Традиционален погреб или кремирање?

• Креатор на темата Креатор на темата wot
  • Време на започнување Време на започнување
Дефинитивно кремирање, само под услов да не ме напикаат во некој цреп/урна па да се плашат внуците :pos:

п.с поекономично е плус од секогаш ме интересирала внатрешноста на правосумалката

Паметно ова со кремирањево..и јас сум ЗА! Па до кога бе ...жив пример моиве две Баби..со 6 000 пензија и двете..едвај по 100 денара ми даваат месечно (кој не им ни ги барам) цело време се жалат пари се немало воа се немало ноа се немало...а коа ќе дое ред за на гробишта ќе се позајмат ако треба...АМАН бе ...АМАН наместо на гробишта да се остава кучињата или циганите да јадат.нека не собере цела фамилија синови/ќерки и внуци едно ручече скромно ( за ние живите да се видиме да се собереме) а и да го спомнеме името на мртвиот..и КРАЈ...а не ова блацка,смоки,цигари,сокчиња...па на последниов погреб на дедо ми па што се деси..сите така уплакани лице праат..и таа сестраму на дедо(бог да го прости) и ја прави на мама... ТИ го умре ...ТИ не го сакаше ти вака ти нака...и секако мене ми дое преку к*р од лицемерието и ја опцув ( на погреб и тоа) тато дое ме фана за рака и ми рече да ќутам дека после ќе разговараме..и се враќаме назад..тато ми вика во право си сине само остави ги нека си вадат очи..они дедоти додека беше жив не дојдоа да го видат..сеа на погреб ќе исправаат криви дрини кој го сакал...и од тато сум извадил ваква поука..што ќе ја памтам за навек

Сакајте се и поштувајте дур сте живи..оти после и у златен сандак да те закопаат се е џабе..и 300 ручеци да напраиш се е џабе..

Паметно ова со кремирањево..и јас сум ЗА! Па до кога бе ...жив пример моиве две Баби..со 6 000 пензија и двете..едвај по 100 денара ми даваат месечно (кој не им ни ги барам) цело време се жалат пари се немало воа се немало ноа се немало...а коа ќе дое ред за на гробишта ќе се позајмат ако треба...АМАН бе ...АМАН наместо на гробишта да се остава кучињата или циганите да јадат.нека не собере цела фамилија синови/ќерки и внуци едно ручече скромно ( за ние живите да се видиме да се собереме) а и да го спомнеме името на мртвиот..и КРАЈ...а не ова блацка,смоки,цигари,сокчиња...па на последниов погреб на дедо ми па што се деси..сите така уплакани лице праат..и таа сестраму на дедо(бог да го прости) и ја прави на мама... ТИ го умре ...ТИ не го сакаше ти вака ти нака...и секако мене ми дое преку к*р од лицемерието и ја опцув ( на погреб и тоа) тато дое ме фана за рака и ми рече да ќутам дека после ќе разговараме..и се враќаме назад..тато ми вика во право си сине само остави ги нека си вадат очи..они дедоти додека беше жив не дојдоа да го видат..сеа на погреб ќе исправаат криви дрини кој го сакал...и од тато сум извадил ваква поука..што ќе ја памтам за навек

Сакајте се и поштувајте дур сте живи..оти после и у златен сандак да те закопаат се е џабе..и 300 ручеци да напраиш се е џабе..

Оре нелуѓе, па на пограб му викала Ти го умре ц ц цц секакви има пер - секакви..... Арно си и направил.....море шамар требаше...

Мене ќе ме замрзнат, за да може на мојата убавина да и се восхитуваат и следните генерации.

А шо не те сликат и те стават на јогурт, кисело млеко, брич или нешто слично шо че се давит како раздавенки ?

Во замрзнувач и готово,крај на приказната

Сакам да бидам кремирана и пепелта да биде расфрлана на некое посебно место за мене и тоа во присуство само на најблиските. А коа некој ќе сака да "комуницира" со мене, или да си поплаче, нека иде на тоа место. :)

Онака како што налага нашата религија, секогаш сум за тоа. Кремирање и слично не сакам...

Нека ме кремираат, а не да остават црвите да ме јадат :pos2:
И кај сакаат нека ме истурат. Ич не ми е гајле искрено. Да не сме го имале телото, ќе сме живееле вечно. Вака, што сакаат нека му праат на телото.

Не знам, страшно ми е и тоа и тоа. Сум си размислувала, што ако да речеме направат некоја грешка и јас не сум сварно мртва, и ме стават жива во гроб, или жива во таа комората за кремирање? Страшно. Ама сепак, мислам дека пре би одбрала кремирање. Прво зашто не сум религиозна, второ неќам да ме јадат бубачки и да скапувам, и трето ќе си седам дома, кај блиските. А, да. Имам некоја идеја да потпишам некој документ дека сакам кога ќе умрам да ми ги извадат сите здрави органи и да ги пресадат на луѓе кои имаат потреба од нив.

Кремирање.И да ме расфрлат среде Солун ,како дух да масакрирам гејки навечер
!:oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe:

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu5
Јас сум за кремирање. Зошто?
Од повеќе причини. Како помали, се тоа што наместо да направиме простор за нашите деца да имаат игралишта, објекти кои ќе ги едуцираат, базени, лизгалишта итн. ние правиме гробишта од кои немаме никаква корист. Ако некого си го сакал додека бил жив, ќе го сакаш и откако ќе умре и никаков мермер не може тука да ти помогне ,,да го доловиш чувството,,. Кога почина дедо ми, јас не бев на погреб, не сум била и нема да одам, но бев на вториот ден, каде што имаше еден тон храна (????) а да не зборувам дека почина за време на пости, па не му пееа попови (шуќур) па за 6 месеци дојде поп и баба ми на крајот му вика ,,Колку треба, попе??,, овој и одговара ,,1000че мајко, толку е тарифата,,.

МОЛАМ??? Тарифа?? Црквата има тарифа?????? Поповото досадно пеење од 5 минути кошта 1000, а бенд цела вечер да ти свири кошта 200-300 евра!

Не за погребот! Не за попови! Не за злоупотреба на црквата на несреќите на луѓето!

Јас сум за кремирање. Зошто?
Од повеќе причини. Како помали, се тоа што наместо да направиме простор за нашите деца да имаат игралишта, објекти кои ќе ги едуцираат, базени, лизгалишта итн. ние правиме гробишта од кои немаме никаква корист. Ако некого си го сакал додека бил жив, ќе го сакаш и откако ќе умре и никаков мермер не може тука да ти помогне ,,да го доловиш чувството,,. Кога почина дедо ми, јас не бев на погреб, не сум била и нема да одам, но бев на вториот ден, каде што имаше еден тон храна (????) а да не зборувам дека почина за време на пости, па не му пееа попови (шуќур) па за 6 месеци дојде поп и баба ми на крајот му вика ,,Колку треба, попе??,, овој и одговара ,,1000че мајко, толку е тарифата,,.

МОЛАМ??? Тарифа?? Црквата има тарифа?????? Поповото досадно пеење од 5 минути кошта 1000, а бенд цела вечер да ти свири кошта 200-300 евра!

Не за погребот! Не за попови! Не за злоупотреба на црквата на несреќите на луѓето!
Се сложувам во потполно во истото.
Кај да е бар овде во СКопје еден ден ќе дојде ова на место погреб-кремирање.
И тоа од немај каде,ќе нема повеќе локации за гробни места.
На пример во Камник ги заземаа и улиците ги направија парцели,па купуват ниви во близина за бгатела а ти продават потоа место 2кв за 2-3000 евра.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom