Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1. Класификацијата на видовите е човечка конвенција. Диверзитетот на Земјата е фактичка природна состојба. Доколку тебе ти беше проблемот со номенклатурата, тој проблем ќе го решевме лесно - ресистематизација. Новата систематизација единствено ќе беше (најверојатно) попрецизна и теоријате немаше да се сруши со тоа, туку само ќе се надградеше. НО, тебе не ти е проблемот со номенклатурата, туку со извитоперениот концепт наречен макроеволуција. За тоа ќе пишува подолу.

2. Со споредба на анатомските и генетските показатели на видовите, а во корелација со палеонтолошките наоди кои укажуваат на постепени и хронолошки потврдени разлики во фосили на видови со иста/слична анатомија.

3. Што е мал примерок?!? Кој е тој примерок што е недоволен? Хронологии во потеклото на огромен број видови се палеонтолошки потврдени. Ти може да кажеш, „ама тогаш тоа важи само за тие видови“, ама и самиот ќе знаеш дека тоа е аргумент на празнини. А тоа не е рационален аргумент туку намерна или случајна логичка грешка. Генерализациите во науката се прават ИСКЛУЧИВО според научниот метод. Прикаски од типот „Научниците одлучиле“ се приказни за мали деца.

Како илустрација на она што ти го викаш „мал примерок со...слични резултати...“ еве еден пример за тоа како изгледа „историски“ развој на еден вид:

Еволуција на коњот во последните 55 милиони години.

На ист начин како за коњот, забележани се вакви хронологии во развојот кај голем број видови. Ти можеби сакаш ова да не важи за некои или барем за еден од видовите на Земјата, ама тоа наликува на пуста желба, а не на скепса ;)

Него, ај да не идеме окол-наоколо! Тебе ти е проблемот макроеволуција. Ако добро те разбирам, ти викаш дека све друго е ОК со ТЕ. Само нема создавање на нови видови. Дали сум во право?
Da vo pravo si donekade :) Evolucijata nema dobar koncept za preogjanje (evouluiranje) od edni vidovi vo drugi, uste povekje od genetski inferiorni kon genetski superiorni vo odnos na broj na geni, uste povekje od ednokletocni vo povekjekletocni organizmi. Barem nema model koj moze da bide zemen kako logicen koncept.

No ova uz pivo shto go duzhi Ateist za navredite kon Thor:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Се изначитав. И дојдов до заклучок дека едниот Мики не ја разбира еволуцијата на основно ниво, а другиот не сака да ги прифати одговорите на критиките.
Се плашам дека ако малку повеќе прочитаат и двајцата ќе ја прифатат еволуцијата како факт. :)
За болдот не сум сигурен. Се зависи дали зборуваш за научен факт и што подразбираш под еволуција.
--- надополнето: 9 јануари 2012 во 21:58 ---
No ova uz pivo shto go duzhi Ateist za navredite kon Thor:)
Кој е бе тој Твор....мислам Тхор?? Не познавам јас таков. :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е Мики-Тор атеист. Мислам дека е деист, т.е. за него господ е или мртов или одамна затеран некаде зад седум универзуми низ седум димензии и седум тако даље. Како и да е, за него (ко што ја разбирам) господ не е со нас и не постојат тефтери и рецки.

@Miki1976: Шо викаш?
Ne znam sho da kazham:eek:

Nikojpat ne mi bil biten konvencionalizmot vo pogled na religiskoto ubeduvanje.

Odamna sum rascistil so razlikit epomegju VERATA i RELIGIJATA.

Religiski ako moram da se opredelam stalno kje vikam deka sum Hristijanin. GI pocituvam del od 10 te bozi zapovedi: ne kradam, ne lazam, ne ubivam, gi sakam roditelite, gi sakam bliznite.

Se zalagam da se isfrli zapovedta za preljubata:P Ne e hristijanski nekako hehe.

Drugite se nevazhni :)

Nemav pretstava deka za da se deklariram Hrisitjanin mi treba eden kup poznavanja od biblijata i ona shto kje ti go kazhe Popot u Crkva. :tapp:

Bidejki nema nikakva uloga u mojot zivot stalno si se deklariram Hristijanin, bidejki za mene Hristijansvoto beshe i seushte e shirenje na ljubov i razbiranje megju coveckiot rod, bez intervencija od strana. Znachi sostojba na umot koja treba da donese napredok na covekot.

G

galaxy

Гостин
За болдот не сум сигурен. Се зависи дали зборуваш за научен факт и што подразбираш под еволуција.
Мислев, се плашам дека ако убаво ја разберат еволуцијата како теорија ќе ја прифатат како научен факт, нели, бидејќи е добро издржана како научна теорија.
Моментално не ја прифаќаат ни како теорија само затоа што не ја разбираат или не сакаат да ја разберат убаво. Всушност мислам дека не знаат ни како се прифаќа теорија.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мислев, се плашам дека ако убаво ја разберат еволуцијата како теорија ќе ја прифатат како научен факт, нели, бидејќи е добро издржана како научна теорија.
Моментално не ја прифаќаат ни како теорија само затоа што не ја разбираат или не сакаат да ја разберат убаво. Всушност мислам дека не знаат ни како се прифаќа теорија.
За едниот Мики си во грешка.
Зошто секогаш кога некој ќе изрази сомневање во ТЕ, во Биг бенг, во Абиогенеза, одма му лепите етикета на верник? Или на некој што не ги разбрал? Демек вие поголеми научници и од научниците? Се имате разбрано? И што ако некоја си теорија (која и да е) е добро издржана ако не е потврдена? Не може да има фалинки и пропусти? Не може да е неточна?
Та нели Атеизмот нема врска со верата ни со науката?
Ко да ви е целта да го докажете баш спротивното. Навистина некои кои се декларираат како атеисти не можам да ги разберам. Која е врската на атеизмот со некоја си теорија?
Ако велиме неразумно е да се верува во богови, дали е разумно тогаш, недокажана теорија да се зема како факт, како догма? Во што сте тогаш различни од вернициве? Замена на богот со нешто друго во кое ќе се верува? Што ако вистината е малку барем поинаква? Или можеби сосем поинаква? Зарем скепсата треба да остане само за боговите?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Само пиво му се мота низ глава во последно време :)

G

galaxy

Гостин
За едниот Мики си во грешка.
Зошто секогаш кога некој ќе изрази сомневање во ТЕ, во Биг бенг, во Абиогенеза, одма му лепите етикета на верник?
Ми се срам сега да објаснувам што мислев, ама да ме сфатите погрешно.
Не реков дека Мики1976 е верник, прочитав што имаше самиот напишано. Не сум до толку. :)

Или на некој што не ги разбрал? Демек вие поголеми научници и од научниците? Се имате разбрано? И што ако некоја си теорија (која и да е) е добро издржана ако не е потврдена? Не може да има фалинки и пропусти? Не може да е неточна?
Изразува сомневање, ама тоа сомневање е одговорено. И буквално сомнежот му е затоа што нему не му изгледало веројатно.
А другиот МИКИ дури не ги знае ни основите.
Затоа реков, дека се плашам, во случај да ја прочитаат и да ги прифатат критиките, таа научна теорија толку ќе им изгледа реална што ќе ја прифатат како факт. (Ова малку дигресија за твоите нервози за тие што ја земаат теоријата како догма)

Та нели Атеизмот нема врска со верата ни со науката?
Ко да ви е целта да го докажете баш спротивното. Навистина некои кои се декларираат како атеисти не можам да ги разберам. Која е врската на атеизмот со некоја си теорија?
Ако велиме неразумно е да се верува во богови, дали е разумно тогаш, недокажана теорија да се зема како факт, како догма? Во што сте тогаш различни од вернициве? Замена на богот со нешто друго во кое ќе се верува? Што ако вистината е малку барем поинаква? Или можеби сосем поинаква? Зарем скепсата треба да остане само за боговите?
И нај на крај, реков дека не знаат како се прифаќа теорија. Како теорија. Затоа, мислејќи дека треба да ја прифатат како догма (затоа што некои навистина ја прифаќаат како таква) не ја прифаќаат ни како теорија.
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 01:43 ---
Јас теоријата ја прифаќам некако вака:
http://www.youtube.com/watch?v=3Z2vU8M6CYI

Ова е пародија на документарците на History, знам дека не може да се споредува историја со природни закони, ама мислам дека ќе ја сфатите споредбата.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432

Ова е пародија на документарците на History, знам дека не може да се споредува историја со природни закони, ама мислам дека ќе ја сфатите споредбата.
хаха, гледано ми е ова :) (y)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ne znam sho da kazham:eek:

Nikojpat ne mi bil biten konvencionalizmot vo pogled na religiskoto ubeduvanje.

Odamna sum rascistil so razlikite pomegju VERATA i RELIGIJATA.

Religiski ako moram da se opredelam stalno kje vikam deka sum Hristijanin. GI pocituvam del od 10 te bozi zapovedi: ne kradam, ne lazam, ne ubivam, gi sakam roditelite, gi sakam bliznite.

Se zalagam da se isfrli zapovedta za preljubata:P Ne e hristijanski nekako hehe.

Drugite [заповеди] se nevazhni :)

Nemav pretstava deka za da se deklariram Hrisitjanin mi treba eden kup poznavanja od biblijata i ona shto kje ti go kazhe Popot u Crkva. :tapp:

Bidejki nema nikakva uloga u mojot zivot stalno si se deklariram Hristijanin, bidejki za mene Hristijansvoto beshe i seushte e shirenje na ljubov i razbiranje megju coveckiot rod, bez intervencija od strana. Znachi sostojba na umot koja treba da donese napredok na covekot.
клик.
?!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ми се срам сега да објаснувам што мислев, ама да ме сфатите погрешно.
Не реков дека Мики1976 е верник, прочитав што имаше самиот напишано. Не сум до толку. :)

Изразува сомневање, ама тоа сомневање е одговорено. И буквално сомнежот му е затоа што нему не му изгледало веројатно.
А другиот МИКИ дури не ги знае ни основите.
Затоа реков, дека се плашам, во случај да ја прочитаат и да ги прифатат критиките, таа научна теорија толку ќе им изгледа реална што ќе ја прифатат како факт. (Ова малку дигресија за твоите нервози за тие што ја земаат теоријата како догма)

И нај на крај, реков дека не знаат како се прифаќа теорија. Како теорија. Затоа, мислејќи дека треба да ја прифатат како догма (затоа што некои навистина ја прифаќаат како таква) не ја прифаќаат ни како теорија.
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 01:43 ---

Абе младичу да не излезе по тебе дека оној што не ја поддржува ТЕ, без разлика што се има да понуди во однос на тоа, е по автоматизам верник.

Гледам си пишал дека одлично ја разбираш научно поткрепената теорија на еволуција.
Јас лично се сомневам во твојов исказ, или уште повеќе сигурен сум дека не е точен;)

Ти само ја прифаќаш како најдобро објаснување за потеклото на виовите во овој момент, како и многумина други.

Тоа е она што се обидувам да укажамм како што вели Ateist не е се црно и бело, остави можност, резерва, дека постои некоја трета, четврта опција која во овој момент нам не ни е позната и сеуште нема земено замав.

Доколку се прифаќаш однапред со 100% веројатност, и тврдиш дека ти си разбрал се, тогаш пријателе ти не си различен од радикален верник.

Мојот став во животот, е дека не постои сигурен настан, постои само СКОРО СИГУРЕН настан, а тоа се должи на краткиот век на човечката индивидуа и неможноста голем дел од процесите да бидат опсервирани.

ТЕ е голем залак за да кажеш дека потполно ја разбираш. За такво нешто ти треба еден куп познавања од еден куп други области за да можеш да ја потврдиш веродостојноста на истите.

Она што ти го правиш е обсервација и селектирање на веќе искажани, заокружени работи и мерења од некои луѓе и институции и земјаќи ги истите генерализирани како веродостојни без проблем ќе кажеш ЈА РАЗБРАВ ТЕ? Но дали?

Јас не се обидувам да кажам дека сум ја разбрал, јас се обидувам да укажам дека таа има недостатоци кои треба сериозно да се разгледаат и да се искорегираат или во рамките на истата или со "анекси" на истата, или со тотално нова теорија.

Ако те прашам дали си ја разбрал теоријата на релативноста (ова само како пример ја наведов), , веројатно ќе кажеш веднаш ДА (како и многумина други). Но ако седнеме на маса ќе излезе дека не е така.

И еве бидејќи е таква темата и завртевме на ТЕ, јас би ја чачнал и абиогенезета која е во нераскинлива врска со ТЕ.
Што имаш да кажеш по тоа прашање. И неа си ја разбрал?

Или само си одлучил да го прифатиш тврдењето дека СЛУЧАЈНО во целокупниот хаос во универзумот се наредиле Х аминокиселини во точниот редослед за да донесат живот?

Или можеби имаш осознаено со веќе селектирани факти дека ова е научно потврдено во рамките на нашата техника и технологија?
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 08:50 ---
Хмм интересно дефиниција околу деизмов:) Ова таман ми служи како пример за начинот на систематизација кај ТЕ.

Јас ги кажувам своите размислувања и ставови без притоа да знам дека веќе некој со конвенција утврдил таквите ставови да ги смести во едни купче и да ги нарече деизам.

Оваа дефиниција
"For deists, God created the universe but then divorced itself from it and now simply contemplates the ongoing development of Creation."
е многу непрецизна.

Прво многу лесни употребен поимот Бог не објаснувајќи на каков Бог мисли креаторот на дефиницјата:P.

И што знам мислам дека треба да најдеме друга дефиниција за моиве размислувања.

Уставри јас секогаш се врзувам со каузалноста, според мене ( и теоријата на хаосот) целиот универзум почива н апричинско последични односи. И тие и те како влијаат врз животот на секоја жива единка на планетава.

Е сега следствено на ова би се добило дефиниција дека Бог е некоја супермоќна енергија или бите кое би ги знаело однапред тие причинско последични односи, односно кои причини водат кон кои последици. А тоа е огрооомна моќ.

Каузалноста, барем теориски е веќе издржана.

Присуството на енергија, битие кое може да ја конторлира каузалноста е сеуште предмет на верба;)

Кога велиме среќа, всушност се надеваме дека причинско последичните односи ќе се наредат во редослед кој нам ни одговара на замислите.

Кога верниците се молат, всушност бараат од некое си битие (замислено или не, не знам) да ги нареди причинско последичните односи онака како што тие би сакале.

Член од
23 јули 2010
Мислења
163
Поени од реакции
85
Веројатно прво ќе мораш да најдеш такви на форумов, (како тие во болдот) јас не сретнав таков.

Чек вака. Прво знаеш ли воопшто кому му реплицираш? Мики1976 и Мики1 да не си ги помешал? Првиот е Атеист, вториот е православен христијанин (ако е, барем така се изјаснил)
Второ Атеизмот и Биг бенг, ништо заедничко немаат. Ниту пак со Еволуцијата ниту со други науки и теории.
Ај прочитај го насловот на темава и одговори си за себе.
Можно е да сум ги помешал :).
Дека Атеизмот и Биг-Бенг немаат ништо заеднички констатиравме едно 10 пати ако се сеќавам, очиглдедно се губи поентата на темата од премногу реплики, па секој си тера своја страна, ајде можеби нареден пат ќе се разбереме како што треба :D.

G

galaxy

Гостин
Не знам зошто не ме разбирате. Изгледа не знам да напишам.
Ама барем да го видеше видеото.

Ти само ја прифаќаш како најдобро објаснување за потеклото на виовите во овој момент, како и многумина други.
Па фала богу. Тоа е и така се прифаќа теорија.​
А не знам дали го виде она што ти напишав сношти.​
Во врска со бројот на генерациите. Еве едни резултати од едно 19 годишно генетско истражување (кое нема врска со еволуцијата) за ефектите кои ги имаат мрестилиштата врз рибите. Виделе дека откако ќе излезат во дивина, рибите од мрестилишта имаат помала шанса за преживување. Имало повеќе претпоставки зошто.
На крајот утврдиле дека мрестилиштата можат да делуваат да се појави генетски нова риба и тоа само во една генерација. Можеби ова е обичен пример за природна селекција, ама гледаш колку генерациите можат да се релативни во прашањето. А во врска со излегувањето на нови видови, се мислело и на тоа. Како што вели МИКИ1, теориите ги бранат со нови теории. :) http://en.wikipedia.org/wiki/Speciation

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не знам зошто не ме разбирате. Изгледа не знам да напишам.
Ама барем да го видеше видеото.

Па фала богу. Тоа е и така се прифаќа теорија.​
А не знам дали го виде она што ти напишав сношти.​
Во врска со бројот на генерациите. Еве едни резултати од едно 19 годишно генетско истражување (кое нема врска со еволуцијата) за ефектите кои ги имаат мрестилиштата врз рибите. Виделе дека откако ќе излезат во дивина, рибите од мрестилишта имаат помала шанса за преживување. Имало повеќе претпоставки зошто.
На крајот утврдиле дека мрестилиштата можат да делуваат да се појави генетски нова риба и тоа само во една генерација. Можеби ова е обичен пример за природна селекција, ама гледаш колку генерациите можат да се релативни во прашањето. А во врска со излегувањето на нови видови, се мислело и на тоа. Како што вели МИКИ1, теориите ги бранат со нови теории. :) http://en.wikipedia.org/wiki/Speciation
Одлично се сложивме како се прифаќа теорија:) Мојот имењак би рекол ја прифаќаш со вера таа теорија;).

Самиот пример вели дека имало повеќе претпоставки. На крајот утврдиле дека МОЖЕБИ може да с епојави нов вид риба;)

Тоа е клучот - МОЖЕБИ.
Но не отишле до крајот да видат дали тоа МОЖЕБИ некојпат ќе биде СИГУРНО, и ако биде колку време ќе треба.

Бројот на генерации е секако релативен, ама е од многу висок ранг.

Значи полека доаѓаме до поентата на субјективно мислење и прифаќање.

Ти веројатно прифаќаш дека ако имале доволно време да испитуваат и чекаат ќе успееле да дочекаат "излегување" на нов вид.
А Јас велам многу веројатно немало да се случи тоа;)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не можеш да измислуваш посебен метод за да докажеш исклучива теза затоа што се доаѓа до таканаречена циркуларна логика, тоа го користат религиите, го користат Господ за да ја докажат Библијата и ја користат Библијата за да го докажат Господ.
Ваква логика е бесмислена.
Игорче де,

циркуларна логика (логика на затворен круг, каде секој се повикува на секого/на претходното...), користат саде протестантите. Она кое јас го барав, е многу едноставно: која е таа научна (или „научна„) метода, која ја користи еволуцијата, за да докаже тоа кое сака да го докаже...

И тоа е се‘!
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 14:49 ---
И дојдов до заклучок дека едниот Мики не ја разбира еволуцијата на основно ниво, а другиот не сака да ги прифати одговорите на критиките.
n

Призанавам: ја уопште и не знам, што е тоа „еволуција„, не затоа што не ми е позната како испазно философирање, туку затоа што ни самите поклоници на таа вера, ја немаат дефинирано: едноставно, НЕ ЗНАЕМЕ на кој објект, или процес, и настан или феномен се однесува терминот „еволуција„!

Но веќе реков: не можеме да земеме мал миљон процеси и појави (селекција, адаптација, преживување на посилниот и сл.) и на сила да ги натрпаме во ист лонец и на тој лонец да му ја залепиме етикетата „еволуција„!

Штом еволуцонистите биднат „на чисто„ за што всушност дискутираме, тогаш бујрум, нека ни‘ кажат, за да знаеме за кој објект, процес или појава прајме муабет!

Од друга страна, лично, не исповедам еволуционистичка, туку православна христијанска вера. И таа вера е мојата вистина, како целосен опозит од лагата, наречена еволуција.

Kajgana Shop

На врв Bottom