Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
--- prijatelce , pa ocde za toa i se fakame za sija , togas lugeto bile siromasni , ama drzacata im davala usloci da odat napred , sega sekoj po nesto ima, ama drzavata im dava uslovi da odat napred i so sopstveniot trud da specalat nesto ,
da ti kazam edno moe mislenje, onaka licno , jas licno koga ne bi imal sto da rabotam bi vubal ovci , denes da imas ovci e gospodska rabota , ima zarabotuvacka , i nemas gazda nad glavata da mu ravotis za 100 evra
Ти си никола на добар пат да прејдеш од оваа страна на фронтот - се повеќе правилно ти се развива мислава, и не се држиш до комунистичкиот начин на работа - него гледаш сам да заработиш, да немаш шеф и слично! Такви ни требаат!

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Ти 14години имаш? Знаеш што е инфлација? Знаеш што е 600кг тутун за една пегла за пеглање? Што си ти по професија да видиме колку ти се разбираш во финансии и економија?
------ sevo ova izvrtuvanje na vistinata , navistina mnogu me iznervira i mislev da batalam ova diskutiranje , ama si pomislic ,,

cekaj pa ova go citaat deca , deca koi navistina ke poveruvaat vo ovie lagi , deca koi navistina nekoj ke gi ubedi deka ziveat vo rajot , koi ke mislat deka podobar zivot od ovoj denesniot ne e mozen , a i toa e laga , zatoa i se vrativ
---- A DO KOGA TI KE solis pamet nekomu koj ziveel co vremeto , za koe ti znaes od rekla-kazala
--- надополнето: 28 јануари 2012 во 22:10 ---
Ти си никола на добар пат да прејдеш од оваа страна на фронтот - се повеќе правилно ти се развива мислава, и не се држиш до комунистичкиот начин на работа - него гледаш сам да заработиш, да немаш шеф и слично! Такви ни требаат!
--- licno po ubeduvanje sum navional - socijalis, doduse nema takva partija, ama ne si svesen kolku sovijalizmot i nacional sovijalizmot se slicni

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
nekoj ke gi ubedi deka ziveat vo rajot , koi ke mislat deka podobar zivot od ovoj denesniot ne e mozen , a i toa e laga , zatoa i se vrativ
---- A DO KOGA TI KE solis pamet nekomu koj ziveel co vremeto , za koe ti znaes od rekla-kazala
Немој така... тие што знаат од рекла -казала ни се најпаметните и сезнајковците....:D

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
:pos::pos:

Ко ќе прочитам ваква работа одма ми станува јасно дека пишувачот се разбира во економија и финансии ко магаре во музика.....

.... во случај да не знае.... кога утре ќе се разбуди со плата од 500 денари, кога ќе отиде во продавница ќе види дека тоа што вчера било 500 денари денес осамнало со цена од 5 денари.... ова за кратењето нули...
-------- sevo ova izvrtuvanje na vistinata , navistina mnogu me iznervira i mislev da batalam ova diskutiranje , ama si pomislic ,,
cekaj pa ova go citaat deca , deca koi navistina ke poveruvaat vo ovie lagi , deca koi navistina nekoj ke gi ubedi deka ziveat vo rajot , koi ke mislat deka podobar zivot od ovoj denesniot ne e mozen , a i toa e laga , zatoa i se vrativ
---- pisuvacot ni objasnuca za vreme koe traelo se dodeka toj napolnil , pa nekade 5 godini

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Немој така... тие што знаат од рекла -казала ни се најпаметните и сезнајковците....:D
ти не кажа колку години имаш.
инаку ве поздравувам друштво - и уживајте. Некој треба и да работи.
--- надополнето: 28 јануари 2012 во 22:14 ---
---- pisuvacot ni objasnuca za vreme koe traelo se dodeka toj napolnil , pa nekade 5 godini
7!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.274
--- licno po ubeduvanje sum navional - socijalis, doduse nema takva partija, ama ne si svesen kolku sovijalizmot i nacional sovijalizmot se slicni
Национал-социјалист што го почитува Тито. :vozbud: Инаку таква партија е забранета и за ова твоево тврдење во бившата се лежеше затвор.

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
--- prijatelce , pa ocde za toa i se fakame za sija , togas lugeto bile siromasni , ama drzacata im davala usloci da odat napred , sega sekoj po nesto ima, ama drzavata im dava uslovi da odat napred i so sopstveniot trud da specalat nesto ,
da ti kazam edno moe mislenje, onaka licno , jas licno koga ne bi imal sto da rabotam bi vubal ovci , denes da imas ovci e gospodska rabota , ima zarabotuvacka , i nemas gazda nad glavata da mu ravotis za 100 evra
Токму така, нашите родители биле крпенковци, цепенковци и сиромашни сељаци(така да се изразам) кога дошле во Скопјево пред точно 50 год.(тогаш биле деца 10год.), ама ете ем имале желба, ем биле доста вредни, ем имало услови во тоа време за развој и ете успеале да стигнат до еден просечен/оптимален и солиден степен во општеството, првите две децении им биле тешки и макотрпни, но веќе после тие две децении овдека, си дошле на своето, па дури и во позитива ............. ама да ги оставиме нив, што со мене т.е. со нас !!!
Што ако на пр. јас ете имам некаков појдовен степен(имот), кој ми го овозможиле моите, кога јас од тој степен неможам да мрднам ни милиметар, можам само да пропаднам надоле !!!
ЧАРЕ, Никој незнае !!! ???????????????????????
Едноставно таква е државата и системот, не ти дава да просперираш понатаму, само до одреден степен(оптимум) и толку, повеќе не !!! Колку и да се труди човек толку !!!
Едноставно според мене денес е време во кое 10% од луѓето прават јака пара(политичари, бизнисмени...), а се останато 80-90% од народот живее од стара пара, печалена во 70/80/90 год. од мама, тато, дедо, баба и.т.н. па некако се тера, но кога ќе отиде и старата пара, е тек тогаш ќе се сликаме, а да се направи нова пара нема шанси денеска, барем за мене лично си зборам !!! ЈБГ

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Токму така, нашите родители биле крпенковци, цепенковци и сиромашни сељаци(така да се изразам) кога дошле во Скопјево пред точно 50 год., ама ете ем имале желба, ем биле доста вредни, ем имало услови во тоа време за развој и ете успеале да стигнат до еден просечен/оптимален и солиден степен во општеството, првите две децении им биле тешки и макотрпни, но веќе после тие две децении овдека, си дошле на своето, па дури и во позитива ............. ама да ги оставиме нив, што со мене т.е. со нас !!!
Што ако на пр. јас ете имам некаков појдовен степен(имот), кој ми го овозможиле моите, кога јас од тој степен неможам да мрднам ни милиметар, можам само да пропаднам надоле !!!
ЧАРЕ, Никој незнае !!! ???????????????????????
Едноставно таква е државата и системот, не ти дава да просперираш понатаму, само до одреден степен(оптимум) и толку, повеќе не !!! Колку и да се труди човек толку !!!
Едноставно според мене денес е време во кое 10% од луѓето прават јака пара(политичари, бизнисмени...), а се останато 80-90% од народот живее од стара пара, печалена во 70/80/90 год. од мама, тато, дедо, баба и.т.н. па некако се тера, но кога ќе отиде и старата пара, е тек тогаш ќе се сликаме, а да се направи нова пара нема шанси денеска, барем за мене лично си зборам !!! ЈБГ
---- ist sum , mozebi finansiski stojam mnogu podovro od mnogumina , ama koga ke poglednam nazad , sto napravile i specalile moite, se razocaruvam , ednostavno nemam sansa , ne da gi dostignam ,tuku ednostavno da odezbedam nekoja osnova na decata :(

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.274
--- a mislis deka tito ne bil pomalku nacional - socijalis :))
Секој од нас е помалку национал-социјалист. Ама ако го земеш во предвид делот како во СФРЈ успешно се балансираше помеѓу Србите и Хрватите, тој првиот дел национал не го приметувам. А за социјалист може да пројде. Иако со интересни аристократски манири, сепак начинот на кој што беше раководена економијата го прави социјалист.

Всушност за Тито не може да се тврди ништо со сигурност, освен тоа дека бил многу успешен политичар, еден од најуспешните на Балканов. Без разлика дали ни се допаѓа како личност или не.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Секој од нас е помалку национал-социјалист. Ама ако го земеш во предвид делот како во СФРЈ успешно се балансираше помеѓу Србите и Хрватите, тој првиот дел национал не го приметувам. А за социјалист може да пројде. Иако со интересни аристократски манири, сепак начинот на кој што беше раководена економијата го прави социјалист.

Всушност за Тито не може да се тврди ништо со сигурност, освен тоа дека бил многу успешен политичар, еден од најуспешните на Балканов. Без разлика дали ни се допаѓа како личност или не.
--- mozebi ke go primetis ako pod nacional kaj tito ne mislis nitu srbin, hrvat , slovenec, tuku juzen sloven
--- a ti go preporacuvam ,, majn kamf,, doduse delot okolu socijalata , pa ke zabelezis kolku se tie slicni, i ona sto se odnesuva na ,, penzija za site, socijalen standard za site, multinacionalnite kompanii i multinavionalnite banki

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.274
--- mozebi ke go primetis ako pod nacional kaj tito ne mislis nitu srbin, hrvat , slovenec, tuku juzen sloven
--- a ti go preporacuvam ,, majn kamf,, doduse delot okolu socijalata , pa ke zabelezis kolku se tie slicni, i ona sto se odnesuva na ,, penzija za site, socijalen standard za site, multinacionalnite kompanii i multinavionalnite banki
И тоа не ми проаѓа некако. И Бугарите, на пример, се јужни Словени, па во периодот после втора светска УДБ-а и КОС биле прилично агресивни кон тие што се изјаснувале како Бугари. Тито го гледам како прагматик, а не како идеалист. Всушност затоа и бил успешен.

Го имам читано Хитлер и се согласувам дека има сличности во економскиот поглед, особено кај социјалните мерки. Со таа разлика што Хитлер и дава на важност на воената индустрија при неговото владеење. Инаку и во делот на мултинационалните компании и банки не гледам чисто социјалистичко делување на Тито. На пример, Македонија Табак имала интересна соработка со Филип Морис и Бритиш Тобако, ЕМО со некои германски компании, Југославија добивала пари од банките без проблем и уште илјадници такви примери.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.101
Поени од реакции
8.859
НО НИКОГАШ, АМА БАШ НИКОГАШ НЕ ЧЕПКАЛЕ ПО КОНТЕЈНЕРИ, НЕ ПРОСЕЛЕ и не плачеле и кукале !
Не чепкале пошто ако ги види џандар одма сургун ќе ги прати во идризово, каде ќе ги хранат и ќе работат нешто во останатото време како што и денес работат во затворите за да им се намали казната!

П.С. Просењето тогаш било забрането со ЗАКОН а и до ден денес сеуште е!!! Ама се гледа низ прсти денес, нели сме демократија!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Токму така, нашите родители биле крпенковци, цепенковци и сиромашни сељаци(така да се изразам) кога дошле во Скопјево пред точно 50 год.(тогаш биле деца 10год.), ама ете ем имале желба, ем биле доста вредни, ем имало услови во тоа време за развој...................
Од твој предходен пост заклучувам дека збориш за 60-та и некоја...
Јас ќе зборам за 15 години порано... кога се првите миграции село-град...

Ако се земе предвид затекнатата состојба на после којзнае колку векови штотуку ослободената Македонија, земја..пљачкана од кој стигнел констатацијата....
нашите родители биле крпенковци, цепенковци и сиромашни сељаци
е на место.

Што имаме во тоа време... земја штотуку излезена од војна, сиромашен и неписмен народ, така да првите миграции село град се децата од околу 14 години, одат по интернати заради школување.... па се другото со ред... работа, фамилија, дом, покуќнина итн

имале желба, ем биле доста вредни,
сиромаштијата не им давала никаков избор... морале да имаат желба и да бидат вредни (за учење и работа)... друг рецепт нема.
...уствари грешам... денес рецептот е да имаш желба да влезеш во некоја партија и вредно со елан да започнеш од дремењето по штабови па да стигнеш до лепеч на плакати итн... тоа у комбинација со лижењето на измиени и неизмиени те доведува до некое работно место... клати врата земи плата... „Македонскиот сон“

имало услови во тоа време за развој
немало услови... развојот бил единствената опција.

Како и да ја вртиме..тие бедни, голи, боси и неписмени сељаци ги поставија темелите ја изградија државата и им ја оставија во наследство на денешниве државници, транзиционери и приватизери.

Kajgana Shop

На врв Bottom