Cannabinoid
Cannabinologist, MMD
- Член од
- 18 јануари 2008
- Мислења
- 597
- Поени од реакции
- 466
Можеш уште утре веганка да станеш, CLA (која бај д веј е дериват на Омега 6 масната киселина) ја има и во кокосовото масло.Овака јас пребарував на нет и онолку колку успеав да најдам е овој податок овде за црвеното месо.Меѓутоа тука сватив дека само Conjugated Linoleic Acid (CLA) е онаа амино киселина за која сум јас слушнала од нутрицист прочуен(еден постар со ИЧ на презимето не го запамтив) кој истото го зборуваше....Значи незаменливи извори на CLA се во црвеното месо ...Како моќен антиоксиданс и анти-канцерогена тие амино киселини се многу битни за човековото здравје.......
Е мене од ова ми беше нелагодно да почнам со веган искраната ! Токму од овие факти дека поради идеолошки причини да не јадам животинско месо НЕМА ДА БИДАМ потполно ЗДРАВА !
Буквално се (ама баш се) што имаат животните го имаат и растенијата (вклучително и Б12). Е сега да се стане веганец/вегетаријанец не значи дека загарантирано ќе бидеш здрав и/или ќе живееш преку 150 год. Има растенија што терба да се избегнуваат, задолжително процесираат, или консумираат во минимални количини (сојата е еден од многуте примери).
Секој мит околу вегетаријанството/веганството е срушен. Доволно ги слушавме лагите на големите профитерски корпорации (кои верувале или не продаваа месо/млеко и нивните деривати). Затоа: не верувајте во ништо - проверувајте све!!!