Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Кој рутер може да работи со 50 Мбпс интернет врска?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Па не баш, пробано со 54ГЛ Линксис и не работи(може да рутира само до 20Мбпс), за послабиве да не прам муабет.Едноставно немаа јак процесор да за да ја изрутираат таа брзина.После малку гугл, кај нас најдов еден модел од Тренд-нет и неколку модели од Линксис.Мислев дека некој овде има first hand искуство да сподели.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.876
Поени од реакции
4.580
вака сега, сакам да приклучам компјутер на голема далечина- од прилика 50-60 метри со кабел, значи од рутер до компјутер, кабелот е самоделски но исправен, го мерев со инструмент и секоја конекција е ок (од осумте) и има од прилика 55 ома отпор, а обичен кабел мрежен од 2 метра има 1.3 ома отпор, со мал кабел на истиот слот се си работи нормално, со големиот кабел на истиот слот вика кејбл анплагд, дали е до далечината те должината на кабелот или треба да ставам купечки кабел?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Па не баш, пробано со 54ГЛ Линксис и не работи(може да рутира само до 20Мбпс), за послабиве да не прам муабет.Едноставно немаа јак процесор да за да ја изрутираат таа брзина.После малку гугл, кај нас најдов еден модел од Тренд-нет и неколку модели од Линксис.Мислев дека некој овде има first hand искуство да сподели.
Прв пат слушам дека (некој) WRT54GL рутер рутира 20 Mbps.... Ако ништо друго, направи му апдејт на фирмверот, или таму во сетинзите да не е изместено нешто.

вака сега, сакам да приклучам компјутер на голема далечина- од прилика 50-60 метри со кабел, значи од рутер до компјутер, кабелот е самоделски но исправен, го мерев со инструмент и секоја конекција е ок (од осумте) и има од прилика 55 ома отпор, а обичен кабел мрежен од 2 метра има 1.3 ома отпор, со мал кабел на истиот слот се си работи нормално, со големиот кабел на истиот слот вика кејбл анплагд, дали е до далечината те должината на кабелот или треба да ставам купечки кабел?
Јас на времето (немаше тогаш wireless) се поврзував со комшијата со 50 метарски (споен) LAN кабел без гајле, преку улица преку бандери :)

Пробај на повеќе компјутери/мрежни, да не е нешто до твојот.

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Кабливе по бандериве од кабелскиве оператори ти се истите така да немаш гајле за далечината ..

Член од
12 март 2009
Мислења
77
Поени од реакции
73
Здраво момци имам еден проблемче што ме мачи околку поврзувањето и делењето на интернет помеѓу два ком. Значи проблемот е следниот:
На располагање = 2 лаптоп ком со Win 7 . На едниот имам дирекно интернет преку кабел. Работава е сега дека сакам да ја поделам интернет конекцијата и на другиот лаптоп. Значи со другиот ком. се поврзувам преку wireless конекција и се е ок на другиот пц ја гледам конекцијата и се конектирам без проблем, но нема интернет.Сега имам проблемче таму на серверот(ком. со интернетот) и имам ставено share на конекцијата преку која добива интернет (ама не сум сигурен дали на неа треба да и ставам share или на таа другата wireless со која се конектирам со другиот ком.Ако е за на таа втората пробав и така ставив ама ми го дисконектира од интернет и серверот кога ја share-увам...). Пробав со програмче Virtual рутер ама безуспешно. Доколку некој може да помогне би му бил благодарен. :)

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
знаете ли некоја веб страна од каде можам безплатно да вртам во странство?:cool:

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
имам нетгеар рутер, сакам да прашам како можам да направам рутерот да нема пасворд ама и да не може да се пуштаат сите кои што ке сакаат? да се пуштаам само тие што јас ке им дадам акцесс , на нивната мац адреса?и колку е тоа сигурно?? ви благодарам

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.741
Поени од реакции
27.733
имам нетгеар рутер, сакам да прашам како можам да направам рутерот да нема пасворд ама и да не може да се пуштаат сите кои што ке сакаат? да се пуштаам само тие што јас ке им дадам акцесс , на нивната мац адреса?и колку е тоа сигурно?? ви благодарам
ако толку не можеш да најдеш во сетинзите на рутерот, види точно кој модел ти е, google-ни го, најди manual и во него сигурно ќе најдеш како се прави mac filtering
иначе доста сигурна ствар ти е mac filtering

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
иначе доста сигурна ствар ти е mac filtering
Само по себе? Ич.

Посебно не на мрежа без лозинка. Време потребно за закачување на непознат корисник на таа мрежа - 1-2 минути од подигање на Backtrack или друга дистрибуција со потребните алатки.

Член од
27 октомври 2009
Мислења
113
Поени од реакции
30
Здраво, пред некое време почна да ме заебава рутерот/лаптопот. Во собата кај што е рутерот Wireless интернет функционира како што треба, и таман го вадам лаптопот од собата и интернет немаа. Во Статус на Интернет врката ми вика кај IPv4 No internet access. А предтоа интернет фаќав со лаптопот од 50 метра може. Е сеа финтата е што Wirelessot го гледам во Netwoks, али кликам конект и ми вика Unable to Connect. А со телефонот Wireless интернет фаќам како што треба, се е во ред. И ми иде да го акнам рутерот од земја( а рутерот е од Т-Хоме, оној Speedport) 2 пати го рестартирам и пак исто. ЧАРЕЕЕЕЕ ???

Kajgana Shop

На врв Bottom