Еее бре фундаменталисти, мирен протест било, видовме мирен, од мириниот протест 5-6 други воопшто немирни инциденти се случија, со се последниов со крстот. Сметате ли сега дека реакцијата на муслиманите е претерана, што треба сега, некој џамија да запали па да се израмнат сметките.
Кога викав дека фундаменталисти стојат зад протестиве и инцидентите, тука некој расправаше дека тоа биле мирни муслимани организирани од ИВЗ и Мерко.
Среќа или несреќа што било „мирен“ протест па само низа на инциденти инастана настанала. недејбоже да најават немирен протест ке ја запалат цела струга и околината.
Mora da sfatat site deka ova sto se sluci vo Vevcani nema opravdanje, ednostavno karnevalot gi posra site raboti,zatoa ja zamesaa religijata, i gi navredija muslimaite,a tuka ne spaga samo Albancite, tuka se i Turcite,tuka se i Torbesite,tuka se i Bosancite...
карневалот ги надмина СИТЕ работи. што е сео низата инциденти проследена како РЕАКЦИЈА на граѓаните од исламска вероисповест? кршење крстови, каменување автобус, демолирање амбуланта, палење знаме, и ред други работи - врв на се палење на црква. кој кого навредува сега? после овој инцидент ке дојде некој да ме убеди дека албанците сакале соживот? кој соживот бе ја сваќаат ли они поентата на зборот соживот а камо ли да градат такво нешто?
Aman be pak li nekoj gomnari ke ne vrtat edni protiv drugi. Da i se naonadam na toa politikata
ах таа политика.... колку инциденти напраи деновиве.. дури црквата ја запали....
АЈДЕ СИТЕ НА ПЛОШТАД ОД СКОПЈЕ НА ПРОТЕСТ!
ако дојдат 10тина радосен ке бидам.
Тоа што се прави со палење знаме и црква е израз на ниска свест од страна на албанците и не знаење како да реагираат во ситуацијата. Секој оној кога не знае да се справи со некој што му напакостил со нешто, или удира по него, или плука или пцуе итн. Од друга страна пак, некој мора да сноси одговорност за „клетите Албанци“ во оваа држава. Не може Ставревски да се вози во автобус кога сите плескаат по ракометарите, а за анти-албански песни никој да нема никаков коментар. Мое мислење е дека мораме конечно да прифатиме сите ние македонци дека во оваа држава постои албанско население кои ние се сограѓани и со кои треба да живееме. Исто така и они треба да ја профатат оваа држава како нивна, не се они албанци, тие се Македонци. Со омраза, пцуење, тепање и палење не правиме ништо во иднина. Конечно, никако не го оправдувам ваквото однесување на припадниците на албанска националност, но факт е дека тоа потекнува како последица на провокација.
абе не треси зелени
прво и основно таа навивачка песна не ја измислија вчера или завчера туку таа е со години стара. како до сега на никој не му пречеше туку одеднаш им е трн во око? да сносел одговорност. КОЈ ај кажи ми кој. на плоштад сите ја пееа песната. ај сеа еден по еден сите ке ги уапсиме и ке бараме одговорност од нив. кој будала ке сноси одговорност кажи ми? се читаш што пишуваш? - од друга страна постои албанско население со кои треба да живееме. - да треба да живееме и да се понашаме како едни така и други ама за жал они се понашаат сосема поразлично од тоа што треба. можам МИЛИОНИ примери да ти наведам како тоа они се „понашаат“. и ако овој инцидент е последица на провокација што е со претходните инциденти? - за една провбокација треба 10 пати да се врати?
цитро дете, и да сум атеист, не значит дека подржувам палење верски објекти, дел од македонската историја и културното наследство... само што некој работи многу ме нервираат. можам да го замислам одговорот на македонскиот народ, некоја навивачка група ќе запали албанско знаме, у некој источен град каде има џамија и 10 роми ќе ја запалат џамијата и ќе со тоа ќе покажат моќност...значи треба да се извиниме, полицијата да ги уапси сите замешани и ум за друг пат да не се чепка човек кај шо најмногу го боли, религијата! посебно муслиманите кој господ им е на прво место... и саут парк имаа некој исмејувања порано, и нешто у Данска имаше и имаше големи протести... значи карневал не карневал не смеат така да праат, еден школски ми се налути оти говореше у класат нешо за рај и пекол а ја му реков дека голем е да верува у тие работи... соживот не се гради така.
Yea... Right.... - и во данска кршеа автобуси ? и таму кршеа болници?
И ТАМУ ЗАПАЛИЈА ЦРКВА ?
Во сопствената наша држава не можеме ни попис да организираме зарем треба да се потсетиме.. Не знам зашто го спомнувате тој од 2002 година и истите тие бројки кои се невалидни...
добро е што некој не го заборавил ова - тој од 2002 ке важи уште мнооогу години кај нас.. немора да ти објаснувам зашто нели?
Тој им е командирна пожарната таму, вика, не е наша работа да знаеме како настанал пожарот, а чива е ?
Оваа па Ивона кравава, ало дегенко, како можеш да кажеш дека не е запалена црквата а запалена била помошната просторија до црквата а истовремено да кажеш дека и дел од кровот бил зафатен. Намерно го потенцира тоа, значи не била запалена црквата, лакше се дише сеа.
Наводно, таму имало и вредни икони, апла се гледа дека и диригира некој од горе што да каже, ебате телевизијата смрдена, дно.
ја не ја окривувам неа. да и дадеа да прочита дека селото цело е во пожар тоа и ке го напраеше. таа е само обичен ЧИТАЧ на вести - ни ги измислува ни ги составува. како ке и напишат така и таа ти кажува - треба да се запашаш КОЈ И ПИШУВА.
Па добро бе, ова ситуација навистина не им од на прилог и на Албанците а најмалце на Македонците и Македонија. Зарем не е можно некој друг ова да го сторил?
Стварно прашувам, зарем не верувате дека можно е служби од други земји тоа да го искористиле, за да се прикажува Македонија во лошо светло?
??? WTF ???
со сила се правиш будала или со сила сакаш да не напраиш будала цел форум? да дојде некој од друга земја и да напраи ваков вандалски чин се со цел да се прикаже земјата во лошо светло???
човече се очекував дека ке прочитам на темава ама ова ни најмалце не го очекував...
Колку им е тешко на некои да се извинат ... цело време струшките муслимани бараа оградување и извинување за навредите во Вевчани , а некои од преголема гордост не можеа да речат извинете , нема да се повтори.
Сега веќе излезе надвор од контрола , на лошото и се врати со уште полошо ... не знам кој тоа одбиваше да се извини и да превземе одговорност за Вевчани , кој што беше организиран од општината , но и од Министерството за Култура со 50.000 евра , пари и на муслиманите , а со тие пари се направија провокативни сцени во Вевчани против сите муслимани.
Односно , јас му давам некому пари , а тој со тие пари ми отвара гроб.
Што им кошташе да се извинат?
Најискрено ви кажувам , кога ја прочитав веста , реков , тпху срамота , како можеле ... од почеток секој требаше вака да изреагира , и немаше ништо лошо да се случи ... но, се затворија ушите ... и сега чекај ги последиците од сите страни ...
а демек ако се извинеа немаше ништо од ова да се случи? ај убеди ме во тоа - баш сакам да видам како ке ме убедиш. и еве ако се извинат - нема да има пак провокации и инциденти???
ЗА НАС ХИТЛЕР ?? ЗА ВАС ШТО ??? ЌЕ СЕ ВЕЛИЧИТЕ И ЌЕ СЕ ЧАЛАМИТЕ ДЕКА СТЕ ЗАПАЛИЛЕ ЦРКВА?
па тоа е за некого триумф човече.. успех невиден - демек направил храбар потег...
Од кај знаеш па ти дали палењето на цркви не е дел од „хуморот“?
и тоа шо викаш.
Секако, се согласувам, ама првин строго да бидат казнети и навивачите и оние неколкумина будали од Вевчани...
...но не прифаќам само моите да бидат вечно апсени и казнувани. Овој пат не. Или ќе ја играме играва почитувајќи ги сите нејзини правила, или нема да ја играме. Скар.
спомнав претходно пак ке спомнам. ај од вевчани тие ке се казнат. а навивачите како? најди некоја листа на имиња кој треба да се казнува а кој не... неизводливо е едноставно сватете го сите тоа!
болдот - САМО твоите да бидат ВЕЧНО апсени и казнувани... ОВОЈ пат не... гревота вие од увек сте биле угнетувани и САМО вие казнувани.. иако сте биле увек невини. нели? имаш милион случки уназад каде што не е превземено НИШТО против вас иако требало мноогу да се направи - хинт тазе пример - КАЛЕ.
Абе карневалот беше во Вевчани или Лабуништа?
по долгогодишна традиција се сели од вевчаки во лабуништа - поточно се сели во црвката св никола. - информации од прва рака
Има Гоогле преведе гледам радосни се:
http://tetova1.com/portali/lajmet-e-fundit/digjet-kisha-ne-struge.html
Like
5,220 people like this. Be the first of your friends.
-.- Нели Исламот беше против ова?
да де да... освен тие 5220 што експресно стајле лајк.
makedonci go zaplaile crkvata a ne albancite, policijata gi znae i e vo potraga! ne sakav da pisuvam no zalno mi e da ve ostaev na vakva sostojba dragi sogragani makedonci.
ооооо македонци ли го запалиле црквата бе... ја па мислев да не дошол некој грк па ја запалил...
Од се ова што читам, многу ми е страв... премногу...
Не можам да објаснам што ми се случува...
страв? од шо ти е страв крејзи? од реалноста?
очекувам за некој ден да дојдат и грци да протестираат.
П.С баш ме интересира дали ке извадат сега македонско знаме. - или пак им се скинало?