Зошто атеистите му се лутат на Бог

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не ја стајавај сопствената перспектива како апсолутна вистина! Затоа постојано си во конфликт со сите на форумов. Ок е да критикуваш нешто, но да правиш разлика и да бидеш свесен дека тоа е твое согледување и став, а не апсолутна вистина.
Пак ти. Игнорирај го, послушај ме. Комуникацијата со некои суштества е апсолутно бескорисна... Масата пред мене има поголема шанса да сфати нешто отколку оваа креатура..

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не ја стајавај сопствената перспектива како апсолутна вистина! Затоа постојано си во конфликт со сите на форумов. Ок е да критикуваш нешто, но да правиш разлика и да бидеш свесен дека тоа е твое согледување и став, а не апсолутна вистина.

Мора да биде апсолутна мојата перспектива, затоа што во друг случај нема да биде перспектива туку претпоставка.
А дали сум у конфликт со сите не е баш многу битно....само едно не ми е јасно зошто бегаш од фактот дека спремаат една светска влада.
И фактот дека едни те исти фамилии владејат со светов, во делот на долната пирамида.
Додека кој е во малото триаголноче со окцето тоа не сум баш сигурен.

--- надополнето ---

Пак ти. Игнорирај го, послушај ме. Комуникацијата со некои суштества е апсолутно бескорисна... Масата пред мене има поголема шанса да сфати нешто отколку оваа креатура..
Ќути си и трај си, од вчера си на форумов а ке кажуеш кој со кого требало да дискутира :tapp:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
само едно не ми е јасно зошто бегаш од фактот дека спремаат една светска влада.
И фактот дека едни те исти фамилии владејат со светов, во делот на долната пирамида.
Тоа не е од вчера. Што мислиш ти ја откри Америка? Баш преку верата се шири тој клан. И Ватикан и СССР.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
:) Ниедна комуникација не е бескорисна, ако сите имавме исти мислења и исти гледишта, светов ќе беше едно многу досадно место.
Мене ми е предизвик да дискутирам со некој што не мисли како мене, на тој начин или тој ќе научи нешто плус или јас....а можеби и двајцата, којзнае!:helou:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
:) Ниедна комуникација не е бескорисна, ако сите имавме исти мислења и исти гледишта, светов ќе беше едно многу досадно место.
Мене ми е предизвик да дискутирам со некој што не мисли како мене, на тој начин или тој ќе научи нешто плус или јас....а можеби и двајцата, којзнае!:helou:
Точно така, но комуникацијата подразбира размена на мисли, а кај ова суштество не препознавам такви нешта...

Ти си знаеш...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мора да биде апсолутна мојата перспектива, затоа што во друг случај нема да биде перспектива туку претпоставка.
А дали сум у конфликт со сите не е баш многу битно

Ова што го кажа звучи одприлика дека твојата вистина е апсолутна вистина, твоето искуство е апсолутно искуство...итн! Во тој случај, кога ова би било така, ти би требало да си ги искусил сите можни нешта, и да ги знаеш сите нешта кој може да се знаат....Никој не е на тоа ниво, не се лажи самиот себеси!
само едно не ми е јасно зошто бегаш од фактот дека спремаат една светска влада.
Небегам од тој факт! Напротив, според мене светска влада е далеку подобра варијанта од ова што сега го гледаме! Глобализацијата како процес е единственото нешто кое може да го обедини човештвото на културен, етнички, национален и економски план! Што фајде видовме од национализмот? Од патриотизмот? Од религиите? Само поделби и конфликти!

П

Пепси_

Гостин
Како може да му се лутиш на некој шо усвари не веруваш во него ?! Темата е шит.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
1.Ова што го кажа звучи одприлика дека твојата вистина е апсолутна вистина, твоето искуство е апсолутно искуство...итн! Во тој случај, кога ова би било така, ти би требало да си ги искусил сите можни нешта, и да ги знаеш сите нешта кој може да се знаат....Никој не е на тоа ниво, не се лажи самиот себеси!
2.Небегам од тој факт! Напротив, според мене светска влада е далеку подобра варијанта од ова што сега го гледаме! Глобализацијата како процес е единственото нешто кое може да го обедини човештвото на културен, етнички, национален и економски план! Што фајде видовме од национализмот? Од патриотизмот? Од религиите? Само поделби и конфликти!
1. Перцепцијата без употреба на сетилата е апсолутна....не се разбравме.
Инаку апсолутна перцепција со употреба на сетилата нема...можеби колективната свест е апсолутна у тој поглед, чисто како идеја :)
Инаку индивидуалната перцепција(таа со сетилата) е многу ограничена како што и ти кажа.
2.Не планирам да коментирам, еве земи читни го ова малку од 1919 http://www.hermetics.org/pdf/steiner/Rudolf_Steiner_-_Lucifer_Ahriman_Asuras.pdf
Инаку се е убаво на прв поглед, ама да не загорчи целата убаина.

--- надополнето ---

Како може да му се лутиш на некој шо усвари не веруваш во него ?! Темата е шит.
Од кај знаеш у што веруваш ?
1 работа од 10 ги правиш свесно, што со другите 9 ?

П

Пепси_

Гостин
1. Перцепцијата без употреба на сетилата е апсолутна....не се разбравме.
Инаку апсолутна перцепција со употреба на сетилата нема...можеби колективната свест е апсолутна у тој поглед, чисто како идеја :)
Инаку индивидуалната перцепција(таа со сетилата) е многу ограничена како што и ти кажа.
2.Не планирам да коментирам, еве земи читни го ова малку од 1919 http://www.hermetics.org/pdf/steiner/Rudolf_Steiner_-_Lucifer_Ahriman_Asuras.pdf
Инаку се е убаво на прв поглед, ама да не загорчи целата убаина.

--- надополнето ---

Од кај знаеш у што веруваш ?
1 работа од 10 ги правиш свесно, што со другите 9 ?
Пријателе прашањето на темата гласи Зошто атеистите му се лутат на господ ..... како воопшто може некој да му се луте на некој шо мисле дека не постое и не верува во него ?! и по шо заклучил креаторот на темата дека атеистите му се лутат на господ.....сварно нема смисла..... Од каде ваа логика ја извади сварно незнам ама ако одиме по тоа ти па од кај знајш у што веруваш и дали веруваш во господ свесно или не свесно....и воа нема смисла

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Како глупост? Со што ќе го поврзеш атеизмот - со спиритуализам? Атеизмот си се поистоветува само со материјализмот. За атеистот се е материја, се е атом. Ништо повеќе. Не верува во души, не верува во духовност. Да не се лажеме сега.
Материјалистите немаат душа? Тоа ти е поентата? Материјалистите немаат духовност? Па сходно на твоето тврдење заклучокот е: Човекот материјалист не што не е животно, туку е ѕвер без душа и духовност. Се што го интересира е материјалното добро што му е потребно, а тоа го добива на начин што ќе го земе само за себе.
Тогаш се поставува прашањето што бараат атеистите на место каде се проповеда Бог, Господ Исус Христос, кога тие немаат духовност, немаат душа, и како резултат на тоа немат ниту осет дека постои Некој кој е создател на се, а тоа е Господ Исус Христос.
За човек без духовност и душа дали може да се каже дека е човек во полн смисол на зборот?
И зошто тогаш вие атеистие се лутите, кога ете сами велите дека атеистие не веруваат во душа, не веруваат во духовност, значи немат душа, немат духовност.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Материјалистите немаат душа? Тоа ти е поентата? Материјалистите немаат духовност? Па сходно на твоето тврдење заклучокот е: Човекот материјалист не што не е животно, туку е ѕвер без душа и духовност. Се што го интересира е материјалното добро што му е потребно, а тоа го добива на начин што ќе го земе само за себе.
Тогаш се поставува прашањето што бараат атеистите на место каде се проповеда Бог, Господ Исус Христос, кога тие немаат духовност, немаат душа, и како резултат на тоа немат ниту осет дека постои Некој кој е создател на се, а тоа е Господ Исус Христос.
За човек без духовност и душа дали може да се каже дека е човек во полн смисол на зборот?
И зошто тогаш вие атеистие се лутите, кога ете сами велите дека атеистие не веруваат во душа, не веруваат во духовност, значи немат душа, немат духовност.
Јоан, и јас сум од Христијаните овде на форумов :) Нешто си се збунил. Ова напишаново не е мој став, него им го пишав на атеистите овде, каков е "атеистичкиот" став, дека се е материја, и нема верување во душа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не постои душа, не само кај атеистите, туку и кај религиозните. Душата е концепт од минатото, кога човекот бил премногу умислен за да се помири со едноставниот факт дека еден ден ќе го нема. Толку едноставно. Немањето душа никако не значи дека луќето се ѕверови кои ќе се испоубијат, тоа поповите им го проповедаат на малоумните. Духовноста од друга страна е амбивалентен поим, не мора да значи дека е поврзан со религиозното во најтесна, монотеистичка смисла на зборот...

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Ај да не комплицирам многу...

Вака, атеистите како такви, не ни треба да влегуваат на подфорумот религија, не ни треба да имат јузери: Атеист, Господ, Сатана666, Годхејтасал, Нема_Бог, Исус2, Мухамед<3, Мојсеј_Левучарот, итн итн, исто како еден македонец што не треба да има аватар од албанско знаме каде што гори, или пак еден албанец да пишува на тема за загинати македонски војници во 2001.

Зошто мислам вака? Па нормално така треба да постапат, ама на форум не се такви, или некои се ’’атеисти’’ ама не го веруваат господ за кого слика им креирала Црквата, Џамијата, Петко од селската заедница, Стојко од теретана, Цветан Ди Џеј-от, или главниот фраер во друштвото, или пак не го веруваат господ за кого сами си креирале некоја (не?)погрешна слика. Ако сте приметиле, повеќето атеисти на форум се тинејџери и нормално дека ке ги зафркаваат другите кои веруваат, тинејџери се, и јас таков бев а и секој повозрасен на времето ист бил. Зошто нема атеисти од 30+ години да седат тука и да ги исмејуваат ’’глупите’’ што веруваат? Иако вака млади кога се не сфаќаат, ама покасно ке сфатат дека многу потешко е да си атеист него обичен верник.

Да не бегам многу од темата, атеистите не му се лутат на господ, него се лутат сами себеси што некогаш верувале, или друг случај е како што спомнав се тинејџери и нормално поминуваат низ таа фаза кога мора да солат памет, исто како и тинејџер верник кој соли памет.

Паметниот атеист не се замара со глупостите на верниците и нема потреба (не треба ни да чуствува потреба) да исмејува некого за да пред други се покаже како по паметен.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Зошто нема атеисти од 30+ години да седат тука и да ги исмејуваат ’’глупите’’ што веруваат? Иако вака млади кога се не сфаќаат, ама покасно ке сфатат дека многу потешко е да си атеист него обичен верник.
Не траскај зелени. Погледни под Аватарите на повеќето што се изјасниле како атеисти, Ќе најдеш и 40+ па и 50

А кој се прави попаметен, прочитај малку, после коментирај. Самиов твој пост е доказ.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Не постои душа, не само кај атеистите, туку и кај религиозните. Душата е концепт од минатото, кога човекот бил премногу умислен за да се помири со едноставниот факт дека еден ден ќе го нема. Толку едноставно. Немањето душа никако не значи дека луќето се ѕверови кои ќе се испоубијат, тоа поповите им го проповедаат на малоумните. Духовноста од друга страна е амбивалентен поим, не мора да значи дека е поврзан со религиозното во најтесна, монотеистичка смисла на зборот...
Ако ти немаш душа, по што ќе се разликуваш од животните? Да кажеме од кучето? Или нема да се разликуваш?

Kajgana Shop

На врв Bottom