Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Конкретно набедувањата од страна на „верниците“ дека „неверниците“ се морално не исправни луѓе, дека немаат никакви чувства и способности за проценка и слично (ко што е пишувано на форумов и од твоја страна).
Неверните навистина се морално неисправни, оти како нивни опозит постојат верните, кои се свесни за својата огревовеност и за потребата од морално-духовно-етички самопоправање, согласно волјата Божја и црковните одредби. За неверните, примат има нивната (неверничката) своеглавост.
Проценките кои ги чинат неверните, не се докрај „чисти„: за неверните, секогаш постои „сиво„ а за верните или е „бело„ или е „црно„: нема средна/сива состојба на нештата.

Немам напишано дека неверните „немаат чувства„, но повеќе пати имам напишано дека неверните не можат да ја надминат својата телеснот/материјалност и душевност/рационалност. Не без Божја помош...

Да беа неверните морално исправни, не ќе постоеја верните, како нивен опозит и коректив.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Неверните навистина се морално неисправни, оти како нивни опозит постојат верните, кои се свесни за својата огревовеност и за потребата од морално-духовно-етички самопоправање, согласно волјата Божја и црковните одредби. За неверните, примат има нивната (неверничката) своеглавост.
Проценките кои ги чинат неверните, не се докрај „чисти„: за неверните, секогаш постои „сиво„ а за верните или е „бело„ или е „црно„: нема средна/сива состојба на нештата.

Немам напишано дека неверните „немаат чувства„, но повеќе пати имам напишано дека неверните не можат да ја надминат својата телеснот/материјалност и душевност/рационалност. Не без Божја помош...

Да беа неверните морално исправни, не ќе постоеја верните, како нивен опозит и коректив.

Конкретно ЈАС имам прочитано постови каде што ТИ го имаш напишано гореспоменатото. Не го имаше пишано конкретно за една личност туку имаше пишано за СИТЕ „неверници“.
Значи како верник под дифолт си морално исправен, а како неверник под дифолт си морално не исправен? Дали си ТИ злобен и дали тоа што ТИ си го кажуваш е злобно, говориш за луѓе што не ги знаеш и набедуваш какви се карактерно според религиозната определеност/неопределеност?

Кон болдот:

Имаше пишано дека „неверниците“ не можат да чувствуваат љубов и слични емоции или според тебе тоа не се чувства?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Види погоре, веќе одговорив...

--- надополнето ---

Дали си ТИ злобен
Не велам дека сум ангелче, ама не сум злобен....

--- надополнето ---

и дали тоа што ТИ си го кажал/кажуваш е злобно?
Не е злобно, туку е вистинито...А вистината сегогаш „шамара„, и буди од духвната заспаност, за разлика од лагата, која е ласкава по природа и која ја храни човековата гордост.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вакви „вистини„ ни пласираат протесатните од форумов: вадат цитати од овде и од онде, ги комбинираат на начин кој одговара на нивните предубедувања и згора на све, сметаат дека ја откриле вистината...

Ако наведниот цитат го разлгедаш во неговиот а не вон неговиот контекст, но и во контекст на целото Писмо, а згора на све, да тркнеш и до Постанокот, ќе видиш самиот дека она кое Бог го твори, тоа е „....многу добро...„ (Постанок, после секое деноноќие).
Наведениот цитат многу јасно и недвосмислено кажува дека бог го создал злото! А што се однесува до тоа дека тоа што твојот бог го создал било многу добро, зошто се каел за тоа што го создал па го уништувал во потоп?! Некако многу пишман ти е богов!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Enlightenment е просветлување, а не разликување на добро и зло, бар не за мене. Не верувам дека постои душа, за МЕНЕ се е состојба на умот. Секоја команда, секое дејствие, секоја мисла, СЕ можно произлегува од мозокот. Ти цел живот можеш да правиш лоши работи, а да викаш дека умот ти манипулиран само, а душата чиста али реалноста е дека со тоа само си ги оправдуваш делата.
Многу пати сум кажал:
The Tao that can be spoken is not the eternal Tao
Ама еве пак да пробам да го објаснам тоа што не се објаснува.
Eдно реторичко прашање :
Дали може да ги набљудуваш мислите?
Одговорот е секако да, нели?
Малку проширено би гласело:
Се што можеш да набљудуваш не си Ти.
Ама без да го имаш искусено ова што го пишувам се е џабе.
Ова треба да е доволно, и се понатака е млатење празна слама.
Егото е идентификација со мислите.
Медитацијата е состојба на владеење над умот.
Не постојат лоши работи, или постои само една лоша работа а тоа е идентификација со умот.

