Еве го
Иначе ова е review e од некој што мисли KONAMI после PES 6 само почнаа да тонат и дека со PES 2011 го достигнаа дното. Може да делува субјективно, ама тоа е тоа.
Ајде од почеток. Го инсталирувам демото, ама пошто не ми се појавија никакви шорткати на десктоп, ја пуштив од start (таму ми се појави шорткат). И одма нервози. Ми требаа околу 5 минути за да ме даде на менито... НА КОЕ КОПЧЕ СЕ ПРЕКИНУВА ЕБАНОТО ИНТРО, GOD-DAMMIT?!?!? Нема везе, го чекав целосно да заврши (откако претходно ги стиснав сите можни копчиња на тастатурата и не успеав да го изгасам), и прочепкав малце низ опциите. Немаше ништо посебно, пошто е демо и штета што немаше овозможено коментатор. Ме интересираше каков е целокупниот звук, ама не можам да дадам оценка за тоа.
Идам Exhibition game, и одма подзинувам со устата. Man Utd. има 1 А и 5 B оценки, а Милан (милан бе
) има 6 A. Најверојатно го направиле најдобриот тим во играва.
Нема везе, пуштам утакмица и од старт се разочарувам од графиката и од камерата. Ај камерата не е толку лоша (освен кога се изведува топката од средина - е тогаш е и повеќе од лоша), ама затоа графиката е "др'ж ме мајко, се испосрав". Уште кога излегоа првите скриншоти за графиката реков дека играчите личат на зомбија, и очигледно KONAMI не се потрудиле да го поправат тоа. Сеуште личат на зомбија. Треба да и' стават на играва "Rated M", да не ја пушти некое мало дете да се исплаши и да има трауми после.
И конечно самата игра... Не само што не е исправено движењето на играчите, туку и влошено е. Дадов коментар на минатите страници после гледање на preview видео дека колизијата меѓу играчите е лоша, и згрешив. ПОЛОША Е. Ко да немаат фрикција со тревата... еден играч кога трча накај друг, вториов при "контактот" се движи по тревата лебдејќи... контактите (фаулите) се смешка... А топката па... Леле па тоа па. Да не ти се верува дека играш фудбалска симулација. Ми текнува на времето на FIFA 2001, кога трчаш со играч топката ти се прилепуваше на нога. Е овдека, не само што ти се прилепува на нога, туку има и полошо од тоа - ТИ се прилепуваш за топката. Да, да, и тоа го има. Се тркала топката по трева, трчаш ти да ја прибереш и само гледаш како играчот се поместува пола метро лебдејќи.
Друго нешто што ептен не ми се свиѓе, е што е претешко дури и да ја погодиш рамката на голот. Ми се деси во првите минути од утакмицата, трчам со Руни (надесно) кон голот негде од кај десната страна на 16ник, и баш од кај аголот шутирам држејќи горе и лево (нели, за да шутне баш накај голот, ко на сите останати игри), и ми се дешава - шутира Руни, и топката не само што не го погоди голот, туку дури ни во гол аут не отиде. ОТИДЕ ВО АУТ, И ТОА ПОНАЗАД ОД САМАТА ПОЗИЦИЈА НА ИГРАЧОТ ПРИ ШУТИРАЊЕ!!! Си викам, да не се смешани копчињава, да не стиснав за набацување? Не, бе - шут било тоа... Ах, бреее....
Пошто ми скурчи обидувајќи се да дадам гол, им дозволив на противниците да го сторат тоа. И конечно тогаш првата позитивна работа. Графиката на играчите и нивните движења при вакви анимации се прилично добри. Уште така да изгледаше самата игра - супер ќе беше. Ама не се... Разликата меѓу тие анимации и самата игра е небо-земја. Затоа и на трејлерите пред месец-два пуштаа такви видеа, за сите да се попалат на добра графика. А уствари везе си нема тоа.
Втора позитивна работа, интелигенцијата на играчите е добра. Знаат каде да се движат, каде да се отвараат итн итн. За жал интелигенцијата на противниците е лоша. Можеби затоа што играв на Regular, ама па треба барем малце да знаат како да се движат во одбрана бе да му се сневиди.
И третата позитивна. Игривоста на играта не е лоша. Чим не ја изгасив играва после првите 10 минути од натпреварот - не е лошо. Изгасив негде околу 73та, а рачунајте дека едно полувреме трае 10 минути (или 12, не ми текнува добро...). Ама сепак ја изгасив. Џабе ќе продужувам кога немав никакво уживање при играњето.
Се' на се', ова е само демо, ама е многу лошо. Ќе почекаме до крајниот производ, ама не верувам дека многу работи ќе се сменат. Оваа година PES ќе добие нокаут од FIFA, па да се надеваме дека следната година ќе им дојде памет и ќе почнат да прават нова PES од корен. Пошто вака веќе не бидува.
Би им ја препорачал исклучиво на фанбојсите на PES што имаат челични нерви, затоа што има премногу багови од кои ќе се нервираат.
Поз.