Најекономично греење и ладење

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Дали некој знае кој се моментално најдобри алуминиумски радијатори за парно греење?

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Имаш проблем со штелувањето на печката , квалитетот на пелетите не може толку да влијае иако влијае. Ваквите печки во принцип го грејат воздухот и затоа при престанок на работа ..заладува. Греењето со пелети е поскапо од греење со дрва, но затоа е поелегантно и поедноставно.....во однос на цепаници,па цепење дрва, па носење натака навака....
Од друга страна еко-шпар се бофл во однос на оние другите печки од Охрид кој ги праи оној Новко или како се вика..иако мислам деке не се продаваат на нашиов пазар...
Де преведи, сакаш да кажеш добри или лоши, прв пат го слушам овој збор :icon_mrgr:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Дали некој знае кој се моментално најдобри алуминиумски радијатори за парно греење?
повеке марки имаш... секако, ако сакаш јака гаранција за квалитет ке земеш или АКЛИМАТ или од групацијата на ФЕРОЛИ. и едните и другите се со солидни гаранции за издржливост, плус се емајлирани од внатре...
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 22:36 ---
баш деновиве ке треба да дојдам во битола. ние не стоиме во место со новитети и иновации, не спомињам никого, но тука од форумов веројатно ке излезе и една долга соработка, запознав член кој е електроничар од битола, а ние инвестираме во новитети и разни решениа за разни проблеми. членот кој во мометов работи на едно електронско решение за нашите системи е од битола, така да дефинитивно ке треба деновиве да се иде до таму и да се видиме... .... а во мегувреме прати ми го ти твојот број по ПП за да ти се јавам кога ке дојдам таму... поздрав
денес бев во битола. од сите со кои требаше да се видам (од тука од форумот) само со мкдвладе остварив контакт и седнавме на лапање во буре... еден не беше во можност да дојде, спречен од раб. обврски и другите едноставно не одговараат на телефон... значи, телефонот служи за кога ке те побара некој да одговориш а не да го фрлиш во фиока и да велиш дека има телефон а никој да не те добие... или има и втора варијанта, а тоа е дека не сакаа да се видат со мене... мада сумњам дека е ова второво..

сакам да кажам дека, ако пак доагам во битола (што нема ниет за да се деси брзо) ке ве побарам повторно, во спортивно имате наш телефон и јавете се слободно сите што сакате... ова го пишав на темава за да не пишувам посебно по ПП...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ајде кажими при 5 јачина колку ти е излезна температура на издувни гасови и колку ти е при економик( на единица). остаја нека поработи малце нека се стабилизира па види, не одма!!!
друга работа кажими дали задната страна на печката тие црна со гарежи или сивкаста на кај крем боја, па кажими дали стаклото ти се црни многу или онака малце. и најбитно дали ти се преполнува горилникот по некое време без разлика дали е на економик или на 5 јачина.
ајде кажи ми па да видиме што можиме да направиме да ти ја донесам на палење.
инаку да посакпо иди од дрвата ,ама ако е се во ред барем ке биди бања дома.
Моментално е изгасена, ќе проверам утре и ќе ти пишам детално (за првите прашања, иначе користам од оние српски пелети во зелени кеси што се, тие ги дистрибуираа во Макпетрол)
Се црни стаклото и се преполнува горилникот тоа го знам. Имаше проблем за палење викнав сервис и ги наместија опциите, сега нема проблем да се запали. Иначе неќеше никако да запали пред да ги наместат опциите. И она прееска што го забележав, на 5ка е висока темепературата во собата иде до 25/26 штом ја ставам на 3ка опаѓа на 19/20 на двојка е веќе 18. Ако ја исклучам во собата за саат два е 12 степени. Зарем е можно при изолиран стан толку брзо да паѓа темепературата?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.070
Поени од реакции
23.519
Моментално е изгасена, ќе проверам утре и ќе ти пишам детално (за првите прашања, иначе користам од оние српски пелети во зелени кеси што се, тие ги дистрибуираа во Макпетрол)
Се црни стаклото и се преполнува горилникот тоа го знам. Имаше проблем за палење викнав сервис и ги наместија опциите, сега нема проблем да се запали. Иначе неќеше никако да запали пред да ги наместат опциите. И она прееска што го забележав, на 5ка е висока темепературата во собата иде до 25/26 штом ја ставам на 3ка опаѓа на 19/20 на двојка е веќе 18. Ако ја исклучам во собата за саат два е 12 степени. Зарем е можно при изолиран стан толку брзо да паѓа темепературата?
изгледа не ти е толку изолиран колку што мислиш. толку да паѓа нагло нема логика.
за стаклото ајде и така и така, мана им е тоа посебно на економик кога ке работи, ама не треба да ти се преполнува горилникот во никој случај. затоа и ти троши и не ти топли.
за палењето е безвезе работа, тешки тоа да беше само.
имаш ти посериозни проблеми со штеловањето. сигурно внатре во горилникот( не каде што паѓаат пелетите туку околу ѕидовите на печката ) се ти е црно и со гареж исто како и стаклото дури и малце повеќе ??
само кажими уште еднаш да не направиме лапсус , ти имаш ваква печка

