Најдобар политички систем?

панаше

uploading...
Член од
7 февруари 2012
Мислења
44
Поени од реакции
25
Да, но како народот ќе знае кој е компетентен? Реално и така може да се прошверцаат некомпетентни. :) Не само што може, туку и ќе се прошверцуваат некомпетентни. :)
koa sakas da se vrabotis negde baraat CV i spored nego zaklucuvaat dali si kompetentna za taa rabota
ednostavno e i so narodov, prilozuvas so si koj si i koj si bil i tocka.
a za shverc fala bogu od 50 neka shvercaat 10 i neka ostanav dobri 40 kompetentni epa tie 40 sporedigi sea so ovie segasnive, ke velzis vo minus za nekompetentni neli?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Апсолутно и за тоа нема збор, ниту дискусија.
Поентата на парламентарната демократија и поделбата на законодавна, судска и извршна власт е заради потребата од создавање на check and balance систем, во кој сите три меѓусебно ќе се контролираат. Вака кој го контролира Собранието? (Тргнете настрана Уставен Суд и толкувањето на законите) Никој. Значи Собранието е алфа и омега. Собранието може да изгласа недоверба на Владата, но Владата не може никако да влијае врз работата на Собранието. И каде е тука системот за меѓусебна контрола? Го нема едноставно. Нема поголема смешка од фактот дека Собранието може само да се распушти. Поголем пропуст и поголема глупост од ова, нема во нашиот систем. Кога веќе сме го создавале системот по теркот на парламентарна демократија, не сме морале баш да инсистираме да бидеме оригинални со оваа апсурдност.
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 15:57 ---

Страшно е тоа. Кога го читам постов не знам дали да се смеам или да плачам. :confused: или:D? :facepalm: или :icon_mrgr:? Многу тежок избор. :)
да да тоа е една од грешките у нашиот устав исто имаше нешо знам за во случај на криза внатрешна(ко 2001) нема решение

панаше

uploading...
Член од
7 февруари 2012
Мислења
44
Поени од реакции
25
Мислам дека експертска влада уште толку ќе ја зезне работата кај нас.

У право си за ова дека не е секој кадарен да биде министер, али јбг, кај нас и така не се гласа за личности, него за партија, а министрите “играат“ според партиската музика. Мислам дека нема ништо да се постигне со воведување на експертска влада, освен додатни расправии и конторверзии околу изборот на членовите.
ti imas CV so otcenka 9 a jas imam CV so otcenka 7 (otceneto spored narodot)
e sea jas neam sovest i pottik od nekogo zoso sum pomalce sposoben od tebe, i kaj gleas tuka pricina za raspravii?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.227
ti imas CV so otcenka 9 a jas imam CV so otcenka 7 (otceneto spored narodot)
e sea jas neam sovest i pottik od nekogo zoso sum pomalce sposoben od tebe, i kaj gleas tuka pricina za raspravii?
Како народот ќе оценува CV? И што е поразлично сега кога гласаш за пратеници? Нели гласаш за најспособниот?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Во Сад владеат корпорации, на изборите тие ги финансираат двата претседателски кандидати и по обичај кој повеќе фрли пари во кампањата тој ги добива изборите, потоа претседателот им возвраќа работејќи во нивни интереси со што овие остваруваат повеќе профит, и претседателот задоволен и корпорациите задоволни, а народот незнам ако коорпорациите пример запослат повеќе народ највееројатно и народот е задоволен, ако корпорациите гледаат повеќе профит во други цели каде би оствариле повеќе профит со невработување на народот тогаш незнам за народот дали би бил задоволен, и сега ти размисли дали е тоа демократија!!!
не мислев на тоа мислев на претседателскиот систем ко систем од проста причина шо коа гласам(пример) за вмро и победуваат несакам министер за одбрана да биде фатмир бесими , пошо не сум гласал за него а тие шо ги гласав победиле ... ме сфакаш шо не ми се свиѓа у парламентарниот систем ?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Гледам дека си упатена во системов :) Ме интересира моментот кога избраниот премиер оди кај кралицата на приватна церемонија каде му го врачува мандатот.

Може ли да се случи да не сака да му го додели мандатот и покрај тоа што е избран на избори од страна на мнозинството ?
Во врска со земјата. Дали е точно дека земјата на Англија е во надлежност на кралицата ??

By the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

Освен тоа, таа владее и со земјите од Комонвелтот (екс-територии на Империјата), пример Австралија, таа е кралица на таа земја и го одобрува избраниот премиер преку својот гувернер кој ја претставува неа во Камбера.

Не владее само со еден мал дел од Лондон...:sneaky:
http://en.wikipedia.org/wiki/City_of_London_Corporation
http://en.wikipedia.org/wiki/City_of_London#Governance

панаше

uploading...
Член од
7 февруари 2012
Мислења
44
Поени од реакции
25
Како народот ќе оценува CV? И што е поразлично сега кога гласаш за пратеници? Нели гласаш за најспособниот?
zedo primer CV da se vklopi so muabetov inace nemora CV dosta samo minister za obrazovanie da e biden dobar fakultetski profesor so odlicni otcenki od studentite pa za da bide predlozen, primer
golema e razlikata a pomai se sansite da ti se javi nekoj i da ti kaze glasaj za mene pa da ti go otkupi mojata partija tutunot
neli?

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
не мислев на тоа мислев на претседателскиот систем ко систем од проста причина шо коа гласам(пример) за вмро и победуваат несакам министер за одбрана да биде фатмир бесими , пошо не сум гласал за него а тие шо ги гласав победиле ... ме сфакаш шо не ми се свиѓа у парламентарниот систем ?
Те сваќам добро, праламентарниот систем си има недосдтатоци како и претседателскиот, но мислам дека е подобро парламентарен со претседател кој ке го контролира собранието, но претседателот да биде авторитетна личност и да го бива за таа работа, а замисли ти како што викаш да имавме претседателски систем и претседател да ни беше Љупчо Георгиевски, дали можеш да замислиш што би било сега со Македонија ако беше така!!!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.227
zedo primer CV da se vklopi so muabetov inace nemora CV dosta samo minister za obrazovanie da e biden dobar fakultetski profesor so odlicni otcenki od studentite pa za da bide predlozen, primer
golema e razlikata a pomai se sansite da ti se javi nekoj i da ti kaze glasaj za mene pa da ti go otkupi mojata partija tutunot
neli?
Е добро де. Еве пример. За министер за финансии ќе се кандидираат Таки Фити и Божидар Јанковски. Едниот еминентен универзитетски професор, другиот еминентен банкар. Како ќе одлучиме кој е подобар?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Е добро де. Еве пример. За министер за финансии ќе се кандидираат Таки Фити и Божидар Јанковски. Едниот еминентен универзитетски професор, другиот еминентен банкар. Како ќе одлучиме кој е подобар?
:pos:

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Според мене моментално во светот е парламентарната демократија во Велика Британија. Се смета дека Британија е мајка на парламентарната демократија во светот. Комбинарана од chek and balance системот и високоразвиена традиција, парламентарната демократија овозможува високо ниво на демократија во државата и заштита од доминација и манипулација на одреден државен орган. Нема пишан устав, односно има устав само во материјална смисла на зборот. Уставот лежи во традициите на англо-саксонското право во Англија. Тоа значи дека се почитува вредноста од минатото.

Следново се однесува не неколку поста од претходните страни кои ме мрзи да ги цитирам.
1.Тоталираризам не исто со социјализам. Тоталитаризмот е настанат поради огромните овластувања кои ги добива владетелот на државата. Социјализмот не е предвиден да биде тоталитаризам, иако тоталитаризмот во светот се појавил исклучиво во социјалистичките држави во светот, но тоа е поради начинот на владеење на нивниот владетел, со други зборови слабоста на социјализмот.
2.Комунизам и бескласно општество е едно исто. Комунизамот е бескласно општество, друго исто вакво општество со друго име не постои.
3.Демократијата не е политички систем.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Те сваќам добро, праламентарниот систем си има недосдтатоци како и претседателскиот, но мислам дека е подобро парламентарен со претседател кој ке го контролира собранието, но претседателот да биде авторитетна личност и да го бива за таа работа, а замисли ти како што викаш да имавме претседателски систем и претседател да ни беше Љупчо Георгиевски, дали можеш да замислиш што би било сега со Македонија ако беше така!!!
да да добро претседателот е премногу моќен тоа сакаш да кажеш ваљда :) па и не е за џабе тој систем е најзлоупотребен за воведување видови на диктатури,ама има начини за контрола преку сенатот , судови и сл...... а инаку за болдот нешто како кај нас само што немаме силен претседател авторитетен нели...

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
да да добро претседателот е премногу моќен тоа сакаш да кажеш ваљда :) па и не е за џабе тој систем е најзлоупотребен за воведување видови на диктатури,ама има начини за контрола преку сенатот , судови и сл...... а инаку за болдот нешто како кај нас само што немаме силен претседател авторитетен нели...
Да де, нешто што беше Трајковски кој што иако беше од иста партија со Гееоргиевски не се согласуваше со него во повеќе наврати, како и да е сега за сега го немаме таков, хорхе е марионета на Грујо и само дели некои ордени и разни глупости...

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Според мене најдобро уредување е безкласното општество што е слично со комунизмот ама сепак не е исто. Во безкласното општество не би постоеле парите и секој би го добивал она што му е најнеопходно.
Ние сме во робовладетелско општество,а бескласно општество кај нас може би по 2-3 века

Kajgana Shop

На врв Bottom