Свој бизнис - т.е своја идеја

коментатор

Пингвин
Член од
25 февруари 2010
Мислења
3.546
Поени од реакции
9.457
Малку офтопик мислења. Јас мислев дека ова тема е конкретно за 20 сома на lilmis кои сака да ги инвестира во стан или така нешто. Има и друга тема Ваша идеја за бизнис, таму има други идеи за започнување на свој бизнис или подобрување на истиот.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?53154-Ваша-идеја-за-бизнис-во-Македонија

Член од
14 ноември 2010
Мислења
55
Поени од реакции
3
мина месец време како се неам уклучувано на форумов .. глеам сите сте пишале по нешто,па ај и ја да се умешам како автор на темава ..

сеа се враќам од NYC ( New York City ) абе милина град ..си мислев да отидам у Македонија,ама не ми се исплаќа,ќе дојдам весела,ќе ми напунат глава со глупости па си реков ај за NY одам ..

запознав еден брачен пар ( македонци ) шо си купиле хотел у Домениканска за неверојатни $CND 200.000 .. таму сезоната е 27/7/365 !!! им наплаќаат по $300 неделно,чисти имаат $200 од секој ..

крајна линија: НЕ ИНВЕСТИРАМ У МАКЕДОНИЈА !! нема кај ;) а и како што кажаа некои погоре, сите се ајдуци ..

така да, Канада си седам,и ич не ми свири капата за доле ;)
а ти шо сакаше да идеш за УСА, пробај, ама немој да мислиш и дека овде е се мед и млеко ..
за Канада да влезеш,можам малце од малце да ти помогнам ( околку агент за имиграција шо ми помогна мене .. )

Поздрав, и среќни празници

T

Tetro

Гостин
Фала на поздравот.

Малце не извреѓа сите, ама ќе ни помине. :)

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
мина месец време како се неам уклучувано на форумов .. глеам сите сте пишале по нешто,па ај и ја да се умешам како автор на темава ..

сеа се враќам од NYC ( New York City ) абе милина град ..си мислев да отидам у Македонија,ама не ми се исплаќа,ќе дојдам весела,ќе ми напунат глава со глупости па си реков ај за NY одам ..

запознав еден брачен пар ( македонци ) шо си купиле хотел у Домениканска за неверојатни $CND 200.000 .. таму сезоната е 27/7/365 !!! им наплаќаат по $300 неделно,чисти имаат $200 од секој ..

крајна линија: НЕ ИНВЕСТИРАМ У МАКЕДОНИЈА !! нема кај ;) а и како што кажаа некои погоре, сите се ајдуци ..

а ти шо сакаше да идеш за УСА, пробај, ама немој да мислиш и дека овде е се мед и млеко ..
за Канада да влезеш,можам малце од малце да ти помогнам ( околку агент за имиграција шо ми помогна мене .. )

Респект. Нема ништо вреѓање metallhammer...чиста вистина е ова што го кажа! И така ќе биде!

T

Tetro

Гостин
јас искрено не видов вреѓање... во крајна црта лилмис е 100% во право.
Респект. Нема ништо вреѓање metallhammer...чиста вистина е ова што го кажа! И така ќе биде!
Тоа само незнам дали се однесуваше на сите нас
ќе ми напунат глава со глупости па си реков ај за NY одам
Инаку поздрав за одлуката за купување на хотел.

Член од
14 ноември 2010
Мислења
55
Поени од реакции
3
@mettalhammer;
dude,кај виде вреѓање? ја не реков mettalhammer ти си сра*е! :)

@onak & @|Volkswagen|;
фала и на двајцата ..

@mettalhammer;
не планирам јас да купам хотел,едни луѓе што ги запознав веќе го купиле :)
неам кеш со уште една 0 ..хехе

башка,добра и е идеата :) можда и попуст ќе ми даат коа ќе видат дека ги рекламирам .. хехе
:P

коментатор

Пингвин
Член од
25 февруари 2010
Мислења
3.546
Поени од реакции
9.457
Малку офтопик мислења. Јас мислев дека ова тема е конкретно за 20 сома на lilmis кои сака да ги инвестира во стан или така нешто. Има и друга тема Ваша идеја за бизнис, таму има други идеи за започнување на свој бизнис или подобрување на истиот.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?53154-Ваша-идеја-за-бизнис-во-Македонија

Да не беше ти немаше да знам што е NYC и NY. Зошто не информираш дека нема да инвестираш и немаш намера да се враќаш во Македонија? Ако ти е поубаво седи си таму и чао пријатно.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Да не беше ти немаше да знам што е NYC и NY. Зошто не информираш дека нема да инвестираш и немаш намера да се враќаш во Македонија? Ако ти е поубаво седи си таму и чао пријатно.
Е браво бе пријателе, сега ги фрли во вода и онака малите шанси за лилмис да се предомисли и да инвестира во оваа наша мала и затуцана земја. Е ради вакви ко тебе земјава е тука кај што е.... Кога ќе ми текне дека можевме да имам инвестиција од 20 000 $ :nesvest:

Член од
14 ноември 2010
Мислења
55
Поени од реакции
3
затоа што добив ПМ пораки,кај ме прашуваа дали,и во што ќе инвестирам .. а и да, добро ми е овде ;)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

зашто бе вака печете на јазик? љубомора ли е, завист ли е, омраза ли е што е во прашање? зашто неможе да се каже нешто нормално туку мора вака да се нападне?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Е браво бе пријателе, сега ги фрли во вода и онака малите шанси за лилмис да се предомисли и да инвестира во оваа наша мала и затуцана земја. Е ради вакви ко тебе земјава е тука кај што е.... Кога ќе ми текне дека можевме да имам инвестиција од 20 000 $ :nesvest:
Koga ti od gazot ke izvadis glupavi 20 000$, togas da zemes da se ismejavas. Detista zeleni!

Член од
14 ноември 2010
Мислења
55
Поени од реакции
3
@onak;
изглеа и љубомора и завист му е на типот .. гарант давам дека сеа ќе ми оди репутацијата у - .. :( ;)

@short1;
а ти кога ќе извадиш од газот $20.000 ? можеби за 18752367852 години ;)

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Koga ti od gazot ke izvadis glupavi 20 000$, togas da zemes da se ismejavas. Detista zeleni!
А од кај знаеш па ти дека немам веќе извадено ...
Не е работата дека сакам да ја навредам нешто ама па нели е малце смешно со 20к да бараш да инвестираш во недвижнини и на крај државата да ти е крива што неможеш да купиш куќа со тие пари, а во Доминиканска можеш ??

@lilmis Ваљда за 1921283193 години кога ќе имам 20к и ја ќе мислам дека сум го фатил господ за муда и ќе се правам џек по форуми. :toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Доминиканска, ветена земја...кога ќе се уплеткаш со нивниот систем ќе сфатиш дека имало и поголеми даноци и полоши судови. Батали ги цените као сува бројка...без да видиш каков им е системот (осим ако ти е за живеачка). Од информацииве некако мутно
http://www.heritage.org/index/ranking
DR - The court system is inefficient, and red tape is common. The government can expropriate property arbitrarily. Most confiscated property has been used for infrastructure or commercial development. Although the government has slowly improved its patent and trademark laws, enforcement of intellectual property rights remains poor. The Dominican Republic has a history of problems resulting from conflicting property titles.
Macedonia -Protection of property rights is weak. The judiciary is subject to executive influence.
DR - Corruption is perceived as widespread. The Dominican Republic ranks 102nd out of 179 countries in Transparency International’s Corruption Perceptions Index for 2008.
MK - Corruption is perceived as significant. Macedonia ranks 72nd out of 179 countries in Transparency International’s Corruption Perceptions Index for 2008, an improvement for the second consecutive year.
Dominican Republic - World Rank: 86
Macedonia - World Rank: 56

Еве ти уште нешто ако навистина озбилно мислиш...
Before buying property in the Dominican Republic
Knowing how real estate purchases work in the Dominican Republic, what's involved, the other costs that may be associated, what questions to ask, etc., will help ensure you make an informed purchase decision.
You may hear that when a foreigner purchases property in the Dominican Republic, there are no annual real estate taxes and/or no title transfer taxes. Neither of these statements are completely true. Depending on the property purchased, as well as how it is purchased, there may or may not be an annual real estate tax liability and a title transfer tax. There are situations where tax exemption can occur, but it is important to find out where this is legally the case. The best thing to do is to speak with Real Estate Agents/Agencies or Attorneys/Law Offices to learn what your options are for the particular property you are interested in purchasing.
If you decide to purchase directly from the owner, there are some things that you should keep in mind.
...
If the developer is unwilling to do so, you should be skeptical about buying the property.
Hispaniola.com recommends you take the time to become fully aware of any applicable laws and details regarding purchasing real estate in the Dominican Republic, either yourself, or through the assistance of a Dominican Republic Real Estate Agent or Attorney.
Ако веќе сериозно мислиш, овие 20 илјади нема да ти стигнат ниту за агенција, пат и трошоци (моеж да вложиш едино у кола тојота пример)...камоли за нешто поозбилно. Ако воопшто темата е озбилна, ти треба многу повеќе пари и испитувања за вакви зафати. Ако сето е шега со сосем друга цел...заеби, лош начин.
А зашто не вложиш у Канада кај што живееш?

Kajgana Shop

На врв Bottom