Албанија ги избриша Македонците!

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Незнам што му ја мрчите толку
македонци во Албанија има колку што гласови доби партијата на македонците од Голо Брдо-4,500

не гледам поента од драмава...
Бројот на гласови нема врска со тоа колку Македонци има таму.Српската партија во Македонија има едвај 7-8 000 гласови на избори, а доволно е да прошеташ во општина Аеродром или Карпош, па да видиш колку Срби живеат таму.Тоа што не гласаат за српска партија незначи дека не се Срби или дека се малку.Каде се Србите на пример од Тетово, Битола, Прилеп или други места.Македонците во Србија на последен попис беа околу 40 000 , а во 1991 беа 80 000 и неможат да регистираат партија.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Бројот на гласови нема врска со тоа колку Македонци има таму.Српската партија во Македонија има едвај 7-8 000 гласови на избори, а доволно е да прошеташ во општина Аеродром или Карпош, па да видиш колку Срби живеат таму.Тоа што не гласаат за српска партија незначи дека не се Срби или дека се малку.Каде се Србите на пример од Тетово, Битола, Прилеп или други места.Македонците во Србија на последен попис беа околу 40 000 , а во 1991 беа 80 000 и неможат да регистираат партија.
незнам од кај ти се цифриве за бројот на гласови за српски партии кога и двете српски партии во МК се во коалиција со големите македонски партии и не идат сами на избори...

србите од пописот во 2002 по демографските текови-значи без асимилацијата,се паднати за околу 3000,што значи сега се околу 32,000 души...па дури,хипотетички ова со цифриве за гласови за српски партии да ти беше точно,тоа докажува дека сега србите главно гласаат за српски партии,бидејќи не заборавај на децата под 18 години-кои се вклучени на пописот а не се вклучени во гласачкото тело!

македонците во србија во 1991 беа околу 45,000 а на пописот во 2002 беа 25,000
и тие 25,000 пиши ги за отпишани зошто прашање е само дали овој попис во 2011 или наредниот че покаже дека се комплетно претопени,сами си го менуваат презимето во ИЌ...

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
незнам од кај ти се цифриве за бројот на гласови за српски партии кога и двете српски партии во МК се во коалиција со големите македонски партии и не идат сами на избори...

србите од пописот во 2002 по демографските текови-значи без асимилацијата,се паднати за околу 3000,што значи сега се околу 32,000 души...па дури,значи хипотетички ова со цифриве за гласови за српски партии да ти беше точно,тоа докажува дека сега србите главно гласаат за српски партии,и не заборавај на децата по 18 години-кои се вклучени на пописот а не се вклучени во гласачкото тело!

ПРВО-македонците во србија во 1991 беа околу 45,000 а на пописот во 2002 беа 25,000
и тие 25,000 пиши ги за отпишани зошто прашање на неколку пописа е кога ќе се претопат комплетно...сами си го менуваат презимето во ИЌ...
Бројот на српското, влашкото население опаѓа , затоа што поголемиот дел од нивните поколенија се попишуваат како Македонци, а бројот на Македонци опаѓа во Србија, затоа што поголемиот дел од Македонците се попишуваат како Срби дечко.Моја пријателка се омажи за чистокрвен Влав, а тој и неговата сестра, целото семејство се попишуваат како Македонци, а се чистокрвни Власи, знаат влашки.Тоа е нормално за претежно христијански население.

И, да поголемиот дел од Србите во Македонија гласаат за македонски партии, а не за српска партија.Никој не им брани своите деца да ги запишуваат во српски паралеки, а во Аеродром и Карпош можат да отворат 4-5 паралелки како ништо.Тодоровиќ, по потекло Пироќанец, не беше кандидиран од српска партија, туку од Вмро.Единствениот пратеник којшто доаѓа од српска националност во македонскиот парламент доаѓа од Куманово кадешто највеќе освојуваат гласови.

И прелистај малку српски форуми и сајтови и читај што пишуваат Срби дека во Србија живеат околу 200 000 српски граѓани со или некакво македонско потекло;)

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Бројот на српското, влашкото население опаѓа , затоа што поголемиот дел од нивните поколенија се попишуваат како Македонци, а бројот на Македонци опаѓа во Србија, затоа што поголемиот дел од Македонците се попишуваат како Срби дечко.Моја пријателка се омажи за чистокрвен Влав, а тој и неговата сестра, целото семејство се попишуваат како Македонци, а се чистокрвни Власи, знаат влашки.Тоа е нормално за претежно христијански население.

И, да поголемиот дел од Србите во Македонија гласаат за македонски партии, а не за српска партија.Никој не им брани своите деца да ги запишуваат во српски паралеки, а во Аеродром и Карпош можат да отворат 4-5 паралелки како ништо.Тодоровиќ, по потекло Пироќанец, не беше кандидиран од српска партија, туку од Вмро.Единствениот пратеник којшто доаѓа од српска националност во македонскиот парламент доаѓа од Куманово кадешто највеќе освојуваат гласови.

И прелистај малку српски форуми и сајтови и читај што пишуваат Срби дека во Србија живеат околу 200 000 српски граѓани со или некакво македонско потекло;)
значи ти твоите податоци ги набавуваш од српски форуми?
видиш,јас пак ги базирам на бројки од демографско-историјскиот континуитет и движење на населението...и србите со некакво македонско потекло не се повеќе од 60,000 души и тие веќе се претопени...

точно,но во таква мера асимилација каква што е со падот на македонското малцинство во Србија за безмалку ДУПЛО во рок од 10 години само покажува немање на цврста национална свест...знаеш колкав е падот на србите во Македонија во периодот 1991-2002?-19%
македонецот каде и да оди лесно се асимилира,власите исто...
да набројувам колку познати срби,грци па и бугари имаат влашко потекло?

глуп ти беше примеров со Тодоровиќ,таквите влијателни срби тука незнам дали ги има други освен него,и нормално дека на тој начин ќе се бутне во политиката...

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
албанците се млада популација,што значи немаат право на глас!

незнам колку пратиш статистика но за демографија јас сум експерт,и верувај ми,албанците ги јаде многу изливот на запад НО и покрај тоа тие се над 500,000!
ќе биде големо разучарување пописов што доаѓа за таквите како тебе кои ги има се повеќе и го намалуваат бројот на албанците...

албанците ќе бидат на овој попис 28%
значи запамти ми го коментарот-28%

За да бидат 28% ќе треба да се наштелува цел попис( да биде наместен) или да дојдат пола косовари и тие по немачка и кај уште не што имаат по 3-4 пасоши па само шетаат за гласаше и попишување..

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
ПРВ БОЛД, Никогаш не сум бегал по тој час, еден од по омилените предмети ми бил, знаеш зошто? Затоа што секогаш ми предавале згодни учителки/професорки. И да, Прилепскиот е ДИЈАЛЕКТ, но пак затоа секој тука не е способен да го разбере што има да каже он, на тој дијалект па затоа е препорачливо да се пишува на литературен јазик. Тоа е она што мора секој да го практикува кога ќе му се обрати некому што не живее блиску неговиот регион. Тоа е она што мора да се практикува и тука на форумов. Јас немам ништо тој да си збори по дома со тој прилепски дијалект но тука е форум, и неможе он да се впушти во некоја дискусија кога неможеме да се разбереме како што треба и да употребува зборови кои се непознати во литературата. Ако неможеш да пишуваш така, барем обиди се. ;)
ВТОР БОЛД, Јас не знам како ви е вас со Албанците, али јас многу добро знам како ми е мене со Македонците.

Најтрагично е кога неписмениот го исмејува другиот дека бил неписмен.

Тие 150 милиони, чекаат пасоши од Црвенковски.
прв болд а непознати л ибиле во литературата ? :facepalm:
втор болд а јас па поима неам како ти е на тебе со македонците , ама јас кажав општо на македонците им е со албанците тука како у албанија грците што праеле значи да ти биде јасно како било :D тоа местење и пумпање бројки

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Незнам што му ја мрчите толку
македонци во Албанија има колку што гласови доби партијата на македонците од Голо Брдо-4,500

не гледам поента од драмава...
Али затоа има многу јака поента во твојата "генијална" пописна логика.

Ах, како не те имавме тебе до сеа? Па на нас (и на никој у светот), не ни ни требало попис уопште. Организирај избори и види според партиите.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Ајде малце поконкретно

Вкупно малцинства во Албанија според пописите :

1960 : 44.570

1979 : 54.687

1989 : 64.816 ( ромите не се вклучени).

Од 64.816 , регионаналната распределба е следна :

Саранда: 36.773

Ѓирокастер : 20.395

Корча: 4.705

Тирана: 852

Останато: 2.090

Заложбите на Албанија за бранење на малцинствата датираат од 1921 , една година откако Албанија стана членка на Сојузот на Народите , кога пред советот на Сојузот направија декларација дека ќе ги почитуваат правата на малцинствата.

И после Втората Светска Војна , комунистичкиот режим во функција на идеолошките заложби , за да се прикажат како почитувачи на малцинствата , ги фаворизираше грчкото и македонското малцинство.

Грчкото малцинство

Грците се први признати како малцинство , до доцна , кога се зборувало за малцинства , се мислело за грците. После Првата Светска Војна , Албанија се ангажирала да ги почитува правата на грците , дозволувајќи отварање на училишта на грчки јазик.

Живеат во југот на Албанија на граница со Грција , и претставува најголемо малцинство во Албанија.
Во 1989 ги имаше 58.758 , а најмногу ги имаше во :

Саранда 36.531 ( од вкупно 87.678 колку што имало Саранда жители)

Ѓирокастра 19.921 ( 66.373)

Тирана 610 ( 368.213)

Во Саранда од 64 села , 35 беа населени со грчко мнозинство. Меѓутоа денеска 50-70% од грчкото население од овие села емигрирале во Грција.

Градот Саранда , во 1990-та имало 17.000 жители , од кои 7.500 грци.
Но сега, според едно наблудување од Хелсиншкиот Комитет , градот Саранда имало околу 30.000 жители , од кои грците не се повеќе од 3.500 жители.

Во градот Делвина , 2/3 од грчкото малцинство се заминати во Грција.

За грците , отворени се 71 училишта каде се учи на грчки јазик (основни , средни).

Грците во 2000-та , имале 8 градоначалници во Албанија , и 93 советници.

Грците исто така се застапени и во државните институции рамноправно.

Во Саранда , 32% од вработени во државните институции се грци.

Во Делвина , 20% се грци.

Во Ѓирокастра , грците имаат 6 директориски места во државните претпријатија , 1 ректор.

Предвидените Владини инвестиции во општините на малцинствата , се пропорционални со бројот на населението.

Во општините Ѕаре , Ливадја , Алико , Месопотам , живеат грци , а во ниво на Регион , овие општини сочинуваат 15.3% , а инвествициите се 15.9%.

Македонското малцинство

Концентрирано е на регионот на Преспа , овој регион има 4878 жители , на територија од 213,9 км2.

Селата : Lajthiza, Pusteci, Zaroshka, Cerja, Shulini, Gollomboqi, Gorica e Vogel, Bezmishti dhe Gorica e Madhe.

Населението се занимава со семјоделство , сточарство и рибарење. После 1990-та населението не се раселило како во случајот со грците , но сепак еден дел од населението , работи во Македонија.

Албанија имала добрососедски односи со Македонија , и е меѓу првите кои ја признаа независноста.

Македонците имаа 2 основни улилишта ( 8 годишни) , и 8 основни училишта ( 4 годишни) - ( велам ИМАА , затоа што податоците се од 1999/2000 , сега можеби има повише , или помалку , во зависност од интересот за нив).

Грчките и македонските паралелки се празни. На еден учител просечно припаѓаат 6 ученици , додека кај албанските паралелки во Албанија , 1 учител , просечно има 19 ученици.

И покрај заложбата да не се затворат училиштата каде има мал број ученици од малцинствата , неколку од нив веќе се затворени во некои села , каде бројот на ученици се движел од 1-5 за целото училиште.

Во општина Пустец , сите вработени во локалната власт се македонци.

Во првите 4 месеци од 2001ва за општина Пустец беа издвоени 50.000 евра инвестиции , што е најмногу во споредба со другите општини.

Црногорско малцинство

Живеат на северот на градот Скадар во неколку помали села , ги има околу 2000 , но после 1990-та , се населиле во Црна Гора , а само 600 се вратиле , другите или живеат во Црна Гора или во странство.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
^
Сега фали да извади некои статистички податоци наталитет, па ајде ми ти надворешен долг, па албанците не плаќале карта у автобус зашо не бил исполнет процентот на албанци у ЈСП, па триста глупости кои само тој на памет си ги знае.
Толку добро изработен шаблон :pos:

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
За да бидат 28% ќе треба да се наштелува цел попис( да биде наместен) или да дојдат пола косовари и тие по немачка и кај уште не што имаат по 3-4 пасоши па само шетаат за гласаше и попишување..
пак истото...косовари веќе доаѓаат ако за тоа збориме,Тетово е полно со косовски студенти кои најверојатно и ќе останат...

а еве само да те просветлам како стојат демографските показатели во однос на наталитетот каи сите етнички заедници во Македонија

родени/умрени

2008-2009-2010

Makedonci

12.254/14.140
12.490/14.332
12.658/14.298

Albanci

7.309/3.170
7.454/3.023
7.888/3.073

Cigani

1.558/449
1.749/456
1.806/457

Turci

979/417
1.087/467
1.080/450

Srbi

138/375
128/344
109/427

Vlasi

15/48
18/44
17/62

Bosanci

183/94
193/111
192/92

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
^

Толку добро изработен шаблон :pos:
Имаш 3000 мислења на овој форум , а сепак си неписмен. Би ти забранил да ме спомнеш и цитираш , ама не би ти забранил да ме читаш.

Почни уште еднаш од почеток на оваа тема да учиш , и заврши тука
http://forum.kajgana.com/threads/Албанија-ги-избриша-Македонците.56817/page-7#post-4643390

Кој е твојот придонес во оваа тема и овој форум , освен натрупање на форумот со букви и смешки, трошење на слободен простор.

Твојата улога на темата е затварање на ’’ушите“ и врескање , не сакаш да слушнеш друга вистина , ама и немаш своја.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Имаш 3000 мислења на овој форум , а сепак си неписмен. Би ти забранил да ме спомнеш и цитираш , ама не би ти забранил да ме читаш.

Почни уште еднаш од почеток на оваа тема да учиш , и заврши тука
http://forum.kajgana.com/threads/Албанија-ги-избриша-Македонците.56817/page-7#post-4643390

Кој е твојот придонес во оваа тема и овој форум , освен натрупање на форумот со букви и смешки, трошење на слободен простор.

Твојата улога на темата е затварање на ’’ушите“ и врескање , не сакаш да слушнеш друга вистина , ама и немаш своја.
Молим те забрани ми.
Нема што јас да затварам уши и да те читам како тоа македонците у Албанија имале далеку поголеми права отколку албанците у Македонија.
Па ми спомнуваш табли и триста глупости. Тоа можеш да му го кажеш на некој друг, а не на мене затоа што живеам во место кое има мнозинско албанско население и секојдневно сум во контакт со албанци и гледам како се функционира.
А ти, продужи со муабетите и глупите статистички податоци кои ги вадиш од ракав и терај си работа.

У меѓувреме иди до некое гинеколошко одделение по западнава Македонија види колку новороденчиња има и запиши у архива.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Молим те забрани ми.
Нема што јас да затварам уши и да те читам како тоа македонците у Албанија имале далеку поголеми права отколку албанците у Македонија.
Па ми спомнуваш табли и триста глупости. Тоа можеш да му го кажеш на некој друг, а не на мене затоа што живеам во место кое има мнозинско албанско население и секојдневно сум во контакт со албанци и гледам како се функционира.
А ти, продужи со муабетите и глупите статистички податоци кои ги вадиш од ракав и терај си работа.

У меѓувреме иди до некое гинеколошко одделение по западнава Македонија види колку новороденчиња има и запиши у архива.
добро и?
и македонците пробаа да им ги ускратат правата на албанците во 90'тите,но не издржавме и албанците си го добија своето,па и повеќе...
Македонија беше притисната да даде на албанците волкави права,не би давале ние права од што сме либерални и прогресивни...
на Албанија едноставно и се може,зошто да дава права на малцинства наместо да си гради структура на државата која се базира на единство на нацијата?

така да...и ова

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
добро и?
и македонците пробаа да им ги ускратат правата на албанците во 90'тите,но не издржавме и албанците си го добија своето па и повеќе...
Македонија беше притисната да даде на албанците волкави права,не бидавале ние права од што сме либерални...
на Албанија едноставно и се може,зошто да дава права на малцинства наместо да си гради структура на државата која се базира на единство на нацијата?

така да...
Види бе Тодорчо прво темата не е у врска со правата на албанците у Македонија.
Ама веке коа почна, процесот на добивање на правата на албанците у Македонија ќе дојдеше порано или подоцна. Никој не може да игнорира население кое има различен јазик, култура и обичаи поинакви од мнозинството.
Друга работа, македонците кои живеат у земјите околку нас се маргинализирани, подложни на притисоци и игнорирани и за секое такво однесување од тамошните власти ќе има несогласување кај македонското население во Македонија. Затоа што ние гледаме овде што се им се дозволува на малцинствата и како тоа сосема поинаку не учат на демократија овде, а сосема понаква демократија се учи и практикува надвор од границите на Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom