Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Се согласувам со тебе! на овие години сега не сум спремна да родам дете да го гледам.....сакам да кажам.... кога би била повозрасна и доколку има љубовпомеѓу мене и патрнерот тогаш би го родила би прифатила и брак и се....тоа некаде кај 23-24-25.... тогаш зошто да не?? во овој случај ок е се...нема потреба од абортус...
но кога би останала бремена на 18 19 20 години на пр...абортирам!
каков живот би имала јас доколку би прифатила да го родам тоа бебе? ке си се уништам себеси а и детето...
не сум ни спремна за брак и бебе...на тие години....
а ако нема лјубов помеѓу мене и тој? да се земаме само заради бебето?? и каков живот ке е тоа? пошто важи ова: "несреќни родители, несреќно дете"
на овие години јас размислувам така.....и немојте да речите ако си била спремна на секс требало да мислиш на последиците па ова она..имаше погоре пример дека некоја останала бремена и покрај заштита...па ето и со да прави сега.ем се пазела ем се десило....
јас би абортирала...доколку останам бремена а не сум спремна за дете чување...наведив горе ако би имала 18 19 20 на пример.....или сум сеуште средно...или на среде факултет....или да нема таква љубов потребна за брак..зашто пред се љубовта е пресудна за брак а не бебе! ако не сакам, нема да го родам и крај! јас така мислам... како сто рече Tikvi4ka, годините и искуството си го прават своето...сега така мислам...за потака не знам!!
а тие што имаат деца нормално ќе речат дека нема шанси за абортус зашто веќе родиле, и поинаква ситуација е!
во некои ситуации е неизбежно и подобро да се абортира, одколку двајцата т.е. тројцата да бидат несреќни!
за силување нема потреба ни да кажам дека тука обавезно абортус!
девојко мешаш баби и жаби,не си спремна за дете бидејќи на сколо ова она,а сексот не ви влијае на школо.ако зборувате така женските не сте за жалење,машки навелете слободно без кондоми нека абортираат кога немаат грам мозок.не да ве напаѓаам женскиот пол,но не ми е јасно како толку ниско паѓате со такви размислувања.љубовта е за брак:) а водењето љубов што е?
детето од што настанало од љубов или онака ај да се сексаме па јебига ако останам бремена ќе абортирам.кое машко нема да се нафати.ваша работа ќе си го тепате мозокот некогаш али не дајбоже да ви се случи тоа.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Natasa.. sepak ti si povozrasna.. gledam 31 imas... tvoite razmisluvanja se sepak poinakvi od nasite....​
Моите години никаква улога не играт кога се работи за абортус дал сум 31 или 51 мислењето ми е тоа,а истото мислење го имав и пред 15 години!

Се согласувам со тебе! на овие години сега не сум спремна да родам дете да го гледам.....сакам да кажам.... кога би била повозрасна и доколку има љубовпомеѓу мене и патрнерот тогаш би го родила би прифатила и брак и се....тоа некаде кај 23-24-25.... тогаш зошто да не?? во овој случај ок е се...нема потреба од абортус...
но кога би останала бремена на 18 19 20 години на пр...абортирам!
каков живот би имала јас доколку би прифатила да го родам тоа бебе? ке си се уништам себеси а и детето...
не сум ни спремна за брак и бебе...на тие години....
а ако нема лјубов помеѓу мене и тој? да се земаме само заради бебето?? и каков живот ке е тоа? пошто важи ова: "несреќни родители, несреќно дете"
Каков е тој секс без љубов?Па зарем се легнува со секој кој ќе ви намигне и почасти една пијачка?
а тие што имаат деца нормално ќе речат дека нема шанси за абортус зашто веќе родиле, и поинаква ситуација е!
Такви има уште повеќе што абортираат,со по едно две деца!

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
и што требаше, во 3та година факултет (21 година) да го роди детето? да го уништи и својот живот и животот на детето? каков живот ќе му овозможеше?
2 година студии биле моите кога мајка ми останала бремена. Нит биле во брак, нит ме планирале. Тоа значи дека требало да ме тргнат за можат да си доживеат на раат? Да чекаат услови да создадат? За лесно, не им` било, ама ИЧ. Можеби сум им` пореметила плановите, сум им` направила проблеми со нивните родители, сум им` скратила шетање и забава од животов, сум им` зезнала и факултетот... Ама сум им` била поважна од секакви журки, испити и караници дома. Си стегнале заби, и школо довршиле и дете изгледале. Па еве не` денес сите, здрави и прави. Не си ги уништиле сопствените животи, не го уништиле ниту мојот, напротив. Никогаш, ама ни – ко – гаш, не сум чула муабет од типот “заради тебе не проживеав” и слично. И нема ни да чујам од нив таква работа до крајот на животот. Ако е тешко, не значи дека е невозможно.

Не велам дека е во ред да се има дете кога си и самиот уште – дете. Ама не е во ред ни секс да имаш на тие години, ако не си подготвен да се соочиш со она што може да се случи. Или, штом веќе си тооолку зрел, возрасен и способен, сноси си ги последиците до крај. Растењето не значи само добивање права, туку и одговорности.
Напишано од rich bitch1
zasto mislite deka zenata posle abortusot nemoze da ima deca?
Затоа што може да се случи. Не мислиме, факт е. Ама не, проблем не може никако да се појави зашто можноста за компликации е сведена на минимум. Ахам. Исто како што и немаше шанси да останам трудна (претпоставка) при секс без заштита, претходно. Уствари не, тогаш "луѓе сме, се случува, грешки правиме". Или, и да внимавале - "ниту едно контрацептивно средство не е 100%"сигурно. Добро, го прифаќам последново, така е. А како тоа сите кои во ваква ситуација се вадат на погоре кажаното, кога ќе решат да абортираат, онда е пу пу не важи, и истиот момент забораваат дека и абортусот не е 100% сигурен? Шо праиме ако после тоа не може да има деца? А се случува. Баш како што се случува жена да забремени и покрај сите пазења. Некој сакаше реално да гледаме? Еве, пореално здравје. Дел од жените кои абортираат остануваат стерилни. Колку и да се шансите минимални, колку и да е докторот професионален, и на една од милион жени да и` се случува тоа, дали таа една ќе бидам јас, не можам да знам. Знам само дека никогаш нема да ризикувам на тој начин. Се` додека постои таа можност, не можам да преминам преку тоа како нешто неважно. А сосема друга работа е ако на некој не му одговара, па не му се чуе.
Напишано од Marinka
Која е поентата некоја девојка на 16,17, 18 години да роди, нејзините сиромашни, мажот без факултет, без занат?
А која е поентата истата таа девојка на 16 да има секс, кога не е ни психички, ни физички спремна на такво нешто? Еве, остане бремена. Малолетна е, сама не смее ништо да одлучува, родителите се тие што решаваат. Што и да решат, нема лесно да си поминат ни тие ни таа, пошто госпоѓицата ја мрзело да се информира, а и` се брзало. На тие години, не е ни од близу подготвена на таква промена. Бременоста сосема го менува начинот на кој телото функционира, од корен. Не е исто на 17 и на 27. На тинејџерка организмот да поднесе таков шок? Ма дај... Ќе абортира дете од 16 чии органи не се ни з од зрели?
Напишано од **KukLi4ka**
Aha....imas 18god..nemas zavrseno ni sredno(pretpostavuvam)..imas decko da receme na tvoja vozrast,god-dve postar, nekoi 5-6-7 meseci,sto ne saka ni da cue za toa dete,brak i sl.propratni stvari...Bi go rodila toa dete?
Да.
Абортусот е последица. Ако една девојка/жена не е способна да износи, роди и одгледа дете, од било какви причини, одлкуката е нејзина. Мене од страна можеби ќе ми изгледа дека не е така, ама не е мое да судам, да (не) оправдувам, или да ја нарекувам убиец. Без разлика што јас мислам, моето си е за моето тело. А јас не би абортирала.
Напишано од MaRyJaNe-poison
Кој рече дека мора да се венчате? Брак склучен само заради дете, не води нигде. Нема бебето да те натера да го сакаш, ниту пак тој тебе. Ако не се сакате, не се сакате, крај. Она што ве поврзува е одговорноста. Не значи дека било кој од вас помалку ќе си го сака детето, од моментот кога сте го направиле, и двајцата сте родители, подеднакво. Ама поарно да не живеете заедно, штом нема љубов. Зашто порано или подоцна, ќе се распадне тоа, што и да е. Импровизација од брак.

Пр., мене ми е логично да сакам деца со тој што го сакам. И да спијам со тој што го сакам. Кога моја другарка мислеше дека е трудна, велеше дека не го сака детето, зашто не го сака со тогашниот дечко. Е тој дел не ми е логичен.
Јас се крстам кога ми вели "имам секс со него, а не го сакам", таа се крсти кога ја прашувам како може така. Ништо чудно...

Напишано од BuSarCe
мене ми изгледа муабетов на глупост и дрскост од некои девојки,многу глупо размислувате
А мене мубаетите од типот на "ех, женски глави..." ми изгледаат на уште поголема глупост и дрскост. :smir:

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33

А мене мубаетите од типот на "ех, женски глави..." ми изгледаат на уште поголема глупост и дрскост. :smir:
па како да ве наречам паметни?тоа е мое мислење sorry ако ти пречи :smir:

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
Зошто, О ЗОШТО толку сакате да управувате со туѓите животи? Свекрви едни!

Јас инаку не би абортирала, пошто греота би било моите гени да не се шират :baeh:, ама ДЕФИНИТИВНО не би му го забранила тоа на некој друг, кој си ја има маката. Фетусот додека е во телото на мајката, е дел од неа, тие се едно. Фетусот станува бебе откако ќе се роди, односно откако ќе биде спремен за самостоен живот.

Прашање до тие кои не оправдуваат абортус: Дали мислите дека абортусот треба да биде нелегален (освен од медицински причини), и што мислите дека би се постигнало со тоа?

...ne e tochno toa deka chovekot se raga posle izlaganje od machinata- mu...ahahahhahaha...

...chovekot postoi i se rachuna deka se rodil vo momentot na prviot vlez vo majchinata si(ili nedela dena odposle ako fane)... ama matka...

...znachi deka e postar za nekoi cirka 9 meseci od sto se misli...

...inache ne bi se vikalo deka zenata e najubava koa e trudna poshto dve dushi se u edno telo...:back:

...a se rachuna za nedaj boze deka se rodil posle meseci poshto moz i da ne se rodi, poradi ludi sto abortiraat...:tapp:

...leleleee kolku extravagantno...:pos2::pos2::pos2:

...hihihihhihhii...:tv::baeh::baeh::baeh:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Od ovaa perspektiva, vo koja shto jas se naogjam sega, najostro gi osuduvam takvoto cedomorstvo, koj shto mislam deka e smrten grev ednakov na ubistvo.
Licno, jas mislam deka sega, ne sum spremen za takva obvrska, da odgleduvam dete (poshto ni sam ne sum spremen da se odgleduvam :) ), koga bi doshlo neshto takvo (Ne daj boze) ne znam kako ke reagiram i resham istovremeno, i ne znam dali toa ke bide pristrasno ili razumno, racionalno, no bez razlika na toa, ne bi sakal da imam dete so nekoja shto edvaj ja poznavam i eve sum vlegol vo eden takov seksualen odnos, potisnat od silniot nagon koj shto e soodveten na onoj sekslualniot ili podobro kazano seksualen nagon, koj shto po svojata sila e eden od najsilnite. Radi toa i vo posledno vreme odbegnuvam takvi "goli" kontakti so sekakvi licnosti, ili KOJ GODE SHO GODE.

Da se vratam na temata.
Citajki ja Biblijata (Toa im go preporacuvam na site), vidov neshto shto me natera bash dopolnitelno da razmislam i mi dade nekoja iteresna i optimisticka idea vo skoj pogled.
Imeno, stanuva zbor za Mojsej. Mojsej ne beshe izrasnat od rodnata majka, ni vo rodnata zemja, no po Bozjata promisla stana Bozji prorok, koj go povede narodot svoj i so silata Bozja go izvede od ropstvo. Ubivajki gi svoite ceda vo utrobite, zenite nemislat deka mozebi ubivaat carevi (pretsedateli), vojskovodci, kompozitori, itn. t.e. izvonredni unikatni sushtestva, koi nikogash nema da se povtorat.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Ubivajki gi svoite ceda vo utrobite, zenite nemislat deka mozebi ubivaat carevi (pretsedateli), vojskovodci, kompozitori, itn. t.e. izvonredni unikatni sushtestva, koi nikogash nema da se povtorat.
Или уште поверојатно, идни невработени. Планетава има 6 милјарди жители, енд каунтинг. Престанете да живеете во облаци. Нема доволно ресурси за сите. Свесни ли сте дека децата на нашите деца ќе гладуваат и нема да имаат вода ни за основни потреби?

E

elence*$

Гостин
оправдувам само во случај ако е болест или нешто да не е во ред со детето.а да и ако е од силување.други работи ич не оправдувам,зш знам еден случај,едно девојче шо ми е генерација,во 3-та година кон крајот остана бремена, и последните 2-3 месеци не идаше нашколо,летото си роди детенце и после од септември си дојде пак на школо.имаше муабети нормално ама битно после то шо го напрај многу луѓе почнаа да ја поштовет(а и јас исто).и многу ми е мило шо напрај така,зш сепак продолжи со животот,а не си го уништи ко шо би рекле некој.абортусот е сепак убиство

ЦРВЕНОКОСА

нескротлива
Член од
19 февруари 2007
Мислења
382
Поени од реакции
9
темава и да се продолжи на 200 страни,и да се отворат уште сто теми,и да се вклучат во дискусија уште не знам колку луѓе,и да се залепат или одлепат уште милион плакати низ град,и да се дискутира на улица,по дома,во собрание......СЕКОГАШ ке има некој кој ќе мисли дека абортусот е убиство,а друг кој што смета дека претставува право на сопствен избор-дали да си го променам или заебам животот?.......
гледам сте спомнале дом за деца без родители...ај ок е-демек ке усреќиш некој кој мечтае,а не може да има деца.а колку деца остануваат на милост и немилост после 18 година и молат за работа и кров над глава???-колкав е тој сооднос? 1 према 100???
и можам само да замислам една 16 годишна девојка(или девојче?) кое девет месеци ке го носи своето чедо во нејзината утроба,ке ги чувствува неговите движења,биењето на неговото мало срценце...ке се намачи за да го роди,ке претрпи неверојатни болки и кога на крајот ке го донесе на свет и тоа за прв пат ке ја погледне со милите и невиви очиња-ке се појави некоја тетка од социјално и ке и рече0ај сега потпиши и готово....па не се работи за кукла или кило јаболка па сме ги продале и никому ништо??? кажете ми каков живот ке има таа девојка која постојано ке мисли на својата прва рожба која сега плаче и ја бара мама?.....многу е побезболно кога се се решава првите недели-како за мајката,така за уште неоформеното детенце...
дај едноставно ОСТАВЕТЕ секој САМ да одлучи каков ке е неговиот живот во иднина!!!!! ако сте против-БИДЕТЕ...раѓајте деца-нема поблагородно од тоа....и не се мешајте во туѓите животи!!!

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Или уште поверојатно, идни невработени. Планетава има 6 милјарди жители, енд каунтинг. Престанете да живеете во облаци. Нема доволно ресурси за сите. Свесни ли сте дека децата на нашите деца ќе гладуваат и нема да имаат вода ни за основни потреби?
браво значи мислиш на иднината на другите генерации после себе,што ќе гладуваат попосле барем сега да ги испоубиеме сите,ако размислуваш така кој треба да не испоубие нас што тежиме на оваа планета и ја загадуваме???????????:uvo::toe:

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Dude chill.

Има нормален пост и ироничен.
Зошто мора да туриш бензин на огинот?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ej, aj dok imash vreme i ne ti e procitan postot od poveketo clenovi, izbrishigo.
Aj napravi si usluga samiot sebesi.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
браво значи мислиш на иднината на другите генерации после себе,што ќе гладуваат попосле барем сега да ги испоубиеме сите,ако размислуваш така кој треба да не испоубие нас што тежиме на оваа планета и ја загадуваме???????????:uvo::toe:

:eek:ftopic:Секојдневно се трудам да го заслужам убавиот живот кој ми е подарен, изобилството на храна, вода и сонце. Рециклирам колку можам, а ноќе сонувам како Дрисла се шири и ја полни целата скопска котлина со ѓубре, а потоа претекува.., дека Бутел се проширува на сите плодни полиња и место жито, растат мртовци, имам кошмари дека мојот дом е само лимена кутија која едвај ме собира. Иднината, денес. Бљак. И треба некој да не убие ако не се свестиме наскоро. Кога секој би тргнал од себе и работите кои ги зборува ги примени, наместо да му суди на комшијата, можеби светот ќе има некакви шанси.

Немам повеќе што да додадам на тема абортус, мојот став го знаете, секој си е господар на своето тело, секој со својот памет и својата совест. Децата не е доволно само да ги родиш, треба да ги направиш луѓе, и тоа добри.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Доколку не сум спремна за дете ќе абортирам,доколку сакам дете ќе го родам.За да не иде до компликации со процес на абортус,внимателен секс!Кратко и јасно Мое тело мое право!

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Доколку не сум спремна за дете ќе абортирам,доколку сакам дете ќе го родам.За да не иде до компликации со процес на абортус,внимателен секс!Кратко и јасно Мое тело мое право!
Ај едно морално прашање...нели е нечовечки да прекинеш нечии живот заради..спремност или не...
Правото на телото, не и право да посегнеш по туѓ живот!
Јас онака оти детето треба да биде дар а не проклетство.. :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom