Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ти како стоиш? Почетник или нешто више?
Тука сум на граница, нешто подоле. Со моиве 75 кила можам да чучнам 110 и имам мртво кревање околу 120, зависно од денот. Бенчот ми е нешто помалку од 80, али за недела-две највеќе ке дојдам и до 80ка сигурно. На потисок над глава (overhead press) заглавив на 47. Глобално гледано, уште сум почетник.

Тие бројки се онака оквирно да знаеш, кога ке приметиш дека не 3-4 тренинга не можеш да напредуваш (да качиш тежина или повторувања) значи дека ти треба поинаков пристап.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Тука сум на граница, нешто подоле. Со моиве 75 кила можам да чучнам 110 и имам мртво кревање околу 120, зависно од денот. Бенчот ми е нешто помалку од 80, али за недела-две највеќе ке дојдам и до 80ка сигурно. На потисок над глава (overhead press) заглавив на 47. Глобално гледано, уште сум почетник.

Тие бројки се онака оквирно да знаеш, кога ке приметиш дека не 3-4 тренинга не можеш да напредуваш (да качиш тежина или повторувања) значи дека ти треба поинаков пристап.
Или ти треба одмор. Deload week на амерички. Јас тоа го сфатив пред 4-5 месеци отприлика. Колку повеќе форсираш килажи блиску до максимумот толку побрзо ќе треба да правиш deload week. Целта што ти е со вежбањето, идеш бодибилдинг, кревање макс. килажи или нешто трето?

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Вежбам за сила така да репетициите ми се вртат околу 5 и ретко идам погоре, што значи дека интензитетот е блиску до максимумот, кај 85-90%. Кај и да е за месец дена отприлика ке се префрлам на некоја 5x5 Bill Starr програма така да сакам да бидам во можност да работам со поголеми тежини.

Можно е дека ми треба deload. Прашањето е само колку да намалам.
Дали да идам до 60% и да потрошам 2-3 недели да дојдам до максимумот, и да се обидам да го прескокнам, или до некои 75-80% и да потрошам само една недела.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Вежбам за сила така да репетициите ми се вртат околу 5 и ретко идам погоре, што значи дека интензитетот е блиску до максимумот, кај 85-90%. Кај и да е за месец дена отприлика ке се префрлам на некоја 5x5 Bill Starr програма така да сакам да бидам во можност да работам со поголеми тежини.

Можно е дека ми треба deload. Прашањето е само колку да намалам.
Дали да идам до 60% и да потрошам 2-3 недели да дојдам до максимумот, и да се обидам да го прескокнам, или до некои 75-80% и да потрошам само една недела.
Да, топ е за почетник програмата на Bill Starr. Deload една недела со отприлика 55-60% од макс. но со ист број на повторувања како на работните сетови. Две недели deload не ти требаат бидејќи уште си почетник тие се применуваат кај понапредни вежбачи ако пример паднат 10% и више у сила. Ако сакаш добредојден си на некој тренинг кај што вежбам ќе те посоветувам за почетниов период што како најбрзо да напреднеш.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Да, топ е за почетник програмата на Bill Starr. Deload една недела со отприлика 55-60% од макс. но со ист број на повторувања како на работните сетови. Две недели deload не ти требаат бидејќи уште си почетник тие се применуваат кај понапредни вежбачи ако пример паднат 10% и више у сила. Ако сакаш добредојден си на некој тренинг кај што вежбам ќе те посоветувам за почетниов период што како најбрзо да напреднеш.
Фала многу за понудата ама не сум од Скопје (претпоставка дека ти си :) ), а и уште месецов сум бидам во државава. Ке пробам да направам една недела deload па ке видам како ке иде натаму.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Фала многу за понудата ама не сум од Скопје (претпоставка дека ти си :) ), а и уште месецов сум бидам во државава. Ке пробам да направам една недела deload па ке видам како ке иде натаму.
Ок. Ако нешто ти треба помош слободно прашај. Се најдобро. :)

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
И мене Jack3d ми делуваше као бајка...еднашка кога снемав сила, ем ми падна шеќерот...ептен добро ме врати

Проблем е што чеша, трпки лазат, пецка. Ми рекоа од креатинот било, а овде читам дека пецкањето е од бета аланинот.

Случајно ги видов цените на овие сајтов, ме заинтересира доста големата разлика
http://www.bodybuilding.com/store/usp/jacked.html
http://www.jack-3d.com/
цените се 22 и 29 долари (1200-1500), а кај нас го даваат 2100
Истото го имам забележано и за другите суплементи и се интересирав па побарав подетално,значи генерално земено Американците во УСА имаат за некои 20% поевтини суплементи поради тоа што се продаваат директно од оригиналниот продавач(фирма за суплементи)...за нашите да ќарат мора да ја покачат за некој процент цената..а за bodybuilding.com како најголема бодибилдиг заедница на интернетов имаат склучено посебни договори со скоро сите фирми за суплементација..па така да за некои производи има дури и до 40% намаление...

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Еве ова е добро за почеток.
Ја мислам ова важи ако вежбаш за сила powerlifter.. Пошто за бодибилдинг тешко се достигнуваат резултатите.. На пример некој има поинаква градба и ќе може повеќе да дигне со само 1 месец одење некој не..

На пример мој другар крева 80 кг на бенч,а во теретана е 7-8 месеци.. јас неможам да се доближам до 50че :D

Иначе вежбаш за некое такмичење или онака од мерак?:D позз

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ја мислам ова важи ако вежбаш за сила powerlifter.. Пошто за бодибилдинг тешко се достигнуваат резултатите.. На пример некој има поинаква градба и ќе може повеќе да дигне со само 1 месец одење некој не..

На пример мој другар крева 80 кг на бенч,а во теретана е 7-8 месеци.. јас неможам да се доближам до 50че :D

Иначе вежбаш за некое такмичење или онака од мерак?:D позз
Според мене секој може да ги достигне овие резултати. Не треба веднаш на почеток да се специјализираш чисто за бодибилдинг или пауерлифтинг.

Вежбам чисто спортски, што викаш ти за мерак, али последниве месеци доста ми е битно да имам напредок. Сепак, далеку сум од било каков натпревар, моиве бројки се доста слаби.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
И јас би дошол во почетници :)
На бенч дигам 125% од мојата тежина ( и тоа посилен сум на кос што е малку чудно) а на чучањ едвај 100%.
Со оглед дека вежбам само 4-5 месеци до некаде сум и задоволен :)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
И јас би дошол во почетници :)
На бенч дигам 125% од мојата тежина ( и тоа посилен сум на кос што е малку чудно) а на чучањ едвај 100%.
Со оглед дека вежбам само 4-5 месеци до некаде сум и задоволен :)
исто и кај мене :D Кос бенч ми е многу полесно отколку рамен..

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
За натпревар не треба да чекате да стигнете до напредно ниво. Идат на натпревари луѓе што креваат помали килажи од вас. Ако имате намера во иднина да се натпреварувате тогаш колку повеќе искуство имате толку подобро. Ниеден шампион не чекал да биде најдобар во свет па за да искочи да се натпреварува.

Iµµortal

사범님
Член од
26 јули 2011
Мислења
711
Поени од реакции
387
исто и кај мене :D Кос бенч ми е многу полесно отколку рамен..
за да ти биде полесен рамниот бенч вежбај на дигната коса клупа со бенч и со еднорачни тегови исто на подигната клупа.Со тегови е поефективно.Јас лани кога идев можев да вежбам 4 серии по 60 кг,а летово идев еден месец и се напнав повеќе со овие вежби и за кратко време почнав да ги правам сите серии по 80 на рамен

Член од
19 септември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
7
за да ти биде полесен рамниот бенч вежбај на дигната коса клупа со бенч и со еднорачни тегови исто на подигната клупа.Со тегови е поефективно.Јас лани кога идев можев да вежбам 4 серии по 60 кг,а летово идев еден месец и се напнав повеќе со овие вежби и за кратко време почнав да ги правам сите серии по 80 на рамен

со вежбање со еднорачни на рамен бенч велиш дека потоа повеќе си кревал на рамен бенч??

Kajgana Shop

На врв Bottom