Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.343
носевте - кој како :) Кој лакоста, кој гаќи доколенки (какви што сеуште носат во многу македонски села). .
чекај сега, ти од село си што постојано споменуваш како се живеело во село? И објасни што се тоа гаќи доколенки, искрено не знам.
Качете се, продајте го станот во Скопје, купете 500овци и терајте работа.
зашто не купи овци оној кој еднашка ги продал? Збориме озбилно или...тогаш да претпоставиме дека берење печурки е уште поиспатливо. Најисплатливо е да се бега странство...овде леб за нормална раја нема.
НЕ убедувате дека тогаш било супер, сте оделе по одмори, сте шетале, сте трошеле, сте граделе куќи од кал и трски (срамота!!!, споредете со зградите изградени во Европа во тоа време), се граделе никакви патчиња(споредете со автопатите во германија изградени во 30тите) - и сега нам ни го остајвте бремето да правиме здраво општество.
Очигледно многу нешта не ти се познати. Знаеш станбениот фондот, инфраструктурата, индустријата, ...кога се удрени темели и изградени? Во таа "никаква" СФРЈ. Капиштец, Аеродром, Карпошите...Здравствените домови, амбуланти, школи, кина и театри, патишта и железници...што сторија со истите во 90-тите? Ги распродадоа, срушија или ги запоставија. Да не беше ЕУ ни автопатот Скопје Гостивар ќе го немавме. Главните инвестиции се тогаш, како сакаш прифати го тоа.

Што се однесува до твоето тврдење повеќепати дека се работело по 16-20 часови...многу голема грешка. Баш тогаш се знаеше раб. време, саботи недели, празници...имаше само еден драгстор кој работеше до подоцна-во ГТЦ. Сега има таков ред за прекувремено, викенди, празници...? Само во државно и во поедини приватни дејности, главно ради безбедност.
Збориме за дејности освен фабриките...тие и во Шведска се во три и четири смени.

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
----- sosem se slozucam so tebe , tvoite pocnale od nula i dostignale nekoe nivo, te prasuvam tebe dali ti mozes sega da go dostignes toa nivo koi tvoite go dostignale vo toa vreme ?
МОЖИ!!! На ист принцип како неговите! Со работа по 16саати во ден - исто како и неговите.
--- надополнето: 28 јануари 2012 во 21:32 ---
чекај сега, ти од село си што постојано споменуваш како се живеело во село? И објасни што се тоа гаќи доколенки, искрено не знам.
Себе си не се сметам дека сум од село. Но не се срамам од македонските села. Не сум од село. Роден сум и живеам во урбана средина.Не е битно шо се - самото име кажува, а можеш и да ги гуглаш. Гледај малку Мак. нар. прик. па ќе видиш :)

зашто не купи овци оној кој еднашка ги продал? Збориме озбилно или...тогаш да претпоставиме дека берење печурки е уште поиспатливо. Најисплатливо е да се бега странство...овде леб за нормална раја нема.
Шо чекате?
Само зборувате! Ајде во странство - па докажете се таму - дека сте кадарни да најдете работа и да заработите! Знаеш зошто не одите? Оти страв ви е! После нема кој да ви биди крив! Оти таму мислиш лесно е? Не е лесно - секаде треба работа. И тоа макотрпна работа. Многу работа!

Што се однесува до твоето тврдење дека се работело по 16-20 часови...многу голема заблуда си. Баш тогаш се знаеше раб. време, саботи недели, празници...имаше само еден драгстор кој работеше до подоцна-во ГТЦ. Сега има таков ред за прекувремено, викенди, празници...? Само во државно и во поедини приватни дејности, главно ради безбедност.
Да - за на државно 8саати! После тоа (непривилигираните) (учители, текстилци, шофери, прехр. техничари (да имам пример од сите по некој!)) работеле земојделие. Другите нормално - оделе на одмори и го величале ТИТО. Посебно оние што добиле „социјални станови“.

За продавниците - сум да се смали работното време и со закон да се ограничи!

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
Искрено - ти верувам. Но тогаш, нашите родители, баби не собирале од контињери него работеле на ниви/бавчи. Сега не им се работи! Немој да ми речеш дека немало нива. Оди еден ден прашај еден од тие шо собираат - оти не оди на нива туку в контињер. Па кажи ми.
Токму така и моите биле утепани сиромашни во тоа време пред 50 години, работеле се и сешто, дедо ми ѕидар, баба ми покрај домаќинка, била и шивачка, шиела кондури во фабриката Газела, татко ми истоварал ќумур за да си купи облека и книги за да го заврши образованието, покрај тоа чувале и прасиња, кокошки, саделе бавчи, се грееле на дрва и тоа сами си ги собирале, дома меселе леб, живееле во две сопчиња(тогаш)неколку души и.т.н.
НО НИКОГАШ, АМА БАШ НИКОГАШ НЕ ЧЕПКАЛЕ ПО КОНТЕЈНЕРИ, НЕ ПРОСЕЛЕ и не плачеле и кукале !
Сакам да кажам дека тие што денеска чепкаат по контејнерите и просат/питачат по семафорите, плоштадите, мостовите и.т.н. многу подобро и попаметно е да отидат негде да копнат нешто, да саднат, нашата земја е доста плодна и без никакво ѓубре, сигурно ќе роди плод или нека земат некоја овца, коза, прасе, кокошка, крава, сигурно дека нема да зажалат за тоа ! А со просење по улици и чепкање по контејнери, не се постигнува ама баш ништо, неверувам дека некој ќе им даде милостина на тие луѓе, доколку сами не си направат своја пара, џабе !!!

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Кажи и дека во сфрј и мајка ми одеше втора смена во сабота. Некогаш и трета. Некогаш и во недела. А да - и јас бев малечок. И сам одев на училиште. Во прво одделение. Оти таа веќе беше замината на работа. Од вториот ден! А не ко сега што ги носат на училиште. Дури и со автомобили! А бе работеа тогаш! Сега не се работи. Тоа е главниот проблем. Моите иако беа со 2плати, работеа и земјоделие за да „преживуваме“. Не за одмор да помислиме. Разбираш сега што ти кажувам? А не па да им текни да се пожали оти оделе на смени. Сега знаеш од шо се жалат? Оти морале на 31.12. да бидат на работа. Ненормална работа!

Те поддржувам и јас сум за Македонија повторно да има солидарно и КВАЛИТЕТНО здравствено осигурување.

точно е.

Искрено - ти верувам. Но тогаш, нашите родители, баби не собирале од контињери него работеле на ниви/бавчи. Сега не им се работи! Немој да ми речеш дека немало нива. Оди еден ден прашај еден од тие шо собираат - оти не оди на нива туку в контињер. Па кажи ми.
------- sevo ova izvrtuvanje na vistinata , navistina mnogu me iznervira i mislev da batalam ova diskutiranje , ama si pomislic ,, cekaj pa ova go citaat deca , deca koi navistina ke poveruvaat vo ovie lagi , deca koi navistina nekoj ke gi ubedi deka ziveat vo rajot , koi ke mislat deka podobar zivot od ovoj denesniot ne e mozen , a i toa e laga , zatoa i se vrativ
-----moite se dojdeni od selo, tatko sirak od tatko na 2 godini, od majka na 7 godini, iskreno jas licno ne sum nasetan mnogu, doduse lezev vo kozle poradi bronhijalna astma, pa zatoa moite sekoja godina me prakaa na more , preku ferijalno vo tivat , a ako ne odev tamu togas odevme vo dojran vo astokampot acikot kade sto firmata na tatko mi imase 6-8 kamp prikolki , i za odmorot tamu mu odbivaa na neznam kolku rati od platata, tolku od moeto setanje, ama zatoa tatko mi izgradi kuka so 12 sobi , 2 kupatila i 2 wc-ea, vo ova vreme na demokratijata i jas nesto poizgadiv, ama ZNAM , nikogas ne mozam da go postignam toa sto mojot tatko go postigna vo toa za tebe ,, vreme vo koe mnogu loso se ziveelo,,
---- ona sto velis za nekoj da treba da raboti nivi , pa covek pogledni na televicija deka nekogasnite stopanstva gi dadoa na novite agi i begovi , vo blizina na moeto selo imase zemjodelsko stopanstvo koe zazemase del od 5 sela , sega gazda na toa e eden covek , clen na sdsm ,pa ni za turko vreme agite i begovite ne poseduvale tolku zemja kako sega

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.343
Шо чекате?
Само зборувате! Ајде во странство - па докажете се таму - дека сте кадарни да најдете работа и да заработите! Знаеш зошто не одите? Оти страв ви е! После нема кој да ви биди крив! Оти таму мислиш лесно е? Не е лесно - секаде треба работа. И тоа макотрпна работа. Многу работа!
Зошто да одам во странство ако овде е супер... барав да одам уште 90-тите ама со овој македонски пасош...служи само долари со потврда да купиш.

Инаку немам ништо против селото али ти во секој пост споменуваш овци, земја, нива...треба да имаш фазла пари, алат, знаење, најбитно имање, нива...за да почнеш од нула.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Кажи и дека во сфрј и мајка ми одеше втора смена во сабота. Некогаш и трета. Некогаш и во недела. А да - и јас бев малечок. И сам одев на училиште. Во прво одделение. Оти таа веќе беше замината на работа. Од вториот ден! А не ко сега што ги носат на училиште. Дури и со автомобили! А бе работеа тогаш! Сега не се работи. Тоа е главниот проблем. Моите иако беа со 2плати, работеа и земјоделие за да „преживуваме“. Не за одмор да помислиме. Разбираш сега што ти кажувам? А не па да им текни да се пожали оти оделе на смени. Сега знаеш од шо се жалат? Оти морале на 31.12. да бидат на работа. Ненормална работа!

Те поддржувам и јас сум за Македонија повторно да има солидарно и КВАЛИТЕТНО здравствено осигурување.

точно е.

------- sevo ova izvrtuvanje na vistinata , navistina mnogu me iznervira i mislev da batalam ova diskutiranje , ama si pomislic ,, cekaj pa ova go citaat deca , deca koi navistina ke poveruvaat vo ovie lagi , deca koi navistina nekoj ke gi ubedi deka ziveat vo rajot , koi ke mislat deka podobar zivot od ovoj denesniot ne e mozen , a i toa e laga , zatoa i se vrativ
---- presmetaj spored satninata , deka ako nekoj raboti toj sistem na rabota koj rabotela majka ti, mu izleguva kako da raboti 5 dena po 8 casa, presmetaj gi satovite , izleguva 170-i nesto sati , a toa e 5x8 casa rabotno vremweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, presmetaj

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
-----moite se dojdeni od selo, tatko sirak od tatko na 2 godini, od majka na 7 godini, iskreno jas licno ne sum nasetan mnogu, doduse lezev vo kozle poradi bronhijalna astma, pa zatoa moite sekoja godina me prakaa na more , preku ferijalno vo tivat , a ako ne odev tamu togas odevme vo dojran vo astokampot acikot kade sto firmata na tatko mi imase 6-8 kamp prikolki , i za odmorot tamu mu odbivaa na neznam kolku rati od platata, tolku od moeto setanje, ama zatoa tatko mi izgradi kuka so 12 sobi , 2 kupatila i 2 wc-ea, vo ova vreme na demokratijata i jas nesto poizgadiv, ama ZNAM , nikogas ne mozam da go postignam toa sto mojot tatko go postigna vo toa za tebe ,, vreme vo koe mnogu loso se ziveelo,,
непаметна инвестиција - куќа со 12 соби.Подобро да направел 3-4станови со по 3-4 соби.
Ти биди попаметен и инвестирај попаметно! Сигурно можеш. Работи колку што работеле твоите - и ќе направиш многу повеќе од нив. За колку време тие го направиле тоа? И ти работи го истото време (ама немој да лежиш и давикаш нема работа - кога нема оди работи било што, земјоделие, продавај, снајдувај се) и ќе видиш. Ти гарантирам - повеќе ќе направиш! И јас се плашам дека никогаш нема да направам тоа што направиле моите, но си велам - чекај, јас сега почнувам. Ќе ги надминам!

---- ona sto velis za nekoj da treba da raboti nivi , pa covek pogledni na televicija deka nekogasnite stopanstva gi dadoa na novite agi i begovi , vo blizina na moeto selo imase zemjodelsko stopanstvo koe zazemase del od 5 sela , sega gazda na toa e eden covek , clen na sdsm ,pa ni za turko vreme agite i begovite ne poseduvale tolku zemja kako sega
Тоа е лошо. Но има земја. Сеуште има. И тоа многу. Сигурен сум дека има - и дека ако сакаат ќе има и ќе ја работат!
--- надополнето: 28 јануари 2012 во 21:48 ---
Зошто да одам во странство ако овде е супер... барав да одам уште 90-тите ама со овој македонски пасош...служи само долари со потврда да купиш.
Не си бил кадарен. Јас од 90та досега сум бил во преку 20земји. Во 2од нив и работев. Не е лесно. Треба да се потруди чоек. И треба стварно да сака.

Инаку немам ништо против селото али ти во секој пост споменуваш овци, земја, нива...треба да имаш фазла пари, алат, знаење, најбитно имање, нива...за да почнеш од нула.
Моите почнале од 0. Земја под кирија. Превозно средство: 1 велосипед (додека успеале да купат втор). Се се можи. Потребна е желба за успех! И потребна е работа. Многу работа. многу многу работа.

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
--- za napredokot na tehnologijata sosem se sliozuvam , tehnologijata odi napred , ama ovde ima luge koi barat mobilni telefoni i internet vo sedumdesetite godini , daj objavni te molam deka toa vreme go nemalo toa nitu vo amerika
--- надополнето: 28 јануари 2012 во 21:25 ---

----- sosem se slozucam so tebe , tvoite pocnale od nula i dostignale nekoe nivo, te prasuvam tebe dali ti mozes sega da go dostignes toa nivo koi tvoite go dostignale vo toa vreme ?
Па ќе ти одговорам најреално, се трудам и јас како млад човек нешто да постигнам(сам)во животот, но за жал не ја бива работата, не е само до мене и до државата е, нека створи услови, тогаш биле моите сиромашни и почнале од нула, но имало некакви услови за развој, а денеска ..........се е у ку*ац..............како прво и прво друже работа нема, како второ и да најдеш работа, прво те тераат со месеци да работиш за џабе, се додека не стигнеш до некаква плата од 100еура :facepalm:, а пак и да најдеш некаква подобро платена работа, пак за џабе ти е, ќе поработиш некоја година, ќе земеш некоја парица и после ќе те избркаат, значи денес нема никаква сигурност на ниту едно работно место !!! ЈБГ !

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
---
Очигледно многу нешта не ти се познати. Знаеш станбениот фондот, инфраструктурата, индустријата, ...кога се удрени темели и изградени? Во таа "никаква" СФРЈ. Капиштец, Аеродром, Карпошите...Здравствените домови, амбуланти, школи, кина и театри, патишта и железници...што сторија со истите во 90-тите? Ги распродадоа, срушија или ги запоставија. Да не беше ЕУ ни автопатот Скопје Гостивар ќе го немавме. Главните инвестиции се тогаш, како сакаш прифати го тоа.

Што се однесува до твоето тврдење повеќепати дека се работело по 16-20 часови...многу голема грешка. Баш тогаш се знаеше раб. време, саботи недели, празници...имаше само еден драгстор кој работеше до подоцна-во ГТЦ. Сега има таков ред за прекувремено, викенди, празници...? Само во државно и во поедини приватни дејности, главно ради безбедност.
Збориме за дејности освен фабриките...тие и во Шведска се во три и четири смени.
---- prijatelce da ti kazam najiskreno, stvarno ima dobra zarabotka vo ovci, veruvaj

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Знаеш ти колку е бришење на две нули? Тоа е како утре да се разбудиш со плата од 500денари - во случај да не знаеш :)
:pos::pos:

Ко ќе прочитам ваква работа одма ми станува јасно дека пишувачот се разбира во економија и финансии ко магаре во музика.....

.... во случај да не знае.... кога утре ќе се разбуди со плата од 500 денари, кога ќе отиде во продавница ќе види дека тоа што вчера било 500 денари денес осамнало со цена од 5 денари.... ова за кратењето нули...

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Па ќе ти одговорам најреално, се трудам и јас како млад човек нешто да постигнам(сам)во животот, но за жал не ја бива работата, не е само до мене и до државата е, нека створи услови, тогаш биле моите сиромашни и почнале од нула, но имало некакви услови за развој, а денеска ..........се е у ку*ац..............како прво и прво друже работа нема, како второ и да најдеш работа, прво те тераат со месеци да работиш за џабе, се додека не стигнеш до некаква плата од 100еура :facepalm:, а пак и да најдеш некаква подобро платена работа, пак за џабе ти е, ќе поработиш некоја година, ќе земеш некоја парица и после ќе те избркаат, значи денес нема никаква сигурност на ниту едно работно место !!! ЈБГ !
Што си по професија?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
--- prijatelce , pa ocde za toa i se fakame za sija , togas lugeto bile siromasni , ama drzacata im davala usloci da odat napred , sega sekoj po nesto ima, ama drzavata im dava uslovi da odat napred i so sopstveniot trud da specalat nesto ,
da ti kazam edno moe mislenje, onaka licno , jas licno koga ne bi imal sto da rabotam bi vubal ovci , denes da imas ovci e gospodska rabota , ima zarabotuvacka , i nemas gazda nad glavata da mu ravotis za 100 evra

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
:pos::pos:

Ко ќе прочитам ваква работа одма ми станува јасно дека пишувачот се разбира во економија и финансии ко магаре во музика.....

.... во случај да не знае.... кога утре ќе се разбуди со плата од 500 денари, кога ќе отиде во продавница ќе види дека тоа што вчера било 500 денари денес осамнало со цена од 5 денари.... ова за кратењето нули...
Ти 14години имаш? Знаеш што е инфлација? Знаеш што е 600кг тутун за една пегла за пеглање? Што си ти по професија да видиме колку ти се разбираш во финансии и економија?
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation#Yugoslavia

Дај ми ти денес милјарда денари, утре нека го направат еврото да е 6000денари, и јас ќе ти ги вратам милјардата задутре. Па да видиш кој е магаре, а кој економист.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
--- prijatelce , pa ocde za toa i se fakame za sija , togas lugeto bile siromasni , ama drzacata im davala usloci da odat napred , sega sekoj po nesto ima, ama drzavata NE dava uslovi da odat napred i so sopstveniot trud da specalat nesto ,
da ti kazam edno moe mislenje, onaka licno , jas licno koga ne bi imal sto da rabotam bi vubal ovci , denes da imas ovci e gospodska rabota , ima zarabotuvacka , i nemas gazda nad glavata da mu ravotis za 100 evra

Kajgana Shop

На врв Bottom