Атеист
Дежурен Шаман
- Член од
- 2 февруари 2010
- Мислења
- 7.682
- Поени од реакции
- 4.921
Кој сам си признава.... не спорам, ако вели така за себе, му верувамБез кавги ќе ве молам
Нити едниот е хендикепиран ни другиот, тоа го знаете и двајцата.
Кој сам си признава.... не спорам, ако вели така за себе, му верувамБез кавги ќе ве молам
Нити едниот е хендикепиран ни другиот, тоа го знаете и двајцата.
koga go gubish tloto pod nozete., i ostanuvash bez argumenti stanuvash nervozen i se gubish ., vo tvojot vokabular., shto ne bil svojstven za tebe ., no kako odminuva vremeto., izleguva na povrshina ateistichkata vistinska priroda na lichnosta., koja nimalku ne e vo korelacija so deklarativnoto postiranje., kraj na prikaskata............prodolzhi da ateizirash so nekoj kako tebeЗаслужува одговор кој што ти нити си го дал ниту пак твојот интелект знае да даде. Твојот интелектуален проблем и хендикеп ги разбирам, но не можам да ти помогнам.
Многу далеку од вистината, и сам знаеш.Кој сам си признава.... не спорам, ако вели така за себе, му верувам
Кој е нервозен се гледа, кој сака да се претстави нешто поинелегентен над другите и кој докажува дека се знае, исто се гледа.koga go gubish tloto pod nozete., i ostanuvash bez argumenti stanuvash nervozen i se gubish ., vo tvojot vokabular., shto ne bil svojstven za tebe ., no kako odminuva vremeto., izleguva na povrshina ateistichkata vistinska priroda na lichnosta., koja nimalku ne e vo korelacija so deklarativnoto postiranje., kraj na prikaskata............prodolzhi da ateizirash so nekoj kako tebe
За тоа под 1,2,3,4 се согласувам.На повеќепати е објаснувано, но ај накратко.
1. Атеистот не верува во богови ни божества (кои и да се, Зевс, Тор, Кришна, Јахве...... кој било од над 5000 досега) и тоа е се. Толку.
2. Никој не верува во нешто што се глада, слуша, мириса, допира, насетува. Знаеш дека е тука. И нема потреба да веруваш она што со своите сетила можеш да го почувствуваш.
3. Енергијата е нераздвоива од материјата. Нема што потреба да се верува или не. Таа е. Кои и какви форми има и дали ги знаеме (а не ги знаеме) сите, е друг муабет.
4. За свеста, само верниците ја имаат? I dont't think so.... Размисли...... Повисоко ниво на свест? Во кое тоа ниво на свест си ти?
Сега ти кажи ми верник си или не си? И во што ти веруваш? Но размисли добро па одговори... не мора да веруваш во бог за да си верник.
П.С. Да атеист сум, како што кажува никот.
Себепознавач може да биде секој без разлика на верската определба.Јас сега не знам точно да ти објаснам во која група спаѓам, не знам и дали има назив ако тоа е веќе група, но сигурен сум дека не сум ниту атеист ниту верник. Најблизок збор со кое може да се опише мојата припадност кон некоја група е зборот "себеспознавач".
Мене ме интересира зошто ти мислиш дека постојат пониски и повисоки состојби на свест? Зошто е алчноста пониска состојба на свест, а будноста повисока?
Не сите, сите не го правиме тоа. Не се сите заспани.А сите тоа го правиме, без разлика али сме атеисти или теисти. Сите функционираме на таков заспан начин.
Тие кои се свесни знаат дека не припаѓаат на ниту една група, туку функционираат како поединци со свое мислење и ум, немаат предрасуди, его, или садомазохистички погледи кон животот.
Само пушти јутјуб и пиши Osho, и ке сватиш за што зборам, ако не си запознаен со неговото учење. Има и тема за него на овој форум.
Алчноста е пониска состојба на свест бидејки со тоа што си алчен покажуваш дека работиш по истиот систем по кој работи цел свет. Првенствено мислам на алчност за пари. Пример, ти мислиш дека ако си алчен, т.е ако имаш многу пари ке стекнеш некаква внатрешна среќа, ке бидеш среќен, задоволен исполнет расположен. И многу важно нешто е, исполнување на своето его. Да си над другите, подобар од другите, да бидеш директор и да управуваш со животите на определена група на луѓе, кои ке бидат вработени во твојата фирма. Мислам дека и да си атеист, таа алчност е поврзана со религијата. Коренот е религијата, бидејки бог е над другите и сите верници му се восхитуваат на бог. Со тоа што му се восхитуваат автоматски посакуваат да се на негово место. И нормално штом човекот посака нешто да има, а го нема, тој бара начини и комбинации како да постигне такво нешто. И нормално за да владееш од одредена група на луѓе треба да се одвоиш од нивното ниво. Треба да си над нив, за тоа ти е потребен труд мака учење, иако ти не ја сакаш таа мака, сакаш убаво да си живееш, мораш да се машиш за да стигнеш горе, и кога ке стигнеш до таа мера единствено што си постигнал е тоа што си го нахранил своето его, што мислиш дека луѓето што работат во твојата фирма се твоја сопственост, играчки со кои можеш да правиш што ти ке посакаш. А уствари природната основна потреба не ти била да го задоволиш егото туку да бидеш среќен, но бидејки си го одбрал погрешниот пат до среќата си задоволил некоја друга потреба, и пак не си среќен.Мене ме интересира зошто ти мислиш дека постојат пониски и повисоки состојби на свест? Зошто е алчноста пониска состојба на свест, а будноста повисока?
Во однос на што е тоа измерено, која е референтната вредносна точка?
Се вртиш во круг. Зошто е свесноста нормална, а несвесноста ненормална состојба? Од гледна точка не еден алчен милионер, ти си лузер. Од твоја гледна точка, тој е несвесен. Без од страна утврден систем на морални вредности, сеедно е во која состојба се наоѓаш...
Не ме разбираш што ти кажувам. Ти немаш НИКАКВО право да мислиш дека твојата потрага по нештото што го бараш е исправна, а алчноста, материјалистичкиот поглед на светот е нешто погрешно. За две работи да можат да се вреднуваат, мора да постои урнек за споредба. Тука нема таков урнек.Е па тие морални вердности те прават несвесен.
Кога некој ке ти каже дека ако имаш секс пред брак правиш грев и ке одиш во пеколот, уствари ти си условен да не размислуваш според својата природа туку како некој друг ке ти каже. И ти си управуван од мислењето на тој некој друг, што значи си несвесен, ти си робот, послушна машина која сама избрала да биде тоа, а можела да избере да биде интелигентно суштество, поединец со свое мислење и став.
Јас ИМАМ секакво право да мислам дека мојата потрага е исправна бидејки тоа е моја потрага, мојата вистина, мој поглед кон светот, и јас не морам а не ни сакам да се прилагодувам кон туѓите потраги. Не можеш да ми го скратиш она што јас го мислам и кажувам. Ако тебе тоа те погодило, баш ми е гајле, моето мислење е мое, и стојам позади тоа мислење.Не ме разбираш што ти кажувам. Ти немаш НИКАКВО право да мислиш дека твојата потрага по нештото што го бараш е исправна, а алчноста, материјалистичкиот поглед на светот е нешто погрешно. За две работи да можат да се вреднуваат, мора да постои урнек за споредба. Тука нема таков урнек.
Освен тоа, отфрлањето на материјалното, на алчноста, на имањето, без да си поминал низ него, е патетично. Прво имај, биди алчен, изживеј го тоа, потоа дојди да ни кажеш како е тоа погрешно. Вака, се на што ми текнува е лисицата и киселото грозје...
А дали е тоа исправно, да е се околу парите?атеист неатеист верник неверник се е околу ПАРИТЕ.....