а не ваква

првата е 8 кв, втората е 6 кв.
инаку за јачината јас им препорачувам да си ја работат на 5 и да си ја наместат температурата колку што сакаат тие да биди. кога ке постигни сама ке си дојди на еко така да нема потреба другите брзини да ги гибаш.
ајде види па кажими што како, па да видиме што можиме да направиме.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Солара 6кв е мојата. Кога е на 5ка се затемнува стаклото напред, речиси половина е црно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.070
Поени од реакции
23.519
јас грешка направив со сликите. ок те сватив.
не ми е јасно што ти требаше 6 да земиш, ама што е тука е.
а внатре како е, ѕидовите покрај пламенот. црни се, или имаат белузлава боја?
мислам општо внатрешноста на печката. внатре се е црно и полно со гареж или ??
ок ајде утре види ја температурата и кажими.
знаеш како се гледа, мислам дека ти имам напишано порано.
и прати ми пп да не ја тупиме тука, ова занает е:)
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 23:08 ---
денес бев во битола. од сите со кои требаше да се видам (од тука од форумот) само со мкдвладе остварив контакт и седнавме на лапање во буре...
е не ќе си играме играчки(y)

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
повеке марки имаш... секако, ако сакаш јака гаранција за квалитет ке земеш или АКЛИМАТ или од групацијата на ФЕРОЛИ. и едните и другите се со солидни гаранции за издржливост, плус се емајлирани од внатре...

денес бев во битола. од сите со кои требаше да се видам (од тука од форумот) само со мкдвладе остварив контакт и седнавме на лапање во буре... еден не беше во можност да дојде, спречен од раб. обврски и другите едноставно не одговараат на телефон... значи, телефонот служи за кога ке те побара некој да одговориш а не да го фрлиш во фиока и да велиш дека има телефон а никој да не те добие... или има и втора варијанта, а тоа е дека не сакаа да се видат со мене... мада сумњам дека е ова второво..

сакам да кажам дека, ако пак доагам во битола (што нема ниет за да се деси брзо) ке ве побарам повторно, во спортивно имате наш телефон и јавете се слободно сите што сакате... ова го пишав на темава за да не пишувам посебно по ПП...
Јас оставив телефон во ПП али денес не добив никаков повик!!!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
јас грешка направив со сликите. ок те сватив.
не ми е јасно што ти требаше 6 да земиш, ама што е тука е.
а внатре како е, ѕидовите покрај пламенот. црни се, или имаат белузлава боја?
мислам општо внатрешноста на печката. внатре се е црно и полно со гареж или ??
ок ајде утре види ја температурата и кажими.
знаеш како се гледа, мислам дека ти имам напишано порано.
и прати ми пп да не ја тупиме тука, ова занает е:)
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 23:08 ---

е не ќе си играме играчки(y)
владе ..работиш со ова печкиве на пелети???

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39

Како се движат цените?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Na drva, onie starinskite sporeti, em ke se grees em ke si gotvis, em navecer i svetlo ke si imas.:icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom