Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

ALE-X-ANDAR

Direktor za Klosharizam
Член од
28 октомври 2011
Мислења
14
Поени од реакции
2
problemot e shto vie naselenieto od SKOPJE drugite ziteli od drugi gradovi provincijalci gi kazuvate :P isti ste kako srbine "se opijanal srbinot i pogledanl nagore i rekol au mi srbi smo nebesni narod zivimo na nebesama" e isti ste dzoa ak zivejte vo skopje ... da nevelam shto...za to so reche badel piel da go videle sho ti zna shto naprotiv GRAGJANITE toa pravat a ne SELANITE :)

Член од
18 ноември 2008
Мислења
621
Поени од реакции
612
se je ubo so kaza samo filingot go propushti imenjak :) rekov na falenje sfativ komentarite taka da "skoro se pofaliv" a 5 kafinja da ispies deneska "jas".."drugarmi po 10 garant vo den pie" a inace slovenia imenjak rabotam ... so firma za nisko gradba ... taka da IMAM :) se falam be se falam :P

shala na strana bas saka da naucham 300 den troshak dnevno da mi e...
и што се фалиш всушност ти...?...дека работиш ко коњ по 10 саати дневно и на минус 20 и на плус 30...?....и едвај чекаш да си дојдеш на две недели во Македонија и да им правиш вакви финти на децата.... јас имам....каде имаш бе брате и да имаш ....немаш време да ги трошиш кога работиш по цел ден....таков живот на никој не би му посакал да не се лажиме...поздрав

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
За првпат овој анимозитет помеѓу Скопје и останати го доживеав уште како многу мал.
Тоа беше кога се враќавме од одмор во Претор требаше да се возиме со некој автобус.Тоа е, моите беа доста сиромашни тогаш, немавме сопствено возило, моравме да користиме автобуси... Но кога разбраа дека сме од Скопје не исфрлија од автобусот со најразлични погрдни зборови, па немало место за Битолчани а не пак за Скопјани, иако нема врска имаше место а моите родители беа со две малолетни деца, јас и сестра ми + куфери. Дури и рачката на куферот но ја откорнаа за да имаме повеќе проблеми, а само да се изјаснам дека ваков однос со ништо не е предизвикан, моите не се конфликтни личности, дури и кога ќе ги предизвикаат татко ми настојуваше да се смири ситуацијата.

Подоцна лоши искуства сме имале и во Охрид (не до толку како првонаведената), сега според парите и не сме оделе на некоја поскапа понуда, најчесто приватно сместување, но некоја основна култура и однос спрема оној кој што ти плаќа секако дека сме очекувале.

Сега да не биде само негативно, кога студирав имам доста добри сеќавања за колегите од другите градови, но ете постои тој голем анимозитет, не може тоа да се негира, можеби е предизвикан од нерамномерниот развој на државата, од секогаш се вложувало многу во Скопје па заради тоа се јавила таа миграција од сите градови према Скопје.
Но тоа е вина на политичарите, а од ваквата состојба не гледам дека некој е задоволен, Скопје стана град од 700 000 жители што предизвика многу проблеми од хигиена до инфраструктура, остатокот од државата е недоволно развиен и вината ја гледаат во Скопјани.
Но тоа не смее да биде причина за омраза помеѓу обичниот народ, немам зошто јас некого да го мразам врз основа на тоа од кој град е, впрочем мајка ми е од едно Велешко село.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
se je ubo so kaza samo filingot go propushti imenjak :) rekov na falenje sfativ komentarite taka da "skoro se pofaliv" a 5 kafinja da ispies deneska "jas".."drugarmi po 10 garant vo den pie" a inace slovenia imenjak rabotam ... so firma za nisko gradba ... taka da IMAM :) se falam be se falam :P

Рмбаш 3-4 месеци , дојдеш овде 2-3 недели се фалиш дека имаш пари , а во Словенија сигурно не ни замислуеш да искочиш еднаш на кафе, а не пак 5 пати, но мора да се штеди за во Македонија женските да те гледаат како фраер со пари.

sry за офтопик.
--- надополнето: Oct 29, 2011 8:38 AM ---
Сега да не биде само негативно, кога студирав имам доста добри сеќавања за колегите од другите градови, но ете постои тој голем анимозитет, не може тоа да се негира, можеби е предизвикан од нерамномерниот развој на државата, од секогаш се вложувало многу во Скопје па заради тоа се јавила таа миграција од сите градови према Скопје.
Но тоа е вина на политичарите, а од ваквата состојба не гледам дека некој е задоволен, Скопје стана град од 700 000 жители што предизвика многу проблеми од хигиена до инфраструктура, остатокот од државата е недоволно развиен и вината ја гледаат во Скопјани.
Но тоа не смее да биде причина за омраза помеѓу обичниот народ, немам зошто јас некого да го мразам врз основа на тоа од кој град е, впрочем мајка ми е од едно Велешко село.
Dude , јас само имам пофални зборови за колегите од Скопје(освен еден или двајца ама тоа нема врска со тоа што се од Скопје едноставно големи дудлачи се ), треба разлика да напрајте од студенти кои дошле тука да студираат и да ги истераат студентските денови и од они кој само на хартија се студенти , а целта им е 4-5 години да седат на трошок на неговите кои мислат студира детете и да си шетаат,пијат, искачаат и журкаат само, најчесто тоа се они што нонстоп праат проблеми по родниот град,па родителите мислат ќе им дојде памет ама .... Сега да не испаднам како некоја добра вила, секој , сите се опуштаме,ама не секој ден, после колоквиуми, студентска журка ,со коле/ги/шки од факс.

Член од
13 декември 2007
Мислења
2.409
Поени од реакции
428
Веќе видено, чуено, прочитано, препрочитано.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103

Сакаш да кажиш... аргат си

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Еј шо чудна нација сме ......Шо е бе со комплексите од двете страни не ми е јасно...Јас сум провинцијалец значи не сум од Скопје ама сум си горд на тоа од кај сум.И да уште едно прашање како успеаме со теко на годините зборо провинцијалец да го направеме навредлив или тонот со кој се изговара е таков.Мене тоа воопшто не ми понижувачки ниту пак се чувствувам ниво подоле поради тоа што не сум од Ск па дури и кога сум таму.

ALE-X-ANDAR

Direktor za Klosharizam
Член од
28 октомври 2011
Мислења
14
Поени од реакции
2
и што се фалиш всушност ти...?...дека работиш ко коњ по 10 саати дневно и на минус 20 и на плус 30...?....и едвај чекаш да си дојдеш на две недели во Македонија и да им правиш вакви финти на децата.... јас имам....каде имаш бе брате и да имаш ....немаш време да ги трошиш кога работиш по цел ден....таков живот на никој не би му посакал да не се лажиме...поздрав
valjda latinicata ne je razbiras dobro :) znachi фирма за ниско градба знаеш шо е то ?? e ko ke nauchis prashaj me ... kazi komentiraj a apsolutno takae 2005 koga zaminav da arhat bev ama 2 god ...taka da nerelaventno e toa sho kaza
--- надополнето: Oct 29, 2011 6:30 PM ---
Рмбаш 3-4 месеци , дојдеш овде 2-3 недели се фалиш дека имаш пари , а во Словенија сигурно не ни замислуеш да искочиш еднаш на кафе, а не пак 5 пати, но мора да се штеди за во Македонија женските да те гледаат како фраер со пари.

sry за офтопик.
da be brat :) isto kako i ti 12 h skopje sho lupas i sabota chat pat petok sho ke izlezis i 1000 den so ke potroshis vo sab i nedela do 5 spiesh "ti tekvit so saka da kaza" itebe ke ti dadam zadacha da nauchis so e zborot" firma za nisko gradba " pomosh : vo makedonsiot narod poznato preduzimach...
poz...
--- надополнето: Oct 29, 2011 6:33 PM ---
Сакаш да кажиш... аргат си
strider we the old threes are not going in war with sarumon :))))))))))))

prviot komentar prochitaj ke vidish kolku sum argat kolku neargat i kolku sum bil argat...:) inache ubo reche edno coece "cueno videno" dzabe da ubeduvash ili objasnivash na nekogo koga lichosta koga ke zacrta zazeme stav nemoze nikoj da go razubedi...

Последниот Мохиканец

Командат -ај лав ју
Член од
3 февруари 2007
Мислења
294
Поени од реакции
61
Една замерка провинцијалец најчесто милуваат да го кажуваат луѓето кои живеат во Скопје, а поим немат од животот без разлика кој од каде ,како, што и зошто.Такви предрасуди ги поседува секој и од секаде низ Македонијава,така да воопшто и ме чуди зошто се зборува за оваа тема која е офф топ..Незнам колку е точно ова но мислам Успешното живеење на една нација Македонци,Германци,Французи и др потекнува од Културата и културното живеење пс ве молам поправетеме ако грешам.

Член од
28 октомври 2011
Мислења
23
Поени од реакции
10
Би сакал некој албанец од форумов да ми каже, дали на албанците во Скопје им пречи доколку албанци од Тетово или Гостивар се преселат во нивната зграда, маало, населба? Или останува на тоа дека само Македонците се делат на ваква основа?

Член од
25 ноември 2010
Мислења
292
Поени од реакции
84
Презастапеност институционална, економска, едукациона, здраствена ... па се до многу народ - најголем проблем

Во градов моментално живеат само 10 % граѓани кои навистина можат да кажат дека се скопјани ( А под скопјанец подразбирам човек кој барем 4 негови генерации сосе самиот тој, живееле/ ат во градов ) и тие луѓе горе доле се најголеми мрчатори, кон тие кои што знае дека се доселени од негде ... Како прво тој што е доселен тука, е доселен поради х причини, не го чуствува овој град како негов, па во пошироки рамки не ни размислува кон негово правилно развивање ...

Е сега што е направено е направено до сега ... Во Скопје има се, само нема Скопјани, него Македонија во 571 км квадратен.

Другото се сте го дискутирале ... да не мрчам ... сакајте си го вистински својот град, ако некој тоа знае што значи.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
И ние што не сме 4 генерации тука,си го сакаме градот како наш пошто ја неам допирна точка со ниеден друг град.Не сме се доселиле ради х причини туку нашите дедовци се доселиле...Толку разбираш..Така може многу поише да се наречат како скопјани,се зависи од тоа како си израснал и колку го сакаш градот..Демек ако прадедоми се доселел,а не дедо ми сеа поише ке го сакав Скопје и поголем скопјанец ке бев..Кај ви текињаат глупостиве.

Член од
25 ноември 2010
Мислења
292
Поени од реакции
84
И ние што не сме 4 генерации тука,си го сакаме градот како наш пошто ја неам допирна точка со ниеден друг град.Не сме се доселиле ради х причини туку нашите дедовци се доселиле...Толку разбираш..Така може многу поише да се наречат како скопјани,се зависи од тоа како си израснал и колку го сакаш градот..Демек ако прадедоми се доселел,а не дедо ми сеа поише ке го сакав Скопје и поголем скопјанец ке бев..Кај ви текињаат глупостиве.
сигурно дедо ти се доселил за подобар живот, бидејќи повеќето фабрики кои ги граделе во минатиот режим се изградени во Скопје, доколку се изграделе во Неготино, сега ке беше Неготинчанец ... и тоа горд.

Дрво без корен тешко се развива

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
сигурно дедо ти се доселил за подобар живот, бидејќи повеќето фабрики кои ги граделе во минатиот режим се изградени во Скопје, доколку се изграделе во Неготино, сега ке беше Неготинчанец ... и тоа горд.

Дрво без корен тешко се развива
Од кај знаеш може и ти ке си се преселел во неготино.....да имаше баба ми кур муабетот:)..Не разбирам каква врска има ова со постот што го пишав,или колку да се истакнеш дека си скопјанец со плава крв..? жал ми е што коа ништо нема да постигнеш у животот ке се тешиш дека дрво без корен не се развива..

Член од
25 ноември 2010
Мислења
292
Поени од реакции
84
Од кај знаеш може и ти ке си се преселел во неготино.....да имаше баба ми кур муабетот:)..Не разбирам каква врска има ова со постот што го пишав,или колку да се истакнеш дека си скопјанец со плава крв..? жал ми е што коа ништо нема да постигнеш у животот ке се тешиш дека дрво без корен не се развива..
Кажи дали тебе нема да ти биде полесно да егзистираш во Скопје, и да можеш да ги менуваш работните места како чорапи во зависност од твојата потреба, доколку не се населуваат граѓаните од другите делови на Македонија ...

Самиот знаеш дека тука се доаѓа да се студира или да се работи, а после се гледа да се остане.

А со тоа што работат тука ја уриваат платата бидејќи работатат за помалце одколку што јас и ти би барале и би работеле.

Накрај, не ги обвинувам луѓето, секој заслужува подобар живот, само што мојата фамилија се труди во Скопје да го постигне тоа, а не во Америка, Канада, Австралија, или упростено цела Македонија се труди да успее во Скопје ...

А да ме однесел животот во Неготино, или некој друг сличен помал град, верувај милина ке ми биде .... Барем во Неготино си се знаат фамилиите и куќите, а во Скопје порано се знаеше, сега не се знае кој ебе кој јаде кој плаќа ... “Смрди од гомната на многу луѓе“

Kajgana Shop

На врв Bottom