Бели чаршафи го прекрија нашето вино во Европа

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Бели чаршафи го прекрија нашето вино во Европа

Македонското вино масовно се повлекува од рафтовите на словенечките продавници

Александрија Стевковска

Се покрива со бели чаршафи, завеси, се крие под тезга. Ваква судбина го снајде македонското вино на рафтовите и во магацините на словенечките продавници, откако претходно беше „избркано“ од маркетите и во Германија. Причината е притисокот што го прави Грција врз своите цимери, земјите- членките на ЕУ, за да ја блокираат продажбата на македонско вино, бидејќи на нивните етикети е напишано името „Македонија“, како географски регион од кој тоа потекнува, а на секое шише со вино мора да биде наведен регионот на потекло.

http://utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=2BF398854CE03F4F974DC59BA6DEC680

Наблудуваме тивка воjна по сите фронтови.
Некоj се биеше во грди,дека отворил незнам колко фронтови-сега да се брани на тези фронтови.

И? ова не го санкционира ЕУ? Обединети нации (каде ли беа потппишани документи за непречење, неембарго...Дел од заедничката еу политика...бла, бла...Матер им ебем крвничка.

Арно се вртеа едно време муабети и идеи, требаше одамна да се свртиме кон истокот и југот (испод јужниот сосед) -кон славјанските, арапските и азиските земји.

Vo Germanija imeto Makedonija 100% e monopolizirano od strana na Gejovite.I dodeka nie ne smeeme da imame etiketi so zemjata na poteklo na proizvodite , Gejovite na golemo prodavat proizvodi so poteklo od Makedonija...Celta e poveke od jasna...Sto se odnesuva do dogovorite i dokumentite koi Makedonija gi ima potpisano toa nisto nevazi , vo EU vazi samo edno pravilo a toa e silata na lobito i interesite .Tuku aj Germanija , mnogu e cudno sto Slovenija nema sila a verojatno nitu volja da se sportistavi na Gejovite i toa vo sopstvenata zemja...
Megutoa ona sto nikako nemozam da se iznacudam e toa sto edna bankrotirana drzava ima tolkava mok vo EU...

Многу сме глупи како народ.
Мајката Европа да го отфрли своето дете Грција за да го присвои копилето за нив Македонија.

Алоооо, нормално е Европа да ја брани Грција.
Таа ја создаде.

Што дремевме со источниот пазар, таму немаш такви ограничувања и понижувања.

Што да кажам а притоа да останам рамнодушен?

.....посакувам да ги снајде најлошото.....

Ајде цело вино да се повлече од Европа и да им го дадеме на Украинците, како знак за добра вољја за прискоро потпишаниот договор.
Со налепница:
There is more where that came from.

Ајде цело вино да се повлече од Европа и да им го дадеме на Украинците, како знак за добра вољја за прискоро потпишаниот договор.
Со налепница:
There is more where that came from.

:D хехех убав муабет.

Него, не знам што се попалувате ко млади мајмуни. Тоа е то. ЕУ ќе си ја штити Грција. Мислам ај да не?!

Него, не знам што се попалувате ко млади мајмуни. Тоа е то. ЕУ ќе си ја штити Грција. Мислам ај да не?!

Така си е и само ние губиме во сето ова лудило. Ние е народот, не и политичарите.

Па нормално дека ќе ја брани и јас за тоа не им замерувам. Им замерувам за начинот на кој тоа тие го прават.
Додатно на тоа, Македонија сака да биде членка на ЕУ. Некој ден тоа и ќе се деси, потоа што правиме? Како ќе се решаваат овие проблеми? Ако не е со името, друг ќе биде проблемот и тогаш иако ќе сме во ЕУ, педериве ќе имаат поголемо влијание.
Сеуште не ми е јасно по која причина, го прочитав ова во утрински ама ми изгледа како од втора и трета рака. Треба да се добие јасна слика како тоа им успеало. Пишува нешто за регулативи или слично... ама не е прецизно.

п.с.
Еве пак правда барам, кој ... две ракети - една во Солун една Атина па после нека ни забранат извоз за вина.
Преку глава ми се и таа нивна држава и тоа клет народот.

Идејата е терминот „Македонија“, кој Грција го заштитила во ЕУ уште во 1989 година, да се употребува како хомоним за двете страни, без какви било рестрикции и со јасно дистанцирање на државата од каде што се произведува виното.
као да се работи за ајвер-ајвар па заштитиле име. дигнете рака кој ќе слави нова година у грецка.

Хм, после нека им веруваат на словенците и германците кога не тапшаат...и на Дорис Пак и другите дволични емисари

Добро е, така треба. Со вакви настани само повеќе се оддалечуваме од ЕУ и НАТО што е добро. Има многу останати земји со кои може да соработуваме... А тоа полека и почнува да им влегува в глава на одредени наши политичари...

Se dodeka Grujo i ostala bagra pregovara za imeto vaka ke ne ponizavaat.

--- надополнето ---

Добро е, така треба. Со вакви настани само повеќе се оддалечуваме од ЕУ и НАТО што е добро. Има многу останати земји со кои може да соработуваме... А тоа полека и почнува да им влегува в глава на одредени наши политичари...

jas ne gledam koj e toj nas politicar sto mu vleguva vo glata, moze vo zadnikot ama vo glata tesko.

Vo Germanija imeto Makedonija 100% e monopolizirano od strana na Gejovite.I dodeka nie ne smeeme da imame etiketi so zemjata na poteklo na proizvodite , Gejovite na golemo prodavat proizvodi so poteklo od Makedonija...Celta e poveke od jasna...Sto se odnesuva do dogovorite i dokumentite koi Makedonija gi ima potpisano toa nisto nevazi , vo EU vazi samo edno pravilo a toa e silata na lobito i interesite .Tuku aj Germanija , mnogu e cudno sto Slovenija nema sila a verojatno nitu volja da se sportistavi na Gejovite i toa vo sopstvenata zemja...
Megutoa ona sto nikako nemozam da se iznacudam e toa sto edna bankrotirana drzava ima tolkava mok vo EU...

1 min so google

http://www.aldi-sued.de/themen/weine_aus_aller_welt/thema_weinspezialitaeten_produkte_rotwein3.html

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom