Ласерско отстранување на диоптрија - митови и прашања

Ласерска корекција на видот?

• Да, но само во странство

Гласови: 45 28,7%
  • Да

Гласови: 66 42,0%
  • Не

Гласови: 12 7,6%
  • Не ми е сигурно, незнам...

Гласови: 34 21,7%

• Вкупно гласачи
    157

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
абе кога ке ве видам се жалите за диоптер 1 или 1.5 ми иде да ве утепам.. шо да кажам ја со моево око шо НЕГЛЕДАМ !!! 3.5 диоптер ми акнаа у геталдус и џабе и да носам и да не носам наочари кога по цел ден сум на компиутер.. дома на ПЦ на факултет на ПЦ.. утре и на работа кога ке бидам пак цел ден на ПЦ...
Абе ја сфаќам дека има луѓе на кои им е полошо од мене и сочуствувам со нив али ради тоа не може мене да ми биде полесно. И не може ти да бараш тоа.
Јас па по ЦЕЛИ денови сум на компјутер, учам на компјутер и општо се забавувам на компјутер, гледам филмови на компјутер, или читам книги, не на компјутер. На факултет исто седам на компјутер. Се тоа е лошо за очите ама ај. А од утре ќе треба и да работам на компјутер. Тоа ти е буквално цел ден, од сабајле до вечер.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Абе ја сфаќам дека има луѓе на кои им е полошо од мене и сочуствувам со нив али ради тоа не може мене да ми биде полесно. И не може ти да бараш тоа.
Јас па по ЦЕЛИ денови сум на компјутер, учам на компјутер и општо се забавувам на компјутер, гледам филмови на компјутер, или читам книги, не на компјутер. На факултет исто седам на компјутер. Се тоа е лошо за очите ама ај. А од утре ќе треба и да работам на компјутер. Тоа ти е буквално цел ден, од сабајле до вечер.
дали сме во иста ситуација? ДА. претпоставувам студираш и ти информатика :)

G

galaxy

Гостин
Не правете операција. Почекајте да почни acibadem. Сигурно таму е поквалитетно, а другите сигурно ќе ја спуштат цената.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
ајде и тука да ПРАШАМ : пред година дена бев во ВИЗИЈА на преглед за очите и ми дијагностицираа диоптер на двете очи -0,75 и Цилиндер (астигматизам). Тогаш убаво го прашав докторот дали може да се намали диоптерот мислам дека ми рече дека може само да се расипе повеќе. А за цилиндерот мислам дека е вродено и тоа дека не се лечи. Ми дадоа наочари носев и многу поубаво ми се гледаше со нив. Пред три месеци гледав Д сикрет (веќе долго време работам со визуелизирање и тоа што го мислам да ми се оствари) и според тоа јас замислував како гледам совршено и не ми требаат наочари (иако ги носев само кога читам и пред пц) и.. после 3 месеци односно ВЧЕРА бев на преглед пак во ВИЗИЈА и .. Буквите ги гледав најубаво се ги кажав и докторката ми вика НЕМАШ ДИОПТЕР. и тука ме збуни...
ВИКАМ како немам диоптер кога лани бев ми дадоа очила и дијагноза.. и вика ај пак ќе провериме .. ЈАС ниедна буква (од најмалите) не утнав ни со едното ни со другото око. Докторката немаше коментар и јас си отидов најнормално целосно збунет ..
И СЕА прашањето ми е дали може некако да помине диоптерот и цилиндерот или НАВИСТИНА ми помогнало тоа што визуелизирав ( the secret) зошто ова не е единствен случај да ми се случи нешто вакво

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Сега за прв пат ја видов темава...
Сакам да ви кажам едно мое искуство во фамилија...Мој братучед кој од дете имаше проблем со видот и на кој докторите му кажаа дека за цел живот ке носи наочари.За диоптријата колку и како не ме прашувајте затоа што не се сеќавам...
Неколку години го носеа кај еден човек по име Мерсим во Битола.Резултатот е ,денес не носи ни наочари ни леки ...
После тоа имам уште едно искуство од кај тој човек и да ви кажам дека сум не само вчудовиден него и вечно благодарен ке му бидам...
Не се работи за баења и глупости ,се работи за биоенергија и ова не е никаква реклама него ви кажувам за нешто за кое сум жив сведок.
Простор за лажење нема затоа што човекот уште на првата средба кажува дали може или не да помогне.Ако може ,тоа го докажува одма и на лице место.
Да не се лажеме дека од еден третман чудо ке се случи ,све зависи од случајот.
Не би сакал да навлегувам понатаму ,кој го интересира може да му дадам контакт по пп .

Член од
21 септември 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Сега за прв пат ја видов темава...
Не се работи за баења и глупости ,се работи за биоенергија и ова не е никаква реклама него ви кажувам за нешто за кое сум жив сведок.
Простор за лажење нема затоа што човекот уште на првата средба кажува дали може или не да помогне.Ако може ,тоа го докажува одма и на лице место.
Да не се лажеме дека од еден третман чудо ке се случи ,све зависи од случајот.
Не би сакал да навлегувам понатаму ,кој го интересира може да му дадам контакт по пп .
Ај ако сакаш прати ми број од Мерсим од Битола.И јас имам проблеми со очите па би сакал да пробам дали ќе може нешто да помогне.
Благодарам.

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Не! Затоа што има најмалку два алтернативни начини за враќање на перфектниот вид.

Еден е прикажан 2 поста над мене, додека другиот на клипчето доле (а воедно и на темата соларна јога). ;)

http://www.youtube.com/watch?v=JgJxrimJOWQ&t=5m52s

.

Член од
21 септември 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
G

galaxy

Гостин
И јас имам искуство кај Мерсим.

Неколку месеци одев на терапија, се придржував кон сите правила, не гледав телевизија бла бла.

Сѐ уште сум слеп како лилјак.

За разлика од мене, една комшивка имаше мал диоптер и исто одеше кај него, ден денес не носи наочари, ама не можам да тврдам дали има потреба. Ама кога работи на компјутер оди на два сантиметри оддалеченост за да ги види буквите.

Проценете сами.

Член од
4 декември 2008
Мислења
404
Поени од реакции
15
Ме интересира дали има некој искуство со European Eye Hospital за ласерска корекција на видот. Преглед е направен. Операцијата е одобрена. Е сега тоа што ме интересира е квалитетот на самата услуга. Инаку цената е 1500 евра приватно.

Член од
16 ноември 2009
Мислења
41
Поени од реакции
4
Ме интересира дали има некој искуство со European Eye Hospital за ласерска корекција на видот. Преглед е направен. Операцијата е одобрена. Е сега тоа што ме интересира е квалитетот на самата услуга. Инаку цената е 1500 евра приватно.
Ja napravi operacijata? Kako e sega??

В

влијателен

Гостин
Поранешниот главен научник во FDA кој бил задолжен за клинички студиии во истражувањето за ласерска хирургија на око популарно познат како LASIK, апелира до јавноста за поддршка за запирање на LASIK

FDA (Food and Drug Administration) ја одобрила употребата на ласерската хирургија на очи по негова препорака.
Денес тој признава дека додека тој бил задолжен за истражувањата немале начин да ги контролираат резултатите од клиничките студии кои им ги праќале од компаниите и се потпирале на индустријата да им испраќаат искрени резултати за несаканите ефекти.
Но, според него, се покажало дека индустријата испраќала пристрасни резултати во кои негативни ефекти имало кај 1% процент, за разлика од 20% во шестмечесниот период после одобрувањето на LASIK.

Тој вели дека од одобрувањето, операција имаат направено милиони луѓе, а кај значајно малцинство од нив имало непоправливи негативни ефекти. Пациентите се жалеле на суви очи, непопустлива болка и проблеми со гледањето кои не можат да се поправат со очила или со леќи.

Тој повикува ако сте имале проблеми или познавате некој кој имал да потпишете петиција за запирање на LASIK и за правење на независни испитувања.​
Ова не е нова порака, човеков се обраќа до јавноста можеби две или три години, ама текстов ќе ви помогне подобро да размислите пред да се одлучите.​
Иако во текстот нема ни една референца или научен објективен податок на кој би се оснавале неговите тврдења, сепак проблеми после операцијата кај значаен дел од оперираните постојат и тие информирано или не се согласуваат на ризиците пред да се изведува операцијата.​
FDA вели дека разгледувајќи ги клиничките студии утврдила дека правилно изведената операцијата кај индицирани пациенти има повеќе позитивни отколку негативни ефекти. Тие тврдат дека негативните ефекти се појавуваат кај пациенти кои не биле добри кандидати, односно имале суви очи, тенка рожница или голема зеница. Сепак операцијата е дозволена, им помага на многу луѓе да си го подобрат квалитетот на животот, ама и им создава проблеми на некои.​
Прашањето е дали вреди за ризиците да се оставаат да проценуваат самите пациенти или потребно е поригорозни истражувања како што тврди докторот кој ја одобрил операцијата.​

Член од
30 јуни 2011
Мислења
322
Поени од реакции
196
Ме интересира дали има некој на форумов што направил ваква операција(за намалување на диоптер) или пак ако имате некој близок што ласерски се оперирал,па да споделите искуство колку сте/се задоволни.
Кај нас се отворија доста болници кои прават вакви операции,но останува сомневањето на тоа дека ипак живиме кај што живиме па овде не е ништо 100% сигурно.

Kajgana Shop

На врв Bottom