Мислите и мозокот се секако поврзани, ама не произлегуваат од него.
Мислите имаат една особина на дисконтинуитет(нема линеарен ток), тоа е доказ(индиректен) дека се генерираат
надвор од време-просторот. Единствен адекватен пример е со електроните(само кај нив има дисконтинуитет) кога преминуваат од едно енергетско ниво во друго тоа го прават без да поминат никаков "пат" или моментално може да речеме.
А за свеста сега.......нема емпириски докази, ниту показатели дека свеста постои или со други зборови денеска тоа е
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_problem_of_consciousness
Не гледам причина додека науката не докаже дека свеста потекнува од "негде" да веруваш во тоа :toe:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Наведениот цитат многу јасно и недвосмислено кажува дека бог го создал злото!
Никој од Светие Оци не рекол дека Бог го создал злото, оти постењето на злото веќе е објаснето. Но, ако сметаш дека си попаметен од сите Светии, алал да Ти е!

--- надополнето ---

А што се однесува до тоа дека тоа што твојот бог го создал било многу добро, зошто се каел за тоа што го создал па го уништувал во потоп?!!
Бог не се каел како што тоа каење може да го стори обичен смртник, туку изразот „каење„ е најблизок човеков еквивалент до состојбата во која бил Бог, откако Он забележал какво беззаконие творат Неговите творенија.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Никој од Светие Оци не рекол дека Бог го создал злото, оти постењето на злото веќе е објаснето. Но, ако сметаш дека си попаметен од сите Светии, алал да Ти е!
Па нереков јас, ти го цитирав пророкот Исаија! Или за тебе тој не е "светија"? Тој е јасен и воедно признаен како пророк на јахве! А тоа што го кажува е дека Јахве го створил злото.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Види погоре, веќе одговорив...

--- надополнето ---

Не велам дека сум ангелче, ама не сум злобен....

--- надополнето ---

Не е злобно, туку е вистинито...А вистината сегогаш „шамара„, и буди од духвната заспаност, за разлика од лагата, која е ласкава по природа и која ја храни човековата гордост.
Од каде вистинито? Зошто ти сметаш така или зошто попот ти кажал така? Со самото ова што го тврдиш ТИ СИ морално неисправен и целата твоја теза пропаѓа во вода. Без да запознаеш некој, без да знаеш и без да му ги видиш актите не можеш со сигурност да судиш каков е, а нели според Исус и христијанските убедувања не треба да судиш на никој, особено не без основа. Според ова го отфрлаш учењето кое ти го викаш дека е од Бога, си ги отфрлаш своите „браќа“ хомосапиенси и толкуваш твоја квази теорија која не знам само дали е поради твојата гордост или имаш очај да бидеш подобар од другите па манипулираш со умот, се лажеш сам себе дека ова е начинот.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Мене ме плаши тоа што вакви верници како Мики се потенцијални фундаменталисти, фали некоја искра или пак збор од попот па ги извадат факелите и да го подгреат маслото.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па нереков јас, ти го цитирав пророкот Исаија!
Барем да го дочитање до крај текстот, кој вели и: “....нека никне спасение, заедно да никне и правдата...„. Кој е тој злобен бог кој ја сака правдата?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Мене ме плаши тоа што вакви верници како Мики се потенцијални фундаменталисти, фали некоја искра или пак збор од попот па ги извадат факелите и да го подгреат маслото.
Им се гледа крајот, постепено ја губат моќта. Само нашите политичари се јад беда и мизерија, па се уште кокетираат со МПЦ...

Во западните земји, посебно во Нордиските, одсечени се од сите извори на моќ...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Од каде вистинито?
Според учењето Божјо и според учењето од Црквата, а потврдено веќе 2 000 г.

--- надополнето ---

Со самото ова што го тврдиш ТИ СИ морално неисправен и целата твоја теза пропаѓа во вода. .
Да, гледано од позиција на неверник, јас сум морално неисправен...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е Бог пишман, туку творенијата станаа непослушни кон Творецот.
Како не е пишман? Нели во почетокот вели добро е тоа што го создал, а после се кае за тоа што го создал?! Совршен и сезнаен бог кој се кае за тоа што го создал?!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Без да запознаеш некој, без да знаеш и без да му ги видиш актите не можеш со сигурност да судиш каков е, а нели според Исус и христијанските убедувања не треба да судиш на никој, особено не без основа. .
Затоа што не разликуваш „судење„ од „расудување„ Судењето има своја извршна завршница (награда или казна..) а расудувањето е одредување на нештата како „вакви„ или „такви„.

--- надополнето ---

Нели во почетокот вели добро е тоа што го создал, а после се кае за тоа што го создал?! Совршен и сезнаен бог кој се кае за тоа што го создал?!
Тоа му доаѓа како ситуацијата во која родителите ги родиле своите деца, ама истите тие родители гледаат дека децата им фаќаат „кривини„ и покрај најдобрите родителски намери кон своите деца. Што мислиш, како им е на тие родители?

--- надополнето ---

Во западните земји, посебно во Нордиските, одсечени се од сите извори на моќ...
Да де, затоа сите земји/народи кои се „отарасаа„ од Црквата, денес се народи кои постепено изумираат.За ралика од нив, паганите се множат и оро водат...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom