Возачка дозвола на 16 години во Македонија ?

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Законот е веќе донесен од пред 2 дена.
Официјално лица со наполнети 16 години и извадено лична карта ќе можат да полагаат за автомобил.
Ajjjjj, епа ништо да одам да си полагам... А правила некои за возење, ќе може сами да возиме или со чоек со искуство само? Секакви коли или само матиси и тико?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Ajjjjj, епа ништо да одам да си полагам... А правила некои за возење, ќе може сами да возиме или со чоек со искуство само? Секакви коли или само матиси и тико?
Само точаци.

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Па секако дека може секакви автомобили(зависи до семејните финасии) и ќе биде дозволено само до 20 часот потоа само може со придружба на родител исто така и ќе има органучувања во однос на брзината и местата каде што ќе возиме.

Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
31
Па секако дека може секакви автомобили(зависи до семејните финасии) и ќе биде дозволено само до 20 часот потоа само може со придружба на родител исто така и ќе има органучувања во однос на брзината и местата каде што ќе возиме.
uste nemoze t.e se ceka avtoskolite da reguliraat

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Сеа не ќе можиш да поминиш на улица, на семафор да се пазиш секој момент да не те прегази некој напијан копиљак со мерцедесот :tapp:

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Лелее нејќум да читам ... кај нас вака се вози ужасно а не па на 16 год да им се дава возачка ццц

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Абе овде последниве страни ретко некој навистина поупатен да каже реално.Се исфрустрирани комплексаши ,што имате криво дека некои деца од 16 години ќе имаат можност да возат, а вие иако имате 16,немате 400 Е за возачка а камоли за кола.Тоа е проблемот???(не дека јас спаѓам во тие што имаат) во секое лошо има добро и обратно.;)

П

Паган-др

Гостин
Чекај, до сега немаше несреќи па сите дигнавте галама ради 16 годишњаците шо ќе возеле? Ко прво, чим некој има возачка знае да вози (на страна тие случаи коа си ја "купуваат" возачката). Не зборам за искуство, зборам за кумплунг на угорница, кружен тек, тргање etc. Искуството зависи од тоа колку некој учествувал во сообраќајот. Не гледам никаква разлика +18 годишен да вози две години и 16 годишен да вози две години.

Друга работа, до сега немало некој начукан 25-годишњак со мерцедес шо праел проблеми по улици? Шо ви било страв да поминете улица или да застанете на семафор? Или тоа сеа ќе се дешава, коа го донесоа законот? Такви идиоти имало и ќе има, па макар и од 30 години да може човек возачка да има. Колку шо можат 16 годињшаци да напраат беља, толку можат и некои постари. Ко да полнолетните не се фурале со кола пред девојки.

И да, да не ме сфатите погрешно. Знам дека 16 годишните уште се "зелени" во паметот, ама мора од негде да се почне. Ако поминат и тестови и градска, зашо да не возат. Плус, се е до менталитетот на народот и до тие шо ги одгледале децата. Они сами сигурно нема да се "раскурчуваат" ако не ги распушат првин родителите.

п.с. може некој да ми даде линк/документ од законот?

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Чекај, до сега немаше несреќи па сите дигнавте галама ради 16 годишњаците шо ќе возеле? Ко прво, чим некој има возачка знае да вози (на страна тие случаи коа си ја "купуваат" возачката). Не зборам за искуство, зборам за кумплунг на угорница, кружен тек, тргање etc. Искуството зависи од тоа колку некој учествувал во сообраќајот. Не гледам никаква разлика +18 годишен да вози две години и 16 годишен да вози две години.

Друга работа, до сега немало некој начукан 25-годишњак со мерцедес шо праел проблеми по улици? Шо ви било страв да поминете улица или да застанете на семафор? Или тоа сеа ќе се дешава, коа го донесоа законот? Такви идиоти имало и ќе има, па макар и од 30 години да може човек возачка да има. Колку шо можат 16 годињшаци да напраат беља, толку можат и некои постари. Ко да полнолетните не се фурале со кола пред девојки.

И да, да не ме сфатите погрешно. Знам дека 16 годишните уште се "зелени" во паметот, ама мора од негде да се почне. Ако поминат и тестови и градска, зашо да не возат. Плус, се е до менталитетот на народот и до тие шо ги одгледале децата. Они сами сигурно нема да се "раскурчуваат" ако не ги распушат првин родителите.

п.с. може некој да ми даде линк/документ од законот?
еве тука има нешто
http://uslugi.gov.mk/VestDetali.aspx?VestID=7746BABFB2AE4E309919C4BC36869858
нема некој посебен закон за почетниците, не можеме да воземе од 20 до 5 часот без придружба на родител, ќе има ограничување на силата на моторот со кој се управува
исто така и тука имаш некој зокон за возила
http://www.mvr.gov.mk/Uploads/ZAKON ZA VOZILA.pdf

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Најјако ќе биди ако некој направи беља да речеме потчукнува некој и му прави мала штета, се кладам дека ќе се помоча и скини од плачење на сред улица. и секако во умот.... "Леле мајко шо направив, тато ќе ме отепа" o_O :(

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Прв пат седнав зад волан на 12 години,а на 14 веќе бев подобар возач од многу луѓе шо ги познавам,па така на 16 години татко ми ми ја даваше колата,а и имав еден постар другар со кола и секоаш коа ќе му ја побарав ми ја даваше.Значи се е до искуство,немаат врска годините.

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Најјако ќе биди ако некој направи беља да речеме потчукнува некој и му прави мала штета, се кладам дека ќе се помоча и скини од плачење на сред улица. и секако во умот.... "Леле мајко шо направив, тато ќе ме отепа" o_O :(
Демек на 18 не се плашиш од татко ти.:tapp:
--- надополнето: Nov 13, 2011 5:44 PM ---
Убаво кажа овој над мене.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Што збориш бе секакви автомобили? Над 75 kw не можеш.
--- надополнето: Nov 13, 2011 5:48 PM ---
Абе овде последниве страни ретко некој навистина поупатен да каже реално.Се исфрустрирани комплексаши ,што имате криво дека некои деца од 16 години ќе имаат можност да возат, а вие иако имате 16,немате 400 Е за возачка а камоли за кола.Тоа е проблемот???(не дека јас спаѓам во тие што имаат) во секое лошо има добро и обратно.;)
Имам Хонда од 2,400 кубика ако веќе одиме на таа карта и ниеднаш ја немам запалено иако имам веќе полни 20 години и ми останаа уште 10 месеца од ограничувањето. Не сум исфрустрирана туку сум била сведок на многу сообраќајки кои ги правеле такви дечишта во главите и поради кои гинеле луѓе. Ниту па овие над мене што пишале се, туку се засекирани за својата безбедност, што е многу нормално.

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406

Имам Хонда од 2,400 кубика ако веќе одиме на таа карта и ниеднаш ја немам запалено иако имам веќе полни 20 години и ми останаа уште 10 месеца од ограничувањето. Не сум исфрустрирана туку сум била сведок на многу сообраќајки кои ги правеле такви дечишта во главите и поради кои гинеле луѓе. Ниту па овие над мене што пишале се, туку се засекирани за својата безбедност, што е многу нормално.
знам само дознав пред да напишам за промена на мислење касно беше па си остана напишано секакви автомобили

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504

Не знам за кај тебе ама кај мене и онака скоро сите возат на таа возраст и да ти кажам право повеќете смеаат неписмените таксисти кои не почитуваат никаква предност отколку тие.Барем сега нема потреба да се кријат од полицијата ќе си возат слободно.

Kajgana Shop

На врв Bottom