Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Објективно објаснување - само тоа прифаќам, никакво заземање на ставови, што се однесува до религија.
Ај подобјасни троa, како можит субејткот да имат објективно објаснувајне, pls? :confused:

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Ај подобјасни троa, како можит субејткот да имат објективно објаснувајне, pls? :confused:
Читај ја девојката, Мики. Веќе кажа како би му објаснала на детето.. еве, ќе ти цитирам за да не се мачиш многу:
Можам да му објаснам од каков аспект тргнува другарката на училиште, дека сме настанале од Адам и Ева, и од каков аспект тргнувам јас, дека сме настанале од мајмуни, но, никогаш нема да му кажам ,,јас сум во право,,.
Мислам дека доволно јасно се има искажано.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Ај да не ве цитирам сите по ред.
Значи - детето уво не го боли за Исус, Мухамед, Адам, Ева, Ное, Авраам итн. Освен ако ние не го натераме да му биде гајле. Исто е и со соѕвездија, животни, вода, медицина, образование итн. Детето го учи тоа што му го пласираме да го научи. И ако не пласирам религија, нема да го интересира, до оној момент кога во школо прв пат некој ќе донесе јајце за Велигден
Детето за репер си ги зема родителите, па ако јас не сум религиозна големи се шансите и тоа да не биде религиозно, што мене ми се допаѓа. Но сигурно нема да му трубам против истите. Можам да му објаснам од каков аспект тргнува другарката на училиште, дека сме настанале од Адам и Ева, и од каков аспект тргнувам јас, дека сме настанале од мајмуни, но, никогаш нема да му кажам ,,јас сум во право,,.
Читај ја девојката, Мики. Веќе кажа како би му објаснала на детето.. еве, ќе ти цитирам за да не се мачиш многу:
Еден нема кој што стварно и со сигурност знае како и кога настанала земјата со живиот свет на неа а уште помалку пак за настанокот на универзумот така да што и да им кажеш на децата ќе ги излажеш и ќе им пренесеш шпекулации а не проверен факт. Кој вика дека знае лаже :).

Јас ќе им кажам дека не знам (за настанокот на хомо сапиенс знам нешто ама и тоа е недоволно) а ако со медитации или со некое чудо откријат сами нека ми кажат и мене :).

Се друго е лук и вода и перење мозок :).

Инаку се согласувам, децата најчесто ја копираат вербата или системот од родителите.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Прво и основно, ако членката на форумов веќе има дете или деца, то значи дека одамна не е „девојка„.

Второ, се обратив до неа лично, а не до Тебе, така да не се лускузирај со одговарање на прашања кои не се до Тебе упатени.

И трето, ако некој изложи различни видувања за едно и исто прашање, а притоа не даде никаков одговор, глумејќи објективност, тоа не значи дека таквиот воспитувач станал објективен. Од нејзиниот пост (постови) уште од Вселената се чита нејзината намера да не го воспита своето дете во религозен, туку во овосветовен дух, криејќи се зад намерата за „објективно„ воспитување на своето дете/деца...:D

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Прво и основно, ако членката на форумов веќе има дете или деца, то значи дека одамна не е „девојка„.

Второ, се обратив до неа лично, а не до Тебе, така да не се лускузирај со одговарање на прашања кои не се до Тебе упатени.

И трето, ако некој изложи различни видувања за едно и исто прашање, а притоа не даде никаков одговор, глумејќи објективност, тоа не значи дека таквиот воспитувач станал објективен. Од нејзиниот пост (постови) уште од Вселената се чита нејзината намера да не го воспита своето дете во религозен, туку во овосветовен дух, криејќи се зад намерата за „објективно„ воспитување на своето дете/деца...:D
Прво, како што разбрав досега, членката сеуште нема деца, значи е девојка. А дали е тоа воопшто важно во дискусијава?
Второ, навистина се извинувам господине Мики што по некоја случајност пишувам на јавен форум, на отворена дискусија.
Трето, на сите прашања не може да се даде точен одговор. Заради тоа, подобро е да се остават неодговорени, отколку да се кажува се’ и сешто и воедно да се пласира како Точно.
едит: што е толку лошо во воспитувањето на децата во нерелигиозен дух?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прво, како што разбрав досега, членката сеуште нема деца, значи е девојка. А дали е тоа воопшто важно во дискусијава?
Второ, навистина се извинувам господине Мики што по некоја случајност пишувам на јавен форум, на отворена дискусија.
Трето, на сите прашања не може да се даде точен одговор. Заради тоа, подобро е да се остават неодговорени, отколку да се кажува се’ и сешто и воедно да се пласира како Точно.
1. Напишав „...ако има деца...„, но секако дека нема да ја прашам дали ими или нема.
2. Може да е важно, а може и да не е.
3. Не велам дека на сите прашања може да се одговори (еве, јас пршаувам на форумов ама не ми одговараат...), но на сите прашања кои се од животно значење, може да е одговори.
4. Лошото во воспитувањето во нерелигиозен дух е повеќестраната повратна спрега и последиците кои се случуваат ради воспитувањето во духот од атеизмот. На таа тема, и Црквата и социлогијата имаат напишано купишта книги со реални сознанија за штетноста од тоа воспитување.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
одговараат...), но на сите прашања кои се од животно значење, може да е одговори.
4. Лошото во воспитувањето во нерелигиозен дух е повеќестраната повратна спрега и последиците кои се случуваат ради воспитувањето во духот од атеизмот. На таа тема, и Црквата и социлогијата имаат напишано купишта книги со реални сознанија за штетноста од тоа воспитување.
Ќе сакаш да посочиш каде е тоа (освен таа збирката еврејски раскази такозвана библија) пишува тоа?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.660
Поени од реакции
34.099
Има еден цитат од паметен човек, вели: every living thing in the universe knows right from wrong. Религиозното воспитување ништо нема да смени кај детето, освен да го ограничи. А на Мики ова за жал му е единствениот аргумент..

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ќе сакаш да посочиш каде е тоа (освен таа збирката еврејски раскази такозвана библија) пишува тоа?
„Тоа„ е посочено во записите од Светие Оци од 19-от, но и во објавените текстови од современите богослови.
Дел од нив се лесно достапни на линков:

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Svet_oko_nas/svet_oko_nas.htm

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
„Тоа„ е посочено во записите од Светие Оци од 19-от, но и во објавените текстови од современите богослови.
Дел од нив се лесно достапни на линков:

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Svet_oko_nas/svet_oko_nas.htm
браво од 19 ти век. Да не доцниш 2 века?
И повторно твоите омилени СПЦ? да не си ја згрешил ти црквата?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
1. Напишав „...ако има деца...„, но секако дека нема да ја прашам дали ими или нема.
2. Може да е важно, а може и да не е.
3. Не велам дека на сите прашања може да се одговори (еве, јас пршаувам на форумов ама не ми одговараат...), но на сите прашања кои се од животно значење, може да е одговори.
Па...твојот начин на воспитување на дете ми делува прилично лукаво на прв поглед...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
браво од 19 ти век. Да не доцниш 2 века?
И повторно твоите омилени СПЦ? да не си ја згрешил ти црквата?
Бараше одговор-доби одговор.

Молам.

А што се однесува до СПЦ, и таа е Црква ништо помалку или повеќе од МПЦ, настрана од исполитизираниот „проблем„ кој го имаат тие две помесни Цркви.
--- надополнето: Jun 20, 2011 3:14 PM ---
Па...твојот начин на воспитување на дете ми делува прилично лукаво на прв поглед...
Ги поштуем туѓите ставој, ама немам обврска да се согласам сос њума...Како што би рекол еден философ-незнајко.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Еден нема кој што стварно и со сигурност знае како и кога настанала земјата со живиот свет на неа а уште помалку пак за настанокот на универзумот така да што и да им кажеш на децата ќе ги излажеш и ќе им пренесеш шпекулации а не проверен факт. Кој вика дека знае лаже :).

Јас ќе им кажам дека не знам (за настанокот на хомо сапиенс знам нешто ама и тоа е недоволно) а ако со медитации или со некое чудо откријат сами нека ми кажат и мене :).

Се друго е лук и вода и перење мозок :).

Инаку се согласувам, децата најчесто ја копираат вербата или системот од родителите.
Tоа ми е поентата. Ама вернициве гледам ќе кажат - 100% настанавме од кал, и тоа цел свет настана за 6 дена. Атеистите ќе кажат - 100% сме мајмуни. Јас верувам во хомо сапиенсот, но во ништо не сум сигурна, и тоа и ќе си го научам детето - да биде објективно. Инаку, на дете не се кажува ,,не знам,, зошто во неговите очи ти знаеш се :)
--- надополнето: Jun 20, 2011 3:30 PM ---
Јас секогаш кога сум со пациент имаме субјективен разговор меѓу нас двајца, каде што тој ми кажува се за себе, и повеќето го сфаќам сама и кога не го кажува, а тука има работи кои веројатно само јас ги знам. Но се дистанцирам од личното мое пресудување, и тргнувам од научен аспект - објективен.
Исто така и со детето. Тоа што е мое дете не значи дека ќе го лажам и ќе го убедувам во мојот антирелигиозен поглед. Само можам да му кажам - јас мислам вака - другарка ти мисли така - другар ти мисли поинаку - кога ќе бидеш возрасен ќе одлучиш што е правилно.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Лошо е затоа што потоа Црквата нема да може да собира арач од нерелигиозните. Ако мислите дека има било каква друга причина, дебело се лажете...
--- надополнето: Jun 20, 2011 4:01 PM ---
Јас секогаш кога сум со пациент имаме субјективен разговор меѓу нас двајца...
Леле, многу сакам како на филмовите да легнам на кауч и пред психолог или психијатар да си ја отворам душата.

Може да закажеме еден термин?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеистите ќе кажат - 100% сме мајмуни......
За волја на вистината на оваа изјава морам да реагирам, овој Атеист што ти реплицира, нема да го каже тоа, а познавам и дузина други кои не би го рекле тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom