Дали Скопје треба да биде главен град на Р.Македонија?

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
Историски гледано Битола треба да е главен град. Скопје е вештачка творевина на Белград (ама Бугарско-грчки звучи ова :)) ) бидејќи физички е поблиску до Белград (Во времето на СХС).

Ако споредуваме изглед на град, Скопје е екстермно грдо архитектонско дело, па сеа со ова 2014...мизерија.

Битола во тој поглед е светлосни години понапред. Значи зборувам за естетика.

Како и да е, самите „скопјани“ ги приморуваат оние од другите градови да доаѓаат тука, бидејќи во остантите градови нема работа и/или е ниско платена.

То е то,...

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.401
Фолксваген, историски гледано па и геостратешки, скопје треба да е главен град.
Најпрво затоа што се наоѓа на најголемат река во нашата земја.
Потоа Скупи во римско време бил Колонија што значи дека е под едно ниво од Урбс - Рим. Хераклеа чинам и стоби биле муниципиуми, со таа разлика што стоби имал и своја ковница.
Но мора и да се сложам со та дека Битола е попријатен за душа, иако и Скопје има чаршија. Но тоа се веќе прашања на вкусови.
Жалното е што најмногуте администрации се сконцентрирани во еден главен град, наместо да постојат понекои и во градовите за кои им е поисплатливо.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Фолксваген, историски гледано па и геостратешки, скопје треба да е главен град.
Најпрво затоа што се наоѓа на најголемат река во нашата земја.
Потоа Скупи во римско време бил Колонија што значи дека е под едно ниво од Урбс - Рим. Хераклеа чинам и стоби биле муниципиуми, со таа разлика што стоби имал и своја ковница.
Но мора и да се сложам со та дека Битола е попријатен за душа, иако и Скопје има чаршија. Но тоа се веќе прашања на вкусови.
Жалното е што најмногуте администрации се сконцентрирани во еден главен град, наместо да постојат понекои и во градовите за кои им е поисплатливо.
Вака гледано и Велес може да биде главен град...

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.401
Вака гледано и Велес може да биде главен град...
Да, ако го земеш само првиот параметар. И додадеш дека Велес е малтене на самиот центар на Македонија.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.838
Поени од реакции
20.304
Скопје бил или не бил главен град јас пак ќе си живеам во него и ќе си го сакам, незнам зошто арно ама можеби затоа што корените ми се оттука гледано дека татко ми се староседелци на градов оттаму и фактот дека ептен сум си врзана за градот, и баш би сакала да го сменат од главен нека одмори од овој метеж и фрекфенција на луѓе од соседните градови, може по 5 години да им дадеме грејс период и на другите да пробаат па кој најдобро се снајде тој да го стават за главен ич не би ми сметало баш би ми било кул и супер кога би се „исчистил“ малку градов.

F

Frankie Yale

Гостин
Мојата професорка по македонски во прва беше битолчанка и секогаш кога ќе почнеше да ми се дере и викав "професорке можете колку сакате да ми се дерете ама битола никогаш нема да биде главен град на македонија." Цел клас патос :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
И кој к*р ако е главен град ?
Оно државава ни отиде јок а вие овде....кој бил глевен град....цццц

Член од
25 август 2011
Мислења
12
Поени од реакции
3
Македонија дефитивно треба да го промени главниот град Јас целиоит живот сум го помианал во Скопје и сакам мојот град да се ослободи од сејачиштава што доаѓаат од цела Македонија. Скопјаните во Скопје се потиснати од другите. Јас сум за начинот како во ЈАР еден главен град за владата (пр.Битола, така би се разлиле Ресен, Прилеп, Охрид) потоа главен град за парламентот (пр.Штип, така би се развиле Кочани, М. Каменица, Пробиштип и др)

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Во Скопје живеат многу малку од оние стари скопјани. Повеќето се дојдени од други градови. Тоа е зошто порано сите се селеле во Белград(за старите скопјани) и сл, па сега има многу малку останато од вистинските Скопјани. Повеќето се дојденци.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Дечко Сасуке Солун никогаш не бил главен град.

Како што кажа Саладин, Скопје треба да си биде град гледано историски.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
батали сеа солун тоа е одминато веке :D иначе би требало доколку би била цела македонија итн итн ама прошло тоа а од сегашниве градови ја сметам дека скопје треба да биде оно историски гледано има историска основа и за охрид(самоил,ох архиепископија) и за битола како град во кој живееле видни личности за време на турскиот период но скопје за време на схс и за време за време на комунизмот бил мн повеке форсиран да кажам но и за турското време не бил за потценување како град со најголема чаршија така да си заслужува скопје да биде главен град :)

Член од
11 јуни 2011
Мислења
249
Поени од реакции
166
Јас па си мислам оти па воопшто да има главен град,шо убо да немаме че не има во гинисова книга :)

S

Shellshock nam67

Гостин
Историски гледано Битола треба да е главен град. Скопје е вештачка творевина на Белград (ама Бугарско-грчки звучи ова :)) ) бидејќи физички е поблиску до Белград (Во времето на СХС).

Ако споредуваме изглед на град, Скопје е екстермно грдо архитектонско дело, па сеа со ова 2014...мизерија.

Битола во тој поглед е светлосни години понапред. Значи зборувам за естетика.

Како и да е, самите „скопјани“ ги приморуваат оние од другите градови да доаѓаат тука, бидејќи во остантите градови нема работа и/или е ниско платена.

То е то,...
ne bi rekol prestolninata na Samoil bila vo Ohrid taka da vo odnos na istorijata pa i jazikot e zemen od ov narecje Ohrid bi bil kandidat za glaven grad :)
ali i sega kako e e ne e loso
barem sme mirni od guzva :)
--- надополнето: Oct 17, 2011 2:38 PM ---
Не,Солун треба да биде.
pela i ajga :) (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom