Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Ti pak pocna so prikaznite kako so dedoti od selo ko bese vo Belgrad kako delegat:pos:
Пишав дека бил на некој собир кај што збирале селани. Сигурно дека тоа не било Белград, туку некое од соседните села, мислам дека беше Петровец, ама не сум сигурен.

И како после човек да има доверба во вакви форумџии како тебе кога:

1. Пишуваат латиница.

2. Извртуваат реченици на другите членови

3. Тролаат

Да немаше сега интернет ти сигурно ќе седеше пред коперација на превртена гајба од пиво и ќе пиеше ѕидарско, и со другарите ќе зборевте како на времето беше боље, и како Кичановиќ им даде кош на русите итн.

Па пријателе, за посликовито објаснување од тоа што го кажа Lurtz изгледа ќе треба да ти нацрта :)
И шо цело време зборуваш за „некакво фајде“??? Според тебе не треба ниту да размислуваме, ниту да се сеќаваме ниту да зборуваме за нешто освен ако не ни носи „некакво фајде“, и да се свртиме кон иднината и да сонуваме:cenzura:
И никој не паѓа во депресија од тоа што му се случувало тогаш туку паѓаат во депресија од тоа што им се случува денес...
И чудни размислувања имаш за 35 годишен (по никот 1976) дека им ја оставаш иднината на младите??? Кои млади, тие што релевантен извор им е википедиа или тие што мислат дека Чернобил е марка на мастики за џвакање:tapp:

Па оваа сегашна ситуација сигурно не е од младите создадена.Секогаш во нормална држава младите биле водачи на се добро ,а кај нас е обратно.Се поради такви размислувања од типот млад си ти ништо не разбираш.:tapp:
Многу добро мислење имаш за младината во Македонија ,браво!

Ne ja hejtam temava, naprotiv.

Samo smetam deka tvrdenjeto deka "vo SFRJ podobro se ziveelo" (bez razlika dali e i za kogo tocno) mora da povlekuva i nostalgija kon toa vreme i zelba za vrakanje na tie momenti.

Revoltot kaj mene doagja koga nekoj go negira gorenavedonoto, i veli deka samo si praime muabet, cisto onaka.
Zatoa i prasav neka se izjasnat odredneit elugje dali bi sakale da se vrati toa vreme. Jas licno ne bi sakal.

RAzmisluvanjata se sekogas bazirani na subjektivizam i individualni deshavki niz minatoto.

JAs ne se obidov da ukazam koga e podobro, s eobidov da ja dolovam i drugata strana na besprekornata SFRJ.

I uste poveke, da ukazam na nekoj sto kje procita tuka, deka treba da zaboravi na SFRJ deka toa e minato, kako sto najsjajnoto olimpisko odlicje na Shaban Trstena e minato. Deka treba fokusiranj ena surovata realnost za da s eobezbedi kakva takva dobra idnina z apokolenijata sto kje dojdat.

Voskresnuvanjeto na mitot za tecenje med i mleko vo poranesnata SFRJ ne odi vo nicija korist, naprotiv. Bez razlika dali e tocen, ili ne.

Se nadevam deka nekoj kje ja dolovi poentata na moive postovi, deka nema potreba tokmu taa mladina shto nekoi ja narekoa nepismena da ja trueme so bajki koi se minato i teshko vo skoro vreme da se vratat.

TOkmu taa mladina pokazuva konecno malku gordost, gubenje na poltronskoto cuvstvo na MAkedonecot i vekovnata potreba od necija zashtita. Taa mladina kakva i da e zasluzuva respekt, sepak nasha e.

Najmalku imaat pravo da ja obvinuvaat onie sto doprinesoa za "smrtta" na Jugoslavija.
--- надополнето: Sep 17, 2011 1:33 PM ---

Tocno, tvoite "mudruvanja" se daleku porelevantni;)

Младината Е неписмена и ќе остане неписмена, знам дека сега емоциите сурфаат на бранот на кошаркарскиот успех и се делува некако...оптимистично кај рајата, но да не повлекувам паралела со земји кои имале ненормални спортски успеси а мнозинството раја сеуште живее лошо...сега таа младина ја трујат со антички бајки од пред 2300 години...или тоа не е важно.

А што ако Лурц има носталгија кон тоа време и можеби би сакал да се врати тоа време?
Што има лошо во тоа, ако тогаш му било подобро сосема разбирлив е неговиот став. Има фајде и од тоа, убавите спомени се нешто кое останува во животот. А за каква корист зависи....нема корист (претпоставувам материјална) ни од величањето на Тито и СФРЈ тоа е точно, но поглед кон иднината на младата раја во ентитетот РМ...има уште помала корист.
Проблемот е што нема никаква институционална или медиумска лоботомија во корист на носталгијата кон покојниот државен ентитет туку е автентичен феномен кој постои кај рајата во сите екс-ју држави. Нема никаков мит тука, секако некои претеруваат поради својата разочараност од денешницата па придаваат преголема вредност и ги забораваат срањата од минатиот систем, но без разлика, “античката“ историја е ефтин фабрикуван мит а не барањето на Електрични оргазам на јутјуб. Второто им доаѓа спонтано.

Настрана субјективните впечатоци, објективните параметри се уште полоши во однос на новонастанатите држави.

Младината Е неписмена и ќе остане неписмена, знам дека сега емоциите сурфаат на бранот на кошаркарскиот успех и се делува некако...оптимистично кај рајата, но да не повлекувам паралела со земји кои имале ненормални спортски успеси а мнозинството раја сеуште живее лошо...сега таа младина ја трујат со антички бајки од пред 2300 години...или тоа не е важно.

А што ако Лурц има носталгија кон тоа време и можеби би сакал да се врати тоа време?
Што има лошо во тоа, ако тогаш му било подобро сосема разбирлив е неговиот став. Има фајде и од тоа, убавите спомени се нешто кое останува во животот. А за каква корист зависи....нема корист (претпоставувам материјална) ни од величањето на Тито и СФРЈ тоа е точно, но поглед кон иднината на младата раја во ентитетот РМ...има уште помала корист.
Проблемот е што нема никаква институционална или медиумска лоботомија во корист на носталгијата кон покојниот државен ентитет туку е автентичен феномен кој постои кај рајата во сите екс-ју држави. Нема никаков мит тука, секако некои претеруваат поради својата разочараност од денешницата па придаваат преголема вредност и ги забораваат срањата од минатиот систем, но без разлика, “античката“ историја е ефтин фабрикуван мит а не барањето на Електрични оргазам на јутјуб. Второто им доаѓа спонтано.

Настрана субјективните впечатоци, објективните параметри се уште полоши во однос на новонастанатите држави.

Tokmu prviot del od boldot mi e poentata, a vtoriot okolu idninata se nadevam i veruvam deka kje se promeni.

Dobro ti Miki potocno od so se plasis??? Da ne posaka nekoj da go vrati vremeto nazad???

Kade li prepozna strav:tapp:

Samo ne s eslagam so tebe i Lurtz i prifati go toa.

Zivema za segashnosta i se trudam da ja napravam idninata na moite pokolenija poubava kolku mozam i umeam.
Ne sum covek sto se vraka kon minatoto.

Ako ti e teshko da go prifatis toa, ok toa e tvoe pravo.

Па оваа сегашна ситуација сигурно не е од младите создадена.Секогаш во нормална држава младите биле водачи на се добро ,а кај нас е обратно.Се поради такви размислувања од типот млад си ти ништо не разбираш.:tapp:
Многу добро мислење имаш за младината во Македонија ,браво!

Arno rece, vo normalna drzava...
A za mislenjeto za mladinata, se poloso i poloso imam.

Arno rece, vo normalna drzava...
A za mislenjeto za mladinata, se poloso i poloso imam.

Za da mladinata bide takva kakva sto e, trebalo nekoj da i ostavi isto tolku "dobra" podloga;)

Pretpostavuvam deka si i postar od mene dobri 10 ina godini, pa podrazmisli malku okolu gornovo.

Kade li prepozna strav:tapp:

Samo ne s eslagam so tebe i Lurtz i prifati go toa.

Zivema za segashnosta i se trudam da ja napravam idninata na moite pokolenija poubava kolku mozam i umeam.
Ne sum covek sto se vraka kon minatoto.

Ako ti e teshko da go prifatis toa, ok toa e tvoe pravo.

E dobro de, ne se slagaj so nas... Ama nemoj da mi tupis kako ti si ziveel vo segasnosta, gledas kon idninata, ne se vrakjas kon minatoto a ovde si na tema za SFRJ
--- надополнето: Sep 17, 2011 2:15 PM ---
Za da mladinata bide takva kakva sto e, trebalo nekoj da i ostavi isto tolku "dobra" podloga;)

Pretpostavuvam deka si i postar od mene dobri 10 ina godini, pa podrazmisli malku okolu gornovo.

Gore dolu sme vrsnici;)

E dobro de, ne se slagaj so nas... Ama nemoj da mi tupis kako ti si ziveel vo segasnosta, gledas kon idninata, ne se vrakjas kon minatoto a ovde si na tema za SFRJ

Of toa li te boli:P
Nemaj gajle, uzivaj si u temava za SFRJ;)

Ama za tvoe dobro probaj i ti kako vo boldot, kje ti bide poubavo:)

Abe ti nepismen si ili kakov si???
The structure of the project allows anyone with an Internet connection to alter its content. Please be advised that nothing found here has necessarily been reviewed by people with the expertise required to provide you with complete, accurate or reliable information.
Ili to so ne sakas da go vidis ne go gledas:tapp:
Тоа е начинот на кој функционира Википедија. Тоа е комунистичкиот дел.
Како што ти дозволува тебе да пишуваш глупости, така мене и на останатите паметни дечки ни остава да ти ги оспориме и чистиме истите.

Доволно е било кој разумент придонесувач да ти ја прочита глупоста, да ја оспори (пријави) и набрзо истата да ја снема од страницата. Тоа, члену еден неразбран, се вика неформален peer-review.

Дали ти е сега јасно?

Како за илустрација, Чорба пред пар месеци проба да отвори страница за атеизмот како религија. За помалку од 10 минути страната беше оспорена, а следниот ден избришана.

Ако во одбор за редакција на една просечна енциклопедија членуваат 10 луѓе, ако придонесуваат 1000, во Википедија овие бројки се во десетици илјади.

Она што очигледно не ти е јасно околу функционирањето на ваквите сајтови е бројот на луѓе кои придонесуваат и НИВНАТА РЕПУТАЦИЈА која ја ставаат на линија со секој нивни пост.

Ајде сега пробај на википедија да фалсификуваш информација, чисто колку да провериш колку си способен.

Sosema se slozuvam so boldiranoto.

Tokmu toa i sakam da ukazam, deka ne treba da se zaboravat i sranjata i da se napravi MIT NA BEZGRESHNOST.
--- надополнето: Sep 17, 2011 2:26 PM ---
Aj ke probam (y)
Inace navistina me cudis, za vrsnik mislam deka prerano si se otkazal od nasata generacija koja e najzaeba...ta, se loso nie fativme...:confused:

Nekako ne sme na ista branova dolzina:)

Mislam deka ne uspevas da si dolovis, sto sakam da kazam.

Nemoj da pisuvas na latinica oti nema da imaat doverba vo tebe:pos:
Немој да пишуваш латиница, поради тоа што твојот мајчин јазик се пишува со кирилица. Понатаму, користењето на кириличното писмо покажува колку си писмен и колку способен правилно да го користиш јазикот.

Тоа е начинот на кој функционира Википедија. Тоа е комунистичкиот дел.
Како што ти дозволува тебе да пишуваш глупости, така мене и на останатите паметни дечки ни остава да ти ги оспориме и чистиме истите.

Доволно е било кој разумент придонесувач да ти ја прочита глупоста, да ја оспори (пријави) и набрзо истата да ја снема од страницата. Тоа, члену еден неразбран, се вика неформален peer-review.

Дали ти е сега јасно?

Како за илустрација, Чорба пред пар месеци проба да отвори страница за атеизмот како религија. За помалку од 10 минути страната беше оспорена, а следниот ден избришана.

Ако во одбор за редакција на една просечна енциклопедија членуваат 10 луѓе, ако придонесуваат 1000, во Википедија овие бројки се во десетици илјади.

Она што очигледно не ти е јасно околу функционирањето на ваквите сајтови е бројот на луѓе кои придонесуваат и НИВНАТА РЕПУТАЦИЈА која ја ставаат на линија со секој нивни пост.

Ајде сега пробај на википедија да фалсификуваш информација, чисто колку да провериш колку си способен.

Please be advised that nothing found here has necessarily been reviewed by people with the expertise required to provide you with
complete, accurate or reliable information.

Koe od pogornoto ne ti e jasno???
--- надополнето: Sep 17, 2011 2:36 PM ---
Немој да пишуваш латиница, поради тоа што твојот мајчин јазик се пишува со кирилица. Понатаму, користењето на кириличното писмо покажува колку си писмен и колку способен правилно да го користиш јазикот.

За ова си во право...(y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom