Чекај, што??4) Пред тренинг, никако јаглехидрати и висококалорични оброци (безразлика на грамажата)
Точно, меѓутоа не непосредно пред тренинг туку минимум еден саат. Битно е тогаш да не се внесуваат масти во организмот.Чекај, што??
Jaглехидратите се основен извор на енергија и гориво за организмот, баш пред тренинг треба да се јадат.
Знам што се јаглехидрати пријателче, и баш поради тоа што се, НЕ ТРЕБА ДА СЕ КОРИСТАТ ПРЕД ТРЕНИНГ.Чекај, што??
Jaглехидратите се основен извор на енергија и гориво за организмот, баш пред тренинг треба да се јадат.
Хмм да точно е ова, сепак мислев дека збориш за сложени јаглехидрати, на крем-банани и такви ѓубра не ни помислувам хах. Јас за време на тренинг немам што да топам, масни наслаги имам 0%, и јаглехидратите како што кажа Myers се must haveЗнам што се јаглехидрати пријателче, и баш поради тоа што се, НЕ ТРЕБА ДА СЕ КОРИСТАТ ПРЕД ТРЕНИНГ.
Зошто?
Зошто 1 крем бананче пред тренинг = 2,5км трчање на угорница под агол од 15 степени - за да се потрошат калориите што си ги конзумирал.
Ме разбираш?
Ако сакаш да ги топиш мастите, тогаш не смееш да му дадеш друг извор на енергија на организмот, за тој да почне да ги користи складираните резерви, односно да почне да го топи масното тквио кое НЕ дозволува мускулната маса да дојде на површина.
Човековиот мозок има посебен дел во кој се обработуваат овие хемиски реакции и се контролира употребата на енергија.
Во тој процес, мозокот секогаш ја користи храната како извор на енергија, а складира масти како резерва.
НИКОГАШ нема да го постигниш посакуваниот резултат, доколку пред вежбање внесиш високо-калорична храна.
Целиот тренинг ќе ти помине за да потрошиш 70-80% од тоа што си го конзумирал.
Ако сакаш да видиш промени на твоето тело, тогаш послушај ме.
Ако сакаш само да го одржуваш веќе постигнатиот резултат со твоето тело, тогаш можеш да конзумираш мала количина јаглехидрати пред вежбање, за да имаш доволно енергија да ги завршиш комплетно вежбите.
поззз
Пробај не конзумирај ЈХ пред тренинг и потоа дојди дигај мртво или чучањ, не оди. Ова ти што го кажа е за девојчици што сакаат да топат сало на еклиптична машина или некој лесен џогинг, па организмот има време да се префрли на метаболизам на масти бидејќи интензитетот на вежбање е низок.Знам што се јаглехидрати пријателче, и баш поради тоа што се, НЕ ТРЕБА ДА СЕ КОРИСТАТ ПРЕД ТРЕНИНГ.
U vtoriot Obrok mozes leb 1 ili dve kriski inace ova ti e dobroКе сака некој да ме посоветува околу режимот на исхрана.
Моментално имам 60 кг и сум висок 176.
Целта ми е да качам 70 кг.
Режимот на исхрана ми е следниов.
1 Оброк околу 6:00 - 6 :30
- 4 дозери muscle juice + бисквити
2 Оброк околу 8:30 - 9:00
- 4/5 варени јајца + 30-40 грама сирење + маслинки
3 Оброк околу 12:00
- Туна 195гр + леб
4 Оброк околу 15:00 - 15:30
- 200-250 гр пилешки стек + ориз или варен компир
Околу 17 часот Тренинг
5 Оброк 18:30 - 19:00
- Некој вид на тестенини, шпагети, макарони или негогаш повторно пилешки стек
6 Оброк околу 20:30
- 2 до 3 дозери muscle juice gainer
7 Оброк( пред спиење) околу 22:00 - 23:00
- нешто намачкано 2-3 парчиња леб, најчесто ајвар
Се придржувам на овој режим веке 4ти ден, ме интересира дали треба нешто да исфрлам или нешто да додадам?
Заборавив да кажам дека во текот на денот јадам минимум по 1 банана и 1 јаболко и дека пред само 4 месеци ко почнав да вежбам тежев околу 52 кг, до 60 стигнав без никаков режим на исхрана и без суплименти само со редовно одење во теретана.
Целта ми е до почетокот на летото да тежам околу 70кг.
Као да се израчуна колку е дневната потреба за калории за да може да се израчуна дефицитот од 500 калории дневно?Она што јас би препорачал за слабеење а истовремено задржување на мускулна маса е
- дефицит од 500 калории дневно
- 2 грама протеини на кг телесна тежина дневно
- работа со тегови
Дури не ви треба ни кардио вежби ако ги следите горните три правила веќе ќе губите сало. Грубо кажано некој може да јаде и само МекДоналс, но се додека се одржува 500 калорски дефицит, се работи со тегови и се има 2гр протеини по кг телесна маса ќе се слабее.
Мое мислење е да оброк 4 го поместиш околу 16 часот каде ќе имаш од овие сложени јх, после тренинг во оброк 5 да го уфрлиш стекот од оброк 4 а оброк 6 со млеко гејнерот обавезно.1 Оброк околу 6:00 - 6 :30
- Туна 195гр + леб
Околу 17 часот Тренинг
Има поставено калкулатори на интернет побарај или пак кажи ми колку години имаш колку си висок и тежок и колку пати дневно спортуваш / тренираш ќе ти кажам колку ти е дневната потреба за калории.Као да се израчуна колку е дневната потреба за калории за да може да се израчуна дефицитот од 500 калории дневно?
Wow. Доста екстремен начин на исхрана. Со ова дефинитивно ќе качиш маса, но сметам дека добар дел ќе биде масно ткиво. Подобро би било постепено да качуваш маса ама таа да е поквалитетна. 6-7 дозери од muscle juice се околу 1500-1800 калории само од гејнерот што е премногу.1 Оброк околу 6:00 - 6 :30
- Туна 195гр + леб
Околу 17 часот Тренинг
Ја терам уствари програма по благодет на Myers, вежбам пон/сре/пет домашен weight training (40~ минути ме фаќа се да завршам) а вто/чет/саб, кардио (~45 мин и тоа). Недела не вежбам.Има поставено калкулатори на интернет побарај или пак кажи ми колку години имаш колку си висок и тежок и колку пати дневно спортуваш / тренираш ќе ти кажам колку ти е дневната потреба за калории.
2,500 калории ти е денвната потреба за калории. Ако внесуваш 500 калории повеќе од ова ќе качуваш околу 1,5-2кг на месец и спротивно ако конзумираш 500 калории помалку ќе губиш тежинаЈа терам уствари програма по благодет на Myers, вежбам пон/сре/пет домашен weight training (40~ минути ме фаќа се да завршам) а вто/чет/саб, кардио (~45 мин и тоа). Недела не вежбам.
20 години, 170цм, 63кг, од прилика исхраната внесувам 2200 калории