Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.146
Поени од реакции
12.128
Ми завидуваш?
Ти кажав да не се грижиш за мене...
Само будала би трошел време на форум ако се друго не му е подредено на конец...
Ти сигурно си на работа и тепаш време овде... А мене ми зборуваш за трошење време залудно... Полека со заклучоците...

На мои години, верувај, се ми е подредено... Така да може овде да „филозофирам“ со верници за нивната ненасушна вера...

п.с. Да ти се откачам? Па и некултурен... браво христијанину... ете ти ги сведоштвата на твојата вера... сопствените дела... Ха! :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.146
Поени од реакции
12.128
Зарем? Пак си ласкаш. Полека, опасно е тоа лаксањето.
--- надополнето: Sep 22, 2011 11:59 AM ---

А и зашто би се грижел за Тебе, стварно не знам, кога гледам дека се‘ си знаеш.
Зошто? Бидејќи веќе клеветиш како јас си го трошам времето залудно на форум... се грижиш за мојот приватен живот? Немој .... :) И дали се сложи со мојот одговор зошто атеисти се замараат со религија? :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
п.с. Да ти се откачам? Па и некултурен... браво христијанину... ете ти ги сведоштвата на твојата вера... сопствените дела... Ха! :)
Немам должност да трпам сечиј јавашлук, така да не се „замарај„ со мене, имаш миљон теми на форумов, на нив пишувај.
--- надополнето: Sep 22, 2011 12:03 PM ---
И дали се сложи со мојот одговор зошто атеисти се замараат со религија? :)
Атеистите се замараат со религија, оти сметаат дека токму нивните приватни ставови за се‘ и сешто се „апсолутна„ вистина, во стилот: „...а бе ти ли мене ќе ми кажуваш, јас знам!...„

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.146
Поени од реакции
12.128
Немам должност да трпам сечиј јавашлук, така да не се „замарај„ со мене, имаш миљон теми на форумов, на нив пишувај.
Ако не ти чини или заминиси или мисли што пишуваш. Не се сите тинејџери на форумов и да климаме со главите како одобрување на твоите бладања. Сега пак откако се изјасни дека не си експерт за ниедна тема на која дриблаш зарем да те остави човек така? Добра играчка си :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако не ти чини или заминиси или мисли што пишуваш.
Важи: еве, чесен титов пионерски збор, од овој моменат, штом наумам нешто да напишам, веднага ќа Те консултисам, важи? :icon_lol:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.146
Поени од реакции
12.128
Важи: еве, чесен титов пионерски збор, од овој моменат, штом наумам нешто да напишам, веднага ќа Те консултисам, важи? :icon_lol:
Немој... само тоа не... ќе ми го скратиш задоволството да те боцкам од страна... Знаеш она, кога животно е ставено во кафез а ти си играш со неговите нерви бидејќи сваќа дека е беспомошно во својот кафез... Мисли ти, пишувај... јас сум тука.. .ќе поминувам од време на време и ќе те потпрашувам... и така се учи нели :) Сега јас ќе одам на кафенце, ти седи заработи си ја дневницата и не седи до 5 на форум... штетно е за психата по толку пред пц... Возрасен си, стопанката... живот има и надвор од форумот и од библијата :)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Тоа е една од причините зашто нема жени-попови во Црквата.
Така е Микица, жените се сентиментални и може ќе им падне жал, па нема да им наплаќаат на сиромашните, а така не се води бизнис...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Паааа наместо да си го арчиш денот на жалење по децата во Сомалија и Етиопија, тргни од децата кои се во Твојата непосредна близина-гладни има и овде, во жалосна Македонија, така да наместо да рониш солзи, напрај им добрина, помогни им со Твој конкретен чин на помош.
Искрено, не знам како ти тоа би го направил, а ако би го направил со делење шеќер, брашно и масло во црковните дворови, онда свака част, многу си дарежлив.
Али знај едно, продолжи ти да даваш пари на луѓе што ќе ти ја зачистат шофершајбната сред раскрсница, или дели брашно или отвори менза и сл. и сл., ама тоа нема да ти го реши проблемот. Тука останувам доследен на Оскар Вајлд, кој си кажал дека таквата робинхудовска, или ако сакаш витешка, практика само ќе го пролонгира патењето и мизеријата на сиромашниот, па според тоа истата е и дебилна. Теши се ти и понатаму дека си направил добро дело.
--- надополнето: Sep 22, 2011 2:52 PM ---
Moже ли некој ве молам да ме просветли зошто атеистите се толку желни цело време да ги исмејуваат или да ги негираат верувањата на другите луѓе. Дали е тоа можеби затоа што неверувањето остава празнина која треба да биде исполнета со антипатија кон нешто? Помогнете ми да разберам.

Не сум религиозен и искрено мислам дека сериозноста и посветеноста што некои луѓе ја вложуваат во религиозни активности е бесмислена. Сепак, успевам да ги оставам овие религиозни фанатици на мир... Всушност не се ни трудам да трошам време или напор за нив. Seriously, I couldn't care less. Воопшто не чувствувам потреба да ги напаѓам верските убедувања кои што се разликуваат од моите.Чудно... претпоставувам дека може да се каже дека страдам од болест наречена ТОЛЕРАНЦИЈА.

За ова кратко време во кое што сум на форумов, забележав дека има еден куп атеисти кои се чини дека секој ден водат “Крстоносни војни“ против сите што се религиозни. Тема по тема, пост по пост... осудуваат, исмеваат и се обидуваат да ја негираат верата на другите. Едноставно не можат да се држат настрана. Како фанови на атеизмот зборуваат за нешта кои воопшто не се однесуваат на нив, и во тој процес тие едноставно паѓаат како празни лушпи од човечки суштества кои немаат ништо што ќе ги води во животот освен омразата. Едноставно живеат за да мразат...

Ако не веруваат во постоење на Бог, зошто се занимаваат со религијата? Чудно ми е тоа што поминуваат толку време пишувајќи и зборувајќи за нешто што тврдат дека е имагинарно и дека не постои...

Вие што мислите?
А зошто мислиш дека атеистите толку многу се палат на религијата? Во страшна заблуда си момче... Атеистите се палат на неинформирани и неуки луѓе, а не на религија.
И бај Д веј, мислам дека треба да се излечиш од „болеста наречена ТОЛЕРАНЦИЈА“, таа е фарса. Само запрашај се, ако си ти толерантен, зошто ги мразиш атеистите (уствари не, ај да не ставам во калап одредена група на луѓе што не веруваат во Бог и во религија - сметам дека тоа е неумесно и неразумно, еве да речам „неверниците“) ?
Еве дома еден цел рафт од мојата библиотека ми е полн со книги од и за религијата, и тоа не само христијанската, имам ислам, будизам, хиндуизам, зен-будизам, кабала и телема, египетска митологија, нордиска митологија и грчка митологија. Од кај тоа дека јас ги мразам? Јас само ги отфрлам како неосновани мотиви и поимања на светот околу нас, а меѓу другото сметам и дека се непотребни и излишни при објаснување на процесите и појавите во и околу нас... Кај глеаш тука омраза?

(бај д веј е тоа не можам да го сфатам зошто кога станува збор за религија, одма таквите како тебе скокаат и верглаат смо за христијанство, ислам и будизам, па чекај, зошто не зборувате и не сте „толерантни“ и кон политеистичките религии, и тие обожуваат божества, хинуизмот е тука најголема во светот таква религија, има и помали, но тие се кај одредени племиња од полинезија, микронезија, индонезија африка и северна и јужна америка? Зошто мора да има еден бог а? Еве постојат луѓе во светот што веруваат во повеќе богови, зошто да си ти, како христијанин во право, а тие да грешат? И ова да ми објасниш зошто христијаните да се во право за поимањето на бог, а не муслиманите или будистите - бидејќи нели сите се монотеистички религии, и обратно?)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Така е Микица, жените се сентиментални и може ќе им падне жал, па нема да им наплаќаат на сиромашните, а така не се води бизнис...
Хм, на воа, никад не би се сетил...:D

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Искрено, не знам како ти тоа би го направил, а ако би го направил со делење шеќер, брашно и масло во црковните дворови, онда свака част, многу си дарежлив.
Али знај едно, продолжи ти да даваш пари на луѓе што ќе ти ја зачистат шофершајбната сред раскрсница, или дели брашно или отвори менза и сл. и сл., ама тоа нема да ти го реши проблемот. Тука останувам доследен на Оскар Вајлд, кој си кажал дека таквата робинхудовска, или ако сакаш витешка, практика само ќе го пролонгира патењето и мизеријата на сиромашниот, па според тоа истата е и дебилна. Теши се ти и понатаму дека си направил добро дело.
Микикецот да даде!!!:pos:
Тој дури ни интернет не ставил дома, не му се даваат пари, ги држи дома децата во информативен мрак... го злоупотребува интернетот на работа за тука се и сешто да ни дроби... а...бе..начекал џабе...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Па сеа налет, у право си за ова, да беше Микица христијанин ко шо се прави дека е, немаше да биде на форумов.....

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.004
Поени од реакции
83.387
И ова да ми објасниш зошто христијаните да се во право за поимањето на бог, а не муслиманите или будистите - бидејќи нели сите се монотеистички религии, и обратно?)
Монотеистичките религии, освен Христијанството, не го препознаа Господ. Едните го осудија на смрт, а и едните и другите ја негираат неговата природа, што е парадоксално.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Монотеистичките религии, освен Христијанството, не го препознаа Господ. Едните го осудија на смрт, а и едните и другите ја негираат неговата природа, што е парадоксално.
Хех.. очекував некој од „религиозниве“ да одговори, али океј :) Иначе ќе се фатат и за твојов коментар, ако веќе и не се фатиле претходно....

И бај Д веј, како тоа не го препознале Господ т.е. го осудиле господ на смрт а притоа го негирале? ;-)

Член од
23 септември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
2
Добро луѓе,сега го отворив форумот и незнам што се се има овде кажано,не сум во тек.Вакви теми се интересни зашто пола од работите што ги пишуваме ние не се докажани.Човекот е програмиран да фантазира и да си верува во тоа што на него му одговара.
Сите имаме право на свое мислење.Не верувам во Бога и во сите тие религии кај што се верува во нешто што никој никогаш не го видел,допрел,слушнал...Верувам во тоа што го гледам и правам.Секој треба да верува во самиот себе,ти ако не се чуваш и ако не си ги поставуваш работите така како што мислиш дека треба,не се надевај на помош од некој што незнаеш дали е вистинит.Христијанството за жива среќа е послободна религија,што да кажеме за Исламот,заради кој 4цата муслимани "отруени" од зборовите на проповедниците,дека ке одат во рајот и таму ке им се исплати тоа што тие ке го направат за својата вера,тргна од своите домови и свесно се самоубија во нападите со авиони врз Близначките во САД.Така ли Господ им помага на луѓето?Има ли нешто пострашно од тоа вечно да изгубиш...татко,брат,син..?Освен нив ожалостија милијарди луѓе,тоа е само еден од многуте примери што ги знаеме.Кога минуваш улица,гледаш лево и десно,за да не те рокне кола,кога стоиш на раб од висока зграда и губиш рамнотежа,свесно се повлекуваш назад,не чекаш Господ да те повлече.Губиме секојдневно членови од семејството,и ќе го слушнам коментарот...:Тој беше многу добар човек затоа Господ го зеде со него???Молам?? Самите себеси ли се лажеме?Човек лежи 3 метри под земја и тоа е доброто од Господ?!Се што правиме е последица на нас самите...Освестете се луѓе,религијата била измислена тогаш кога луѓето немале докази и објаснувања за ништо,кога барале нешто што ке им објасни кои се и што се.Денес е 21век,науката се развива толку брзо,што почнаа да пресадуваат мозоци и да се селат на Марс!Се што гледаме околу е изградено и направено од човекот,поради тоа се образуваме и наградуваме,не ни вградува Господ знаење,науката го прави тоа.Разбирам некои од Етиопија,како што гледаме на Discovery,на се чудат на стаклена флаша што случајно испаднала од хеликоптер,и да га фрлаат накај небото,затоа што сметаат дека на Боговите им испаднала,па да ја вратат,ама во оваа развиена држава е срамота човек да не е свесен дека тој е заслужен за своето,и да почитува некој непостоечки воскреснат Бог?!Каква случајност што до сега уште никој не вокреснал,бар тоа да видевме дали може да се изведе...И не заборавајте,ако ве заебава срцето,идете на лекар,не се молете на Господ,тој нема дефибрилатор...
П.С Наградно прашање : Дали Адам и Ева имаат папочна врвка?! ахаххахаххаха!

Kajgana Shop

На врв Bottom