Неколку прашања, кои од секогаш ме интересирале...

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Страшни работи... Одличен ти е примерот погоре со крштевката.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Кога станува збор за широката маса и тарифите и продажби на поповите, да се изразам како едиторот на текстот: Монти Пајтон Циркус скратено и автокефално се вика МПЦ.
--- надополнето: Oct 17, 2011 6:34 AM ---
грешиш
луѓето .. бар повеќето од нив што се надвор од црквата немаат толку пари за да си го дозволат тој луксуз шо го имаат луѓето кои се во црквата.. односно поповите и сите останати свештени лица.
Јас братче одам пешки до црква а гледам мине едно попче со џип огромен .. и тој на црква...

си викам аман бе господе кој е погрешен сега... јас што решив више да не влегувам во црква и тие пари да ги оставам на сиромашните на улица... или тој што мине со џипот пред тие луѓе и не ги погледнува ?
Грешна си ти чедо божјо зашто не го следиш примерот на отецот твој, не го следиш Бог притоа.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
грешиш
луѓето .. бар повеќето од нив што се надвор од црквата немаат толку пари за да си го дозволат тој луксуз
Ајде де!...

Еве, јас сум речиси цел ден низ градов, и цел Божји ден гледам тешка „сиромаштија„ која цел Божји ден се вози со коли, во секоја кола има дури по еден патник (шоферот, нели..) ама згора на све, ние сме, нели, јаааако сиромашен народ, со ниски плати и пензии, со низок стандард, со нередовни плати, ама за коли и за гориво-ска пробљем, така!???

АЈ, кажуј прикаски на други места, немој на очевидци да им кажуваш...

I

Iblis

Гостин
Ајде де!...

Еве, јас сум речиси цел ден низ градов, и цел Божји ден гледам тешка „сиромаштија„ која цел Божји ден се вози со коли, во секоја кола има дури по еден патник (шоферот, нели..) ама згора на све, ние сме, нели, јаааако сиромашен народ, со ниски плати и пензии, со низок стандард, со нередовни плати, ама за коли и за гориво-ска пробљем, така!???

И ова му дава право на владиката да си купи мерџо од 100 000 евра,пари донирана(донирани се бидејќи не верувам да е некој видел фискална или било каков друг налог). Нели е можел да земе количе од 20 000, од они поскромните(derp), а 80 000 да одат за , да кажеме деца без родители, или тешки социјални случаи, има да им се најде место, башка и тие се чеда божји, а бог ги сака(л) сите нив подеднакво?
Она што го гледаш во СК се во најголем случај нови коли, купени на старо , фризирани и со поминати неколку (десетици до стотици ) километри, за цена помала од 6 000 евра.
Господи помилуј, Амин и нека е силата со вас

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Амин и нека е силата со вас
...рече мастер Јода. :icon_lol:
--- надополнето: Oct 17, 2011 11:56 AM ---
И ова му дава право на владиката да си купи мерџо од 100 000 евра
Ај вака: обрати се до Г. Г. Стефан, постави му го ова прашање а добиениот одговор постави го на форумов, ќе можеш? :)

I

Iblis

Гостин
Ај вака: обрати се до Г. Г. Стефан, постави му го ова прашање а добиениот одговор постави го на форумов, ќе можеш? :)
Не е достапен на телефон или се возицка некаде каде што нема мрежа или ми спушта, стварно не знам оти :(

Член од
18 октомври 2011
Мислења
8
Поени од реакции
12
Pa eve za onie koi ne znat deka se naplatuva po crkvi i manastiri mislam deka nema makedonec koj ne go posetil manastirotsv.Naum Ohridski koj im pomagal so negovite cuda na zitelite na okolnite sela od koga jas pamtam kako mal so moite roditeli koga me vodea pa sega i jas moite deca gi vodam tamu od sekogas se naplatuva vlez za vo manastirot.Kolku e toa hristijanski mozeme da doznaeme samo od nekoj pogolem hristijanski svestenik ako ima doblest da ni odgovori.A za skapite avtomobili koi gi vozat toa e epten hristijanski taka se stanuva svetec.Samo logicno objasnuvanje za ova e ona koe ednas nasiot selski sega pokoen pop ni go rece;NE GLEDAJ STO PRAVAM SLUSAJ STO ZBORUVAM!

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Јас не станав атеист ради кражбите на поповите. Сосема други причини се во прашање.

Но, се согласувам, нормално е не да ти побара, сам да му дадеш. Но 1000 денари, тарифа?? Ало, тарифа?
--- надополнето: Oct 16, 2011 6:21 PM ---
И да не ја заборавам висината на погребите.
И се останато.

Мислам дека имам раскажано на форумов една случка, но ајде.

Кума сум, иако сум атеист. Зошто?
Во една скопска населба, одев кај едно социјално загрозено семејство, т.е. самохрана мајка и мало бебче. Жената, неколку месеци молеше во црква тоа поповите, да и го крстат детето. Не сакаа, зошто немаше пари да им плати.
Им објаснуваше дека е социјален случај, дека нема пари кашичка на детето да му купи, дека нема пари да го згрее зимно време.
Не ги интересираше.
Така јас одлучив да си погазам збор и да му бидам кума и го платив крштевањето (со помош на мојата тетка, која ми помогна финансиски, иако и самата таа не е верник).
Жената, и покрај тоа што и го правеа, беше убедена дека мора да си го крсти детето.
Колку што јас знам, христијанството било, настанало како религија на сиромашните.
Зошто е денес религија на богатите?
Како едно семејство со 6000 денари примања месечно ќе плати крштевка за детето?
Ова што го пишуваш некако не ми е верно. Поголемиот дел од поповите се пред се луѓе, а не нечувствителни алчни зверови. Можела да се обрати и во друга црква ако и се погодил лош поп.
Следниот пат кога ќе наидеш на ваков случај пиши ми на ПП, ќе те однесам во црква каде нема да и наплатат за крштевка на самохрана мајка, социјален случај.
Не ги ставајте сите попови и владици во ист кош.
Пред 20 години имаше помалку верници, помалку попови, помалку цркви...
Немаше тарифи, се наплаќаше по договор со верникот, кој колку може.
Тарифите се воведени од синодот. Оправдување им беше дека некои попови станале алчи па со зголемениот број на верници и поголема побарувачка почнале и поскапо да наплаќаат и да се богатат а тоа да не го делат со нив. Сега со воведена ТАРИФА за секоја услуга, МОРА да се наплати колку што одлучиле во синодот дека чина таа услуга и потоа 2/3, повторувам со букви ДВЕТРЕТИНИ, од парите мора да се дадат во синодот односно архепископија. Останатиот дел 1/3 од парите од извршените услуги и доброволните прилози од граѓаните, остануваат во црквата за покривање на трошоците и плати за поповите. Некои цркви кои што се во помалку населени места неможат да извадат ни за основни трошоци а не пак за луксузирање на попот.
Додека па од друга страна синодот дали не им верува на поповите или пак станаа ептен алчни за пари (за мерцедеси, хотели и што ли не) во некои подобро стоечки цркви си праќа свои луѓе за стални благајници (дополнителен трошок) кои што редовно им ги испорачуваат собраните пари.
Самите попови работат за месечна плата и си плаќаат придонеси за здравство и пензија.
Тие попови што имаат лукзузни куќи, коли, викендици и сл. не се попови туку лопови. Тие крадат, лажат и за тоа кога тогаш ќе си одговараат.
Некои попови си имаат обратен проблем. Ако се побуни и несака од народот да наплаќа за услугите веднаш ќе биде сменет од владиката со некој кој што нема да има проблем со тоа.

Црква во која редовно се одржуваат служби и верски обреди, влез НЕ СЕ НАПЛАЌА. Цркви и манастири кои што се културни историски споменици се друга работа. Таму ти наплаќаат влез ама за тоа треба и да објаснат некои работи за самата црква, икони и сл. Исто како што кустос во музеј треба да ти ја објасни изложбата.

Нагло се појавија многу верници, нагло се зголеми бројот на монаси, попови, владици... и пазарното (неморално) општесво во кое што живееме си го направија своето.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Ајде де!...

miki drugarce ti slep si ili ne gleas? moram voa da ti go postavam taka.. zatoa sto stvarno ne mi e jasno kaj zivees.. i na kakvi drogi si cim ne mozes da gi vidis sekojdnevno lugjeno so pitaat po ulicine i so brcaat po kontejneri i so molat za 10 denara ...
KADE ZIVEES TI BE SINE?!
AKO VO TVOJOT ROZOV SVET LUGJETO SE BOGATI I NIKOJ NE PROSI.. togas prosetaj malce po ulica.... ako sakas i jas ke te prosetam eve ti se ponudiv slobodno kazi ke te prosetam na mesta kaj so sedat i prosat tie lugje.
Nemoj ti mene da mi se pravis vernik koga nemas ni oko ni sluh za tie so sekojdnevno tonat vo beda ...
ti si pogresen duri i od onie bradosanine pedofili !
mislis deka bog ke te primi vo svoite pregratki zatoa sto im davas pari na pedofilite ?? zatoa sto so tvoite pari oni plakjaat kurvi ? mislis deka toa te pravi vernik? deka so toa zivees spored zakonite na boga?

p.s. do adminite ... se izvinuam za fontot... seuste nemam na pc ..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Ова што го пишуваш некако не ми е верно. Поголемиот дел од поповите се пред се луѓе, а не нечувствителни алчни зверови. Можела да се обрати и во друга црква ако и се погодил лош поп.
Следниот пат кога ќе наидеш на ваков случај пиши ми на ПП, ќе те однесам во црква каде нема да и наплатат за крштевка на самохрана мајка, социјален случај.
Не ги ставајте сите попови и владици во ист кош.
Пред 20 години имаше помалку верници, помалку попови, помалку цркви...
Немаше тарифи, се наплаќаше по договор со верникот, кој колку може.
Тарифите се воведени од синодот. Оправдување им беше дека некои попови станале алчи па со зголемениот број на верници и поголема побарувачка почнале и поскапо да наплаќаат и да се богатат а тоа да не го делат со нив. Сега со воведена ТАРИФА за секоја услуга, МОРА да се наплати колку што одлучиле во синодот дека чина таа услуга и потоа 2/3, повторувам со букви ДВЕТРЕТИНИ, од парите мора да се дадат во синодот односно архепископија. Останатиот дел 1/3 од парите од извршените услуги и доброволните прилози од граѓаните, остануваат во црквата за покривање на трошоците и плати за поповите. Некои цркви кои што се во помалку населени места неможат да извадат ни за основни трошоци а не пак за луксузирање на попот.
Додека па од друга страна синодот дали не им верува на поповите или пак станаа ептен алчни за пари (за мерцедеси, хотели и што ли не) во некои подобро стоечки цркви си праќа свои луѓе за стални благајници (дополнителен трошок) кои што редовно им ги испорачуваат собраните пари.
Самите попови работат за месечна плата и си плаќаат придонеси за здравство и пензија.
Тие попови што имаат лукзузни куќи, коли, викендици и сл. не се попови туку лопови. Тие крадат, лажат и за тоа кога тогаш ќе си одговараат.
Некои попови си имаат обратен проблем. Ако се побуни и несака од народот да наплаќа за услугите веднаш ќе биде сменет од владиката со некој кој што нема да има проблем со тоа.

Црква во која редовно се одржуваат служби и верски обреди, влез НЕ СЕ НАПЛАЌА. Цркви и манастири кои што се културни историски споменици се друга работа. Таму ти наплаќаат влез ама за тоа треба и да објаснат некои работи за самата црква, икони и сл. Исто како што кустос во музеј треба да ти ја објасни изложбата.

Нагло се појавија многу верници, нагло се зголеми бројот на монаси, попови, владици... и пазарното (неморално) општесво во кое што живееме си го направија своето.
Немам јас потреба да одам по цркви. Ова беше инцидентен случај.
Иначе на гробишта во Бутел, не си носиш ти поп од црква, туку си се имаат тие поповите поделено, секој си има свој дел од гробиштата за ,,пеење,,.
Баба ми веќе нема да викне ниту еден поп, јас неа убаво и кажав и и нагласив.
Токму од наивните и простодушни луѓе како неа, поповите возат џипови.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Иначе на гробишта во Бутел, не си носиш ти поп од црква, туку си се имаат тие поповите поделено, секој си има свој дел од гробиштата за ,,пеење,,.
Грешка си девојче не возат џипови,:) џиповите не се толку скапи, познавам неколку попа, возат најдобри мерцедеси и тоа немаат еден, уште по еден резерва

VoniVaraS

Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Не ти реков да одиш ти по цркви туку ако има некој друг таков “инцидентен“ случај како предходно наведениот (за кој што не верувам дека е вистина) слободно пиши ми ПП.

Не ми е јасно како не разбирате дека на поповите тоа им е РАБОТА. Не се тие во мисија па да работат беспари. Како и за секој друга работа (извршена услуга) треба да си наплати.
На времето мисионерите ги плаќаа и праќаа католичката и протестантските цркви, за да го “просветлат“ светот и луѓето.
Поповите во црквата кај што одам јас возат: дачија, поло, голф и едниот шкода има мислам, сите постари од 10 години. Комшијата поп има форд ескорт караван 15-на години стар.
За тие попови што ги знаете што имаат мерцедеси и скапи џипови дали сте сигурни дека попската професија им е единствената професија. Можеби се угледале на архепископот ни наш па се некакви си бизнисмени.
ГГ Стефан е пред се биснимен па после архиепископ или владика.
Првиот архиепископ на кој што се сеќавам беше ГГ Гаврил. Тој си беше мирно добродушно старче посветено на верата.
Вториот архиепископ ни беше ГГ Михаил. Тој беше националист со политичко претседателски амбиции.
Во негово време почна да се менува перцепцијата за улогата (злоупотребата) на црквата во општеството.
Последниов, ГГ Стефан си е по бизнисот и ги претвори поповите во арачлии.Како “бизнисмен“ не го личи да се вози во возило од пониска класа.

Разберете дека тарифите, ценовниците и сл. не се самоволие на поповите, туку така им е наложено од архиепископиа.
Има свесни совесни попови на кои што им е јасно дека со таквиот пристап ги одалечуваат луѓето од црквата но, “големите“ оние што одлучуваат, најверојатно се водат од она „грабај додека можеш“. За последиците во иднина, други нека му ја мислат.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Не ти реков да одиш ти по цркви туку ако има некој друг таков “инцидентен“ случај како предходно наведениот (за кој што не верувам дека е вистина) слободно пиши ми ПП.

Не ми е јасно како не разбирате дека на поповите тоа им е РАБОТА. Не се тие во мисија па да работат беспари. Како и за секој друга работа (извршена услуга) треба да си наплати.
На времето мисионерите ги плаќаа и праќаа католичката и протестантските цркви, за да го “просветлат“ светот и луѓето.
Поповите во црквата кај што одам јас возат: дачија, поло, голф и едниот шкода има мислам, сите постари од 10 години. Комшијата поп има форд ескорт караван 15-на години стар.
За тие попови што ги знаете што имаат мерцедеси и скапи џипови дали сте сигурни дека попската професија им е единствената професија. Можеби се угледале на архепископот ни наш па се некакви си бизнисмени.
ГГ Стефан е пред се биснимен па после архиепископ или владика.
Првиот архиепископ на кој што се сеќавам беше ГГ Гаврил. Тој си беше мирно добродушно старче посветено на верата.
Вториот архиепископ ни беше ГГ Михаил. Тој беше националист со политичко претседателски амбиции.
Во негово време почна да се менува перцепцијата за улогата (злоупотребата) на црквата во општеството.
Последниов, ГГ Стефан си е по бизнисот и ги претвори поповите во арачлии.Како “бизнисмен“ не го личи да се вози во возило од пониска класа.

Разберете дека тарифите, ценовниците и сл. не се самоволие на поповите, туку така им е наложено од архиепископиа.
Има свесни совесни попови на кои што им е јасно дека со таквиот пристап ги одалечуваат луѓето од црквата но, “големите“ оние што одлучуваат, најверојатно се водат од она „грабај додека можеш“. За последиците во иднина, други нека му ја мислат.
Нема потреба, јас ги упатувам луѓето подалеку од било која религиозна установа, освен ако не се премногу упорни. Немој ти да веруваш, нема потреба.
Него, не знам што чесни ти се тебе поповите, ама мојов поп комшија, најголема куќа има во населба, плус возен парк, да не праиме муабет.
Никој не оспорува дека треба да зимаат плата ( и зимаат!) но поповите по правило не треба да живеат луксузно. Каков христијанин си ти, кој не знае дека христијански е да се живее што поскромно, своето да се дели со сиромасите?

И каква е таа тарифа, по кој закон (сакам извадок од МПЦ!!!!) дека 1000 денари е пеење на 6 месечен помен? И зошто нема фискална, ако има тарифа?
--- надополнето: Oct 19, 2011 12:29 AM ---
Грешка си девојче не возат џипови,:) џиповите не се толку скапи, познавам неколку попа, возат најдобри мерцедеси и тоа немаат еден, уште по еден резерва
Мојот има 2. До душа синовите му ги возат, тој поим немам што вози. Имаат уште неколку коли низ тоа паркот.

VoniVaraS

Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Нема потреба, јас ги упатувам луѓето подалеку од било која религиозна установа, освен ако не се премногу упорни. Немој ти да веруваш, нема потреба.
Него, не знам што чесни ти се тебе поповите, ама мојов поп комшија, најголема куќа има во населба, плус возен парк, да не праиме муабет.
Никој не оспорува дека треба да зимаат плата ( и зимаат!) но поповите по правило не треба да живеат луксузно. Каков христијанин си ти, кој не знае дека христијански е да се живее што поскромно, своето да се дели со сиромасите?

И каква е таа тарифа, по кој закон (сакам извадок од МПЦ!!!!) дека 1000 денари е пеење на 6 месечен помен? И зошто нема фискална, ако има тарифа?
--- надополнето: Oct 19, 2011 12:29 AM ---

Мојот има 2. До душа синовите му ги возат, тој поим немам што вози. Имаат уште неколку коли низ тоа паркот.
Гледај си за себе, не се секирај за другите дали одат или не одат во црква, џамија или било што. Незнам по кој основ се наоѓаш ти повикана да ги “упатуваш“ луѓето. Тоа што си ја “превоспитала“ баба ти мислиш дека ти е некој успех? За пофалба? Не си ми јасна баш.

За фискална, верските заедници си се договорија со државата и се надвор од законот. Исправо или не, тоа е друга тема.
Во сите цркви имаш допис од синодот на МПЦ со важечки тарифник. Не ја одредува цената попот.
За сиромашни, загрозени социјални случаи, секогаш поповите прават отстапки. Барем тие попови што јас ги познавам. Ако желба на покојниот била да биде закопан со поп, ќе му дојде поп на погребот, без разлика дали семејството има или нема пари да плати.
Не реков јас дека сите попови се цвеќиња за мирисање ама вулгарно е поради неколку примери, сите да ги оцрнувате а плус при тоа да ја обвинувате и верата дека виновна за ова или она.

Kajgana Shop

На врв Bottom