Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Начелно си во право. И во наводно, христијанските земји не цветаат рози и каранфили,
Тогаш зошто дискусија....крај на прикаската
како што во Македонија, од 1 380 000 изјаснети православни, едвај минимално малцинство живее правосвлавен живот.
Значи ли ова дека ти не ги признаваш овие за православни? А кога треба да ги пребројуваш колку се православни, (или христијани, како сакаш) што во други теми си го правел, тогаш се верници? Двојни стандарди или????
Но, да ги земеме Кина и Јапонија како најбројно-најгусто населени, а кои се изјаснуваат за будисти и шинтоисти. И сега, по твојата логика, будизмот и шинтоизмот се религии а тоа значи дека ти е народи се религиозни, така? Не. Кинезите и јапонцте се будисти и шинтоисти, но будизмот и шинтоизмот НЕ СЕ РЕЛИГИИ туку прагматски философски светогледи, кои немаат свој бог! И јасно е дека тие „религии„ не можат да дадат соодветни дела, туку затоа раѓаат супститути за тие релииги, во облик од компилирани идеологии, чиј производ се кинескиот капиталистички комунизам, кој во суштина е прагматкси конфучианизам.
Тоа ти мислиш, и за Христијанството така би рекле будистите, дека не е религија. А да не ја заборави тука Индија? И Хиндуизмот ли не е религија?

--- надополнето ---

П.С. Дали сметаш дека, барем оние кои се прави христијани (според тебе), не се наркомани, не се злобни, не се лицемерни, не посакуваат туѓо, не лажат, не крадат, не се опиваат, не убиваат......??

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Технократија?
Не,Благодарам.
Анархија!
Сачекај, друже, трнлив е патот до рајот ;)

Ќе мора со некоја преодна фаза да се елиминираат финансиските рептили... Мислам дека тука ќе завршат работа гиковите и линуксот... Како ќе се отарасиме од нив после, не знам баш, ама анархија не ни гине, кај и да е.

Тебе те боли, пошто си бесмртен ;) него ја, вака дибек, како ја ќе дочекам да ја видам таа магија?!?

--- надополнето ---

Никаде не ги наведов нит Шведска нит Финска, што не значи дека тие земји веќе станале Рај на Земјава. Ако гребнеш социолошки троа подлабоко, ќе Ти испаднат на виделина разно-разно психо-социолошки искривувања, кои нема да ти бидат по кеифот.
Ти си, Мики, тотално набадало. Врска немаш од тоа што е светов и како функционира.

Шо ќе гребеш социолошки подлабоко у Финска и Шведска?!?! Што туку тресеш зелени? Какви психо-социолошки искривувања ќе бараш!??! Абе земи уклучи сител илии А1 да чуеш што ти се случува у земјата!

Ти си ствано опериран од реалност.

--- надополнето ---

Самоубиството не е чин од верник, „фиксањето„ не е чин од верник, криминалното однесување не е чин од верник, туку напротив: сите наведени чинови се чинови/дела од обезбожени луѓе! Значи, само луѓе кои немаат вера и страв Божји, и кон наместо а ја почитуваат волјата Божја, ја почитуваат својата своеглава волја, само тие можат да чинат дела против Бог!
Чин од верник е масакр на недолжно население кое не верува во твојот измислен пријател. Тоа е чин од верник!

Ај да не ти лепам слики...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тогаш зошто дискусија....крај на прикаската
Чек де, дека се брзаш...Прикаската само што почна: не ми кажа кои се причините за појава на девијантни социјални појави кај населението кое е јааааако побожно, а уште помалку ми кажа кој е лекот за тие појави.

--- надополнето ---

Значи ли ова дека ти не ги признаваш овие за православни? А кога треба да ги пребројуваш колку се православни, (или христијани, како сакаш) што во други теми си го правел, тогаш се верници? Двојни стандарди или????
Не, тие не се православни, оти православните верници имаат и дела, а не саде вербално исповедање на личната припадност кон православието.
Не се работи за никакви двојни, тројни или четворни стандарди, туку само за еден: или „си„ или „не си„ православен. Тоа што цели народи или држани се изјаснуваат за претежно римо-католички, протестантски па и православни, само по себе е чиста површност, без своја суштина.

--- надополнето ---

Тоа ти мислиш, и за Христијанството така би рекле будистите, дека не е религија. А да не ја заборави тука Индија? И Хиндуизмот ли не е религија?

Да, будистите можат се себе да речат дека се религија, но и упатените атеисти, кои имаат познавања од историјата на философијата, велат дека будизмот НЕ Е религија, оти Гаетама Сидарта Буда, идниец по потрекло, бил/е саде обичен смртник, кој сам за себе никад не рекол дека е бог.

--- надополнето ---

П.С. Дали сметаш дека, барем оние кои се прави христијани (според тебе), не се наркомани, не се злобни, не се лицемерни, не посакуваат туѓо, не лажат, не крадат, не се опиваат, не убиваат......??
Апсолутно: кој решил да живее по волјата Божја а не по својата своеглавост, таквиот нема да лаже, нема да краде, нема да се фикса, нема да се пијанчи...Во спротивно, таквиот поединец, доколку го чини она кое е забрането, сам себе се замајува дека е верник и член во Црквата.

--- надополнето ---

Ти си, Мики, тотално набадало. Врска немаш од тоа што е светов и како функционира.
.
Хмммм, еве, ќе причекам до мојата пензија па се надевам дека до тогаш, Ти ќе бидеш мангупот кој ќе ме просветли и кој ќе ми каже како функционирал Светов...

--- надополнето ---

Ти си ствано опериран од реалност
.

Донекаде си во право: навистина, не сакам да имам премногу врска со реалноста, оти е штетна за здравјето.

--- надополнето ---

Чин од верник е масакр на недолжно население кое не верува во твојот измислен пријател. Тоа е чин од верник!
.
Да, тоа е чин од верник, чиј бог е лукавиот....Живиот Бог никаде не заповеда масакри на Неговите творенија!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Vernici, prvo vie dogovorete se megu sebe cija vera Gospod ja prifaka pa posle so nas diskutirajte...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Чек де, дека се брзаш...Прикаската само што почна:
Никаде јас не брзам, тука сум си.... Ако веќе ја сакаш таа прикаска прво одговори ми на Пост скриптумот од мојот претходен пост.

Не, тие не се православни, оти православните верници имаат и дела, а не саде вербално исповедање на личната припадност кон православието.
Ако така ги броиш православните тогаш со сигурност ќе ти кажам дека такви православни во Македонија нема, вклучително ни ти не си.

Не се работи за никакви двојни, тројни или четворни стандарди, туку само за еден: или „си„ или „не си„ православен. Тоа што цели народи или држани се изјаснуваат за претежно римо-католички, протестантски па и православни, само по себе е чиста површност, без своја суштина.
И тоа како се и двојни и тројни и четворни па и петорни стандарди. Ти самиот, како ти одговара тебе си броиш верници. Час се час не се, по овој или по оној критериум. Кога треба да прикажеш колку тоа „многу“ ве има тогаш се православни, а кога треба да замижиш пред сите лоши работи, што ги прават повеќето православни, е тогаш не биле православни.... Дволично Мики, дволично.... Лицемерно

Да, будистите можат се себе да речат дека се религија, но и упатените атеисти, кои имаат познавања од историјата на философијата, велат дека будизмот НЕ Е религија, оти Гаетама Сидарта Буда, идниец по потрекло, бил/е саде обичен смртник, кој сам за себе никад не рекол дека е бог.
Тоа што самите за себе ќе речат дека е религија, го почитувам. И ти тврдиш дека Христијанството е вистинската религија (дири и плукајќи по другите) па дури и дека православието е она „вистинското“. Зошто само твојот, Христијанскиот, е вистинскиот, а другите не?

А веројатно знаеш, само така ти чини, да ја извадиш од сликата најбројната религија во индија, хиндуизмот, па зборуваш за будизмот.

--- надополнето ---

Апсолутно: кој решил да живее по волјата Божја а не по својата своеглавост, таквиот нема да лаже, нема да краде, нема да се фикса, нема да се пијанчи...Во спротивно, таквиот поединец, доколку го чини она кое е забрането, сам себе се замајува дека е верник и член во Црквата.
Бидејќи во меѓувреме си одговорил да го прокоментираме ова.

Дали тоа значи дека само вистинскиот христијанин не краде, не лаже, не прави прељуба, не е зол, не е лицемерен, не мисли лошо на другите, не навредува, не се фикса, не се пијанчи? Нема такви кои почитуваат сево ова, а да се муслимани, будисти, хиндуисти, атеисти????? Тоа ли сакаше да кажеш???

Тогаш не залажувај се, по овие критериуми нема ниеден православен, вклучително ни ти.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Никаде јас не брзам, тука сум си.... Ако веќе ја сакаш таа прикаска прво одговори ми на Пост скриптумот од мојот претходен пост.
Веќе одговорив...

--- надополнето ---

Ако така ги броиш православните тогаш со сигурност ќе ти кажам дека такви православни во Македонија нема, вклучително ни ти не си.
Пак ќе речам: со вербална/пишана неагција, не можеш да „однегираш„ постоечки објект, појава или категорија. За да однегираш дека не сум ова или она, ќе Ти треба подоста напор. Но добро, вечноста е пред Тебе, па повели-негирај ме!

--- надополнето ---

Атеист;4174791 Зошто само твојот напиша:
На воа, имам одговорено едно милион пати на форумов.

--- надополнето ---

Дали тоа значи дека само вистинскиот христијанин не краде, не лаже, не прави прељуба, не е зол, не е лицемерен, не мисли лошо на другите, не навредува, не се фикса, не се пијанчи? .

Да, тоа значи...Тоа е процес, не е инстант настан.

--- надополнето ---

Дали тоа значи дека само вистинскиот христијанин не краде, не лаже, не прави прељуба, не е зол, не е лицемерен, не мисли лошо на другите, не навредува, не се фикса, не се пијанчи? Нема такви кои почитуваат сево ова, а да се муслимани, будисти, хиндуисти, атеисти????? Тоа ли сакаше да кажеш???
.
Простото и механичко исполнување на одредени етички принципи, без подлабока смисла и цел во нивното исполнување, само по себе не значи ништо. Ликот Божји е вграден и во индијците и во кинезите и во аборичините и во пигмеите, па не е чудно што кај сите народи постои ваква или таква етичност, која има межѓсебни сличности кај различни народи. Но! Сета таа етичност, без духовност, бес вера, без дела, и на крајот на краиштата, етичност практикувана надвор од Црквата, е бесплодна...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Пак ќе речам: со вербална/пишана неагција, не можеш да „однегираш„ постоечки објект, појава или категорија. За да однегираш дека не сум ова или она, ќе Ти треба подоста напор. Но добро, вечноста е пред Тебе, па повели-негирај ме!
Немам потреба јас да негирам ништо. Ти самоиот си се негираше со твојот пост. Јасно ми е со каква лицемерна личност имам работа.

Да, тоа значи...Тоа е процес, не е инстант настан.
Браво, твојата самобендисаност нема граници.

Простото и механичко исполнување на одредени етички принципи, без подлабока смисла и цел во нивното исполнување, само по себе не значи ништо. Ликот Божји е вграден и во индијците и во кинезите и во аборичините и во пигмеите, па не е чудно што кај сите народи постои ваква или таква етичност, која има межѓсебни сличности кај различни народи. Но! Сета таа етичност, без духовност, бес вера, без дела, и на крајот на краиштата, етичност практикувана надвор од Црквата, е бесплодна...
Браво, браво, ако некој е добар човек а не ѕвер, ако не е верник (и тоа само во вистинската, православна) не е човек. За ова само пофалби. Браво неверниче, далеку си ти светлосни години од верник.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Никаде не ги наведов нит Шведска нит Финска, што не значи дека тие земји веќе станале Рај на Земјава. Ако гребнеш социолошки троа подлабоко, ќе Ти испаднат на виделина разно-разно психо-социолошки искривувања, кои нема да ти бидат по кеифот.
Не ги наведе Шведска Финска, но зато наведе јакузи, мафија, масони. Па не е лошо да побараш во кои држави пустошат тие, според застапеноста на религијата. Ќе се изненадиш.

А кои се тие психо-социолошки искривувања кои нема да ми биделе по кеифот? М?
Сигурно не мислиш на педофилијата, земањето малолетнички за жени договорени бракови итн? А Мики?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ги наведе Шведска Финска, но зато наведе јакузи, мафија, масони. Па не е лошо да побараш во кои држави пустошат тие, според
Нема(м) потреба да барам оти тоа ми е познато уште пред твојот прв роденден. А тоа што Шведска и сличните јааако „напредни„ општества „немале„ мафија, тоа е проста финта: ниедна држава на Светов не признава дека има мафија! Тоа што Шведска „као„ нема мафија, тоа значи дека има уште полоши психо-социо-патолошки појави, кои се последици од расцрковеноста од тие „напредни„ народи.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Нема(м) потреба да барам оти тоа ми е познато уште пред твојот прв роденден. А тоа што Шведска и сличните јааако „напредни„ општества „немале„ мафија, тоа е проста финта: ниедна држава на Светов не признава дека има мафија! Тоа што Шведска „као„ нема мафија, тоа значи дека има уште полоши психо-социо-патолошки појави, кои се последици од расцрковеноста од тие „напредни„ народи.
И доколку имаат мафија, јас се обложувам дека мафијата се крсти во Бог!

Овај одговоров, во ист стил како твојот.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па не е лошо да побараш во кои држави пустошат тие, според застапеноста на религијата.

Веќе му одговорив на Атеистот: ако будизмот и шинтоизмот ги земеш за религии, тогаш јакузата и кинеските мафии се погрешен пример за посочување на девијации во држави/народи/општества кои имаат јак криминал и покрај нивната јака религиозност.

--- надополнето ---

Ќе се изненадиш.
Еве; изненаден сум...:nesvest:

--- надополнето ---

А кои се тие психо-социолошки искривувања кои нема да ми биделе по кеифот? М?
Сигурно не мислиш на педофилијата, земањето малолетнички за жени договорени бракови итн? А Мики?
Сметам на сите облици на демонски и патолошки искривени меѓучовечки релации, а тоа би била листа со поприличен број точки. Педофилијата е саде една од точките од таа листа...

--- надополнето ---

И доколку имаат мафија, јас се обложувам дека мафијата се крсти во Бог!
Да, чак и мафијата има свој бог, не негирам...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Веќе му одговорив на Атеистот: ако будизмот и шинтоизмот ги земеш за религии, тогаш јакузата и кинеските мафии се погрешен пример за посочување на девијации во држави/народи/општества кои имаат јак криминал и покрај нивната јака религиозност.
Будизмот во својата изворна форма е атеистичка религиозна филозофија.

Шинтоизмот е калакурница од богови, деви, божества и што-ти-ја-знам-све-не! Шинтоизмот, значи, е порелигија и од христијанството. Само што не е толку опресивна...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Процентуално 30% од популацијата во УСА се атеисти, додека пак во нивните затвори бројот на атеисти е 0,2%!
You can't explain that!
cant-explain-that-125x94.jpg

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Шинтоизмот е калакурница од богови, деви, божества и што-ти-ја-знам-све-не! Шинтоизмот, значи, е порелигија и од христијанството. Само што не е толку опресивна...

Хммм, значи, ако една религија има многу божества, таа религија е по-религиозна од религијата која има помалку божества? Уф, што ти се вели „атеистичко есапење„...

Или како што би рекол славниот Маркс: квантитетот (џоа...) преоѓал во квалитет...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom