Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Ајде јас вака непокането да се приклучам на дискусијава... Бруки бруки, пу пу пу срамота, ова за секој што не ја гледал Борн трилогијата. Одлични филмови, третиот е најдобар, па првиот па вториот. Сите се супер како и да е. Нема да ви останат во меморија, акционен филм како акционен филм, не се споредува со одредени филмови на Скорсезе, Линч, Коенови, Хичкок, Кјубрик и така натака. Ама сепак, добро снимена акција Е добро снимена акција, без разлика што приказната е стопати видена - лошите момци од циа бркаат добар лош момак кој е тотален лошогаз... Слободно можам да кажам се работи за филмови кои спаѓаат во категоријата топ 20 акциони филмови од претходната декада. Можно е да ве иритира начинот на кој се снимени (shaky cam) ама не смета до толку.
Мене ме иритира тоа што денеска све проаѓа. Мет Дејмон како некој die-hard агент, пффф. Не бил Џејмс Бонд, него Џејсон Борн. Што е наредно Бен Афлек, другар му како Бонд ? :P
Нема повеќе такви актери, цврсти типови, bad-ass, само некои манекени, метеросексуалци. Кегни, да беше жив, сите ќе ги изедеше овие за доручек. :P

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Мене ме иритира тоа што денеска све проаѓа. Мет Дејмон како некој die-hard агент, пффф. Не бил Џејмс Бонд, него Џејсон Борн. Што е наредно Бен Афлек, другар му како Бонд ? :P
Нема повеќе такви актери, цврсти типови, bad-ass, само некои манекени, метеросексуалци. Кегни, да беше жив, сите ќе ги изедеше овие за доручек. :P
А бе остај, кога овој стана акционен херој. Мет Дајмон за него е Шварценегер.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Најнајнајнајпреценетиот актер на денешницата. Трагично е што заработува милиони. Овој не треба ни да припари до филмски сет.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Најнајнајнајпреценетиот актер на денешницата. Трагично е што заработува милиони. Овој не треба ни да припари до филмски сет.
Тука се некаде со Николас Кејџ. :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.348
До негде, ама само до негде типов (како и да се читат) беше добар во New York I Love You, иако филмот беше... катастрофа.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.540
Поени од реакции
15.032
5 Days of War (2011)
Препорака за негледање. Да се избегне по секоја цена. Комплетна пропаганда, војната гледана од едната страна, добрите момци наспроти лошите. Го гледав само за да видам што ќе измислат, иако очекував пропаганда, ме разочараа со начинот на кој го направија тоа, премногу отворено и без срам и перде. Подобро ќе беше да снимат нов дел од Рамбо :)
Ептен претера. Можеби не е кој знае каков филм, но може да помине. Впрочем, ти го направи катастрофален, со само еден збор - пропаганда. Грузијците сакале да си ја раскажат нивната приказна... и така нивното гледиште беше запоставено. Вака ќе треба да ги отпишеме и Shindler's List, Brevearheart, American History X, The Lives of Others, повеќето филмови околу 2СВ и др., каде што имаш поделба на добри и лоши момчиња.

Мислам дека не избрале најдобра приказна, подобро ќе беше да се насочат кон лична трагедија, а воените акции да им се повеќе во сенка. Но, тоа е друга приказна.

Филмот има добра камера, добра сценографија, доста добро претставени воени сцени. Можеле малку да ја средат приказната.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Ептен претера. Можеби не е кој знае каков филм, но може да помине. Впрочем, ти го направи катастрофален, со само еден збор - пропаганда. Грузијците сакале да си ја раскажат нивната приказна... и така нивното гледиште беше запоставено. Вака ќе треба да ги отпишеме и Shindler's List, Brevearheart, American History X, The Lives of Others, повеќето филмови околу 2СВ и др., каде што имаш поделба на добри и лоши момчиња.

Мислам дека не избрале најдобра приказна, подобро ќе беше да се насочат кон лична трагедија, а воените акции да им се повеќе во сенка. Но, тоа е друга приказна.

Филмот има добра камера, добра сценографија, доста добро претставени воени сцени. Можеле малку да ја средат приказната.
Не бе и како филм е лош. Пропаганда трпиме, и Рамбо е пропаганда како што пишав предходно. Овде имаме рандом нафрлени трагични сцени кои треба да не чепнат емоционално, група новинари-ликови кои се доволно неинтересни за да не ни е гајле за нив и Енди Гарсиа и Вал Килмер како пропаѓаат да ти е жал да ги гледаш.

Што се однесува до конкретниот случај навистина е една од најголемите срамоти. Филмот започнува со тоа како претедателот е ѓоа загрижен и презема „некакви активности“ и потоа одма во прв план како ги бомбардираат, скоро ничим изазвани. Во реалната приказна која е добро документирана, претседателот матер им онадеше од бомбардирање неколку дена, испотепа едно чудо цивили, пред Русите да интервенираат. Истиот тој претседател кој го глуми Енди Гарсија е ментално нестабилна личност која дојде на власт со државен удар помогнат од Сорос и е обична марионета... Но тоа е веќе за други теми.

Злосторства од типот на Босна, како оние во филмов, колку што знам не се евидентирани таму и не се случиле, таму двете војски направија злосторства со бомбардирање цивилни цели и тоа беше тоа. Сцените беа позајмени од балканските војни.

Основното што не штима во овој филм е што наместо да направи фина пропаганда како повеќето други, овој отворено пука. Имај во предвид дека филмот не е грузиски, да беше, ќе ги разберев. Ова е пак за филм на фраерите кои се као независна странка (само новинари), а во суштина финансираа и организираа се што бидна таму.

F

Frankie Yale

Гостин
^ Warning: Maximum mrcenje activated. I mene me iznervira filmov, uste edna eftina propaganda. Toa Gruzijcite srcinja, si sedele si lovele ribi na crno more i odednas losite Rusi resile da gi napadnat od dosada. Gluposti, napadite vrz naselenieto vo Abkazija i Osetija gi zaboravija, ne se vazni... Ama ne, Gruzijcite se prijateli na nato i zapadnjacki orientirani pa mora tie da se dobrite! Amerika so nivnata nadvoresna politika i so nato pod svoja zakrila partal go napravija svetot ama ne Rusite se mnogu losi, plasete se od niv i sram da im e, probaa da ja okupiraat Amerika vo call of duty, world in conflict i red dawn.

Se cini glupostite na Dzozef Mekkarti uste ne se zaboraveni od i onaka glupaviot Americki narod (well there's your answer), a toa emotivnite scenite, abe dusata da ti se otkine, isforsirani i za dzabe staveni, kolku da pobudat cuvstva na empatija i taga sprema napateniot narod. Ko jas da pocnam da snimam nekoja drama i na sred film vmetnam video od eutanazija na mali macenca, onaka, kolku da pobudam tazni cuvstva kaj publikata.

A sto da se ocekuva od reziser koj go snimil Born American?! Pazi summary na imdb - "Three American students vacationing in Finland, cross the border into Russia for fun of it. When they are spotted by the Russian soldiers who are shooting to kill, it's not fun anymore. Captured and thrown in jail, they find it's not fun either. It's a nightmare"

Eden komentar na youtube trejlerot ubavo ja sumira celata situacija... "Russians are the bad guys again?"

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Кога правиш пропаганда, ги пушташ Сталоне или Чак Норис да кршат кичми и молим лепо... сите се фокусираат на делот со кршењето кичми и сите се хепи на крајот, и тие што јаделе ќотек и другите.

Вакви напади на интелегенција, не...

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.540
Поени од реакции
15.032
Не бе и како филм е лош. Пропаганда трпиме, и Рамбо е пропаганда како што пишав предходно. Овде имаме рандом нафрлени трагични сцени кои треба да не чепнат емоционално, група новинари-ликови кои се доволно неинтересни за да не ни е гајле за нив и Енди Гарсиа и Вал Килмер како пропаѓаат да ти е жал да ги гледаш.

Што се однесува до конкретниот случај навистина е една од најголемите срамоти. Филмот започнува со тоа како претедателот е ѓоа загрижен и презема „некакви активности“ и потоа одма во прв план како ги бомбардираат, скоро ничим изазвани. Во реалната приказна која е добро документирана, претседателот матер им онадеше од бомбардирање неколку дена, испотепа едно чудо цивили, пред Русите да интервенираат. Истиот тој претседател кој го глуми Енди Гарсија е ментално нестабилна личност која дојде на власт со државен удар помогнат од Сорос и е обична марионета... Но тоа е веќе за други теми.

Злосторства од типот на Босна, како оние во филмов, колку што знам не се евидентирани таму и не се случиле, таму двете војски направија злосторства со бомбардирање цивилни цели и тоа беше тоа. Сцените беа позајмени од балканските војни.

Основното што не штима во овој филм е што наместо да направи фина пропаганда како повеќето други, овој отворено пука. Имај во предвид дека филмот не е грузиски, да беше, ќе ги разберев. Ова е пак за филм на фраерите кои се као независна странка (само новинари), а во суштина финансираа и организираа се што бидна таму.
Добро, тебе не ти се допаѓала политичката порака, ти си сакал Путин да биде добриот. :) Приказната дека имало повеќе од илјада мртви цивили по првите напади се покажаа како неточна, тоа беше само руска пропаганда. А, замисли ти да си претседател, да имаш таква гангрена, како САО Крајина, во твојата држава и некој да сака да ја користи за да создава немири. Плус, пред да почне бомбардирањето веќе имаше руски единици на кои не им беше таму местото. Има и нешто друго многу важно, пред неколку месеци беше самитот во Букурешт, каде што европските држави умилкувајќи и се на Русија, решија да не ја примат Грузија во НАТО, ова беше голем удар за таа држава која постојана е под опасност да биде руска марионетска држава. Целта на Русите брзо се виде, тие тргнаа во внатрешност на Грузија и кон Талин. Само не беа толку моќни за да воспостават марионетска власт, како што ја имаа пред Сакашвили. Да не зборуваме за раселените кои таму не можат да се вратат, после ’хуманата’ интервенција, потикната од ’хумани’ причини од страна на Русија. Интервенцијата беше нешто слично на Советската интервенција во Чешка. Муабетите Сорос го инсталирал, се од рангот на Ѓуро од Балкански шпијун... или како како запад ја уништи Србија што помогна при менување на Милошевиќ.

Добро, секој си верува во што сака...

Во принцип, политичка пропаганда или политички став во филмовите ни пречи во зависност од тоа каква е. Најмногу политика има во т.н. авторски фолмови, каде што се претставуваат секакви срања како уметност кои простиот народ не може да ги разбере.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Добро, тебе не ти се допаѓала политичката порака, ти си сакал Путин да биде добриот. :) Приказната дека имало повеќе од илјада мртви цивили по првите напади се покажаа како неточна, тоа беше само руска пропаганда. А, замисли ти да си претседател, да имаш таква гангрена, како САО Крајина, во твојата држава и некој да сака да ја користи за да создава немири. Плус, пред да почне бомбардирањето веќе имаше руски единици на кои не им беше таму местото. Има и нешто друго многу важно, пред неколку месеци беше самитот во Букурешт, каде што европските држави умилкувајќи и се на Русија, решија да не ја примат Грузија во НАТО, ова беше голем удар за таа држава која постојана е под опасност да биде руска марионетска држава. Целта на Русите брзо се виде, тие тргнаа во внатрешност на Грузија и кон Талин. Само не беа толку моќни за да воспостават марионетска власт, како што ја имаа пред Сакашвили. Да не зборуваме за раселените кои таму не можат да се вратат, после ’хуманата’ интервенција, потикната од ’хумани’ причини од страна на Русија. Интервенцијата беше нешто слично на Советската интервенција во Чешка. Муабетите Сорос го инсталирал, се од рангот на Ѓуро од Балкански шпијун... или како како запад ја уништи Србија што помогна при менување на Милошевиќ.

Добро, секој си верува во што сака...

Во принцип, политичка пропаганда или политички став во филмовите ни пречи во зависност од тоа каква е. Најмногу политика има во т.н. авторски фолмови, каде што се претставуваат секакви срања како уметност кои простиот народ не може да ги разбере.
Братче, темава не е политика, само неколку работи на кратко:
1. Грузијците изведоа ракетни напади на цивилни цели, дел кој во филмот не е прикажан. Филмот почнува со контранападот на Русите. Историски се е документирано, дури и тетка вики знае.
2. Нема прав и крив, и двете страни извршија воени злосторства. Прикажани се само оние од едната страна.
3. Талин е во Естонија.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.540
Поени од реакции
15.032
- Ова не е документарец, ова е игран филм.

- Не може се да се релативизира во животот.

- Добро де, лапсус, на Тбилиси мислев.

- Толку од мене за судирот Грузија-Русија, луѓето тука сакаат да си читаат повеќе за филмови, а не дали се подобри Русите или Грузијците... :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.348
Немам време да пишам рецензија ама денес го гледав X-Men и го добив тоа што го очекував. Пристрасна 10ка. :mad:

Kajgana Shop

На врв Bottom