Албанија ги избриша Македонците!

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
ам
Види бе Тодорчо прво темата не е у врска со правата на албанците у Македонија.
Ама веке коа почна, процесот на добивање на правата на албанците у Македонија ќе дојдеше порано или подоцна. Никој не може да игнорира население кое има различен јазик, култура и обичаи поинакви од мнозинството.
Друга работа, македонците кои живеат у земјите околку нас се маргинализирани, подложни на притисоци и игнорирани и за секое такво однесување од тамошните власти ќе има несогласување кај македонското население во Македонија. Затоа што ние гледаме овде што се им се дозволува на малцинствата и како тоа сосема поинаку не учат на демократија овде, а сосема понаква демократија се учи и практикува надвор од границите на Македонија.
да и ние пробавме да го уништиме тои процес...имаше дискриминациа кон албанците и тоа беше факт...после кога не успеавме да издржиме на сите притисоци се случи тоа да албанците сега практитчно не стават во шише,така?
и ова е Балкан не е Скандинавија !

ние даваме права на малцинствата под договор-Рамковен договор!
кои е потпишан под ПРИТИСОК
значи индиректно ние под притисок даваме права!
сега затоа што ние сме во фрка,бараме истово што ние го применуваме да го применуваат други...
сега ние не го признаваме поразот,туку пробуваме да го представиме како победа и збориме како сме големи демократи,либерали...и даваме големи права на малцинствата...

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
да и ние пробавме да го уништиме тои процес...имаше дискриминациа кон албанците и тоа беше факт...после кога не успеавме да издржиме на сите притисоци се случи тоа да албанците сега праткитно не стават во шише,така?
и ова е Балкан не е Скандинавија !
Процесот на добивање права почна да се остварува во поголеми размери од 98-99 навака.
Прашај ги албанците кој период им бил најдобар за живеење и види што ќе ти одговорат.

ние даваме права на малцинствата под договор-Рамковен договор!
кои е потпишан под ПРИТИСОК
значи индиректно ние под притисок даваме права!
сега затоа што ние сме во фрка,бараме истово што ние го применуваме да го применуваат други...
сега ние не го признаваме поразот,туку пробуваме да го представиме како победа и збориме како сме големи демократи,либерали...и даваме големи права на малцинствата...
Да, притисок од некои демкорати која единствена демократија експериментално ја применуваат во Македонија. Тој договор е потпишан тука и се спроведува во практика, а дардан нешо прави споредби и паралели каде кажува дека ништо не е сменето од 1994-5 навака.
Ама тоа е сосема друга тема на муабет и е тотално оф топик тука.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.313
Поени од реакции
26.231
незнам колку пратиш статистика но за демографија јас сум експерт,и верувај ми,албанците ги јаде многу изливот на запад НО и покрај тоа тие се над 500,000!
ќе биде големо разучарување пописов што доаѓа за таквите како тебе кои ги има се повеќе и го намалуваат бројот на албанците...

албанците ќе бидат на овој попис 28%
значи запамти ми го коментарот-28%
На основ на што ја темелиш анализава? Не исклучувам ништо, не негирам официјални податоци. За мене Албанците во Македонија се 25,17%, колку ќе бидат на следниот попис ќе видиме. Ама баш ме интресира како дојде до бројка од 28%.

B

Beck's

Гостин
Молим те забрани ми.
Нема што јас да затварам уши и да те читам како тоа македонците у Албанија имале далеку поголеми права отколку албанците у Македонија.
Па ми спомнуваш табли и триста глупости. Тоа можеш да му го кажеш на некој друг, а не на мене затоа што живеам во место кое има мнозинско албанско население и секојдневно сум во контакт со албанци и гледам како се функционира.
А ти, продужи со муабетите и глупите статистички податоци кои ги вадиш од ракав и терај си работа.

У меѓувреме иди до некое гинеколошко одделение по западнава Македонија види колку новороденчиња има и запиши у архива.
Epa ajde stom veke navleze u ovie muabeti, kako toa funkcionira u Tetovo. Sto ti nedostasuva, sto te maci, koe rabotno mesto ne ti e zagarantirano posle diplomiranje. Moze da mi odgovoris i utre, pa u meguvreme da ides u Sud, da se prosetas niz kancelariite, i da proveris od moznite 4 dusi vnatre u soba, kolku makedonci ima, kolku albanci, i po moznost nivnata prilicna vozvrast. A moze i do Ecolog da ides, da prasas kolku diplomirani albanci, vo momentov rabotat u Avganistan, samo zaradi toa sto sepak rabotnite mesta u Makedonija se zafateni za niv. Niti vie nam, niti nie vam ne mozeme da ne/ve praime budali, si ja znaeme situacijata sto kako e, duri i na son

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.020
Поени од реакции
74.388
Epa ajde stom veke navleze u ovie muabeti, kako toa funkcionira u Tetovo. Sto ti nedostasuva, sto te maci, koe rabotno mesto ne ti e zagarantirano posle diplomiranje. Moze da mi odgovoris i utre, pa u meguvreme da ides u Sud, da se prosetas niz kancelariite, i da proveris od moznite 4 dusi vnatre u soba, kolku makedonci ima, kolku albanci, i po moznost nivnata prilicna vozvrast. A moze i do Ecolog da ides, da prasas kolku diplomirani albanci, vo momentov rabotat u Avganistan, samo zaradi toa sto sepak rabotnite mesta u Makedonija se zafateni za niv. Niti vie nam, niti nie vam ne mozeme da ne/ve praime budali, si ja znaeme situacijata sto kako e, duri i na son
Дилпомирани Албанци што дипломирале на тоа "факултетот" во Тетово.
Па јас да имам фирма и да ми дојде некој со диплома од овој факултет од старт го исклучувам без разлика дали е Македонец или Албанец. Не само од овој туку и од овие дисперзираниве што ги испоотворија во секој град.
И баба ми да беше жива, што едвај знаеше да чита ќе ги заврши овие факултети. Незнам што се буниш кога немате квалификувани кадри од областа на правото на пример. Плус Тетово го споредувцате со Пустец?
Па во Пустец нема Албанци колку што знам, исто како јас да ви кажам сега зишто во општина Зајас во локална самоуправа немало Македонци...
А Тетово во никој случај неможе да се спореди со Пустец ;)
Пишав и во една друга тема, ама мојот пост константно Дарданиа го одбегнуваше и никогаш не ми го одговори.
Како прво секоја година во Скопје има акции со кои се вработуваат нови неквалификувани Албанци.
Ќе си ги пикнат роднините типците од ДУИ, кои не го ни говорат Македонскиот јазик, а другите остануваат со прстот во газот.
И тие што се вработуваат по никој основ неможе да се вработат пред некој Македонец што поминал 1273728723897893728937928 повеќе часови во пракса и учење, ама сепак во нашава држава и тоа е возможно.
Немој да се жалиш дека ве немало во администрација жити се.
Министерски места како од шала ви се делат, па камоли други работи.
Дозволивме закони во образование да ни носи министер Албанец кој не ја знае азбуката (Положани)...
Сакате без образованиен да работите во првиатни фирми?
Епа баце не иде тоа така.
И ти сда имаш фирма кого ќе вработиш попрво?
Дали ќе вработиш некој што 16 години во кои требало да се образува, си го дрвел курот и неможе да научи ништо, или некој што стварно се посветувал?
Мене ми е гајле дали вработениот ќе биде Албанец или Македонец, туку те интересира профитот осд работата а тој доаѓа со професионализам ;)

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Процесот на добивање права почна да се остварува во поголеми размери од 98-99 навака.
Прашај ги албанците кој период им бил најдобар за живеење и види што ќе ти одговорат.

Да, притисок од некои демкорати која единствена демократија експериментално ја применуваат во Македонија. Тој договор е потпишан тука и се спроведува во практика, а дардан нешо прави споредби и паралели каде кажува дека ништо не е сменето од 1994-5 навака.
Ама тоа е сосема друга тема на муабет и е тотално оф топик тука.
Сега во моментов има дискриминација,односно обиди за дискриминација на албанците каква немало одавна...пред се станува збор за економска дискриминација...
многу лесно се гледа каде се градат економските зони и каде доаѓаат инвестициите-Штип,Битола,Струмица...албанските реони пак живеат од парите кои доаѓаат диаспората...

Скопје 2014,неофициално лапна пола милијарда евра,за изградба на македонски обележја,додека албанците ќе треба да се помират со еден плоштад Скендербег од 15 милиони евра...значи нерамномерна разпределба на буџетот...

и уште еден дел од незадоволстовото на албанците иде од тоа што на нив им беше ветен рамноправен статус-што значи да бидат контитутивен елемент и да имаат исти права како македонците-официално на државно ниво...

значи албанците имаат и право да се бунат...но ајде да не идеме во таа тема...

мене ми е зачудувачки како медиумите и таквите како тебе имаат енергија и нерви да се замараат со вакви теми...да трошиш волкава енергија за едно село таму заборавено од господ ,како да немаме ние тука доволно проблеми,па сега ќе слушаме уште и проблемите на некоја оштиничка во Албанија...еве нека не се 4000 души македонците-колку што доби гласа партијата,нека се и 20,000-тоа не е ни 1% од населението на Албанија...што има ние да се замараме со нив толку?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Функционира на начин што по само 4-5 саати затварање на кладилници од страна на УЈП да бидат реотворени после контактирање на одредена личност.
На влезот на една зграда од Тетовски има спомен плоча на паднати борци на ОНА кои се бореле против СЛАВОмакедонците, за ова фала треба да речеме?. За секое запирање од страна на сообраќајна полиција да се бараат милион врски да не се пише казна, најново ти е игнорирање предлогот на советниците македонци у општина да се дискутира за инцидентот со графитите, а да не зборам дека најголема мака е да се истакнат државни симболи низ Тетово за државен празник. Знаеш кај учат македонските ученици гимназијалци?

А од друга страна контроверзната плоча на Железничка да биде тргната затоа што на нив пишувало Албанци.
Мене не ми смета што таа е тргната, меѓутоа кога се бара почит треба и да се пружи почит, а не да глумиме лицемерие.
Секој оној кој има соодветно образование и е компетентен да работи во суд или било која државна институција нека конкурира во сооднос со своето формални и неформално образование, а не да се повикува на својата етничка припадност. Ова е сосема нетранспарентен и надреден начин на аплицирање за работно место.

За тоа за Авганистан ене го Куманово, колку албанци, толку македонци секојдневно аплицираат за да спечалат некое парче леб по бел свет.
Ни мене како македонец не ми е сигурно ниедно работно место, после дипломирање. Ама може да се случи место јас да се вработам, да биде вработен некој албанец или било кој од друга етничка припадност поради тоа што не бил исполнет некој процент иако хипотетички да речеме дека иам посоодетно образование.

Сосема нормално дека не можеме да се правиме будали, затоа што тука сме и гледаме како е. А не ќе се појави одреден член и ќе кажуе глупости како тоа албанците не плаќале карта у автобус затоа што немало таму вработени албанци, тоа за мене е нон-сенс и најголема глупост.
--- надополнето: 21 декември 2011 во 18:33 ---
Сега во моментов има дискриминација,односно обиди за дискриминација на албанците каква немало одавна...пред се станува збор за економска дискриминација...
многу лесно се гледа каде се градат економските зони и каде доаѓаат инвестициите-Штип,Битола,Струмица...албанските реони пак живеат од парите кои доаѓаат диаспората...

Скопје 2014,неофициално лапна пола милијарда евра,за изградба на македонски обележја,додека албанците ќе треба да се помират со еден плоштад Скендербег од 15 милиони евра...значи нерамномерна разпределба на буџетот...

и уште еден дел од незадоволстовото на албанците иде од тоа што на нив им беше ветен рамноправен статус-што значи да бидат контитутивен елемент и да имаат исти права како македонците-официално на државно ниво...

значи албанците имаат и право да се бунат...но ајде да не идеме во таа тема...

мене ми е зачудувачки како медиумите и таквите како тебе имаат енергија и нерви да се замараат со вакви теми...да трошиш волкава енергија за едно село таму заборавено од господ ,како да немаме ние тука доволно проблеми,па сега ќе слушаме уште и проблемите на некоја оштиничка во Албанија...еве нека не се 4000 души македонците-колку што доби гласа партијата,нека се и 20,000-тоа не е ни 1% од населението на Албанија...што има ние да се замараме со нив толку?
Прво, има слободна економска зона и во Тетово.
Се гради нова зграда за Државниот Тетовски универзитет.
Се гради првото еколошко училиште во општина Брвеница со мнозинско албанско население.
Изградено приватно основно училиште Вилсон каде моментално исклучиво албански паралелки има.
Во тек е проект за отворање клучка за поврзување со регионалниот пат Тетово-Брвеница-Автопат Тетово-Гостивар.
Конфекции и такви ствари нема ништо помалце Тетово од Штип.
Знаеш каде се шијат новите армиски униформи?
Тоа е сега што ми текнува во прв момент, ако потражам сигурно ќе најдам уште нешто.

За распределба на буџетот ќе збориме кога сите ќе плаќаат давачки кон државата, а не да ти биде страв да идеш у Речица да исклучиш некого зашто може да не се вратиш жив.
Кога ќе има совршено правилна наплата на давачки тогаш ќе правиме муабет за некаква процентуална распределба на буџет.

И завршен е муабетот со тебе после читањево на последниот пасус.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Ако ви пречеше мојата споредба меѓу Пустец и Арачиново во само мал дел од анализата , тогаш што ви стана вас што целосно го запоставивте Пустец и почнавте да ми зборите само за албанците од Македонија.

B

Beck's

Гостин
Abe drugari, da ne ve citiram poedinecno, ke se obidam da vi odgovoram vo ovoj post. Pocnuvajki od Saber koj zbori za tetovskite universiteti, druze pa rasprasaj se prvo kako i koga se otvori Tetovskiot Universitet, niz koi okolnosti, pa duri i zivoti bea izgubeni, i najvaznoto ako si ti upaten, pa ako ne neka kaze nekoj oficialni cifri koi sto se spodeluvat od vladata za Skopskiot,Bitolskiot i na kraj Tetovskiot drzaven universitet. Znam deka nekoj tocno gi znae ovie cifri, i ne ocekuvam da se soglasuvas so ova, posto ako nekogas bi se soglasile vo nesto, ovoj post pa nitu ova tema ne bi postoela. Zatoa razmisli malku kako toa ocekuvas ramnopravni kadri od ovie 3 universiteta. Drug fakt, go spomnav tetovskiot sud, posto tamu slucajno vidov moi kolegi od Stul( universitet sto ti go pcues), makedonci, duri 2 samo vo taa kancelarija vo koja sto ja bev prisuten. Koga ja pak sum probal da se vrabotam, mi rekle deka bez predhodno iskustvo nema sansi da se vrabotam. Zamisli sea, nikoj ne ti dava sansa za vrabotuvanje, posto od kaj picka im materina ne mi davaat iskustvo normalno.

@Ivica, nemoj da mi zboris za spomenici, ploci takvi stvari, drug mi bese muabetot, da e do mene site bi gi skrsil ako od druga strana ima vrabotuvanja bar po 1 od edna kuka. Personalno niti zname mi treba da veam na plostad nit ploca da staam, mene mi treba rabota, da go hranam moeto semejstvo, utre deteto moe ke mi bara sve i svasta, a ja so navednata glava bi gi pcuel PRVO albanskite politicari, pa posle site zaedno. Imav sansa da bidam nekolku meseci vo stranstvo i da se zapoznam so tamosnite okolnosti okolu ova prasanje. Tamu batka vo slucaj na nemanje financii, drzavata ti plakase skolarina, posle zavrsuvanje, duri i za vreme na skoluvanjeto ke te vrabotese nekade i ke go plakase dolgot. Posle zavrsuvanje ti stigaa razni razni predlozi za vrabotuvanje, a ti bi imal slatki maki sto da odberes, koa sekoja mozna rabota ti bese poveke od povolna.

Da ne se praime mutavi, zatoa sme tuka kaj sto sme sega, ubava idnina ne ni se pisuva, do koga ke si trpi narodot ne znam, ama znam deka mojata idnina visi na konec, me zagrisuva utresniot den, posto ne znam dali i kako ke sostavam zdravo semejstvo, bez sekoj dnevni ekonomski maki.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
А еве како изгеда пред зградата на општина Пустец.

Логото на општината е со Сонцето на Вергина, која е забрането и во самата Македонија. А државното знаме на Македонија не е за 30% помала од албанското , како што е законот во Македонија.

Да вистина, ама гледам и албанското знаме се вее до нашето, а кај нас до албанското македонско ретко гледам. Кога одам после Кичево за Скопје како во Алабанија мислиш си.
А како тоа забрането било Вергина кај нас? :)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Да вистина, ама гледам и албанското знаме се вее до нашето, а кај нас до албанското македонско ретко гледам. Кога одам после Кичево за Скопје како во Алабанија мислиш си.
А како тоа забрането било Вергина кај нас? :)
Во Македонија пред секоја општинска зграда каде се вее албанското знаме се вее и македонското.

Вергина е забрането да се употреби во било која форма од државните институции во Македонија , нема општина во Македонија што го употребува , ама ете во Албанија смеат.

Има ли право после ова , Ивица вриштаџијата да рече дека Албанија е чизма држава.

Член од
3 јуни 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
Навистина не ми е јасно зошто се нервирате вие за правата на македонците во албанија, ако македонците што живеат таму до ден денес немат добиено право да се изјаснат како македонци можеби треба да се прашат себеси зошто е тоа така, можеби самите се виновни за тоа.Ако навистина посакале некогаш или сега сакат да го имат тоа право нека повелат нека го сменат тоа на таков начин како што мислат дека ќе можат да го постигнат тоа (нека се бунат).Ако тие не реагират во врска со тоа никој нема да се го поправи тоа за нив.Видов во телевизија се собирале 15 тина луѓе и се договарат околу ова (не е потребно само зборови треба дејност)
А за тоа дека албанците во македонија ги имат тие права, за тоа знаат само албанците како стигнале до таму и што се трпеле. Не е вистина дека македонците им ги давале правата на албанците во македонија туку албанците се бореле цел живот за своите права. Ако не сте знаеле албанците порано учеле со македонски книги од српски учители ама со тек на време ги постигнале овие права што ги имат денес. И една кратка информација овде во македонија лично знам македонци кои учат албански,сакат да зборуват албански ,ги терат своите деца да гледат албански цртани филмови и програми(а замисли ако им направиш некоја добрина тие не само што се спремни да станат албанци туку и верата се спренми да ја сменат) ,и сега замислете колку македонците во албаниа сакат да бидат македонци (не верувам во ова, ДА ПОСКАЛЕ ВАКВО НЕШТО СИГУРНО БИ СЕ ТРУДЕЛЕ ОКОЛУ ТОА) затоа НАПРЕД МАКЕДОНЦИ ВО АЛБАНИЈА СТАНЕТЕ НА НОЗЕ И БАРАЈТЕ ГИ ПРАВАТА КОИ МИСЛИТЕ ДЕК А ВИ ПРИПАЃАТ па да ве видиме дали грешам.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Македонците од Албанија со декларација бараат враќање на националноста

Советот на општина Пустец, во присуство на градоначалникот Едмонд Темелко и претседателите на месните заедници на деветте села од Мала Преспа, усвоија Декларација со која се бара од албанските власти враќање на терминот „националност“ во граѓанската евиденција.

Ова следи по одлуката на Уставниот суд, кој оцени дека терминот е неуставен и реши „националноста“ да се брише од изводот од матичната книга на родените, како и од другите лични декументи. На припадниците на малцинствата во областите каде се признати како такви ова право им било дозволено и во времето на комунистичкиот режим.
Декларацијата, која е потишана од сите присутни, денеска ќе биде доставена до албанскиот државен врв, други инстуции, меѓународни претставници и мисии во Тирана, до судот во Стразбур, како и до амбасадата на САД и амбасадите на Македонија, Црна Гора, Србија, Грција и Романија, како матични земји на малцинсвата кои живеат во Албанија.
Во Декларацијата се наведува дека одлуката на Уставниот суд е во спртивност со член 20 од Уставот и оти со неа се кршат човековите права и дека за нив е неочекувано и несфатливо институција која треба да ја брани уставноста да носи антиуставни одлуки.
- Ние сме Македонци, горди сме на нашето потекло, лојални граѓани сме на ова држава, редовно плаќаме даноци и нема да дозволиме негирање на нашите права како Македонци. Ќе ги преземеме сите законски и институционални мерки за да овозможиме врќање на националноста во регистрите од матичната служба, стои меѓу другото во Декларацијата.

1.Што би рекле нашите , тоа е судска одлука, и не може никој да се меша.

2. За време на комунизмот македонците биле признати како малцинство , затоа повикувам едно 30 мислења тука да се избришат , пошто некои велеа дека имало притисок за време на комунизмот да се асимилираат македонците.

3. Уставниот Суд на Албанија , не ги забрани малцинствата , туку им забрани на државните институции да ги прашат граѓаните за нивната етничка припадност, односно во документите смее да се запише само ДРЖАВЈАНСТВОТО , исто како и во Македонија.

4. Побуната до овој степен на македонското малцинство (4000) , е исто како бугарите или хрватите во Македонија да се побунат за нешто.
Констатирам дека се работи за настап , со кој повеќе сака да се прати некоја порака во Македонија , него ли во Албанија.

V

viktora

Гостин

Советот на општина Пустец, во присуство на градоначалникот Едмонд Темелко и претседателите на месните заедници на деветте села од Мала Преспа, усвоија Декларација со која се бара од албанските власти враќање на терминот „националност“ во граѓанската евиденција.

Ова следи по одлуката на Уставниот суд, кој оцени дека терминот е неуставен и реши „националноста“ да се брише од изводот од матичната книга на родените, како и од другите лични декументи. На припадниците на малцинствата во областите каде се признати како такви ова право им било дозволено и во времето на комунистичкиот режим.
Декларацијата, која е потишана од сите присутни, денеска ќе биде доставена до албанскиот државен врв, други инстуции, меѓународни претставници и мисии во Тирана, до судот во Стразбур, како и до амбасадата на САД и амбасадите на Македонија, Црна Гора, Србија, Грција и Романија, како матични земји на малцинсвата кои живеат во Албанија.
Во Декларацијата се наведува дека одлуката на Уставниот суд е во спртивност со член 20 од Уставот и оти со неа се кршат човековите права и дека за нив е неочекувано и несфатливо институција која треба да ја брани уставноста да носи антиуставни одлуки.
- Ние сме Македонци, горди сме на нашето потекло, лојални граѓани сме на ова држава, редовно плаќаме даноци и нема да дозволиме негирање на нашите права како Македонци. Ќе ги преземеме сите законски и институционални мерки за да овозможиме врќање на националноста во регистрите од матичната служба, стои меѓу другото во Декларацијата.

2. За време на комунизмот македонците биле признати како малцинство , затоа повикувам едно 30 мислења тука да се избришат , пошто некои велеа дека имало притисок за време на комунизмот да се асимилираат македонците.
Море ќе го вратат ако не и ние има да го пукаме у Албанија.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
1.665
Поени од реакции
4.334
Навистина не ми е јасно зошто се нервирате вие за правата на македонците во албанија, ако македонците што живеат таму до ден денес немат добиено право да се изјаснат како македонци можеби треба да се прашат себеси зошто е тоа така, можеби самите се виновни за тоа.Ако навистина посакале некогаш или сега сакат да го имат тоа право нека повелат нека го сменат тоа на таков начин како што мислат дека ќе можат да го постигнат тоа (нека се бунат).Ако тие не реагират во врска со тоа никој нема да се го поправи тоа за нив.Видов во телевизија се собирале 15 тина луѓе и се договарат околу ова (не е потребно само зборови треба дејност)
А за тоа дека албанците во македонија ги имат тие права, за тоа знаат само албанците како стигнале до таму и што се трпеле. Не е вистина дека македонците им ги давале правата на албанците во македонија туку албанците се бореле цел живот за своите права. Ако не сте знаеле албанците порано учеле со македонски книги од српски учители ама со тек на време ги постигнале овие права што ги имат денес. И една кратка информација овде во македонија лично знам македонци кои учат албански,сакат да зборуват албански ,ги терат своите деца да гледат албански цртани филмови и програми(а замисли ако им направиш некоја добрина тие не само што се спремни да станат албанци туку и верата се спренми да ја сменат) ,и сега замислете колку македонците во албаниа сакат да бидат македонци (не верувам во ова, ДА ПОСКАЛЕ ВАКВО НЕШТО СИГУРНО БИ СЕ ТРУДЕЛЕ ОКОЛУ ТОА) затоа НАПРЕД МАКЕДОНЦИ ВО АЛБАНИЈА СТАНЕТЕ НА НОЗЕ И БАРАЈТЕ ГИ ПРАВАТА КОИ МИСЛИТЕ ДЕК А ВИ ПРИПАЃАТ па да ве видиме дали грешам.
Најголем unlike во историјата на форумов имаш од мене. Се надевам дека си само 12 годишно девојче кое допрва ќе сфати некои работи во животот, а ако си возрасна тогаш има една песна од Рибља Чорба која совршено го опишува твоето размислување (самата ќе си се сетиш на насловот:))
--- надополнето: 27 декември 2011 во 14:11 ---

3. Уставниот Суд на Албанија , не ги забрани малцинствата , туку им забрани на државните институции да ги прашат граѓаните за нивната етничка припадност, односно во документите смее да се запише само ДРЖАВЈАНСТВОТО , исто како и во Македонија.

4. Побуната до овој степен на македонското малцинство (4000) , е исто како бугарите или хрватите во Македонија да се побунат за нешто.
Констатирам дека се работи за настап , со кој повеќе сака да се прати некоја порака во Македонија , него ли во Албанија.
А колку проценти испаднаа грците на овој „правичен“ и „слободен“
попис во Албанија :)?

Kajgana Shop

На врв Bottom