Бремената притвореничка во случајот „Пајажина“ го изгуби бебето

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Околу тутунарите добро сум информиран поради тоа што пола роднини ми се во Прилеп и садат тутун.Али тоа е друга тема.На темава стварно не се разбирам многу од Право ама денес барем го имаме Google.Инаку законот за притвор денес каков што е,поставен е токму од Уставниот суд (кој сите добро знаеме за кого работеше).Можеш малце да читнеш и тоа од вашата омилена Тв станица:

дата: 20.04.2009 (во време кога се потепаа од шминкање на законите)

Одлучувањето останува на судиите во постапката.
„Не можам да откријам што е причината за ваквата одлука на Уставниот суд, не сакам да верувам дека е за еднократна употреба“, вели Бузаровска Лажетиќ.

Основите за продолжување на притворот, можност од бегство, повторување на делото и влијание на сведоци како механизам, остануваат во функција.

Останува на првостепените судии да ценат дали криминалец осуден за тешко кривично дело, ќе го пуштат на слобода се додека пресудата за него не стане правосилна.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=107427
Законите никогаш како прво место не се почитувале за да почнеш да ми држиш лекции дека законот е така и така, копа од лицемерие самата самата изјава дека законот вели . ЈАСНО е што е проблемот
Околу тутунарите добро сум информиран поради тоа што пола роднини ми се во Прилеп и садат тутун.Али тоа е друга тема.На темава стварно не се разбирам многу од Право ама денес барем го имаме Google.Инаку законот за притвор денес каков што е,поставен е токму од Уставниот суд (кој сите добро знаеме за кого работеше).Можеш малце да читнеш и тоа од вашата омилена Тв станица:

Немој бе , те молам не лажи да не ти ги вадам еден по еден постовите па да не знаеш каде да се скриеш од склуптури до изрази типични за одредена група на “ граѓани“ , исто како хебоцид “имал дедо на кој му дале 220 денари по кило тутун“ :)
Ќе се криеш или да вадам постови?

S

Shellshock nam67

Гостин
Кој??? Ме насмеа право да ти кажам. Мене Столета ме заболе за политиката. Треба да разбираш барем
читај факти не рекла казала, во моите текстови нема политка и тасе ме боли за политиката мојот коментар е како се спроведува целата постапката во однос на политиката твојата неутралност или страна си е твоја работа ама ако коментираш вакви работи не се води од политика.
интервјуто е тоа јасно кажуваат и прецизираат лекарите за состојбата на пациентката дали ќе го читаш или не ме заболе тасе.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Осомничен убиец доби само домашен притвор

Катерина Гетева Коментари (0)
03.06.2010 19:09

Крвавиот фудбалски натпревар во средно Коњаре од минатата недела, синоќа имаше симптоматичен тек на судската истрага. Насер Халити осомничениот за убиството на Хамдија Бралиќ е дома.
Така одлучи синоќа истражниот судија, мерката притвор наместо во Шутка тој да ја издржува во домашна атмосфера. Ова е еден од ретките примери во историјата на македонското судство, осмничен за убиство и нелегално држење оружје за време на истрагата да не биде зад решетки.
Од скопскиот кривичен суд одговорноста за ваквата одлука ја префрлаат на јавното обвинителство. Наводно обвинителот предложил домашен притвор за Насер Халити, а истражниот судија немал друга опција освен да го прифати алтернативниот предлог.
Халити вчера беше пуштен од болница каде се опоравуваше од огнестерлните повреди кои ги заработи во престрелката со веќе убиениот сосед. Судиите кои ги консултираше А1, велат дека во вакви случаи и задолжително се определува притвор за да постои гаранција дека осомничениот нема да избега.
Доколку здравјето на Халити било влошено, истражниот судија требало да одреди мерка притвор во арестантското одделение. Дали сега во советот на обвинители и во судскиот совет се отвора нова истрага за работењето на обвинителот како и за истражниот судија?

Контрадикторност колку сакаш.Човекот бил со прострелни рани АМА што е разликата?Па он не бил А1......

Успешно "палат" млади глави кои утре би ги искористиле како жив штит.Али што би рекол чорба -
За идеале - гину будале!

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Осомничен убиец доби само домашен притвор

Катерина Гетева Коментари (0)
03.06.2010 19:09

Крвавиот фудбалски натпревар во средно Коњаре од минатата недела, синоќа имаше симптоматичен тек на судската истрага. Насер Халити осомничениот за убиството на Хамдија Бралиќ е дома.
Така одлучи синоќа истражниот судија, мерката притвор наместо во Шутка тој да ја издржува во домашна атмосфера. Ова е еден од ретките примери во историјата на македонското судство, осмничен за убиство и нелегално држење оружје за време на истрагата да не биде зад решетки.
Од скопскиот кривичен суд одговорноста за ваквата одлука ја префрлаат на јавното обвинителство. Наводно обвинителот предложил домашен притвор за Насер Халити, а истражниот судија немал друга опција освен да го прифати алтернативниот предлог.
Халити вчера беше пуштен од болница каде се опоравуваше од огнестерлните повреди кои ги заработи во престрелката со веќе убиениот сосед. Судиите кои ги консултираше А1, велат дека во вакви случаи и задолжително се определува притвор за да постои гаранција дека осомничениот нема да избега.
Доколку здравјето на Халити било влошено, истражниот судија требало да одреди мерка притвор во арестантското одделение. Дали сега во советот на обвинители и во судскиот совет се отвора нова истрага за работењето на обвинителот како и за истражниот судија?

Контрадикторност колку сакаш.Човекот бил со прострелни рани АМА што е разликата?Па он не бил А1......

Успешно "палат" млади глави кои утре би ги искористиле како жив штит.Али што би рекол чорба -
За идеале - гину будале!
Убијци и затајувачи на данок исто се?
следно постовите на вазољинче ....

S

Shellshock nam67

Гостин
Замолувам учтиво некој од форумџиите (пред да се затвори темава) што сметаат дека заслужила да има спонтан абортус и дека така и треба, само да ми кажат (пошто мене стварно не ми е јасно) зошто од вчера е пуштена на домашен притвор? Прашав поназад ама никој не ми одговори. Значи ако се имаат индиции дека ќе ја осуети истрагата, ќе влијае на сведоци и тн., зошто сега ја пуштаат кога веќе не е трудна? Ве молам задржете го нивото на разговор, темата е во форумот право :smir:
Ајде де нека одговорат експертите по Правната материја на форумот

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.230
Поени од реакции
14.571
Ама јас што ти зборам ти што ми збориш? А зошто да е под стрес ако знае дека не направила ништо ? Тоест ако не направила ништо немала да се најде таму кај што се нашла и немала да го изгуби детето,малце касно да не и текнало да се грижи за фактот дека е трудна нели?

И да јасно дека на А1 ги прикажувале затворите пошто за време на браЏе нивни заворите беа стакло и имаше прекрасен живот таму само овој гВујо дојде и ги направи никакви за невините души Рамче и другарите да им е непријатно внатре,лош лош гВујо!
Аман како може да ги давате овие коментраи да мислела на тоа што била трудна.... НЕ била трудна 7 месец била 7 недела, не ни знаела самата дека е трудна кога била однесена у притвор.
А тоа што затајувала данок не е баш никаква причина да не се пушти во домашен притвор, кога веќе пуштаа убијци, педофили и ред други работи и кога ја пуштија сега откога го изгуби веќе детето...

Кој е крив?
Правниот систем во државата, т.е. законите кои за едни важат за други не важат...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
Тоа зашто порано не можело, сега може да ја пуштат се прашуваат и други...дури и судии
Трудниците во истражниот затвор „Скопје“ не можат да имаат посебен третман како што предвидува законот.
Дури, како што вели поранешниот директор на Управата за извршување санкции Виктор Цветановски, условите се полоши отколку оние во затвор:
„Сместени се некаде 5-10 луѓе во една просторија. Законот за кривична постапка обезбедува нивно мимимално присуство надвор од максимум еден час. Тоа не е доволно свеж воздух на една бремена жена. Посебно што бременоста на една жена од 40 години гинекологот ја води како ризична. Овој случај е апсолутен преседан и не смее да се повтори“, рече Цветановски.
И покрај утврдената бременост, пред некој ден судот по втор пат и изрече мерка притвор на трудницата.
Како тоа не постоеле околности за домашен притвор пред губењето на бебето, а сега одеднаш се смени мислењето на судиите, е прашањето што го поставува Маргарита Цаца Николовска, поранешна судика во Судот за човекови права во Стразбур.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Ајде де нека одговорат експертите по Правната материја на форумот
Законите се почитуваат селективно - тука завршува целата приказна. Си читаат како им одговара и користат секции кои им одговараат. Не ова само од денес , со години наназад пракса е. Ако има притисоци сите да бидат во притвор макар и за кокошка украдена ќе бидат тоа е тоа.
Притвор најчесто се става за организиран криминал и лица способни за убиство и заплашување, овие на велија се спинери ( професионални лажговци) не убијци и рекетари. Куќен притвор е доволен за нив ништо нема да направат ем државата нема да троши пари за нивно сместување и ранење.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Законите никогаш како прво место не се почитувале за да почнеш да ми држиш лекции дека законот е така и така, копа од лицемерие самата самата изјава дека законот вели . ЈАСНО е што е проблемот

Немој бе , те молам не лажи да не ти ги вадам еден по еден постовите па да не знаеш каде да се скриеш од склуптури до изрази типични за одредена група на “ граѓани“ , исто како хебоцид “имал дедо на кој му дале 220 денари по кило тутун“ :)
Ќе се криеш или да вадам постови?
Извади ги и твоите постови каде без разлика дали се зборува за тутун,авион или глобално затоплување плукаш по власта.Немаш 1% објективност во твоите постови што и не ме нервира се додека не преминуваш во плукање по све што е Македонско.Али ај ќе ти простам пошто ваљда и не си ни Македонец.

Он топик:
"
Напишано од Lupos

Што треба да кажам, според законски прописи и правила затворите особено оние каде што граѓаните кои чекаат мерка притвор треба да бидат похумани"

А кога го прочита законот одеднаш не важи:
"Законите никогаш како прво место не се почитувале за да почнеш да ми држиш лекции дека законот е така и така, копа од лицемерие самата самата изјава дека законот вели"

Истата контрадикторност од А1.

Искрено си ми смешен,пошто ти ги знам мотивите а и намерите "накаде ја вртиш водата" само не ми е смешно тоа што знам дека те читаат и некои млади деца со вжештени глави кои утре ќе бидат искористени за некој да си го стави газот во фотеља.

Форумов е за Право и глупо е да коментираш овде ако не веруваш во постоењето на нашиве закони.

--- надополнето ---

Убијци и затајувачи на данок исто се?
следно постовите на вазољинче ....
Не се глупирај сега не е битно обвинението,битно е здравствената состојба на притворените.
Кога немаш аргументи - спушти се на ниво на дискусија на 5-то одделенец.

S

Shellshock nam67

Гостин
Законите се почитуваат селективно - тука завршува целата приказна. Си читаат како им одговара и користат секции
А што ќе и е сега на притворената куќниот притвор сега апсолутно не и е потребен каде беа предходно да и одобрат можела да го издржи приворот иако била во блажена сосотјба а сега сите си ги мијат крвавите раце

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Можеби е направен пропуст во притворската постапка со испраќање на бремената жена во притвор, но...дали истражните судии биле на време информирани за нејзината здравствена состојба? Едно е брборење по медиуми на новинарите дека во притвор биле луѓе во лоша здравствена состојба, а нешто сосема друго е службен допис од бранителот за состојбата на неговиот клиент. Е сега, колку има капацитет еден бранител да застапува толкав број обвинети, не сум баш сигурен па поради тоа и верувам дека грешката не ќе да е кај истражните органи кои го определиле притворот туку кај адвокатот.
Инаку, не дај Боже во САД да сокриеш и одбегнеш плаќање данок. Поарно убиј човек зашто полесно и побрзо ќе излезеш од затвор одколку да утаиш данок. Тоа се смета како чин со кој се подкопуваат темелите на државата без оглед кој во моментот ја води.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Законите се почитуваат селективно - тука завршува целата приказна. Си читаат како им одговара и користат секции кои им одговараат. Не ова само од денес , со години наназад пракса е. Ако има притисоци сите да бидат во притвор макар и за кокошка украдена ќе бидат тоа е тоа.
Притвор најчесто се става за организиран криминал и лица способни за убиство и заплашување, овие на велија се спинери ( професионални лажговци) не убијци и рекетари. Куќен притвор е доволен за нив ништо нема да направат ем државата нема да троши пари за нивно сместување и ранење.
Јас па мислев дека овие се обвинети за организиран криминал.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Он топик:
"
Напишано од Lupos

Што треба да кажам, според законски прописи и правила затворите особено оние каде што граѓаните кои чекаат мерка притвор треба да бидат похумани"

А кога го прочита законот одеднаш не важи:
"Законите никогаш како прво место не се почитувале за да почнеш да ми држиш лекции дека законот е така и така, копа од лицемерие самата самата изјава дека законот вели"

.
:pos2:

Истото двете реченици зборат истото . Дека законите не се почитувале воопшто освен кој на кого му одговара.
Извади ги и твоите постови каде без разлика дали се зборува за тутун,авион или глобално затоплување плукаш по власта.Немаш 1% објективност во твоите постови што и не ме нервира се додека не преминуваш во плукање по све што е Македонско.Али ај ќе ти простам пошто ваљда и не си ни Македонец.
Па па па, а што треба да правам кога се истите ѓ*****а како тие пред тоа. Да ги почитувам ? Се сменило нешто на добро? Слободно извади еден пост каде
што викам бране закон си, каде одобрувам нешто и од опозицијата.
Додека сме кај плукање за Македонско - самиот ти плукаш кога не застануваш да го одбраниш твојот сограѓанин додека го газат . Тука исто така смрди на лицемерие
Не се глупирај сега не е битно обвинението,битно е здравствената состојба на притворените.
Кога немаш аргументи - спушти се на ниво на дискусија на 5-то одделенец.
Убијци и рекетари добиваат најчесто мерка на притвор, не затајувачи на данок и професионални лажговци

Истата контрадикторност од А1.
Како и секогаш директно или индиректно етикетирање дека сум дел од некоја злобна организација која го мрзи народот.
Искрено си ми смешен,пошто ти ги знам мотивите а и намерите "накаде ја вртиш водата" само не ми е смешно тоа што знам дека те читаат и некои млади деца со вжештени глави кои утре ќе бидат искористени за некој да си го стави газот во фотеља.

Форумов е за Право и глупо е да коментираш овде ако не веруваш во постоењето на нашиве закони
Некој да си го стави газот во фотеља - оффф исто се фаќа не еднаш дискусијава ја имам зборено а било овој а било оној. Младите со вжештени глави се презафатени со борба за бегство одовде не бери ти гајле . Особено кога читаат колку вредат они во очите на нивните сограѓани - помалце од нивната партиска книшка .

--- надополнето ---

Јас па мислев дека овие се обвинети за организиран криминал.
знаеш добро што значи организиран криминал :)
Шверцери, рекетари и убијци. Велија ова што го товарат е стандардна пракса во секоја фирма слободно прашај некој по форумов .

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Па нека одговараат бе, ја не бранам судии, нека одговара тој што е крив.. И што ти е поентава, дај искажи ја.. треба ли после оваа грешка да се пуштат од затвор сите...што ?

Нека се поведе постапка, кој судија останал нем и глув, и нека си одговара, па и нека се беси, само на погрешна адреса се бараат виновниците
Да, да ќе одговараат... кај живееш ти друже дали знаеш !? Во Македонија можеш да убиеш човек, ако си на позиција и ако имаш познати и влијателни луѓе, ќе си шеташ како ништо да не се десило... не ме терај да ти наведувам примери, ги има премногу.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Осеќам дека до кај 15ч. темава иде на буниште. Стварно претерувате. Ко да сте некои дивјаци, неразбрани, а не малтене возрасни луѓе.
Сами знаете дека политика нема овде, сами знаете дека вреѓање не е дозволено. Гледате дека се бришат такви постови.
Од кај потребата тогаш да го правите спротивното?
Последна опомена пред бришење- дискутирајте за право, не за вмро и сдсм, не за тоа каков е Велија, каква е А1, и никако, со вреѓање меѓу себе.

Kajgana Shop

На врв Bottom