Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Covekot e gresen, takov se rodil i postojano pravi grevovi, se ona sto se slucuvalo vo vrska so inkvizicijata, ili bilo sto vo katolickata i pravoslavnata crkva e od luge, toa ne e od Gospod,
Точно така, човекот е грешен и постојано прави гревови. Но мораме да имаме предвид дека некои од тие гревови се и накалемувањето на човечки учења и традиции врз Христовото изворно учење и праксата на апостолската црква. Некои од тие се:
- Изработувањето на икони, нивното осветување, кадење, молење пред нив и сл.
- Молитви упатени кон починати верници (ткн. светци)
- Култивизирањето на блажената Марија (богородица) со идолопоклонски титули (над 40 во православието и над 50 во католицизмот!).
- Култот на моштите
- Митарствата
- Принесување бескрвни жртви (свеќи) за живи и мртви, за здравје, бериќет и сл.
- Осветување водички и изработување на разни фетиши.
- Монаштвото
- Побратимувањето на црквата со власта и политиката (најстрашното нешто што може да и се случи на една црква)
Итн.

Сите овие човечки традиции, историски и објективно гледано, си имаат свој корен во паганските религии кои си постоеле и пред христијанството. Ништо од ова не можеме да најдеме во учењето и праксата на Христос и апостолите. Апостолите биле скромни и понизни, никој од нив не подавал рака за да му ја бацат, никој од нив не се кител со свештенички одора и огромни златни крстови со цел да добие почит и авторитет од луѓето и сл.

Rimokatolicite vo 1054 godina se odvoija od Pavoslavieto i otidoa vo raskol,
Историски и канонски гледано (Согласно тогашните канони на црквата) православните се одделија од католиците. На 16 Јули 1054 година папските легати на чело со кардиналот Хумберт, во името на папата Лео IX, го екскомуницирале патријархот на Константинопол (Михаел Керулариј) по што тој престанува да биде член на католичката црква (согласно нејзините канони).
Понатаму источната црква продолжува да го следи анатемисаниот патријарх со што јасно се отцепува од мајката католичка црква.

Се разбира долго време пред тоа и целата католичка црква забегала со новотариите што ги вовеле во црквата и се оддалечиле од првобитното Христово учење, но тоа е друга приказна. Затоа е потрбно и неопходно итно враќање кон првобитното изворно библиско Христово и апостолско христијанство запишано во евангелијата, делата на апостолите, посланијата т.е. во Новиот Завет.
Христос помеѓу нас!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Vie se zaboravivte od pisuvanje na glupost do glupost. Pisuvajte si na druga tema, zosto za ovaa ocigledno vrska si nemate.
Јас поставив прашање во врска со „семоќноста“ на Бог, од причина што верувам дека не е возможно постоење на семоќно битие. Има тема на која верниците не прашуваат, има тема на која ние ги прашуваме. Ако имаш одговор во ред. Ако немаш пак е во ред.

Член од
9 ноември 2011
Мислења
59
Поени од реакции
11
Стојат конкретните прашања во првиот пост, постот на кој ми одговараш е третиот, кој пак е цитат на вториот :pos:
1. Библијата вели дека ако некој наш ближен не убедува да ја смениме верата, треба да го убиеме со сопствени раце. Да ја почитуваме ли Библијата дословно?
2. Библијата вели дека Мојсеј заповедал на својата војска да го убие секое машко дете и секоја жена која имала секс. Станува збор за истиот Мојсеј кој ги пренесе десетте заповеди, меѓу кои и “Не убивај“, или ова е некој друг тип?
3. Библијата вели дека деверска должност е да се оплоди жената на починатиот брат. Стварно ли? :tapp:

Прашај еднаш, прашај двапати, шрашај трипати - продадено!
Имам друго прашање (вп врска со лопатите) :vozbud:
Ова на видеото, според која библија е?
Toa sto go pravat popovite vo MPC e za sramota, tie se podale na gavolot, se otrgnale od ostanatite sestrinski pravoslavni crkvi i se napravile drzavna crkva, aktuelnata vlast im dala sekakvi prava da si pravat sto sakaat, site vo nea se raskolnici, ne priznati od nikogo i sto ke im tekne toa pravat, demek taka e pravilno. Vo poslednive nekolku decenii, potocno od 1924 godina se sluci pocetok na ekumenizam vo Pravoslavieto i se otide vo sosema pogresna nasoka. Ako ne znaete sto e toa ekumenizam, mozete da pobarate na internet - toa e pogubuvanje na site dusi, a ova ke go sfatite dokolku veruvate deka postoi Strasen sud i Carstvo nebesno, a ako ne, togas, nisto nema da sfatite.
Postoi Vistinsko Pravoslavie koe se bori da ja odrzi verata sto ja ostavile Apostolite i koi se utvrdila na sedumte Vselenski Soborni od svetite Otci koi ponatamu ni ja ostavile onaka kako sto ucel Gospod. Za vreme na tie sobori bile otfrleni site eresi, i zacvrsteno ona sto e izvorno.
Sto se odnesuva do ikonite, treba site da znaete deka tie se odobreni od Gospod i od Bogorodica, zosto samiot Gospod ja ostavil svojata traga na liceto na edna krpa:
Во она време кога Господ го проповедаше Евангелието и исцелуваше секакви болести и маки кај луѓето, во градот Едеса, на брегот на реката Еуфрат живеел кнезот Авгар, кој бил болен од лепра. Тој слушнал за Христос, исцелителот од сите болести и неволји, и испратил некој иконописец Ананија во Палестина да му предаде писмо на Господ Исус Христос, во кое го молел Господ да дојде во Едеса и да го исцели. Во случај Господ да не може да дојде, му нареди кнезот на Ананија да го иконописа Неговиот лик и да му го донесе, верувајќи дека тој лик ќе му го поврати здравјето. Господ одговорил дека не може да дојде, зашто се приближувало времето на Неговото страдање. Но Самиот зел крпа, го избришал Своето лице од неа и врз крпата совршено се впишал Неговиот пречист лик. Господ му ја дал крпата на Ананија, со порака дека од неа кнезот ќе се исцели, но не сосем, заради што Он нему ќе му испрати подоцна пратеник кој ќе го избрише и остатокот од неговтата болест. Кога кнезот Авгар ја примил крпата, ја целивал и лепрата паднала од неговото тело, но му остана малку на лицето. Подоцна проповедајќи го Евангелието кај Авгар отишол апостолот Тадеј, тајно го исцелил и го крстил. Тогаш кнезот ги искршил идолите што стоеле на градската порта и над портата ја ставил онаа крпа со Хрисотвиот лик, откако претходно ја залепил на дрво и ја врамил во златна рамка накитена со бисери. Уште кнезот под иконата на портата го напишал и ова: „Христе Боже, никој кој се надева на Тебе нема да се посрами.” Подоцна еден од правнуците на Авгар го обновил идолопоклонството. И епископот на тој град дошол ноќе и ја заѕидал иконата над портата. Оттогаш поминале векови. Во времето на царот Јустинијан, Едеса била нападната од персискиот цар Хозрој и градот бил во голема неволја. Тогаш епископот Евлавиј имал видение на Пресвета Богородица, Којашто му ја јавила тајната за заѕиданата и заборавена икона. Ја пронашле иконата и со нејзината сила персиската војска била победена.
Znaci vo Svetoto Pismo samiot Gospod ja dozvolil i blagoslovil ikonata. A svetiot apostol Luka ja naslikal Bogorodica, i taa istoto toa go odobrila.
Vistinata e mnogu podlaboka, i zatoa ako navistina sakate poveke da znaete okolu Gospod i Svetoto Pismo, ne se rasfrlajte samo so kritiki, tuku citajte, zosto covekot ne go pravi Bozjiot zakon, tuku Bog. Covekot treba da go ispolnuva.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Sto se odnesuva do ikonite, treba site da znaete deka tie se odobreni od Gospod i od Bogorodica, zosto samiot Gospod ja ostavil svojata traga na liceto na edna krpa:
:icon_lol:

Блажени да се сиромашните по дух, зошто нивно е царството небесно...

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
:icon_lol:

Блажени да се сиромашните по дух, зошто нивно е царството небесно...
Плаче за потпис тоа ама не ми се менува актуелниов... ме убиваат со цитативе :pos:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960

Во она време кога Господ го проповедаше Евангелието и исцелуваше секакви болести и маки кај луѓето, во градот Едеса, на брегот на реката Еуфрат живеел кнезот Авгар, кој бил болен од лепра. Тој слушнал за Христос, исцелителот од сите болести и неволји, и испратил некој иконописец Ананија во Палестина да му предаде писмо на Господ Исус Христос, во кое го молел Господ да дојде во Едеса и да го исцели. Во случај Господ да не може да дојде, му нареди кнезот на Ананија да го иконописа Неговиот лик и да му го донесе, верувајќи дека тој лик ќе му го поврати здравјето. Господ одговорил дека не може да дојде, зашто се приближувало времето на Неговото страдање. Но Самиот зел крпа, го избришал Своето лице од неа и врз крпата совршено се впишал Неговиот пречист лик. Господ му ја дал крпата на Ананија, со порака дека од неа кнезот ќе се исцели, но не сосем, заради што Он нему ќе му испрати подоцна пратеник кој ќе го избрише и остатокот од неговтата болест. Кога кнезот Авгар ја примил крпата, ја целивал и лепрата паднала од неговото тело, но му остана малку на лицето. Подоцна проповедајќи го Евангелието кај Авгар отишол апостолот Тадеј, тајно го исцелил и го крстил. Тогаш кнезот ги искршил идолите што стоеле на градската порта и над портата ја ставил онаа крпа со Хрисотвиот лик, откако претходно ја залепил на дрво и ја врамил во златна рамка накитена со бисери. Уште кнезот под иконата на портата го напишал и ова: „Христе Боже, никој кој се надева на Тебе нема да се посрами.” Подоцна еден од правнуците на Авгар го обновил идолопоклонството. И епископот на тој град дошол ноќе и ја заѕидал иконата над портата. Оттогаш поминале векови. Во времето на царот Јустинијан, Едеса била нападната од персискиот цар Хозрој и градот бил во голема неволја. Тогаш епископот Евлавиј имал видение на Пресвета Богородица, Којашто му ја јавила тајната за заѕиданата и заборавена икона. Ја пронашле иконата и со нејзината сила персиската војска била победена.

Znaci vo Svetoto Pismo samiot Gospod ja dozvolil i blagoslovil ikonata.
Можеш ли да ни посочиш каде поточно во Светото Писмо се наоѓа горенаведениот текст? Новиот Завет го имам прочитано сигурно повеќе од дваесетина пати и се уште не сум налетал на тој текст.

A svetiot apostol Luka ja naslikal Bogorodica, i taa istoto toa go odobrila.
Не постои ниту еден историски веродостоен документ кој го тврди ова, освен православното предание кое датира од многу подоцна.
Евангелистот Лука е автор на евангелието по Лука и на Делата на апостолите. Првата книга има 24 поглавја, а втората 28. Само овие две сочинуваат значителен дел од Новиот Завет од Библијата. Интересно е тоа што евангелистот Лука не спомнува никаква икона ниту во евангелието, ниту во делата на апостолите. Не само што не спомнува икона, туку тој воопшто не спомнува ниту еден единствен детал околу изгледот на Исус или блажената Марија.

Интересно е што и другите апостоли и евангелисти не спомнуваат никакви икони, ниту пак збор за изгледот на Исус. Исусовата Мајка пак е само 6 пати спомната во евангелијата, еднаш е маргинално спомната во делата на апостолите, а ниту еднаш во посланијата на апостолите Петар, Павле, Јаков, Јуда и Јован.

Единствената икона спомната во целиот Нов Завет е иконата на ѕверот - неколку пати спомната во последната библиска книга Откровението. Ова не е случајно. Ова заслужува момент на размислување.
Еве што велат апостолите за познавањето на Исус:

„Затоа отсега и ние не познаваме никого по тело; иако Христа Го познаваме и по тело; сега веќе не Го познаваме така. “ (2 Коринтјаните 5:16, Библијата)

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Можеш ли да ни посочиш каде поточно во Светото Писмо се наоѓа горенаведениот текст? Новиот Завет го имам прочитано сигурно повеќе од дваесетина пати и се уште не сум налетал на тој текст.

Не постои ниту еден историски веродостоен документ кој го тврди ова, освен православното предание кое датира од многу подоцна.
Евангелистот Лука е автор на евангелието по Лука и на Делата на апостолите. Првата книга има 24 поглавја, а втората 28. Само овие две сочинуваат значителен дел од Новиот Завет од Библијата. Интересно е тоа што евангелистот Лука не спомнува никаква икона ниту во евангелието, ниту во делата на апостолите. Не само што не спомнува икона, туку тој воопшто не спомнува ниту еден единствен детал околу изгледот на Исус или блажената Марија.

Интересно е што и другите апостоли и евангелисти не спомнуваат никакви икони, ниту пак збор за изгледот на Исус. Исусовата Мајка пак е само 6 пати спомната во евангелијата, еднаш е маргинално спомната во делата на апостолите, а ниту еднаш во посланијата на апостолите Петар, Павле, Јаков, Јуда и Јован.

Единствената икона спомната во целиот Нов Завет е иконата на ѕверот - неколку пати спомната во последната библиска книга Откровението. Ова не е случајно. Ова заслужува момент на размислување.

„Затоа отсега и ние не познаваме никого по тело; иако Христа Го познаваме и по тело; сега веќе не Го познаваме така. “ (2 Коринтјаните 5:16, Библијата)
koga isto vo stariot zavet vo soloonoviot hram imase ikoni i freski, heruvimi postaveni na zidovite citaj biblija stari zavet neznam bas tocno kade
--- надополнето: Nov 13, 2011 10:52 PM ---
Точно така, човекот е грешен и постојано прави гревови. Но мораме да имаме предвид дека некои од тие гревови се и накалемувањето на човечки учења и традиции врз Христовото изворно учење и праксата на апостолската црква. Некои од тие се:
- Изработувањето на икони, нивното осветување, кадење, молење пред нив и сл.
- Молитви упатени кон починати верници (ткн. светци)
- Култивизирањето на блажената Марија (богородица) со идолопоклонски титули (над 40 во православието и над 50 во католицизмот!).
- Култот на моштите
- Митарствата
- Принесување бескрвни жртви (свеќи) за живи и мртви, за здравје, бериќет и сл.
- Осветување водички и изработување на разни фетиши.
- Монаштвото
- Побратимувањето на црквата со власта и политиката (најстрашното нешто што може да и се случи на една црква)
Итн.

Сите овие човечки традиции, историски и објективно гледано, си имаат свој корен во паганските религии кои си постоеле и пред христијанството. Ништо од ова не можеме да најдеме во учењето и праксата на Христос и апостолите. Апостолите биле скромни и понизни, никој од нив не подавал рака за да му ја бацат, никој од нив не се кител со свештенички одора и огромни златни крстови со цел да добие почит и авторитет од луѓето и сл.

Историски и канонски гледано (Согласно тогашните канони на црквата) православните се одделија од католиците. На 16 Јули 1054 година папските легати на чело со кардиналот Хумберт, во името на папата Лео IX, го екскомуницирале патријархот на Константинопол (Михаел Керулариј) по што тој престанува да биде член на католичката црква (согласно нејзините канони).
Понатаму источната црква продолжува да го следи анатемисаниот патријарх со што јасно се отцепува од мајката католичка црква.

Се разбира долго време пред тоа и целата католичка црква забегала со новотариите што ги вовеле во црквата и се оддалечиле од првобитното Христово учење, но тоа е друга приказна. Затоа е потрбно и неопходно итно враќање кон првобитното изворно библиско Христово и апостолско христијанство запишано во евангелијата, делата на апостолите, посланијата т.е. во Новиот Завет.
Христос помеѓу нас!
Оваа шизма е резултат е од еден долг период на разделувањето на двете цркви. Основната причина за разделувањето е борбата за врховна власт помеѓу римските папи и константинополските патриарси. За разделувањето помогнале и веќе постојаните разлики помеѓу западната и источната црква во обредите и организацијата.
Примарните причини за Шизмата биле спорови околу папскиот авторитет - Папата тврдел дека имал авторитет над четирите источни патријарси, додека четирите источни патријарси тврделе дека приматот на Римскиот Патријарх е само почесен, и тој има авторитет само над западните христијани - и над вметнувањето на клаузулата филиокве во Никејскиот символ. kako prvo od ova jasno se gleda istorijatot deka pravoslkavnata crkva ne e taa koja se oddeluva , tuku katrolicizmot zastranuva so seto svoe ucene sto se izdignuva nad pravoslavnite patrijarsi , podocna od katolicizmot ke se oddelat sosema drugi ucena tvrdeki deka tie se vistinskata crkva , protestantizmot i del drugiteДруга спорна точка помегу двете цркви е “чистилиштето“, каде според грчките теолози чистилиштето всушност не ни постои помеѓу рајот и пеколот.Папа Урбан II е најмногу познат поради започнувањето на Првата крстоносна војна. Урбан II организирал грандиозен црковен собор во 1095 година во градот Клермон (Франција), каде тој ги повикал христијаните на поход кон Светата земја (Ерусалим) се со цел да биде ослободен гробот на Исус Христос, при кое обеќал простување на учесниците и нивните гревови . Крстоносните војни претставуваат серија од воени походи започнати кон крајот на 11 век, со религиозен карактер од страна на христијанското население во Европа, под покровителство на Римокатоличката црква. Овие походи главно биле поткренети против муслиманското население на Блискиот Исток, како и против евреите, руските и грчките православни христијани, монголците, катарството и политичките противници на папата.[1]
--- надополнето: Nov 13, 2011 10:58 PM ---
Реформација

Голем број на протестантски реформатори, вклучувајќи ги и Мартин Лутер, Жан Калвин, Томас Крамер, Џон Кнокс, Котон Матер и Џон Весли, римскиот папа го нарекле односно идентификувале како анархист. Во почетокот на 16 век, се создало движење против католичката црква коешто го започнал германскиот свештеник Мартин Лутер и Улрих Цвингли во 1517 година. Лутер се противел на политиката на папата на продавање проштални писма за гревовите, наречени индулгенции, како и на некои теолошки сфаќања на католичката црква. Повод за почеток на борбата за реформа на католичката црква било повторното продавање на индулгенции, наводно за прибирање средства за доградба на Базиликата Свети Петар во Рим. Во 1517 година на вратата на Витембершката црква ги истакнал своите "95 тези", според кои тој барал Евангелието да биде основен извор на христијанската вера, црквата да биде скромна, да нема многу празници, црковните обреди да се изведуваат на народен јазик, а не на латински (ја превел Библијата), свештениците да се свртат кон народот а не кон трупање на богатсво, и да им се даде право на женидба. Движењето било наречено "Лутеранство", според неговото име. За истапувањето на Лутер против Католичката црква и против папата се расчуло низ цела Германија и тој стекнал многу приврзаници од сите слоеви на населението. Но за неговото истапување разбрал и Римскиот Папа и веднаш јавно го осудил неговото учење како ерес и побарал Лутер да се откаже од 95-те тези.

Реформацијата и Противреформацијата во Европа. Протестантските земји се обоени со сина, католичките со маслинеста боја.
Лутер го одбил барањето, а Папата со папска була (писмо) го исклучил од Католичката црква. Лутер не се уплашил од заканите на Папата, и јавно ја изгорел папската була на плоштад, како резултат на што дошло до раскнување на врските меѓу Лутер и Папата. Учењето на Лутер брзо се ширело низ цела Германија опфаќајки ги сите слоеви на општеството. Преку реформа на црквата богатото граѓанство барало евтин а црква која би ги штитела нивните интереси, кнезовите барале одземање на имотите на Католичката црква, и таа да биде потчинета, а селаните и сиромашните граѓани барале освен црковна и реформа во општеството, да се ослободат од феудалната експлоатација. Меѓутоа Реформацијата имала и свои противници. Освен папата, еден дел од благородништвото на чело со императорот не го прифатиле учењето на Лутер. На соборот во Вормс 1521 година тоа било забрането, а Лутер бил прогонет. Тој се засолнал кај германските кнезови кои биле приврзаници на Реформацијата.
Контрареформацијата или католичката реформација била религиозно-политическо движение во Европа како реакцијата на Римокатоличката црква против протестанската реформација, односно враќање на католичката вера во местата каде што биле заземени од протестанството. Контрареформацијата завршила со Трентскиот собор. Се обновила дејноста на инквизицијата. fakt e deka pravoslavieto ne prolealo krv i deka ne ucestvuvalo vo krstonosnite vojni , tuku deka toa samo stardalo, i pravoslavieto ili carigrad i de denes go ima ona isto ucene ostaveno od boga i apostolite

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
9 ноември 2011
Мислења
59
Поени од реакции
11

Neznam za tebe sto se Evangelijata, dali se tie istoriski dokumenti ili istoriski podatoci, ili pak e samo prenesuvanje na Bozjiot zbor, zosto Gospod Isus Hristos e Logosot Bozji. Cetvoricata Sveti Evangelisti go prenele samo Negoviot zbor, tie ne raskazuvale istoriski slucki, i ako se spomnati nekakvi nastani, site tie se povrzani so nekoja propoved koja ja kazal Gospod. Ti, Corbadzija, ili si protestant ili evangelist, nekoi od tie crkvi koi proizlegoa od Rimokatolickata koja vo 1054 godina se odvoi od Pravoslavnata i pocna da siri samo eres. Toa e fakt. Koga Gospod im kazal na Svetite Apostoli deka ke bide so niv, a ne samo so niv, tuku so site nas, do krajot na svetot, toa znaci deka Negovata propoved nikogas ne prestanala. Ne moze da se negiraat site macenici koi ja branele hristovata vera, za sega i onie koi se protestanti i se ona sto e izvedeno od Rimokatolickata crkva, da veruvaat vo Gospod Isus Hristos. Site nie koi veruvame vo Gospod Isus Hristos nema da postoevme da ne bea site tie macenici, velikomacenici, svestenomacenici, sveti Otci koi ja branele verata. Site nie se sme prezele na gotovo i sega mudruvame, kade toa pisuva ili od kade go najde toj podatok. Na Sveta Gora postoi ogromen broj na knigi koi se dostapni samo na odredeni luge. Tamu ne mozat i ne mozele da vlezat svesteni lica od drugi crkvi tokmu poradi toa sto site tie informacii vo tie knigi mozele da bidat i se uste moze da bidat unisten, da im se nanaese steta. Tie vnimatelno se cuvaat vo bibliotekite na manastirite na Atos, t.e. Sveta Gora. Zatoa ne prasuvajte site kade toa pisuva, kade toa go pisuva vo Svetoto Pismo-tuku imaj ja verata vo Boga vo srceto. Osven vo Pravoslavieto, vo nikoja druga crkva ne se posti, a Gospod postel celo vreme, i Apostolite i site ponatamu. I Site proroci vo Stariot Zavet postele, a Mojsej, pred da se iskaci na Sinajskata planina postel, t.e. ne jadel nisto i ne piel voda 40 dena za cist da izleze pred liceto na Boga. Kaj muslimanite postoi post, no vernicite ne jadat preku den, a navecer jadat se, a vo Pravoslavieto ima cetiri glavi posta vo koi ne se jade nisto od organsko poteklo, a vo odredeni denovi i bez zejtin, isto se posti sekoja sreda i petok-vo sreda e predaden Gospod, a vo petok e staven na krst. Sekako deka ke veruvam na tie Sveti Otci, otkolku na nekoi sovremeni t.n. svestenici koi ke mi go tolkuvaat Svetoto Pismo. Dodusa samo toj izvor go imaat, se drugo im e nedostapno.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Cetvoricata Sveti Evangelisti go prenele samo Negoviot zbor, tie ne raskazuvale istoriski slucki, i ako se spomnati nekakvi nastani, site tie se povrzani so nekoja propoved koja ja kazal Gospod.
Точно така, но имај предвид дека Господ Исус Христос и Богородица директно кажале дека не треба да изработуваме икони. Исто така и апостол Лука кога бил запрашан дали да слика икони, тој одречно одбил. Подоцна ја прашале и богородица и таа исто така не ги одобрила иконите.
Значи во Светото Писмо самиот Господ, богородица и светите апостоли не ги дозволиле иконите и јасно кажале дека не треба да се изработуваат икони, дека не треба да ги светкуваме, дека не треба да се клањаме пред нив, да им кадиме итн.

Исто така во една прилика еден жена која не можела да забремени почнала да и се моли на богородица за да и ја отвори утробата и да може да роди дете. И тогаш во сон и се јавил ангел Господов и и рекол дека нејзината молитва е добра, но дека не треба да ја упатува до починати луѓе, туку само до Господ затоа што единствено Господ можел да ги слушне молитвите и да помогне. Во сонот жената го прашала ангелот Господов дали може да се моли на некој од апостолите или другите свети луѓе? Ангелот Господов ја укорил и повторно и рекол: На никој, на никој друг освен на Господ на Кого Единствено Му припаѓа сета слава и величие, сила и моќ сега секогаш и во вечни векови!
Значи така се вели во Светото Писмо!

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
Прашај еднаш, прашај двапати, шрашај трипати - продадено!
Имам друго прашање (вп врска со лопатите) :vozbud:
Ова на видеото, според која библија е?
Ова е невидена срамота! Знаев за лицитација на крстовите али за лопативе кога го видов видеово одамна не ми се верувеше ! Што е финтата? По чему би некој купил лопата?????? мисламмммм страшноооо

Член од
12 јули 2011
Мислења
89
Поени од реакции
25
Драги мои,
Простете што ви ги прекинувам дебатите, но еве ме пак мене, со едно потсетување, за оние кои се Христијани, - МНОГУ СМЕ БЛИСКУ!!
Христовото доаѓање е така блиску...
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HWFnBcQG4zc

Знаци на сонцето, месечината и ѕвездите, војни и гласови за војни, земјотреси на разни места, поплави, чумa, глад, цунами. Необични торнада кои се случуваат на места, на кои никогаш не биле видени порано. Загриженост меѓу на народите, граѓански немири, бунтување што се шири на глобално ниво, ненадејно и брзо појавување на природни непогоди што ги рушат сите рекорди досега, масовно угинување на животни во целиот свет, изместување на половите на планетата, планетата Земја е изместена од својата оска, скратени денови, космички пореметувања, итн. Настани кои ги оставаат научниците во недоумица. Ова се некои од настаните опишани во Книгите на Матеј и Лука, како на „почетокот на породилните болки“, кои ќе доведат до состојба која се нарекува „период на големите неволји“ за кој се зборува во книгата на пророкот Даниел и Откровението, а ние сме на самиот праг на тој временски период. Работите ќе се влошуваат надвор од било кое разумно разбирање .
ОВИЕ РАБОТИ НИКОГАШ НЕ БИЛЕ ТОЛКУ ТОЧНИ И ПРЕЦИЗНИ КАКО ВО 2011 година!!

Кога овие работи ќе почнат да се случуваат треба да се исправиме и да ги подигнеме нашите глави, бидејќи нашето спасување се наближува (Лука 21:28) Бидејќи нашето жителство е на Небото и ние желно Го очекуваме Спасителот од таму, ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС (Фил. 3:20)
Сега да ги впериме очите кон настаните во Израел. Кога ќе почнат уште повеќе да се „вжештуваат“ работите таму - БОЖЈОТО ЦАРСТВО е на повидок!!

ДРАГИ МОИ - ДОСТА СО БЕСПОЛЕЗНИ НАДМУДРУВАЊА! ФОКУСИРАЈТЕ СЕ НА ИСУС- ТОЈ ДА НИ БИДЕ НА ПРВО МЕСТО ВО ЖИВОТОТ!
Се додека постои ден и додека сме живи, имаме можност да „си ги исправиме патеките пред Него“; Но не знаеме кога ќе ни биде поледниот ден на земјата.. Да побрзаме!!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Драги мои,
еве ме пак мене, со едно потсетување,
Oooh...she is back...:love:
Се согласувам, и јас сум за да побрзаме, само ќе треба да не упатиш, нас грешните, нас непокајаните како да го исправиме патот кој води кон спасението.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што е финтата? По чему би некој купил лопата?????? мисламмммм страшноооо
Наместо саде да критикуваш, ајде дај некаков Твој, било каков па нека е и погрешен одговор или одговори на прашањето кое самиот/самата го поставуваш: зашто? Што е финтава со то лопати, крстој, ово оно?...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom