Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Prijatele, Lurtz nisto ne objasni slikovito. Samo si dade svoe razmisluvanje za dvata sistema i negovo subjektivno sogleduvanje na rabotite.

Nema potreba od novi temi i slicno.

Ednostavno zaklucokot koj povekemina ocigledno smetaaat deka vo SFRJ se ziveelo podobro e samo zaklucok, kako i toa deka Grcija i Litvanija kje igraat na pretstojniot kvalifikaciski turnir za OI, zaedno so nas i Rusija.

Nikakvo fajde od toj zaklucok. Samo beganje od surovata realnost, vo pregratkite na nesto sto e subjektiven imaginarizam za sekoja edinka.

Nemam nisto protiv "podobroto" ziveenje vo SFRJ, imam protiv segashnovo "placenje" po Jugoslavija i neprevzemanje nishto da se smeni toa.

Celta mi e da ukazam deka edno e da razmisluvas deka bilo podobro togas i da se zavrtis kon idninata, a drugo e da se pagja vo depresija zashto podobroto isceznalo, a so samoto toa isceznala i podobrata idnina.

Па пријателе, за посликовито објаснување од тоа што го кажа Lurtz изгледа ќе треба да ти нацрта :)
И шо цело време зборуваш за „некакво фајде“??? Според тебе не треба ниту да размислуваме, ниту да се сеќаваме ниту да зборуваме за нешто освен ако не ни носи „некакво фајде“, и да се свртиме кон иднината и да сонуваме:cenzura:
И никој не паѓа во депресија од тоа што му се случувало тогаш туку паѓаат во депресија од тоа што им се случува денес...
И чудни размислувања имаш за 35 годишен (по никот 1976) дека им ја оставаш иднината на младите??? Кои млади, тие што релевантен извор им е википедиа или тие што мислат дека Чернобил е марка на мастики за џвакање:tapp:

таква е темата. Не е тема дали ќе се враќаме назад пошто ние према другите веќе се вративме многу назад. Како што Европа оди напред, да одиме и ние а не да стоиме заглавени во вечна транзиција. Сите варшавски пријатели заминаа, ние останавме...а беше токму обратно.
па некако сега запнавме во муабетот. Од една страна сум пишувал субјективно, од друга сум давал некои бројки. Не знам трет начин да се споредат 2 различни периоди освен лични искуств или со податоци.

треба да расчистиме со овие поими во темата. не знам зошто во секој пост тврдиш дека некој сака да се врати назад...ако темата е дали сакате да живеете повторно во сфрј, можеби и треба да потенцираш нечија желба за враќање, но се работи за споредба па не ти држат постојаните подвлекувања дека некој сака да се врати назад.
Не знам дали под податоци од св банка, економски учебници и стат. податоци подразбираш субјективни мислења. Сликовито, мислиш со графикон бројот на криминални дејства или платите, сиромаштијата...не ми е јасно што подразбираш под сликовито или субјективно.
Ако имаш други податоци и бројки, ок...да ги разгледаме.

кога некој те демне да те истера од работа и тоа му е едина цел во животот само затоа што има уште 34% невработени, како да искористиш нешто во своја полза? Граѓани со скоро најнизок стандард и најголема невработеност...реално не знам што можеме да сториме.

DObro takva bila temata WTF!! Kje pocekam druga tema za vakov razgovor.

Samata tema, vo pozadina go povlekuva vrakanjeto kon ona za koe se tvrdi deka e podobro.

Eve izjasni dali bi ti milo da se vrati vremeto od krajot na 70tite i pocetokot na 80 tite? Izjasni se i ti i drugite. JAS kje s eizjasnam - NE BI MI BILO MILO DA SE VRATI TOA VREME.

Ne mozam da ne go provlekuvam faktot deka nekoj bi sakal da se vrti toa vreme, koga sme opkruzeni so iljadnici takvi okolu nas.
Neminovna e pralelata deka mislenjeto deka bilo podobro vo JUgoslavija, povlekuva zelba za vrakanje na istoto toa vreme. KOlku sakas negiraj go ova, no taka e.

Ako sakas da praime cisto sporedbi onaka radi reda dali bilo nekogas podobro od sega, "filozofirajki" sto i kako bilo togash, i shto i kako e sega - togash kje ti kazam "VO PRAVO SI", bidejki apsolutno nema nikakva vrska za mene dali ti kje si vo pravo ili jas ili nekoj drug.

Smetam deka sekoja tema tuka treba da pridonese neshto pozitivno ili negativno za nekoj shto ucestvuva vo nea ili pak kje ja chita od strana.
--- надополнето: Sep 17, 2011 11:56 AM ---
Па пријателе, за посликовито објаснување од тоа што го кажа Lurtz изгледа ќе треба да ти нацрта :)
И шо цело време зборуваш за „некакво фајде“??? Според тебе не треба ниту да размислуваме, ниту да се сеќаваме ниту да зборуваме за нешто освен ако не ни носи „некакво фајде“, и да се свртиме кон иднината и да сонуваме:cenzura:
И никој не паѓа во депресија од тоа што му се случувало тогаш туку паѓаат во депресија од тоа што им се случува денес...
И чудни размислувања имаш за 35 годишен (по никот 1976) дека им ја оставаш иднината на младите??? Кои млади, тие што релевантен извор им е википедиа или тие што мислат дека Чернобил е марка на мастики за џвакање:tapp:

Ok prijatele, teraj si rabota, razmisluvaj si , sonuvaj si za minatoto i ponataka;)

JAs i ponatka kje ja ziveam segasnosta i kje se obidam da ja gradam idninata tokmu so tie mladi sto znaat za wikipedia samo;)

JAs imam 34 godini tocno i cudno ti e sto razmisluvam razlicno od groto na moja vozrast. Jasno mi e zasto ti e cudno:)

Jebi ga ne sme site isti, ne sme site po tvoj terk;)

Nema da se povtoruvam, ti objasniv ubavo vo prethodnite postovi - ako bilo tolku dobro nemalo da se raspadne samo 10 godini po smrtta na Drugarot.

Ako na site im bilo poubavo nemase da ima tolkava omraza i krvoprolevanja, i ako site zaklucile deka bilo poubavo vo SFRJ, togash zoshto ne se napravi pak federacija?

DObro takva bila temata WTF!! Kje pocekam druga tema za vakov razgovor.

Samata tema, vo pozadina go povlekuva vrakanjeto kon ona za koe se tvrdi deka e podobro.

Eve izjasni dali bi ti milo da se vrati vremeto od krajot na 70tite i pocetokot na 80 tite? Izjasni se i ti i drugite. JAS kje s eizjasnam - NE BI MI BILO MILO DA SE VRATI TOA VREME..
би се вратил ...ама у време на Александар, да видам дал стварно му се толкави јајцата на Букефал и дал неговите го викале -Воин на коњ и кога не го јавал

Таква тема (барем воведникот) постои овде во општи
http://forum.kajgana.com/threads/Добрите-страни-на-комунизмот.15134/
Ako sakas da praime cisto sporedbi onaka radi reda dali bilo nekogas podobro od sega, "filozofirajki" sto i kako bilo togash, i shto i kako e sega - togash kje ti kazam "VO PRAVO SI", bidejki apsolutno nema nikakva vrska za mene dali ti kje si vo pravo ili jas ili nekoj drug.
не ми е целта некој да каже во право си...збориме со факти (податоци и анализи од соодветни институции) и со лични примери кои ете, може и да ги тргнеме настрана пошто се превише субјективни. Да прашам зам. дир. сигурно ќе каже пупу скраја да е, тендерче, службени дневници, количе...кој ти дава.
Не знам дали под филозофирање подразбираш давање податоци, мислења од економисти, информации од меѓународни институции... Затоа, да не е субјективно или од нешто слушнато, дадов прилично голем број линкови и податоци, табели.
Повели ако имаш други податоци за гдп, плати, криминал, безбедност, вработување. Дотогаш, да не испадне дека барам безусловна согласност и да не продолжувам да замарам без податоци, факти...без некој да постира поинакви статистички податоци од кои можеби ќе излезе и дека моите податоци и линкови се погрешни...останувам на овој пост засега како последен.

би се вратил ...ама у време на Александар, да видам дал стварно му се толкави јајцата на Букефал и дал неговите го викале -Воин на коњ и кога не го јавал

Таква тема (барем воведникот) постои овде во општи
http://forum.kajgana.com/threads/Добрите-страни-на-комунизмот.15134/
не ми е целта некој да каже во право си...збориме со факти (податоци и анализи од соодветни институции) и со лични примери кои ете, може и да ги тргнеме настрана пошто се превише субјективни.
Не знам дали под филозофирање подразбираш давање податоци, мислења од економисти, информации од меѓународни институции... Затоа, да не е субјективно или од нешто слушнато, дадов прилично голем број линкови и податоци, табели.
Повели ако имаш други податоци за гдп, плати, криминал, безбедност, вработување. Дотогаш, да не испадне дека барам безусловна согласност и да не продолжувам без некој да постира поинакви статистички податоци...останувам на овој пост засега како последен.

Moeto prasanje beshe konkretno, ama najlesno e da go izbegnes preku svoeviden sarkazam i ironija, vo slucajov Aleksandar i Bukefal.

Kako i da e, ete neka ostane na toa ti go ddade svoeto mislenje preku linkovi i tabeli, jas go dadov moeto mislenje koe ne se sovpagja so tvoeto i tolku;)

Википедија Е релевантен извор на информации. Уредно е анотирана, изворите се обезбедени и пригодно надополнети со екстерни линкови на дното на секоја страница. Срамота е да се храни митот за некорисноста на овој извонреден комунистички проект. Те молам размисли околу ова.

Почнувајќи од Википедија, времето на доаѓање до релевантни и корисни информации се скратува manyfold. ат луѓе без

По форумов, колку што јас забележувам, противници на Википедија се единствено луѓето чии позиции и аргументи се често отповикувани како невалидни, токму од членови вешти во пребарување на информации. Контрааргумент на побиениот секогаш е „Ама тоа е Википедија - не се рачуна“. Се рачуна, друже, се рачуна и тоа како!

Прочитај ги механизмите со кои се обезбедува објективност на внесовите во Вики. Не е мала заебанција статија да ти остане некорегирана. „Секоја чест“ на искучоците во македонската верзија каде неретко пишуваат луѓе без основи познавања начините на цитирање и, воопшто, научно аргументирање.

Вики rules!

Назнам зошто се замарате со СФРЈ таа е минато и некад нема да се врати. Глејте нешто сега да направите. Фокусирте се на Македонија таа е важна сега.

Па да, емигрирајте ако можете...:D

И не знам што не ви е јасно, луѓето секогаш ќе се навраќаат на подобрите спомени, никој не би се навраќал ако сегашноста е подобра од минатото, како што никој не би се навраќал на некоја со која имал врска пред многу време ама заебал работа и сега жали бидејќи заглавил со некоја која полека но сигурно му ги јаде нервите...:D

Важен е животот и квалитетот на живеењето, државите доаѓаат и си одат.

Мислам дека Мики1976 ја хејта темата поради споредбата. А споредбата е во основа на квалитативната дистинкција, сами по себе ниту СФРЈ ниту РМ нешто значат, но споредени меѓу себе како државни ентитети на овој простор, се наметнува заклучокот дека РМ е тотален FAIL во споредба со СФРЈ по сите споредливи параметри, заедно со останатите 6 држави кои се испилиле по распадот.

Како што кажавме, заслуга што пола раја не е полудена е единствено кај КП на НР Кина.
Ако немаше outsorcing madness тука нет ќе имаа само една шака луѓе, мобилни и пц-а исто така и сета илузија за подносливоста на актуелниот систем нема да постоеше.

Но се зависи од перцепција и лично искуство, фокусирање на иднината на рајата тука за некого би биле визуелизации на сцени од дистопични филмови, за некого розеви слончиња кои полека пловат по небото. А баш ќе биде интересно за 5-10 години кога стамбено необезбедената млада раја која е во апсолутно мнозинство ќе треба да прави фамилија со старите кои спротивно на очекувањата не планираат да умрат само за да зетот и невестата можат да имаат свое живеалиште.
И тоа е само tip of the iceberg...

Луѓето го одредуваат квалитетот на својот живот споредувајќи се со ближниот свој. Од тој аспект, во Југославија навистина подобро се живееше. Беше многу тешко да се најде некој кој има безобразно повеќе од другите. На тој начин, фрустрациите на народот не се билдаа. Ако сакаше некој женска да фати на пример, се фаќаше со личен шарм, со елоквентност, убавина, а не со џип пред кафичот. Луќето беа поблиски меѓу себе, и многу поопуштено се живееше. Јас се сеќавам кога бев дете, на фамилијарни или верски празници луѓето спонтано ќе запееа или ќе се расположеа. Сега ако почне некој да пее, ќе мислат дека му фали нешто...

Не сум доволно компетентен да зборувам за економската функционалност на тогашниот систем наспроти овој сегашниот, онака лаички ќе кажам дека двата се неодржливи...

Википедија Е релевантен извор на информации. Уредно е анотирана, изворите се обезбедени и пригодно надополнети со екстерни линкови на дното на секоја страница. Срамота е да се храни митот за некорисноста на овој извонреден комунистички проект. Те молам размисли околу ова.

Почнувајќи од Википедија, времето на доаѓање до релевантни и корисни информации се скратува manyfold. ат луѓе без

По форумов, колку што јас забележувам, противници на Википедија се единствено луѓето чии позиции и аргументи се често отповикувани како невалидни, токму од членови вешти во пребарување на информации. Контрааргумент на побиениот секогаш е „Ама тоа е Википедија - не се рачуна“. Се рачуна, друже, се рачуна и тоа како!

Прочитај ги механизмите со кои се обезбедува објективност на внесовите во Вики. Не е мала заебанција статија да ти остане некорегирана. „Секоја чест“ на искучоците во македонската верзија каде неретко пишуваат луѓе без основи познавања начините на цитирање и, воопшто, научно аргументирање.

Вики rules!

Ete kolku e validna Wikipedia:tapp:

Па да, емигрирајте ако можете...:D

И не знам што не ви е јасно, луѓето секогаш ќе се навраќаат на подобрите спомени, никој не би се навраќал ако сегашноста е подобра од минатото, како што никој не би се навраќал на некоја со која имал врска пред многу време ама заебал работа и сега жали бидејќи заглавил со некоја која полека но сигурно му ги јаде нервите...:D

Важен е животот и квалитетот на живеењето, државите доаѓаат и си одат.

Мислам дека Мики1976 ја хејта темата поради споредбата. А споредбата е во основа на квалитативната дистинкција, сами по себе ниту СФРЈ ниту РМ нешто значат, но споредени меѓу себе како државни ентитети на овој простор, се наметнува заклучокот дека РМ е тотален FAIL во споредба со СФРЈ по сите споредливи параметри, заедно со останатите 6 држави кои се испилиле по распадот.

Како што кажавме, заслуга што пола раја не е полудена е единствено кај КП на НР Кина.
Ако немаше outsorcing madness тука нет ќе имаа само една шака луѓе, мобилни и пц-а исто така и сета илузија за подносливоста на актуелниот систем нема да постоеше.

