Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Твојата согласност ми треба колку дупка во главата.
А то “дупката„ е веројатно квантитетот од Твојот јаааааак И-КУ, така?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
А то “дупката„ е веројатно квантитетот од Твојот јаааааак И-КУ, така?
Оваа реченица нема ни граматичка ни семантичка издржаност, или преведено на јазик што го разбираш, не треси глупости....

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не бе чоек, толку ти „сече„....
ОК Мики, ова ниво на комуникација некако то одговара. Само би те замолил да престанеш да ми ги цитираш постовите, поради тебе и ДМТ се убив од бришење известувања за цитати...
Значи биди христијански добар и не ми ги цитирај постовите, фер?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.902
Поени од реакции
12.450
Можеби е повеќепати одговорено ама не можам да го најдам...ме интересира односот према жената. Дали забраната за жената да влезе во Свјатаја Свјатих е некаде спомената во Бибилијата или е одлучена на некој Собор и второ -каде е одлучено жената во православното и католичкото христијанство (колку што ми е познато, протестантите имаат жени свештеници) да не може да стане свештеник...и ако некој знае, зошто.
Дали Светилиштето Свјатаја Свјатих постои и кај протестантите, адвентистите и дали таму се запазува истата забрана за жената.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Lurtz, во старозаветниот храм, во светината над светините можел да влезе само првосвештеникот, и тоа само еднаш годишно за време на Пасхата за да го принесе Пасхалното јагне и да изврши покривање на гревовите.
Според христијанското учење, Христос е нашето Пасхално јагне кое, по смртта, влезе во светината на светините и се принесе Себе Си еднаш за секогаш (Евреите 7:27, Библијата). Во новиот завет не постои Соломоновиот храм, туку телата на христијаните се храм на Светиот Дух (1 Коринтјаните 6:19, Библијата). Кога Христос умре на крстот, храмската завеса се раскина на половината (ев. Марко 15:38, Библијата), што пак беше доказ дека Бог го укина човечкото свештенство и го замени со Христовото свештенство и првосвештенство (Евреите 5то, 6то и 7мо поглавје). Затоа кај протестантите (кои се водат по Библијата и само Библијата) нема ниту храм, ниту Сватаја Свјатих, ниту машки ни женски свештеници, ниту принесување жртви, ништо од тоа.
Ако имаш дополнителни прашања, се читаме вечер, бидејќи брзам на работа. Позз

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Може поради предвелигденската еуфорија некој од верниците го пропуштил ова прашање, па си викам, де да го постирам пак, пошто ме интересира одговорот:

Зошто Исус, додека бил на крстот извикал: „Боже Мој, Боже Мој! Зошто си Ме оставил?”

1. Нели знае дека тоа е планот?!?

2. Нели е ОН Господ?

3. Зошто Исус кука?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Можеби е повеќепати одговорено ама не можам да го најдам...ме интересира односот према жената. Дали забраната за жената да влезе во Свјатаја Свјатих е некаде спомената во Бибилијата или е одлучена на некој Собор и второ -каде е одлучено жената во православното и католичкото христијанство (колку што ми е познато, протестантите имаат жени свештеници) да не може да стане свештеник...и ако некој знае, зошто.
Дали Светилиштето Свјатаја Свјатих постои и кај протестантите, адвентистите и дали таму се запазува истата забрана за жената.
- жените не можат да станат свештеници, поради: нивната природа (особини), и поради тоа што Христос одбра мажи Апостоли, кои ги испрати по Светов да поучуваат и да крштеваат а не жени Апостолки.
- во Стариот Завет, потеклото се гледа според машката а не според женската „линија„
- Стариот Завет е „патријахално„ настроен, т.е во тие времиња, одлучуваат патријарсите. Жените се „тргнати„ по настрана.
- Светињата на светиите е дел од јудејската скинија, т.е. централен дел, во кој се чувал ковчегот со двете камени плочи со Божјите заповеди, во која еднаш годишно велгувал јудејскиот свештеник.

Односот кон жените во Стариот Завет е прилично рестриктивен, се до Новиот, кога Мајката Божја ја врати од Бога дадената улога на жената. Така, денес и мажот и жената се еднакви пред Бога, но не се еднакви еден кон друг, по природата и по улогата која им е од Бога дадена.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Денес е роденден на еден од највлијателните христијани во историјата на човештвото!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Денес е роденден на еден од највлијателните христијани во историјата на човештвото!

Хитлер не бил христијанин, туку атеист - еволуционист. Тој сакал да ја исчисти аријевската раса од овие „недоволно еволуирани“ луѓе кои според него биле недостојни за живот (евреи, роми, словени, инвалидите итн.) Тоа според еволуционистите се нарекува природна селекција - посилниот победува, послабиот се истребува. Филозофијата на Дарвинизмот применета во пракса. Тоа бил Хитлер - дијаметрално спротивен на христијанството.

O

Omer el Faruk

Гостин
Дали може да се рече дека е атеист човекот кој тврди дека верува во Бога!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Значи Хитлер бил и христијанин, и атеист, и окултист....кој е како него

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
zasto zenite hristijanki neee nosat pokrivka na glavataa kako sto nalozuvaa biblijataa?ili toaa ne vazii za site zeni samo za kaligerkite?

,( И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива! 1 Коринтјани11/6)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom