Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Јас. Запалена е црквата во Лабуништа ако не сте знаеле и на темава дискутираме за тоа. Не за запалените цркви во Косово, и не за А1.
А оној за ракометот што не го бришеш !? :rolleyes:

А и ти пиша дека сте навивале за Македонија се дури не сте ја чуле Абре Македонче...

зошто тогаш уште пред почетокот на првата утакмица, јас идејќи со шал и дрес од Македонија на мене бев испровоциран од Албанци !? М !?

Или изолиран случај е тоа а !? Не се важи таква провокација... Што треба, Ахмети да ми упати провокација па тоа да биде официјално !?

Moжда треба да им барам извинување сеа а !? :pos:

Не навивале заради песната... yeah sure...

Aко ти навистина си навивал, тогаш ти си изолиран случај, но во глобала Албанците тешко дека навиваа за Македонската репрезентација. Немојте со ефтини приказни и за тоа.

Или сеа ќе ме избришеш мене оти сум оф-топик !?:)

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Оваа држава со вас напред не одела и нема да оди.
Многу често се зајадуваат ВМРО и СДСМ кој каде згрешил, да се потсетиме 2000 година подпишавме предпристапен договор со ЕУ, економијата беше во подем и ни се случи 2001 и не уназади 10 години и сега Али и Тачи ти викаат решето го брзо името не можеме да чекаме за влез во ЕУ и НАТО.

O

Orion.

Гостин
Всушност во овој случај за црквата мирен протест (ама стварно мирен не како на талибанците) би требало да се одржи. Но да биде чист, народен граѓански протест, никакви партии да не го предводат, или ако веќе сакаат сите македонски (па и албански ако има желба) партии заедно, невладиниот сектор и од лево и од десно, еднаш, барем еднаш сите да се обединат во единствена осуда на вакви работи.
This...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Не е така како што го кажуваш тоа. Преку стап е само државата постојано да си ги брани своите (навивачи/Вевчанци) а постојано пак да ги затвара и суди другите. Зошто немаше реакција за навивачите од страна на МВР? Тоа во нивна надлежност е ебаго. Ама не, си молчеа и молчат. Зошто немаше реакција од страна на МВР за Вевчанци? И тоа е во нивна надлежност. Пак молчеа.
Значи не е до Исламот, туку е до она што некој некого тука дупи. Ги затворија и ќе ги судат оние од Тетово што нацртаа мапа на Голема Албанија, а никаде ги нема да ги затворат и осудат оние што цртаат мапи на Голема Македонија, иако и втората постапка е неуставна. Арно ама ви се крева кога вие ја вршите неправдата, а боли кога друг ви врши неправда (и после сте јако ефикасни во вториов случај нормално).
Значи или сите ќе се затворат, или никој нема да биде затворен. Не може засекогаш така.
Ти ова сериозно?
Реакција за навивачите од страна на МВР? Реакција од министерство за внатрешни раоти за одреден стих од песна на одредени навивачи во Ниш и Белград?
Во нивна надлежност е да реагираат таму каде што се крши законот. Сакал ти или не, живееш во секуларна држава каде слободата на говорот е едно од најсветите работи кои ги имаме. Не поддржувам и се оградувам од навреди на верска основа, но тука МВР нема никаква надлежност. Ако не ти се допаѓа, имаш неколку шеријатски земји, таму бесат на сред плоштад и сечат глави пред главни џамии за тие што го навредуваат Исламот, таму пресели се.
Сакаш да изиграваш дискриминирана жртва?
Сакаш така да си играме?
Зошто немаше реакција од страна на МВР кон навивачите на Шкендија кои веќе втора година скандираат Голема Албанија, Тоше е педер и ги навредуваат државните институции?
Зошто за рушење и оштетување на недоизградената црква-музеј на Кале немаше ниеден уапсен, зошто немаше ниеден уапсен за тепачите на Кале?
Каде беа албанските невладини организации да ги осудат Албанците кои го палат македонското знаме и се закануваат со војна во 2012?
Дали ќе ме оправдаш ако запалам албанско знаме како реакција на навивањето на Балистите?
Дали ќе ме оправдаш ако запалам џамија поради истата причина?

Можеме вака до утре, ама би ти препорачал да си го препрочиташ делот за кревање на стапот за провокации и да сфатиш колку само истото важи и за вас.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Кога сме кај навивачите...добро медиумиве малоумни ли се? Заборавија ли кои се најбројните албански навивачи во Македонија? БАЛИСТИ. Кои биле балистите? Поддржувачи и помагачи на фашистичкиот окупатор во Македонија. Балистичката организација во Западна Македонија во 1944 година нараснала во оружена сила со околу 9-10.000 членови. Наоружани од Германците, воделе тешки борби со Македонската војска. Покрај тоа, имале огромни привлегии, поради што на крајот станале добро организирана оружена организација, која била единствена власт и како таква ги спроведувала и ги штитела "законите" на албанската власт во Западна Македонија. Нејзиното дејствување било директно на терен, и тоа не само политички и пропагандно, туку и со оружени дејства.

Затоа нека не дрндаат за нашето навивање. Па еве утре да седнат навивачите како што детски предлага ДНЕВНИК да не се пцујат...со кого да седнат со БАЛИСТИ? Со група која себеси се идентификува со некој што убивал македонци?****09/09/2003 godina Одлични 1:1 (0:1) на наша млада (до 21 г.)репрезентација во дуелот со Англија
Фаворитот на терен го претворивме во аутсајдер
Никогаш повеќе репрезентацијата на Чаир

По се она што се случуваша на трибините на стадионот на Чаир, од извори блиски до врвот на ФФМ дознаваме дека во иднина ниедна наша репрезентативна селекција нема да настапува таму. Имено, на петочниот меч при интонирањето на нашата химна дел од "нашите" навивачите седеа, а во текот на целиот натпревар тие ги бодреа Англичаните, а им свиркаа на избраниците на Јонуз.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Превземено од ФБ профилот на презвитер Ивица Тодоров!

Оф леле! Ајде малку прст на чело!

Почитувани сограѓани - граѓани на Македонија, вакви или онакви,
го користам овој начин за да се објаснат некои нешта!

1. Вевчанскиот карневал и се она што е поврзано со него НЕМААТ никаква врска со христијанството, со М.П.Ц - О.А, со македонскиот народ или со било кој друг народ во оваа наша Македонија.
2. Вевчанскиот карневал е всушност модернизирана форма на изразување на паганската религиозност и како таков тој не само што нема врска со христијанството - туку е СПРОТИВЕН на христијанската православна вера.
3. И самите православни христијани се навредени со поврзувањето на ова паганско празнување со спомен денот на еден голем христијански учител и слуга Божји - Свети Василиј Велики. Всушност, ние - христијаните - од страна на паганите сме константно навредувани затоа што тие своите карневалски пирови и празнувања секогаш ги прават во денови во кои Црквата Христова си спомнува за суштински нешта од спасителната историја на светот, при што на тој начин доволно неупатените христијани ги воведуваат во заблуда!
4. Не го разбирам незадоволството на припадниците на исламот во однос на православните христијани - пишување навредливи графити по оградата на една црква, кршење крст, подметнување пожар, каменување автобус. . . Што врска сите ние имаме со овој пагански фестивал!? Искрено се надевам дека горенаведените злодела немаат врска со муслиманското незадоволство - туку се предизвикани од структури кои не и мислат ништо добро на оваа наша Македонија. Е тука полицијата стапува на сцена, а Господ да и помогне во истрагата.
5. Проблемот со навредливата маска од карневалот Исламската верска заедница, според мене, треба да го реши во директен контакт со градоначалникот на Вевчани и со Министерството за култура - како институционални покровители на карневалот, а не со православните христијани и со граѓаните на Македонија во целина. Крајно е неприфатливо за еден проблем како заложници да се држат невини луѓе кои со сето тоа немаат ништо заедничко.
Исто така, повторно според мене, ИВЗ треба да внимава со тоа како некои нејзини верници (можеби само се преставуваат како такви) шират идеологизирана пропаганда на радикалниот ислам. Со таа пропаганда - христијаните, а и муслиманите што не ги делат нивните ставови - ги преставуваат како неверници/ безбожници/ идолопоклонци/ безвредници - со што кај лесноумните слушатели предизвикуваат омраза и гневлива потерба за омаловажување и пројава на насилство.

Ајде малку прст на чело. Семоќниот сите не благослови со ум - па ајде да го користиме, онака, сатаната/ шејтанот преку своите слуги - видливи и невидливи - може да ни скрои сценарио од кое тешко ќе излезема, а и душите ќе ги изгубиме - и се што оди со тоа!

Мир ви посакувам, мир од Семоќниот!
Барам прошка ако некого сум навредил,
дарувам извинување - ако некој го бара од мене.
А мене, и на сите нас, Господ да ни прости за глупостите, омразата, гневот, лесноумоста, празноглавоста, неверието. . .

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Јас цело време читам ама и натаму ке останам без коментар.

Сега сакав само да цитирам и ја нешто преземено од фејсбукот на еден тренер од МОФ:

Во Струга имам проодено, прозборено и израснато! Цел живот (па дури и во 2001) одев по риба во чисто албански села и до сега не сум имал никаков проблем. Преку МОФ низ годиниве сум обучувал околу 200-300 струшки средношколци и сум видел со свои очи дка немало ниту најмала омраза, напротив многу искрена дружба. Се прашувам до кога политичкиве елити ќе се изживуваат со своите граѓани и ќе креираат фиктивни конфликти ?!
Посебно муабетот ми беше за болдираното...

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.924
Поени од реакции
1.184
Црквите речиси секој ден се запалат, ајмо Македонци, на ред сме ние, мора да има реванш за се и сешто.. Муслиманите премногу се филмоваат..:tapp:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Еее бре фундаменталисти, мирен протест било, видовме мирен, од мириниот протест 5-6 други воопшто немирни инциденти се случија, со се последниов со крстот. Сметате ли сега дека реакцијата на муслиманите е претерана, што треба сега, некој џамија да запали па да се израмнат сметките.

Кога викав дека фундаменталисти стојат зад протестиве и инцидентите, тука некој расправаше дека тоа биле мирни муслимани организирани од ИВЗ и Мерко.
Среќа или несреќа што било „мирен“ протест па само низа на инциденти инастана настанала. недејбоже да најават немирен протест ке ја запалат цела струга и околината.
Mora da sfatat site deka ova sto se sluci vo Vevcani nema opravdanje, ednostavno karnevalot gi posra site raboti,zatoa ja zamesaa religijata, i gi navredija muslimaite,a tuka ne spaga samo Albancite, tuka se i Turcite,tuka se i Torbesite,tuka se i Bosancite...
карневалот ги надмина СИТЕ работи. што е сео низата инциденти проследена како РЕАКЦИЈА на граѓаните од исламска вероисповест? кршење крстови, каменување автобус, демолирање амбуланта, палење знаме, и ред други работи - врв на се палење на црква. кој кого навредува сега? после овој инцидент ке дојде некој да ме убеди дека албанците сакале соживот? кој соживот бе ја сваќаат ли они поентата на зборот соживот а камо ли да градат такво нешто?
Aman be pak li nekoj gomnari ke ne vrtat edni protiv drugi. Da i se naonadam na toa politikata
ах таа политика.... колку инциденти напраи деновиве.. дури црквата ја запали....
АЈДЕ СИТЕ НА ПЛОШТАД ОД СКОПЈЕ НА ПРОТЕСТ!
ако дојдат 10тина радосен ке бидам.
Тоа што се прави со палење знаме и црква е израз на ниска свест од страна на албанците и не знаење како да реагираат во ситуацијата. Секој оној кога не знае да се справи со некој што му напакостил со нешто, или удира по него, или плука или пцуе итн. Од друга страна пак, некој мора да сноси одговорност за „клетите Албанци“ во оваа држава. Не може Ставревски да се вози во автобус кога сите плескаат по ракометарите, а за анти-албански песни никој да нема никаков коментар. Мое мислење е дека мораме конечно да прифатиме сите ние македонци дека во оваа држава постои албанско население кои ние се сограѓани и со кои треба да живееме. Исто така и они треба да ја профатат оваа држава како нивна, не се они албанци, тие се Македонци. Со омраза, пцуење, тепање и палење не правиме ништо во иднина. Конечно, никако не го оправдувам ваквото однесување на припадниците на албанска националност, но факт е дека тоа потекнува како последица на провокација.
абе не треси зелени
прво и основно таа навивачка песна не ја измислија вчера или завчера туку таа е со години стара. како до сега на никој не му пречеше туку одеднаш им е трн во око? да сносел одговорност. КОЈ ај кажи ми кој. на плоштад сите ја пееа песната. ај сеа еден по еден сите ке ги уапсиме и ке бараме одговорност од нив. кој будала ке сноси одговорност кажи ми? се читаш што пишуваш? - од друга страна постои албанско население со кои треба да живееме. - да треба да живееме и да се понашаме како едни така и други ама за жал они се понашаат сосема поразлично од тоа што треба. можам МИЛИОНИ примери да ти наведам како тоа они се „понашаат“. и ако овој инцидент е последица на провокација што е со претходните инциденти? - за една провбокација треба 10 пати да се врати?
цитро дете, и да сум атеист, не значит дека подржувам палење верски објекти, дел од македонската историја и културното наследство... само што некој работи многу ме нервираат. можам да го замислам одговорот на македонскиот народ, некоја навивачка група ќе запали албанско знаме, у некој источен град каде има џамија и 10 роми ќе ја запалат џамијата и ќе со тоа ќе покажат моќност...значи треба да се извиниме, полицијата да ги уапси сите замешани и ум за друг пат да не се чепка човек кај шо најмногу го боли, религијата! посебно муслиманите кој господ им е на прво место... и саут парк имаа некој исмејувања порано, и нешто у Данска имаше и имаше големи протести... значи карневал не карневал не смеат така да праат, еден школски ми се налути оти говореше у класат нешо за рај и пекол а ја му реков дека голем е да верува у тие работи... соживот не се гради така.
Yea... Right.... - и во данска кршеа автобуси ? и таму кршеа болници? И ТАМУ ЗАПАЛИЈА ЦРКВА ?
Во сопствената наша држава не можеме ни попис да организираме зарем треба да се потсетиме.. Не знам зашто го спомнувате тој од 2002 година и истите тие бројки кои се невалидни...
добро е што некој не го заборавил ова - тој од 2002 ке важи уште мнооогу години кај нас.. немора да ти објаснувам зашто нели?
Тој им е командирна пожарната таму, вика, не е наша работа да знаеме како настанал пожарот, а чива е ?

Оваа па Ивона кравава, ало дегенко, како можеш да кажеш дека не е запалена црквата а запалена била помошната просторија до црквата а истовремено да кажеш дека и дел од кровот бил зафатен. Намерно го потенцира тоа, значи не била запалена црквата, лакше се дише сеа.
Наводно, таму имало и вредни икони, апла се гледа дека и диригира некој од горе што да каже, ебате телевизијата смрдена, дно.
ја не ја окривувам неа. да и дадеа да прочита дека селото цело е во пожар тоа и ке го напраеше. таа е само обичен ЧИТАЧ на вести - ни ги измислува ни ги составува. како ке и напишат така и таа ти кажува - треба да се запашаш КОЈ И ПИШУВА.
Па добро бе, ова ситуација навистина не им од на прилог и на Албанците а најмалце на Македонците и Македонија. Зарем не е можно некој друг ова да го сторил?

Стварно прашувам, зарем не верувате дека можно е служби од други земји тоа да го искористиле, за да се прикажува Македонија во лошо светло?
??? WTF ???
со сила се правиш будала или со сила сакаш да не напраиш будала цел форум? да дојде некој од друга земја и да напраи ваков вандалски чин се со цел да се прикаже земјата во лошо светло???
човече се очекував дека ке прочитам на темава ама ова ни најмалце не го очекував...
Колку им е тешко на некои да се извинат ... цело време струшките муслимани бараа оградување и извинување за навредите во Вевчани , а некои од преголема гордост не можеа да речат извинете , нема да се повтори.

Сега веќе излезе надвор од контрола , на лошото и се врати со уште полошо ... не знам кој тоа одбиваше да се извини и да превземе одговорност за Вевчани , кој што беше организиран од општината , но и од Министерството за Култура со 50.000 евра , пари и на муслиманите , а со тие пари се направија провокативни сцени во Вевчани против сите муслимани.
Односно , јас му давам некому пари , а тој со тие пари ми отвара гроб.

Што им кошташе да се извинат?

Најискрено ви кажувам , кога ја прочитав веста , реков , тпху срамота , како можеле ... од почеток секој требаше вака да изреагира , и немаше ништо лошо да се случи ... но, се затворија ушите ... и сега чекај ги последиците од сите страни ...
а демек ако се извинеа немаше ништо од ова да се случи? ај убеди ме во тоа - баш сакам да видам како ке ме убедиш. и еве ако се извинат - нема да има пак провокации и инциденти???
ЗА НАС ХИТЛЕР ?? ЗА ВАС ШТО ??? ЌЕ СЕ ВЕЛИЧИТЕ И ЌЕ СЕ ЧАЛАМИТЕ ДЕКА СТЕ ЗАПАЛИЛЕ ЦРКВА?
па тоа е за некого триумф човече.. успех невиден - демек направил храбар потег...
Од кај знаеш па ти дали палењето на цркви не е дел од „хуморот“?
и тоа шо викаш.
Секако, се согласувам, ама првин строго да бидат казнети и навивачите и оние неколкумина будали од Вевчани...
...но не прифаќам само моите да бидат вечно апсени и казнувани. Овој пат не. Или ќе ја играме играва почитувајќи ги сите нејзини правила, или нема да ја играме. Скар.
спомнав претходно пак ке спомнам. ај од вевчани тие ке се казнат. а навивачите како? најди некоја листа на имиња кој треба да се казнува а кој не... неизводливо е едноставно сватете го сите тоа!
болдот - САМО твоите да бидат ВЕЧНО апсени и казнувани... ОВОЈ пат не... гревота вие од увек сте биле угнетувани и САМО вие казнувани.. иако сте биле увек невини. нели? имаш милион случки уназад каде што не е превземено НИШТО против вас иако требало мноогу да се направи - хинт тазе пример - КАЛЕ.
Абе карневалот беше во Вевчани или Лабуништа?
по долгогодишна традиција се сели од вевчаки во лабуништа - поточно се сели во црвката св никола. - информации од прва рака
Има Гоогле преведе гледам радосни се:
http://tetova1.com/portali/lajmet-e-fundit/digjet-kisha-ne-struge.html
Like
5,220 people like this. Be the first of your friends.
-.- Нели Исламот беше против ова?
да де да... освен тие 5220 што експресно стајле лајк.

makedonci go zaplaile crkvata a ne albancite, policijata gi znae i e vo potraga! ne sakav da pisuvam no zalno mi e da ve ostaev na vakva sostojba dragi sogragani makedonci.
ооооо македонци ли го запалиле црквата бе... ја па мислев да не дошол некој грк па ја запалил...
Од се ова што читам, многу ми е страв... премногу...
Не можам да објаснам што ми се случува...
страв? од шо ти е страв крејзи? од реалноста?
очекувам за некој ден да дојдат и грци да протестираат.
П.С баш ме интересира дали ке извадат сега македонско знаме. - или пак им се скинало?

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.046
Поени од реакции
45.754
Aлек друже, многу јасно дека некој и наложил на Ивона тоа да го чита, али и сам знаеш дека она е слеп подржувач на таквата политика па и она спаѓа во тој мршојадски кош, до душа ок е медиумите да издејствуваат за да се смалат тензиите, ама со вакви манипулации дополнително само влијаат дестркутивно врз овие настани. (n)

P

Princ

Гостин
Ако некому фалат мислења, јас ги бришев џубрината.
аллександар, ме мрзи да ти одговарам на долго и широко (5:30 е, а и нема да ме прочиташ/разбереш секако) па ќе бидам краток... МВР може да почне со кривична пријава за ширење на расна омраза према ракометарот/ракометарите кои ги има на видео како шират расна омраза. Тури им стап на навивачите (и тие се наоѓаат по видеа ама ај) ама ракометарите премногу добро се гледаат.
Или еби му матер у пичка, никој никого правно нека не гони, ама да кажевте барем вие како индивидуи некоја осуда за тоа. Не, немаше такво нешто. Ниту пак ќе има некогаш бидејќи ти текиња, порано реков, се дур ЈАС те сексам тебе, мене животот ми е прекрасен. Кога ти мене ќе ми го направиш истото, работата станува watch out we've got a bad ass over here.
Не туку само ги прозивајте Албанците - членови на форумов на секоја тема кадешто на вас ви одговара - што имале да кажат. Ништо не кажувам повеќе, тоа имам да кажам. Говнари сте и двете страни и идете упм. Да живее порнографијата.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
принц и Syn... - касно е идам да спијам а ке одговорам на вашите постови утре
принц до тебе една сугестија чисто форумски онака. во некои постови пцуеш и навредуваш шо не е правило на форумов нели. конкретно у последниот пост - гобнари сте и двете страни и идете у пм. ако си нервозен не ја истурај тука нервозата сепак ова е форум кај што разменуваме мислења и дебатираме. чисто ти давам сугестија само да не ме сватиш погрешно. некој ке се најде навреден од твојот пост.

П.С темава има уште многу материјал наназад за бришење. ја прочитав од прва до последна страна и ако земе да се средува третина од коментариве треба да се избришат

S

Shellshock nam67

Гостин
kade e sega onoj gradonacalnik od Struga da organizira protesti za palanjeto na crkvata vo labunista
kako gledam ne e daleku vremeto kade ce se povtori 2001 godina
vreme e da se iscistata cevkite od raketite (y), inaku kaj mudzahedinite bil poznat ovoj helikopter kako krilast gjavol tokmu po svojata reputacija !!!

P

PewDiePie

Гостин
Значи јас само нешто ќе кажам во врска со ова,албанци немој да бидете толку глупи да бидете манипулирани од 3-та страна.
Немој да бидете толку глупи да палите верски објекти затоа што до сега ни една џамија не ви е запалена. Немој да бидете толку глупи да ја враќате земјава назад 10 години повторно. Немој да бидете толку глупи,кога ви се дадоа ТОЛКУ МНОГУ ПРАВА.

Kajgana Shop

На врв Bottom