Но се зависи од перцепција и лично искуство, фокусирање на иднината на рајата тука за некого би биле визуелизации на сцени од дистопични филмови, за некого розеви слончиња кои полека пловат по небото. А баш ќе биде интересно за 5-10 години кога стамбено необезбедената млада раја која е во апсолутно мнозинство ќе треба да прави фамилија со старите кои спротивно на очекувањата не планираат да умрат само за да зетот и невестата можат да имаат свое живеалиште.
И тоа е само tip of the iceberg...

Ne ja hejtam temava, naprotiv.

Samo smetam deka tvrdenjeto deka "vo SFRJ podobro se ziveelo" (bez razlika dali e i za kogo tocno) mora da povlekuva i nostalgija kon toa vreme i zelba za vrakanje na tie momenti.

Revoltot kaj mene doagja koga nekoj go negira gorenavedonoto, i veli deka samo si praime muabet, cisto onaka.
Zatoa i prasav neka se izjasnat odredneit elugje dali bi sakale da se vrati toa vreme. Jas licno ne bi sakal.

RAzmisluvanjata se sekogas bazirani na subjektivizam i individualni deshavki niz minatoto.

JAs ne se obidov da ukazam koga e podobro, s eobidov da ja dolovam i drugata strana na besprekornata SFRJ.

I uste poveke, da ukazam na nekoj sto kje procita tuka, deka treba da zaboravi na SFRJ deka toa e minato, kako sto najsjajnoto olimpisko odlicje na Shaban Trstena e minato. Deka treba fokusiranj ena surovata realnost za da s eobezbedi kakva takva dobra idnina z apokolenijata sto kje dojdat.

Voskresnuvanjeto na mitot za tecenje med i mleko vo poranesnata SFRJ ne odi vo nicija korist, naprotiv. Bez razlika dali e tocen, ili ne.

Se nadevam deka nekoj kje ja dolovi poentata na moive postovi, deka nema potreba tokmu taa mladina shto nekoi ja narekoa nepismena da ja trueme so bajki koi se minato i teshko vo skoro vreme da se vratat.

TOkmu taa mladina pokazuva konecno malku gordost, gubenje na poltronskoto cuvstvo na MAkedonecot i vekovnata potreba od necija zashtita. Taa mladina kakva i da e zasluzuva respekt, sepak nasha e.

Najmalku imaat pravo da ja obvinuvaat onie sto doprinesoa za "smrtta" na Jugoslavija.
--- надополнето: Sep 17, 2011 1:33 PM ---
Tocno, tvoite "mudruvanja" se daleku porelevantni;)

Тоа се вика дисклејмер. Штити од тужби и цепидлаки.

Ако ти не си во состојба да направиш елементарна проверка на квалитет на некоја информација, тогаш ниту целиот интернет нема да ти биде од корист. Напротив.

Валиден внес во википедија се гледа од километар. Ако имаш очи нели.

Уваво и што си го нашол дисклејмерот. Штета што не си го прочитал:

Note that most other encyclopedias and reference works also have similar disclaimers.

Ај сеа легни си, пошто е жешко.

Tatko ti mozebi cekase 3 godini, ama znaese deka ke se vraboti i ke dobie sigurna rabota so zagarantirani rabotnicki prava. Vo toa vreme rabota baraa od Trudot (denesna AVRM) i imase nekakva lista na cekanje.
A ti denes matkas, a ne rabotis. Ne mozis ni eden kredit za kola da zemis zatoa sto ne si siguren deka utre ke zemis plata. A so kredit i bez plata, ti ostanuva samo jazeto...
Ај да не бидам вулгарен, модератор сум, само ка напишам дека после 3 години нервози, татко ми сретнува човек од неговото родно село кој бил на висока позиција во југословенски железници, и тој му кажал да однесе документи во кадровото одделение за да почне да работи во ЈЖ.

За кредит, имав лоши искуства како жирант, така да без реална потреба не зимам кредит. А мојата плата секогаш стига од 10-15ти во месецот.

Тестеришањето у ЈНА го има и во АРМ, го има во секоја армија.

Тоа се вика дисклејмер. Штити од тужби и цепидлаки.

Ако ти не си во состојба да направиш елементарна проверка на квалитет на некоја информација, тогаш ниту целиот интернет нема да ти биде од корист. Напротив.

Валиден внес во википедија се гледа од километар. Ако имаш очи нели.

Уваво и што си го нашол дисклејмерот. Штета што не си го прочитал:

Note that most other encyclopedias and reference works also have similar disclaimers.

Ај сеа легни си, пошто е жешко.

Abe ti nepismen si ili kakov si???
The structure of the project allows anyone with an Internet connection to alter its content. Please be advised that nothing found here has necessarily been reviewed by people with the expertise required to provide you with complete, accurate or reliable information.
Ili to so ne sakas da go vidis ne go gledas:tapp:

--- надополнето: Sep 17, 2011 1:52 PM ---
Ај да не бидам вулгарен, модератор сум, само ка напишам дека после 3 години нервози, татко ми сретнува човек од неговото родно село кој бил на висока позиција во југословенски железници, и тој му кажал да однесе документи во кадровото одделение за да почне да работи во ЈЖ.

За кредит, имав лоши искуства како жирант, така да без реална потреба не зимам кредит. А мојата плата секогаш стига од 10-15ти во месецот.

Тестеришањето у ЈНА го има и во АРМ, го има во секоја армија.

Ti pak pocna so prikaznite kako so dedoti od selo ko bese vo Belgrad kako delegat:pos:

Тоа ти се вика „Дечки, а бре ако сакате да не тужите на суд, ве молиме, немојте.“
Процентот на прецизност на Вики е ист со оној на Британика која е пишувана од истражувачките центри во Британија.

Ne ja hejtam temava, naprotiv.

Samo smetam deka tvrdenjeto deka "vo SFRJ podobro se ziveelo" (bez razlika dali e i za kogo tocno) mora da povlekuva i nostalgija kon toa vreme i zelba za vrakanje na tie momenti.

Revoltot kaj mene doagja koga nekoj go negira gorenavedonoto, i veli deka samo si praime muabet, cisto onaka.
Zatoa i prasav neka se izjasnat odredneit elugje dali bi sakale da se vrati toa vreme. Jas licno ne bi sakal.

RAzmisluvanjata se sekogas bazirani na subjektivizam i individualni deshavki niz minatoto.

JAs ne se obidov da ukazam koga e podobro, s eobidov da ja dolovam i drugata strana na besprekornata SFRJ.

I uste poveke, da ukazam na nekoj sto kje procita tuka, deka treba da zaboravi na SFRJ deka toa e minato, kako sto najsjajnoto olimpisko odlicje na Shaban Trstena e minato. Deka treba fokusiranj ena surovata realnost za da s eobezbedi kakva takva dobra idnina z apokolenijata sto kje dojdat.

Voskresnuvanjeto na mitot za tecenje med i mleko vo poranesnata SFRJ ne odi vo nicija korist, naprotiv. Bez razlika dali e tocen, ili ne.

Se nadevam deka nekoj kje ja dolovi poentata na moive postovi, deka nema potreba tokmu taa mladina shto nekoi ja narekoa nepismena da ja trueme so bajki koi se minato i teshko vo skoro vreme da se vratat.

TOkmu taa mladina pokazuva konecno malku gordost, gubenje na poltronskoto cuvstvo na MAkedonecot i vekovnata potreba od necija zashtita. Taa mladina kakva i da e zasluzuva respekt, sepak nasha e.

Najmalku imaat pravo da ja obvinuvaat onie sto doprinesoa za "smrtta" na Jugoslavija.
--- надополнето: Sep 17, 2011 1:33 PM ---

Tocno, tvoite "mudruvanja" se daleku porelevantni;)

Dobro ti Miki potocno od so se plasis??? Da ne posaka nekoj da go vrati vremeto nazad???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom