Традиционален погреб или кремирање?

• Креатор на темата Креатор на темата wot
  • Време на започнување Време на започнување
Hahaha,a so ako go zakopaat ziv i se razbudi vo kovcegot?:O,da ne bide taka podobro,barem vaka dodeka e vo klinicka smrtt ke izgori i nema da oseti niso:):):):)))))))

Ако го закопат жив, сигурно ќе има едно 200 кутии наполитанки и други благи работи шо ќе ги касни, сигурно оставаат свеќи упалјачи и триста глупости во гробот ќе може да си осветли, па од благото ќе му дојде сила, ќе го поткрене ковчегот ќе ископа догоре и ете го си излегол од гроб:)

Cremation is soo 20,000 years ago...

800px-Gamla_uppsala.jpg

36488739.jpg

Cheops_pyramid_01.jpg

Inhumation and a tomb.
Classic.

Ова кремирањето го измислија комунистите пред 20 илјади години за во случај да не се разбуди некој од ковчег...

Btw интересна тема, последње жеље нешто ...

Ако го закопат жив, сигурно ќе има едно 200 кутии наполитанки и други благи работи шо ќе ги касни, сигурно оставаат свеќи упалјачи и триста глупости во гробот ќе може да си осветли, па од благото ќе му дојде сила, ќе го поткрене ковчегот ќе ископа догоре и ете го си излегол од гроб:)
Hahahaha,ej dobro e,si imala smisla za humor:)Ali toa so imas ogranicena kolicina na vozduh:),i plus upaljac ako zapali,e tek togas ke zavrsi rabota,oganot ke mu go sogori kislorodot i taman,ke si umre pobrzo:):):):helou:

Погребната церемонија не е случајно таква каква што е.
Инаку пред некој да одлучи што да прави не е лошо да ги прочита овие две книги
Tибетанската книга на мртвите и http://www.holybooks.com/wp-content/uploads/The-Tibetan-Book-of-Living-and-Dying.pdf
Египетската книга на мртвите http://www.africawithin.com/kemit/Egyptian Book of the Dead.pdf

Во поглед на економичноста далеку повеќе се исплати кремирањето, нормално, е сега треба да се изјаснат свештените лица, дали истото е "дозволено" во правослането. Лично за мене знам само дека неќам да завршам со куршум во глава, или ко што ги фрлаат лешовите во реките во Индија :).

Jas bi sakala da me kremiraat, a uste povekje bi sakala dokolku nekoi od moite vnatresni organi mozat da se iskoristat za da spasat necie zdravje bi potpisala soglasnost za nivno doniranje. Isto taka bi prifatila i teloto da bide iskoristeno za naucno-istrazuvacki celi ili vezbi na studenti po medicina.

Сите фунерални елементи (начин на погребување, гробницата, погребните церемонии итн) нели колку што знаеме се потребни за подобро испраќање на оној свет, се битни за лицата кои веруваат во тој задгробен живот.

Кој не верува мислам дека треба да штеди (да го ебам да штедиме и за смртта; умри што поефтино - капитализам) и на пари и на простор...

Од едноставна причина што ке бидеме закуска на црви и други разни гадинки !! кремирање rules ....... и задгробен живот не значи живот зад гробот , а телото не живее после смртта,доколку нешто живее, живее душата(нашата енергија) а неа не ја закопуваме зошто нели се верува дека го напушта телото а ако продужи вака ова со закопувањево ... нема да биде пријатно кога ке се разбудиме и на 100 метра ке слушаш некој пијан поп како треска глупости и мафта со кандило за полесна земјата да му биде !!!!!! 2 тона земја е 2 тона земја за секој !!! а SAWYER знае дека он последен ке умира па се плаши да не не му остане место ако продолжи вака !! брааааааааттт

Откога ќе им најдат поблагодарен дом на органите кои сеуште ќе ми бидат употребливи, би сакал да ме кремираат. Неќу да ги малтретирам родниње и пријатели, неќу ни непријателите да ги замарам. Ако некој сака да се сети на мене и да ми се исплаче, мислам дека ќе го направи тоа без оглед дали имам гроб или не. Ионака за некое време закупот на гробно место ќе биде на 5-6 години.

Тоа кремирањето многу нацистички ме потсеќа да го еам....

26608554.jpg

ausch_crematoria.gif

:(:angel1:

интересна тема. ја сум повеќе за кремирање од повеќе причини. прво - ја живеам у бутел и гробиштата се ОГРОМНИ верувајте незнаете од каде до каде се... може да се каже дека цела населба може да се изгради на толкаво место.. значи од ден на ден се зголемуваат и стануваат се поголеми и поголеми. утре ден до колку ке стигне оваа бројка? само ке ги шириме гробиштата? Друго. според мене многу глупава работа е кога некој ке почине без разлика дали е млад или стар да се даваат толку пари за погреб.. требало венец требало ручек па гробно место па плоча спомен дрн дрн дрн.. па секоја година се плаќа за местото исто, а најглупави ми се обичаите од типот на стај му некој денар со него да има по пат молим ти се... стај му 1000че да му се најде ако сака нешо повеќе да си купи. па пушел па стај му кутија цигари.. мислам океј тоа се обичаи и традиции останати уште од памтивек ама кога ке земете вбо предвид ПРЕМНОГУ пари одат за еден погреб. едно 3000 4000 евра сигурно! додека кај кремирањето си плаќаш за услугата ти даваат пепел или ќупчето со пепел па ти шо сакаш праи. знам во некои држави си ги чуваат по дома ќуповите во некои истураат пепелта на ливада у трета по река и така натака... мислам дека далеку подобро би било да се применува кремирање отколку погреб на класичен начин со сандуци и слично.

`Идеологијом и религијом се бави сирот`ња...`-Абдулаx Сидран
Јас сум за пепелисвање.Весела тема.

Е да претеруваат со она 40 дена, па пола година и 1 година. Ама пак коа ќе си размислиш дека треба да оставиш некој близок да го направат пепел Oo и да го ставиш во урна малку е заебано.

Немам размислувано на оваа тема бидејќи самата помисла на смрт ужасно многу ме плаши, ама еве сега се подзамислив малку и мислам дека би се одлучила за кремирање а пепелта да се истури на некое посебно место каде што ќе одлучам јас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom