би го стопил салцето што го иам уште малце:)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Да ве замолам за помош ! Имам 23 години, 173 цм и 65 кг! Масти во телото околу 10 % . Сум пробал повеќе режими на исхрана и тренинг програми, но ретко која ми дала успех. Затоа ве замолувам да ми дадете совет ( тренинг програма и начин на исхрана ) за тоа како да дојдам до 70-75 кг и притоа да не ја зголемам количината на масти, доколку може и да ја намалам !
Однапред Ви благодарам!
Ако не сакаш да ја зголемиш количината масти, дури и да ја намалиш тогаш прогресот ќе оди многу споро. Организмот се навикнува на секаков вид на тренинг и полека резултатите успоруваат т.е. се побавно гради мускул. Она на што можеш да сметаш е дека со ефективна тренинг програма и средена исхрана можеш да качуваш по околу 1 кг мускул месечно што во превод би значело доста време. Во главно ќе треба да даваш се од себе на главните вежби кои нафрлуваат маса а тоа се бенч, чучањ и мртво дигање. Суплементацијата дефинитивно доста би ти помогнала.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.898
Поени од реакции
11.198
Да ве замолам за помош ! Имам 23 години, 173 цм и 65 кг! Масти во телото околу 10 % . Сум пробал повеќе режими на исхрана и тренинг програми, но ретко која ми дала успех. Затоа ве замолувам да ми дадете совет ( тренинг програма и начин на исхрана ) за тоа како да дојдам до 70-75 кг и притоа да не ја зголемам количината на масти, доколку може и да ја намалам !
Однапред Ви благодарам!
Немаш толку потреба за намалување, од 5 до 10 проценти е идеална количина на масти за машко.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.702
Поени од реакции
11.520
Добро е во туната да ставам оцет, или да практикувам со лимон ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Добро е во туната да ставам оцет, или да практикувам со лимон ?
Ja без ништо ја јадам :D И така е убава.
Мада ја би одел со лимон. Осим ако имаш балсамиран оцет, ондак и оцет е океј.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Деновите кога сум во теретана го јадам следново:
Доручек: овесни снегулки со млеко.
Ужина : Една шака бадеми и една шака семки од тиква.
1 саат пред тренинг: јаболко и житарици.
После тренинг: стек 200-250 гр. со сирење (место сирење некад и компир или ориз) и 2 парчиња леб.
Ужина: пак некое јаболко или портокал.
Вечера: стек 200-250 гр .
А кога не вежбам го јадам истово само за вечера место стек јадам јајца или туна или некој друг вид на риба.
Се надевам дека со оваа исхрана за 4 месеци ке качам бар 5 кила мускулна маса и би го стопил салцето што го иам уште малце:)
Овде имаш отприлика 100-120 гр протеини.. гледај ако можеш уште малце да зголемиш..До кај 150 гр .. Можеш со појадокот да додадеш уште нешто.. А после вежбање подобра опција ти е компир или ориз него сирење.. на телото му требаат ЈХ после вежбање.. другото ти е топ..

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
Овде имаш отприлика 100-120 гр протеини.. гледај ако можеш уште малце да зголемиш..До кај 150 гр .. Можеш со појадокот да додадеш уште нешто.. А после вежбање подобра опција ти е компир или ориз него сирење.. на телото му требаат ЈХ после вежбање.. другото ти е топ..

Планирам во скоро време да купам некое протеинче за да надополнам на исхранава и ко што викаш ти да стигнам до 150 160 гр , иначе некогаш место сирење јадам и компир или ориз :)

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Ајде ќе ве замолам за совет.
Утре сакам да почнам со теретана, одкако положив и се одкажав со активно спортување пред година ипол се здебелив од 80кг стигнав на 95.
Ако може да ми дадете некој скрипта на исхрана според која ќе можам да се раководам да спуштам некое кило и да добијам на дефиниција?

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.702
Поени од реакции
11.520
А што е финтата со козјото сирење? Зошто сите го препорачуваат баш тоа?

S

Stef Bachatero

Гостин
Ајде ќе ве замолам за совет.
Утре сакам да почнам со теретана, одкако положив и се одкажав со активно спортување пред година ипол се здебелив од 80кг стигнав на 95.
Ако може да ми дадете некој скрипта на исхрана според која ќе можам да се раководам да спуштам некое кило и да добијам на дефиниција?
Почни прво да качуваш мускулна маса,за полесно потоа да ослабнеш.Види ја програмата на Insanity има се што ти треба така да успех,незнам што чекаш :)

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.702
Поени од реакции
11.520
Пивски квасец?

Кога е подобро да се зема, при качување на маса или за формирање дефиниција?

O

Orion.

Гостин
Пивски квасец?

Кога е подобро да се зема, при качување на маса или за формирање дефиниција?
Нема некоја значајна калориска вредност која би ти сменила нешто со оглед на тоа што претежно е сочинет од витамини и минерали

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Нема некоја значајна калориска вредност која би ти сменила нешто со оглед на тоа што претежно е сочинет од витамини и минерали
Голема е содржината на Б витамини, што можеме да ги земаме и во слободна форма.
И исто така е совршено избалансиран со протеини, јх и масти. (45:30:3)
Но јас не гледам причина за негово користење, освен ако неможеме да си дозволиме протеин од друг вид, што е апсурд зошто цената на пивскиот квасец не е премногу различна од онаа на другите видови производи кои содржат слична нутритивна вредност.

Jap Mak Sun

Регент
Член од
19 октомври 2011
Мислења
155
Поени од реакции
45
Голема е содржината на Б витамини, што можеме да ги земаме и во слободна форма.
И исто така е совршено избалансиран со протеини, јх и масти. (45:30:3)
Но јас не гледам причина за негово користење, освен ако неможеме да си дозволиме протеин од друг вид, што е апсурд зошто цената на пивскиот квасец не е премногу различна од онаа на другите видови производи кои содржат слична нутритивна вредност.
Кратко и јасно прашање , ако може? Кој протеин за пристапна цена е најдобар на пазарот кај нас, за брз мускулен раст ( Мислам на фирма и производ) ?

Kajgana Shop

На врв Bottom