Што загубија Либијците?!

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Очигледно дека не значи, судејќи, ако по ништо друго, тогаш гледајќи по нашава земја.
Но што значи тоа, дека ако не сме способни да спроведеме демократија треба да се угледаме на примерот на Либија? Да воспоставиме диктатура? Или да се угледаме на „релативно“ подобрите примери како Скандинавија или Средна Европа?
Зарем толку идеолошки поблиску ни изгледа Либија и Гадафи отколку поразвиената Европа? (Колку и да звучи тоа парадоксално и мазохистички - мислам дека не е и изненадувачки).

Точно дека демократијата е релативна. Најчесто таа релативност почива на различните култури во различните краеви на светот. Ете на пример за Либија основа за новата демократија е Шеријатското право - нешто што мене ми е неразбирливо. Демократијата пак на истокот е насочена кон социјалната правда, додека демократијата на развиениот запад се повеќе е насочена кон поголема партиципација во носење на одлуките. Меѓутоа основата на демократијата секаде е иста - власта која произлегува од народот, почитување на основните човекови права и слободата на изразување. Се друго е навистина релативно, во право си.

Тоа што ме револтира на темава е морбидната одбрана на Гадафи, која е бесмислена. Факт е дека либискиот народ 42 години немал право да каже слободно што мисли за него, односно да му даде легитимитет. Ние произволно сега изнесуваме некаков став дека таму се живелео добро и дека ќе биде полошо, занемарувајќи дека половина век народот немал можност да каже што навистина сака.

Според мене демократијата се освојува чекор по чекор. Ние денеска во нашава земја сеуште имаме проблем со основните демократски постулати, да не правиме муабет за некакви повисоки нивоа на слобода, правда или влијание на власта. Не е само фраза тоа што устите на нашите политичари се полни со изразот „ние сме млада демократија“... ни треба уште многу време за вистински да созрееме - но за тоа ни треба угледување кон поквалитетни демократски примери и прифаќање на дел од нивните идеали, а не кон диктаторски заедници.
Јас не ги бранам големите западни сили и нивната недвојбена дволичност, интерес и непринципиелност, но како држави никогаш не го доведувам во прашање нивното повисоко ниво на демократија, политичка култура или општествен развој. Најпосле токму демократијата и слободата од нив направи сили и глобален политичко-економски фактор. Точно е дека често тие ја злоупотребуваат демократијата кога не е во нивен интерес, односно се става во заложништво на економскиот и политичкиот интерес. Јас повторно ќе се навратам на моето мислење за „освојувањето на демократијата“, можеби нашава или идните генерации ќе успеат да стават крај и на таквата злоупотреба на демократијата.

Мене воопшто не ми пречи НАТО да претставува светски полицаец, се додека тоа се одвива во рамките на меѓународните концепти и правила. Инаку како што веќе многупати кажав, никогаш не оправдувам употреба на сила и агресија врз друга земја. Тоа за жал во политиката е крајна нужда - кога дијалогот и преговарањето е безвредно и нема резултат. Би бил најсреќен кога таков полицаец не би ни бил потребен, и кога употребата на сила ќе биде недозволива, но сеуште сме далеку од таква утопија.

И САД има протести и барања за поголема слобода и демократија исто како и Шведска, исто како Русија, исто како и Грција и.т.н. Повеќето вакви земји живеат многу подобро од Либија, па не значи дека треба да се откажат од барањата за повеќе.
Никогаш нема да има перфектна демократија, ниту неограничена слобода... секогаш може повеќе и подобро... но тоа значи да се оди напред и да се развива граѓанската свест на индивидуите.

Бушманите можеби имаат поголема демократија, ама сепак немаат држава.
Не можеш да пишуваш за демократија и слобода,а во истовреме да немаш проблем со НАТО како светски полицаец.Во свет во кој владее законот на џунглата нема демократија и слобода.Тоа што Гадафи го правеше во Либија,НАТО го прави со цел свет.И кажи ми ти мене,како е НАТО подобар од Гадафи???
Гадафи направи од една неразвиена сиромашна и необразована земја најбогата земја во Афика и пошироко.НАТО секаде носи само смрт и страдање.Каде поминал НАТО,таму трева не пораснала.
Демократија и слобода.Такво нешто не постои денеска другарче.

Не можеш да пишуваш за демократија и слобода,а во истовреме да немаш проблем со НАТО како светски полицаец.Во свет во кој владее законот на џунглата нема демократија и слобода.Тоа што Гадафи го правеше во Либија,НАТО го прави со цел свет.И кажи ми ти мене,како е НАТО подобар од Гадафи???
Гадафи направи од една неразвиена сиромашна и необразована земја најбогата земја во Афика и пошироко.НАТО секаде носи само смрт и страдање.Каде поминал НАТО,таму трева не пораснала.
Демократија и слобода.Такво нешто не постои денеска другарче.
За волја на вистината, САД навистина и се имаат борено за демократија и слобода. Некогаш со оружје, некогаш со политика.

А кој да бидат репер?
ООН е светска организација, составена од сите земји на светот, а советот за безбедност кои ги носи најважните одлуки е составен од три спротиставени и најмоќни земји (САД, Русија и Кина) плус Британија и Франција. Тие ако не носат одлуки, тогаш кој да носи? Малезија? Конго?
НАТО е сојуз од преку 20 земји кој беше нападнат и мораше воено да одговори.
А колку тие "сите земји на светот" всушност имаат било каков глас при донесување на одлуки, е друга работа. На крај, се се сведува на интересите на големите сили.

А колку тие "сите земји на светот" всушност имаат било каков глас при донесување на одлуки, е друга работа. На крај, се се сведува на интересите на големите сили.
Секоја држава може да поднесе барање (или како се вика, не знам) но само 5 најсилни што имаат право на вето може да го одобрат или одбијаат. Тие петте, имаат голем удел на планетата по територија и население. Не може една мала држава да прави што сака, туку така. Секако, доколку една од тие петте стави вето за напад на некоја земја, нападот нема да се случи.
Колку толку, ООН придонесува во светот за човекови права и слободи и мир.

Секоја држава може да поднесе барање (или како се вика, не знам) но само 5 најсилни што имаат право на вето може да го одобрат или одбијаат. Тие петте, имаат голем удел на планетата по територија и население. Не може една мала држава да прави што сака, туку така. Секако, доколку една од тие петте стави вето за напад на некоја земја, нападот нема да се случи.
Epa ete tokmu toa, nemaat pravo na glas, samo simbolicno... Si tera SAD svoi interesi, vo megjuvreme go laze narodot deka toa go pravi za nekoja povisoka kauza kako sirenje sloboda, a Amerikancite se glup narod plus manipulirani od mediumite. Primer, eden od pretsedatelskite kandidati (Romney ili Perry) dobil donacii vo iznos od nekolku milioni dolari od fantomski firmi i voopsto ne se digna nikakva vreva vo mediumite, samo se pojavi na par internet portali i tolku... Sto se slucuva e ocigledno.

No zabegav offtopic, poentata e Amerika si tera svoj interes, Amerikancite glupi goltaat sve sto ke im kazat, drugite golemi sili se indiferentni osven ako zemjata vo prasanje ne im e od poseben interes, malite zemji kutat zosto nemaat mok i toa e toa. America is policing the world.

Demokratija? Pravedna invazija? Nemoj molim ti se...

Epa ete tokmu toa, nemaat pravo na glas, samo simbolicno... Si tera SAD svoi interesi, vo megjuvreme go laze narodot deka toa go pravi za nekoja povisoka kauza kako sirenje sloboda, a Amerikancite se glup narod plus manipulirani od mediumite. Primer, eden od pretsedatelskite kandidati (Romney ili Perry) dobil donacii vo iznos od nekolku milioni dolari od fantomski firmi i voopsto ne se digna nikakva vreva vo mediumite, samo se pojavi na par internet portali i tolku... Sto se slucuva e ocigledno.

No zabegav offtopic, poentata e Amerika si tera svoj interes, Amerikancite glupi goltaat sve sto ke im kazat, drugite golemi sili se indiferentni osven ako zemjata vo prasanje ne im e od poseben interes, malite zemji kutat zosto nemaat mok i toa e toa. America is policing the world.

Demokratija? Pravedna invazija? Nemoj molim ti se...

Па нормално дека е се борба за интерес. Да не беше ООН, се ќе испоколеа досега.
И Русија и САД.

Но навистина, иако многумина гледаат негативно кон САД, тие имаат придонесено за демократијата и слободата во некои земји во светот.

Па нормално дека е се борба за интерес. Да не беше ООН, се ќе испоколеа досега.
И Русија и САД.

Но навистина, иако многумина гледаат негативно кон САД, тие имаат придонесено за демократијата и слободата во некои земји во светот.
Кој филм беше тоа? Или игра некоја ?

Сите светски сили се лицемерни,можеби во право е Human што ете имаме среќа САД да се водечката светска сила.Можам да замислам што ќе беше со светов да требаше на тоа водечко место да стои една Русија,Кина?САД се зло,несомнено,но во секој случај помало зло од претходниве две.

Русија и Кина имаат ставано безброј вета досега па биле непочитувани.........ООН нема некое влијание за спречување конфликти ниту може да функционира затоа што баш најголемите не ја плаќаат членарината
во друштвото......

Русија и Кина имаат ставано безброј вета досега па биле непочитувани.........ООН нема некое влијание за спречување конфликти ниту може да функционира затоа што баш најголемите не ја плаќаат членарината
во друштвото......

Кога не се почитувало ветото од Русија и Кина? Или ова на памет кажуваш?

Сите светски сили се лицемерни,можеби во право е Human што ете имаме среќа САД да се водечката светска сила.Можам да замислам што ќе беше со светов да требаше на тоа водечко место да стои една Русија,Кина?САД се зло,несомнено,но во секој случај помало зло од претходниве две.
Ќе видиме.....ќе видиме ваљда и тоа ќе го дочекаме. Беше и Македонија светска сила, Римската империја, Византија, Османлиската Империја, Русија,Франција,Германија, еве сега САД па ќе дојди време и за Кина итн.Само Господ е вечен ништо друго.

либија со убивањево на „диктаторов“ благо кажано си ја изгуби државата.
да бидам појасен и попрецизен - додека беше жив гадафи он ја водеше државата и даваша какви такви закони кои сепак беа за доброто на либијците. сега со либија ке управуваат нато, америка, бунтовниците и тн и тн и тн...

ах да.. и ке имаат „демократски“ закони.

well libyans good luck with USA's democracy...

Ќе видиме.....ќе видиме ваљда и тоа ќе го дочекаме. Беше и Македонија светска сила, Римската империја, Византија, Османлиската Империја, Русија,Франција,Германија, еве сега САД па ќе дојди време и за Кина итн.Само Господ е вечен ништо друго.
Да и сите беа исто срање како и Американциве,а најмалку што сакам е Кина да дојде на нивно место,далеку било.

Кога не се почитувало ветото од Русија и Кина? Или ова на памет кажуваш?
а на чија рака НАТО(САД) напаѓа и врши агресии сегде во светот?? Косово,Либија,Ирак,Авганистан и останатите,мислиш мило им е на Русија тоа што го гледа ??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom