Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
А Dogtooth, не ми е, стaен во watchlist. Ваљда за таква листа на IMDb зборите погоре. Дека друго е мислам My Movies.
Yes indeed, ама watchlist-от мислам дека е понова алатка на IMDb, не се сеќавам дали воопшто и ја имаше кога повеќето од овие филмови јас ги ставав во My Movies (but I could be wrong :oops:)...Како и да е сега почнав да ја проучувам па ќе видам дали е попрактична од My Movies, на која намената и е ваква, и досега ми беше доста корисна :)

+ 100000000 затоа неможам да гледам филмови од Азиско подрачје, од 20 дали во еден има асална глума...

...да ѕирнеше некои добри филмови со Tony Leung -
In The Mood For Love, 2046, Chungking Express (В. Кар Ваи)
Lust, Caution (од Анг Ли)
Infernal Affairs
...? :)

Oсвем последниот, ништо друго стварно добро немам гледано од поглед на глума...ок, тука делата на Акира се двојат.

Со Леунг имам гледан некој, но многу одамна, не се сеќавам баш за кои наслови се работи.

Се гледа дека си нов ама нема да се прославиш со вакви постови :)

Тоа е само минималистичка, пост-модернистичка рецензија со троа егзистенцијалистички зачин...:D

Како што еднаш пишав порано занесен сум од азиското кино ама овојпат по многуте корејски решив да сменам малце и да изгледам и еден кинески филм. И една скајп-другарка од Кина ми го препорача Ip Man (2008)

ip_man_ver3_xlg.jpg

И самата оценка на имдб е доволна препорака да го погледнете филмов, посебно оние кои малку од малку сакаат филмови со боречки вештини. Одлично снимен, со драматични случувања, многу добри борбени сцени, како што читав на вики многу малку биле користени жици, јажиња, при снимањето пошто и главниот актер и самиот практикува боречки вештини па не му било посебен проблем снимањето на сцените. Инаку станува збор за биографски филм за еден од најголемите кунг-фу учители во Кина. Случувањата се во периодот пред и за време на Втората Светска Војна кога Јапонија ја напаѓа Кина. Јапонците дури и му нудат на Ip Man да ја тренира јапонската армија, што овој нормално го одбива. Погледнете што се случува потоа :)

П.С. И стандардно за кинеска...многу убаа женичка има Ip Man-ов :)

П.П.С. Уште на крај кога прочитав дека царов бил и учител на Брус Ли.... :)

Последното требаше да ти биде прво во рецензијата. Заборави уште да кажеш (може и не знаеш) дека филмов има три дела, од кои едниот беше prequel или така нешто... Малку збунувачки редослед имаа па заборавив кој е кој.

И В. Кар Ваи снима филм за Ip man - The Grandmasters (2012). Требаше да биде готов за Канскиов фестивал, ама пошто (типично за него) бајги импровизира и снима без сценарио, заглави, па го одложи за нареднава година. Кореограф е Woo-ping Yuen , кој ја изработи кореографијата и за Iron Monkey (и режисер), Crouching Tiger Hidden Dragon, Matrix, Kill Bill...

Вал Килмер, што ти се случи бре човек?
MV5BMTc4MjU5MjA3NV5BMl5BanBnXkFtZTcwNTg2Mzk0Mw@@._V1._SY314_CR23,0,214,314_.jpg

Еј од кога го немав видено, не знаев дека на ништо не личел сега.:(

Вал Килмер, што ти се случи бре човек?
MV5BMTc4MjU5MjA3NV5BMl5BanBnXkFtZTcwNTg2Mzk0Mw@@._V1._SY314_CR23,0,214,314_.jpg

Еј од кога го немав видено, не знаев дека на ништо не личел сега.:(

Угојио се...ама никој не може со Мики Рурк :( Каков е у Passion Play (вери ступид муви бај д веј), лицено - глина...sick:

Вчера го гледав филмот чиј крај ми направи најмногу ќејф од сите филмови кои сум ги гледала до сега. Станува збор за Dogville.
Мислам дека ова не е спојлер, не откривам ништо за крајот, само ќе кажам дека филмот е совршен. Малце на почеток мислев дека сум симнала некој погрешен фајл, ми изгледаше ко да гледам театарска претстава, ама се исплатеше.

Вчера го гледав филмот чиј крај ми направи најмногу ќејф од сите филмови кои сум ги гледала до сега. Станува збор за Dogville.
Мислам дека ова не е спојлер, не откривам ништо за крајот, само ќе кажам дека филмот е совршен. Малце на почеток мислев дека сум симнала некој погрешен фајл, ми изгледаше ко да гледам театарска претстава, ама се исплатеше.
Уште тогаш, одамна, одамна (ама не толку многу)... Го пуштив еднаш филмот. Гледам, скоро 3 саати трае, згора на се` тоа баш, театарска претстава. Погледав малце и го исклучив. После неколку денови пак нешто ми текна, ама тогаш бев расположен за филмче од овој карактер. Препорака: Гледајте го овој филм кога ќе сте расположени за гледање подолг филм. До тогаш, само собирајте здравје. Јас пак ќе си го гледам, го ставив на листата. :)

И В. Кар Ваи снима филм за Ip man - The Grandmasters (2012). Требаше да биде готов за Канскиов фестивал, ама пошто (типично за него) бајги импровизира и снима без сценарио, заглави, па го одложи за нареднава година. Кореограф е Woo-ping Yuen , кој ја изработи кореографијата и за Iron Monkey (и режисер), Crouching Tiger Hidden Dragon, Matrix, Kill Bill...
За многу кратко време Кар Ваи ме освои и сега го ставам меѓу мои омилени режисери на денешницава . За филмовите што ги прави нема што да се збори , тотално уникатен стил на создавање , уште кога прочитав дека снимал и без сценарио ....
Голем грев ќе направите ако не изгледате барем еден негов филм , типов е меѓу мајсторите на современиот филм :)

Фантастичен филм/крај, многу пати го препорачувам, сосема несекојдневен и необичен :)

Многу фалење му удривте на филмов, само незнам не ми се седи 3 саата пред компјутер.
Ај можда ќе биде и тој деноввие иако ако седам 3 саата поарно Godfather ќе го гледам ама добро ќе биде и Dogville еднаш :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom